Bill Morrison, Peter Forgacs și arhivele de film la One World Romania 11

Cea de-a 11-a ediție a Festivalului Internațional de Documentar și Drepturile Omului One World Romania include o secțiune intitulată Memoria arhivelor de film, venind n completarea ncercărilor noastre de a aduce la lumină diferite fenomene istorice, cu scopul de a revela nuanțele prezentului. Includerea acestei secțiuni, ntr-o formă att de consistentă, și are una dintre origini n preocuparea constantă a Asociației One World Romania pentru recuperarea patrimoniului documentar al fostului studio de producție Alexandru Sahia.


Bill Morrison și Peter Forgacs - invitați ai One World Romania 2018

 

Cele mai recente filme ale celebrilor cineaști Bill Morrison și Peter Forgacs, specializați n utilizarea creativă a arhivelor audio-vizuale, vor avea premiera n Romnia la One World Romania. n documentarul Dawson City: Frozen Time o arhivă de filme descoperită, n 1978, n pămntul micii localități canadiene Dawson City, constituie pretextul pentru regizorul Bill Morrison de a revela mai multe istorii. Filmul are o coloană sonoră realizată special de Alex Somers. Cel mai recent episod al seriei Ungaria privată, dedicată de Peter Forgacs Ungariei secolului al XX-lea, Epoci picturale surprinde detalii ale vieții pictoriței Maria Ganoczy, preocupată să reflecte n opera sa istoria secolului pe care l-a traversat.

 

Cei doi regizori Bill Morrison și Peter Forgacs vor fi prezenți la București n timpul festivalului și vor participa duminică, 18 martie la un eveniment special organizat la Rezidența BRD Scena9, n completarea proiecțiilor din secțiunea Memoria arhivelor de film. Alături de ei se va afla Dana Bunescu, editoarea unor filme precum Autobiografia lui Nicolae Ceaușescu (regie Andrei Ujică) și Țara moartă (regie Radu Jude). O altă discuție importantă va fi dedicată situației arhivelor de filme din fostul bloc comunist, avnd invitați de marcă precum Oksana Sarkisova (Blinken Open Society Archives, CEU - Budapesta), Stefanie Eckert (Fundația DEFA) și Michael Loebenstein (secretar general al Federației Internaționale a Arhivelor de Filme, director al Film Museum - Viena). Alături de ei se va afla Mihai Fulger, director al Arhivei Naționale de Filme din Romnia.

 

Tot n cadrul evenimentului va fi lansată campania Asociației Profesioniștilor din Cinematografie CineActiv, campanie care și propune să promoveze importanța arhivelor audio-vizuale pentru conștientizarea istoriei culturale și socio-politice colective. Cu această ocazie, vor fi prezentate public scurte filme de montaj care utilizează imagini de arhivă, realizate special pentru campanie de cineaștii Monica Lăzurean-Gorgan, Cristina Haneș, Nora Agapi, Andra Popescu, Alina Manolache, Dragoș Hanciu și Radu Jude.


PROGRAM COMPLET EVENIMENT

Rezidența BRD Scena9 | duminică, 18 martie | orele 13:00 18:00 | Intrarea liberă.

13.00: Lansarea campaniei Asociației Profesioniștilor din Cinematografie CineActiv.

14.00: Jocul cu arhivele, cu cineaștii Bill Morrison, Peter Forgacs și Dana Bunescu.

16.00: Arhivele de film ale fostului bloc comunist, cu Oksana Sarkisova, Stefanie Eckert, Michael Loebenstein și Mihai Fulger.

 

 

Focus Jonas Mekas

 

n aceeași temă a memoriei arhivelor, un alt program special la One World Romania 2018 este Focus-ul dedicat cineastului Jonas Mekas. Jurnalele sale filmate elogiază viața, cu momentele ei de bucurie, dar și cu cele de tristețe, acordnd la fel de multă atenție geniilor și anonimilor care se ntmplă să i iasă n cale. n așteptarea organizării unei integrale a operei acestui cineast pe care l prețuim enorm, la OWR11 propunem două dintre filmele sale cele mai surprinzătoare - și mai lungi - As I Was Moving Ahead Occasionally I Saw Brief Glimpses of Beauty și Lithuania and the Collapse of the USSR.

 

Cele două documentare realizate de Jonas Mekas vor fi proiectate pe 20 și 21 martie, de la ora 18:00 la Muzeul Național de Artă Contemporană. Nu vor fi puse n vnzare bilete pentru aceste proiecții, accesul va fi permis n limita locurilor disponibile, doar cu biletul de intrare MNAC, care se poate achiziționa de la casieria Muzeului.

Filme Sahia la One World

 

Ca la fiecare ediție n ultimii ani, și n 2018 avem un program nou dedicat documentarelor produse la Studioul Alexandru Sahia. Programul Sahia Pick & Mix adună filme n care comanda ideologică e mai puțin transparentă, iar demersul documentar se organizează n jurul unor probleme sau practici care țin de relația documentaristului cu viața cotidiană: observație, relație, performare, eveniment, gestionare a imprevizibilului.

 

Joi, 22 martie va fi lansat și cel de-al patrulea DVD al seriei Sahia Vintage, intitulat Documentar și comandă politică. Selecția descrie spectrul de poziționări diferite ale documentarului Sahia față de mandatul său politic, de la filmul rutinier de propagandă, la documentarul de autor și la producția efemeră a studioului. La evenimentul de lansare a DVD-ului proiectăm trei filme și discutăm cu Adina Brădeanu, coordonatoarea proiectului, despre diversitatea producțiilor din arhiva Sahia și despre multiplele moduri de abordare a subiectelor de către documentariștii acelor ani.