One World Romania 11 a început!

 

Am dat startul celei de-a 11a ediții a Festivalului Internațional de Documentar și Drepturile Omului One World Romania vineri, 16 martie la CinemaPRO. Ne-am bucurat în prima seară de public numeros și entuziast și de-abia așteptăm să îi reîntâlnim în locațiile festivalului în următoarele 9 zile.

 

Sâmbătă, 17 martie, la One World Romania avem 26 de filme programate, subiecte diverse, invitați români și străini cu povești extreme de interesante. 

 

ARTA ACTIVISTĂ

Începând de la ora 12:00 și până la miezul nopții ne întâlnim la Muzeul Național de Artă Contemporană cu artiste din România care vor discuta cu publicul despre artiștii prezentați în filmele de pe ecran. Începem ziua cu un moment special de poezie, pregătit de Svetlana Cârstean, Elena Vlădăreanu și Cosmina Moroșan. Seara se încheie cu un concert Ada Milea, la etajul 4 al Muzeului. Programul complet al zilei este disponibil aici.

Intrarea la evenimentele MNAC se face exclusiv pe baza biletului de intrare în muzeu.

 

WORK-IN-PROGRESS

Sâmbătă are loc prima proiecție din secțiunea „Work-in-progress” – de la ora 12:00 la Cinemateca Eforie va fi proiectat „Acasă”, documentarul la care lucrează jurnalistul Radu Ciorniciuc, împreună cu producătoarea Monica Lăzurean-Gorgan.

Filmul prezintă un grup de copii care s-a născut și a crescut în sălbăticia unui dig abandonat din mijlocul Bucureștiului, considerat a fi cel mai mare parc urban din Europa continentală, așa-numita Deltă București. După 18 ani de trai în jungla urbană, cu acces extrem de limitat la „lumea reală” și la civilizație, copiii trebuie să părăsească această casă și stilul de viață sălbatic.

 

DELICATESSEN

Două filme din secțiunea „Delicatessen” vor fi proiectate sâmbătă –  „Antonio și Catarina”, de la ora 14:00 la Cinema Union și „Laudă nimicului” de la 21:30 la Cinema Eforie. „Laudă nimicului”, documentarul lui Boris Mitic, îi va cuceri cu siguranță pe spectatori cu realizarea jucăușă. Filmul este o parabolă filmată de 62 de regizori de imagine din întreaga lume, narată de Iggy Pop pe muzică compusă de marii maeștri ai cabaretului Pascal Comelade și The Tiger Lillies. Dacă nu ar fi suficiente motive, vă mai spunem că documentarul beneficiază și de o super traducere în limba română, realizată de Mugur Grosu, iar după proiecție îl veți putea cunoaște pe regizor.

 

POLITICILE SEXULUI (LGBTQ)

Din secțiunea dedicată drepturilor comunității LGBTQ, sâmbătă vor fi proiectate „Nu e bine să vorbești”, de la ora 11:00 și „Queercore” de la ora 22:00, ambele la Cinema Union.  Queercore e o mișcare născută ca reacție la îmburghezirea culturii gay, o încercare de revenire la radicalism, la cultura punk minoritară, la marginalitatea proteică. Documentarul lui Yony Leyser trasează mișcarea queercore de la începuturile ei în dormitoarele lui Bruce LaBruce și G. B. Jones până la dispersarea ei într-un underground global care a pus sub semnul întrebării deopotrivă scena punk macho a vremii și mainstream-ul gay burghez. Regizorul va fi prezent pentru o sesiune de întrebări și răspunsuri cu publicul, după proiecție.

 

CAUT ȚARĂ

Două filme din secțiunea „Caut țară” sunt programate sâmbătă – „În trecere” și „Încă o știre despre refugiați” de la ora 14:00 la Cinemateca Eforie, respectiv de la ora 16:30 la Cinema Muzeul Țăranului. „Încă o știre despre refugiați”, filmul de debut al lui Orban Wallace, propune o perspectivă originală asupra crizei refugiaților din Orientul Mijlociu. Mergând pe urmele unui grup care pornește din Lesbos și traversează Europa în căutarea unui adăpost, Wallace adaugă un nivel neașteptat al reprezentării atunci când decide să-și orienteze camera deopotrivă spre refugiați și spre jurnaliștii de varii naționalități care îi urmăresc pe parcursul călătoriei.

După ambele proiecții sunt programate sesiuni de Q&A cu cei doi regizori – Dieter Schumann și Orban Wallace.