Ziua trei la One World Romania 11

Duminică, 18 martie, vă așteptăm la proiecții începând cu ora 11:00 și până la ora 21:30, ora la care începe ultimul documentar programat pentru cea de-a treia zi de One World Romania 11. Avem duminică 26 de filme documentare, dintre care 21 vor fi proiectate în prezența realizatorilor, un eveniment special dedicat arhivelor de film și un super-concert Vama în încheierea serii.
MEMORIA ARHIVELOR
Evenimentul programat duminică de la ora 13:00 la Rezidența BRD Scena9 însoțește și dezvoltă tema arhivelor audiovizuale și secțiunea „Trecutul Prezent”, care pune în lumină actualitatea unor fenomene istorice și influența lor asupra prezentului. Includerea acestor teme, într-o formă atât de consistentă, își are una dintre origini în preocuparea noastră constantă pentru recuperarea patrimoniului documentar al Studioului „Alexandru Sahia”. Ne vom întâlni în cadrul acestui eveniment cu mai mulți cineaști români și străini. Programul complet al dezbaterilor este disponibil aici.

Cele trei filme din secțiunea „Memoria arhivelor” sunt programate și ele duminică, 18 martie la Cinema Union – „Cinema Futures” de la ora 10:30 (urmat de o dezbatere la care va participa Michael Loebenstein, directorul Austrian Film Museum din Viena), „Epoci picturale” de la ora 18:00 și „Dawson City: Timp înghețat” de la ora 21:00 (urmat de o discuție cu realizatorul filmului, Bill Morrison).

TRECUTUL PREZENT

Din secțiunea „Trecutul prezent” vă recomandăm astăzi două filme – „Un sentiment mai înălțător decât iubirea” și „Mamă copil”, programate la 15:30 la Cinema Union, respectiv la 18:30 la Cinema Eforie. După ambele proiecții vă veți întâlni cu realizatorii lor – Mary Jirmanus Sabala Union și Yael Kipper și Ronen Zaretzky la Eforie.
Documentarul „Un sentiment mai înălțător decât iubirea” spune simultan povestea concretă a două greve petrecute în anii ’70 în două fabrici din Liban și istoria mai largă a eșecului stângii revoluționare libaneze la momentul respectiv – un moment care s-a șters din memoria colectivă a populației datorită suprapunerii evenimentelor cu războiul civil din 1975.

ARTĂ | FILME | CONCERT

Duminică, 18 martie sunt programate patru filme din secțiunea „Arta care mișcă lumea”, la Cinema Muzeul Țăranului, CinemaPRO și Cinema Elvire Popesco – „Când Dumnezeu doarme”„Am o mica problem㔄Cântecele angajate ale lui Colette Magny” și „Chipuri, locuri”.
„Când Dumnezeu doarme” îl prezintă pe muzicianul iranian Shahin Najafi, numit „Rushdie al rap-ului” – amândoi au fost puși în situația de a învăța să trăiască cu amenințarea cotidiană a unui decret-condamnare emis de clericii islamici ca reacție la activitatea lor presupus blasfematoare (fatwa).
După proiecția documentarului spectatorii vor putea sta de vorbă cu regizorul Till Schauder și cu Tudor Chirilă, unul dintre puținii artiști populari în România care nu se teme să ia poziții ferme în contextul socio-politic românesc actual. Tudor și colegii săi din trupa Vama vor susține duminică seară un concert în cadrul festivalului, de la ora 22:00 în Club Control.

OWR 11 LA CINEMAPRO

În cele două duminici ale festivalului One World Romania 11 sunt programate câte 5 filme care vor fi proiectate la CinemaPRO. Duminică 18 martie, documentarele de aici sunt: „Mama Colonel”„Poeta”„Chipuri, locuri”„Așteptând girafele” și „Cealaltă parte a tuturor lucrurilor”.

„Așteptând girafele” este programat de la ora 17:30, iar după proiecție veți putea sta de vorbă cu realizatorul filmului – Marco de Stefanis.

Mila Turajlic, regizoarea documentarului „Cealaltă parte a tuturor lucrurilor” va fi și ea prezentă pentru discuții cu publicul după proiecția de la ora 20:00.