A cincea zi la One World Romania 11

Marți, 20 martie la One World Romania sunt programate 11 filme documentare, o lansare de carte, o dezbatere inedită despre reforma educației și o proiecție dedicată liceenilor. Continuăm astăzi seria de întâlniri cu invitații festivalului – de la ora 12:00 la ARCUB vom sta de vorbă cu regizorii Cristina Haneș („Antonio și Catarina”), Radu Ciorniciuc („Acasă”), Mary Jirmanus Saba („Un sentiment mai înălțător decât iubirea”), Tristan Ferland Milewski și compozitorul Claude Ferland Milewski („Vas de vis”).

LANSARE DE CARTE
Marți de la ora 14:00, la ARCUB, are loc lansarea volumului „Metaforă. Protest. Concept. Performance Art din România și Moldova”, realizat de Iulia Popovici și Raluca Voinea. Cartea cuprinde interviuri cu mai mulți artiști din România și Republica Moldova, printre care Dan Perjovschi, Farid Fairuz, Alexandra Pirici, Veda Popovici și Paul Duncă.
Iulia Popovici: „Precaritatea și urgența mesajului, acestea sunt cele două „rațiuni practice“ ale apelului la performance pomenite cel mai des în interviurile din această carte. Criza reprezentării, o temă aprinsă pentru teatrul contemporan, și eterna criză instituțională a dansului (contemporan) local joacă la rându-le un rol important în specificul multidisciplinar al performance art-ului din România și Moldova, la fel ca și funcția centrală pe care o deține chestionarea corpului și a corpor(e)alității în practicile feministe și queer.”

RICĂ NU ȘTIA SĂ ZICĂ RÂU, RĂȚUȘCĂ, REFORMA EDUCAȚIEI        

De la ora 18:00 la Rezidența BRD Scena9 am pregătit un eveniment în format Pecha Kucha, având ca subiect o necesară reformă în sistemul educațional autohton. Fiecare dintre invitați va avea câte o prezentare de 20 de slide-uri a câte 20 de secunde fiecare.
Participanții serii și temele prezentărilor sunt: Valeriu Nicolae despre educația în Ferentari, Mihaela Michailov despre teatru educațional, Katia Pascariu despre cum poți învăța la orice vârstă, Irina Novacdespre cum o elevă organizează un eveniment feminist în orașul ei, Constantin-Alexandru Mandadespre cum elevii își cer drepturile, Gabriela Dima despre oamenii cu dizabilități în sistemul educațional, Andreea Burlacu despre cum să înveți fizica altfel, Paula Mihai despre cum să fii dascăl care pregătește dascăli, Sibi-Bogdan Teodorescu despre cum se poate preda arta contemporană și Petra Dobruska și Jo Brailescu despre cum au făcut din nou cunoștință cu sistemul.

WORK-IN-PROGRESS
Al doilea proiect „work-in-progress” al festivalului va fi prezentat marți de la ora 18:00, în Sala mare de la ARCUB. Este vorba despre „Rezidentele”, documentarul la care lucrează Cosmin Bumbuțși Elena Stancu începând de anul trecut. Filmul documentează viața celor 16 deținute de la Centrul Terapeutic Lotus din Penitenciarul Gherla – primul centru din România pentru deținutele cu depresie, anxietate și tulburări de personalitate, deschis în 2016. Cei doi regizori vor fi prezenți la proiecție.

JURNALELE LUI JONAS MEKAS
Marți și miercuri, de la ora 18:00, la Muzeul Național de Artă Contemporană vor fi proiectate două dintre cele mai surprinzătoare documentare realizate de faimosul cineast Jonas Mekas. Marți este programat „Pășind prin viață am zărit (întâmplător) mici crâmpeie de frumusețe”, proiectat de pe pelicula de 16mm – o ocazie unică pentru cinefili.
Filmul de aproape cinci ore al lui Jonas Mekas e o adevărată odă închinată cotidianului. Timp de mai multe decenii, cineastul și-a imortalizat familia, prietenii, vecinii, sau a surprins pur și simplu detalii aparent anodine ale realității imediate.
Intrarea la MNAC se face exclusiv pe baza biletului de intrare la muzeu. 

PREMIERĂ EUROPEANĂ – „DEZASTRUL DIN SENNAN”
Încheiem seara de marți cu premiera europeană a festivalului: „Dezastrul din Sennan” cel mai recent documentar al cineaștilor Kazuo Hara și Sachiko Kobayashi. Este primul documentar realizat de cei doi în ultimii 20 de ani și a mai fost proiectat în cadrul festivalurilor de la Busan, Yamagata și la Tokio Filmex IFF.
Timp de opt ani a urmărit Kazuo Hara lupta în justiție, cu guvernul japonez, a zeci de foști lucrători în carierele de azbest din micul orășel Sennan. Ei sunt supraviețuitorii bolilor specifice - azbestoză, cancer pulmonar - de care au suferit sau suferă majoritatea celor care au trecut prin condițiile de muncă respective, neștiind la ce pericole sunt expuși. Într-un stil neșlefuit - ca viața însăși -, documentarul trasează mai întâi portretele individuale ale tuturor acestor oameni, trecuți de a doua tinerețe și nevoiți să se confrunte cu tot felul de dureri insuportabile. Kazuo Hara și Sachiko Kobayashi vor fi prezenți după proiecție pentru discuții cu publicul.