Programul de miercuri la One World Romania 11

La One World Romania miercuri, 21 martie, avem 13 filme documentare plus 2 proiecții pentru liceeni și o super-petrecere la finalul serii. Continuă astăzi și seria de întâlniri cu invitații festivalului – de la ora 12:00 la ARCUB vom sta de vorbă cu regizorii Thierry Michel („Copiii destinului”), Cosmin Bumbuț și Elena Stancu („Rezidentele”), Tereza Nvotova („Gustul puterii”) și Mona Nicoară („Distanța dintre mine și mine”).

 

WORK-IN-PROGRESS

Miercuri sunt programate ultimele 3 proiecții din secțiunea „work-in-progress” a festivalului – dedicată filmelor documentare încă nefinalizate. După fiecare fragment din cele 3 filme proiectate, veți putea oferi realizatorilor feedback pe materialul vizionat.

 

Prima proiecție are loc la ora 16:00 la Arcub, în Sala Mare, unde va fi prezentat „Alpha Beta Gamma”, documentarul regizat de Dragoș Turea.  Filmul este construit din mărturiile secrete ale oamenilor de știință care au fost implicați direct în implementarea experimentelor radioactive în Republica Moldova atunci când devenise cel mai important teren experimental de aplicare a energiei atomice în agricultura sovietică.

 

De la ora 18:00, în aceeași locație, Nora Agapi va prezenta proiectul său intitulat „Timebox”. Filmul îl are în centru pe Ioan Matei Agapi, tatăl regizoarei și fotograf și realizator de documentare. Prin discuțiile celor doi și secretele care ies la iveală, documentarul aduce în discuție vechea confruntare dintre artă și realitate.

 

Tot la ARCUB, de la ora 20:00 vă așteptăm la proiecția documentarului „Distanța dintre mine și mine”, realizat de Mona Nicoară. Documentarul explorează fricțiunea dintre memoria personală și arhiva oficială, dintre realitatea noastră actuală și ficțiunile pe care le construim despre trecut. Gândurile Ninei Cassian în timpul ultimului ei an de viață sunt confruntate cu o bogată arhivă de filme, muzică, poezie, apariții de televiziune, înregistrări private inedite și documente de urmărire de la Securitate.

 

TRECUTUL PREZENT  

Miercuri sunt programate două documentare din secțiunea „Trecutul prezent”„Gustul puterii” și „Rude”.

„Gustul puterii” urmărește cronologia ascensiunii lui Vladimír Mečiar, o figură carismatică a anilor ’90, de la statutul de avocat într-un oraș de provincie la cel de președinte al Slovaciei – un caz de populism care pune în perspectivă populismele prezentului și evidențiază caracterul de structură ideologică recurentă al populismului. După proiecția filmului, spectatorii vor putea sta de vorbă cu regizoarea Tereza Nvotova.

Regizorul Vitaly Mansky aduce la One World Romania documentarul „Rude”. De origine poloneză și venită din Lituania, familia lui Mansky se consideră ucraineană aparent din încăpățânare. Mansky însuși a devenit cetățean rus, dar din întâmplare: era la Moscova când s-a destrămat Uniunea Sovietică. Acum, în era post-Maidan, își redescoperă familia, împrăștiată între Lvov, Odessa și Sevastopol în Crimea, mai fracturată ca oricând. Filmând într-un stil caracteristic, stilizat, în registru comic-absurd, Mansky urmărește de fapt o triplă tragedie: cea a imperialismului rusesc și sovietic, cea a Ucrainei și cea a unui univers personal, intim brăzdat de istorie. După proiecția filmului, Vitaly Mansky va discuta cu publicul.

 

SILVANA | QUEER PARTY

În încheierea serii de miercuri, vă invităm de la ora 20:30 la Apollo111 pentru o proiecție a documentarului „Silvana”. Proiecția va fi urmată de o petrecere cu muzică aleasă de DJ Bitchcraft, cu strângere de fonduri pentru șapte persoane transgender, susținută de Asociatia Accept și de TRANSform

„Silvana” e o poveste despre identitate – mai precis, despre intersecționalitate, și despre cum, uneori, e nevoie să faci un pas în spate și să te remobilizezi interior înainte de a te lansa în marile bătălii identitare. Născută dintr-o mamă lituaniană și un tată musulman, Silvana Imam a ajuns în Suedia la patru ani. Cântă un rap abrupt împotriva patriarhatului și xenofobiei pe care le întâlnește zilnic într-o Suedie care traversează schimbări dramatice, mai ales de când partidul conservator și anti-imigrație Democrații Suedezi a ieșit pe locul al treilea la alegerile din 2014. După ce toată viața s-a imaginat ca lesbiană, vine un moment în care Silvana își amintește că e musulmană.  


Programul complet al zilei de miercuri este disponibil aici: http://oneworld.ro/2018/l/ro/program/