Juriul Liceenilor OWR11

Din 2013, singurul juriu al festivalului One World Romania este format din cinci liceeni, care vizionează 10 filme documentare și decernează singurul premiu al festivalului. Motivația acordării unui premiu din partea adolescenților a apărut pentru prima dată acum șase ani, din dorința de a include vocile tinerei generații n dezbaterea despre drepturile omului. Ei știu ce arde și ce vor să stingă sau să schimbe, iar datoria noastră este de a le da fru liber alegerilor.

 

Membrii juriului sunt aleși n fiecare an n baza unui eseu liber despre o anumită problematică sau o dezbatere necesară n societate. Provocarea pe care am lansat-o anul acesta este ca elevii să răspundă la ntrebarea Ești ceea ce nveți?.

 

Anul acesta, cei 5 jurați sunt: Dalesia Cozorici, Petra Torsan, Ioana Ghiorghișor, Ada Stan și Mihai Bostan. Din fiecare eseu trimis de cei cinci jurați am ales cteva fragmente:

 

Dalesia: Ne nvrtim sute de zile ntr-un simulacru al disperării, prefăcnd conştiinţa individuală n una colectivă.

 

Petra: Mi-am găsit un sprijin n scris, n cursurile de limbi străine, n tradus, n sport, n orice altceva n afară de ce ar trebui să fac ca elev. Și-mi place. nsă nu sunt singură, ceea ce nseamnă că nu noi, elevii, suntem niște manechine disproporționate, ci sistemul de nvățămnt este costumul rigid, ridicol de rigid.

 

Ioana: Binențeles că vreau să se schimbe ceva. Școala este deprimantă, nvechită și parcă s-a săturat de elevi. Ceea ce simt eu acum este că toți cei care se ocupă de asta ori sunt dezinteresați, ori sunt depășiți de situație.

 

Mihai: Atunci am decis că dacă ei nu mă vor lua n serios, mă voi lua eu, iar din acel moment experiența mea legată de nvățat s-a schimbat total.

 

Ada: La școală nu greșești. Nu greșești că e rușine, nu greșești că e urt (doar tu nu ești prost, vrei să te ia oamenii de prost? nu, atunci nu greși!). La școală stai n banca ta, nveți ce-ți dau să nveți, nu pui ntrebări, că doar cine te crezi să i iei tu pe ei la ntrebări? La școală să nu greșești că nu este timp, nu stă o clasă ntreagă după tine (prostul clasei). Poți să te duci să greșești la tine acasă.

 

Premiul acordat de liceeni și motivația alegerii lor vor fi prezentate n cadrul Ceremoniei de decernare a Premiului Liceenilor care va avea loc pe 24 martie la Cinemateca Eforie, de la ora 20.00.

 

Programele educaționale ale Asociației One World Romania se desfășoară cu sprijinul Grupului CEZ n Romnia.