Joi la One World Romania 11

Joi, 22 martie, la Festivalul One World Romania au loc lansările a două noi ediții ale unor proiecte dragi ale Asociației One World Romania – Colecția de DVD-uri Sahia Vintage și KineDok. Încă 8 filme sunt programte începând cu ora 18:00 la Cinema Eforie, Muzeul Țăranului, Elvire Popesco și Union. Continuăm joi și seria de întâlniri cu invitații festivalului – de la ora 12:00 la ARCUB vom sta de vorbă cu regizorii Asli Ozarslan („Dil Leyla”), Vitaly Mansky („Rude”), Monika Grassl („Fetele nu zboară”), Nora Agapi („Timebox”), Dragoș Turea („Alpha Beta Gamma”), Nora Lam și producătorul Peter Yam („Pierduți în fumul bătăliilor”).

 

LANSARE DVD | SAHIA VINTAGE IV

Joi, de la ora 18:00 la Arcub în Sala mare va avea loc lansarea celui de-al patrulea DVD din colecția Sahia Vintage, intitulat „Comandă politică”. DVD-ul descrie spectrul de poziționări diferite ale documentarului Sahia față de mandatul său politic, de la filmul rutinier de propagandă, la documentarul de autor și la producția efemeră a studioului.

La evenimentul de lansare vor fi proiectate 3 dintre filmele incluse pe DVD. După proiecție discutăm cu Adina Brădeanu (curatoarea colecției), Alina Pavelescu (istoric și scriitoare), Ana Szel (arhivistă) și Alexandru Solomon (regizor, co-director al festivalului) despre contexte de producție care minează înţelegerea convenţională a relaţiei dintre documentar și comandă politică drept una univocă şi uniform exprimată estetic

 

LANSARE KINEDOK

KineDok este programul de distribuție alternativă de film documentar, desfășurat de Asociația One World Romania pe tot parcursul anului. În cadrul evenimentului de anul acesta vor fi proiectate în mai multe orașe din țară 16 documentare realizate recent în Europa Centrală și de Est. Joi, în cadrul evenimentului de lansare, de la ora 20:30 la Arcub, va fi proiectat filmul cehesc "Nimic nu va mai fi ca înainte". Proiecția va avea loc în prezența regizorilor Lukáš Kokeš și Klára Tasovská.

 

DIL LEYLA | LUPTE SOLITARE

Joi, de la ora 18:30 la Cinema Elvire Popesco aveți ultima șansă să vedeți în festival documentarul „Dil Leyla” și să o cunoașteți pe realizatoarea acestuia – Asli Ozarslan. „Dil Leyla” e un film în același timp optimist și sfâșietor despre apartenenență, patriotism și responsabilitate, așa cum sunt ele trăite de cei aflați fizic departe de spațiul de origine, însă întotdeauna cu sufletul acasă. Dil Leyla face parte din categoria celor ce decid să se întoarcă și să pună umărul la reconstruirea lumii pierdute: la 26 de ani, proaspăt întoarsă în orașul natal Cizre, după o viață petrecută în Germania, devine cea mai tânără primăriță a orașului, decisă să pună problemele kurzilor pe agenda guvernului turc și participînd la alegerile parlamentare din partea partidului de opoziție pro-kurd HTP.

 

 

DELICATESSEN

Joi aveți șansa să vedeți două dintre documentarele din secțiunea „Delicatessen” – „Fotbal infinit” și „O constelație îndepărtată”.

„Fotbal infinit” – cel mai recent documentar al lui Corneliu Porumboiu – spune povestea lui Laurențiu Ginghină, un funcționar de la Primăria Vasluiului, ce visează la revoluționarea jocului de fotbal. i comic și trist și înduioșător, acest documentar minimalist ne ține captivi în lumea micului funcționar care încearcă cum poate să-și depășească propriile limite. Atât regizorul, cât și protagonistul filmului, vor fi prezenți  pentru discuții cu publicul după proiecția de joi de la ora 21:00, de la Cinema Muzeul Țăranului.

„O constelație îndepărtată” va fi proiectat joi seară începând cu ora 21:00 la Cinema Elvire Popesco. Filmul de debut al regizoarei Shevaun Mizrahi este unul profund neliniștitor care, în vreme ce observă timpul coborând în trupurile care alunecă spre moarte, ne amintește, cu un fior tarkovskian, de frumusețea și poezia vieții — văzută la trecut sau la viitor. Doi bătrâni în lift: „- Crezi că viața e vis?”/ „- Nu, cred că e o iluzie”. Shevaun Mizrahi va fi prezentă în sală după proiecție, pentru o scurtă dezbatere cu cei prezenți.

 

Programul complet al zilei de joi este disponibil aici: http://oneworld.ro/2018/l/ro/program/