Joi la One World Romania 11

Joi, 22 martie, la Festivalul One World Romania au loc lansările a două noi ediții ale unor proiecte dragi ale Asociației One World Romania Colecția de DVD-uri Sahia Vintage și KineDok. ncă 8 filme sunt programte ncepnd cu ora 18:00 la Cinema Eforie, Muzeul Țăranului, Elvire Popesco și Union. Continuăm joi și seria de ntlniri cu invitații festivalului de la ora 12:00 la ARCUB vom sta de vorbă cu regizorii Asli Ozarslan (Dil Leyla), Vitaly Mansky (Rude), Monika Grassl (Fetele nu zboară), Nora Agapi (Timebox), Dragoș Turea (Alpha Beta Gamma), Nora Lam și producătorul Peter Yam (Pierduți n fumul bătăliilor).

 

LANSARE DVD | SAHIA VINTAGE IV

Joi, de la ora 18:00 la Arcub n Sala mare va avea loc lansarea celui de-al patrulea DVD din colecția Sahia Vintage, intitulat Comandă politică. DVD-ul descrie spectrul de poziționări diferite ale documentarului Sahia față de mandatul său politic, de la filmul rutinier de propagandă, la documentarul de autor și la producția efemeră a studioului.

La evenimentul de lansare vor fi proiectate 3 dintre filmele incluse pe DVD. După proiecție discutăm cu Adina Brădeanu (curatoarea colecției), Alina Pavelescu (istoric și scriitoare), Ana Szel (arhivistă) și Alexandru Solomon (regizor, co-director al festivalului) despre contexte de producție care minează nţelegerea convenţională a relaţiei dintre documentar și comandă politică drept una univocă şi uniform exprimată estetic

 

LANSARE KINEDOK

KineDok este programul de distribuție alternativă de film documentar, desfășurat de Asociația One World Romania pe tot parcursul anului. n cadrul evenimentului de anul acesta vor fi proiectate n mai multe orașe din țară 16 documentare realizate recent n Europa Centrală și de Est. Joi, n cadrul evenimentului de lansare, de la ora 20:30 la Arcub, va fi proiectat filmul cehesc "Nimic nu va mai fi ca nainte". Proiecția va avea loc n prezența regizorilor Luk Koke și Klra Tasovsk.

 

DIL LEYLA | LUPTE SOLITARE

Joi, de la ora 18:30 la Cinema Elvire Popesco aveți ultima șansă să vedeți n festival documentarul Dil Leyla și să o cunoașteți pe realizatoarea acestuia Asli Ozarslan. Dil Leyla e un film n același timp optimist și sfșietor despre apartenenență, patriotism și responsabilitate, așa cum sunt ele trăite de cei aflați fizic departe de spațiul de origine, nsă ntotdeauna cu sufletul acasă. Dil Leyla face parte din categoria celor ce decid să se ntoarcă și să pună umărul la reconstruirea lumii pierdute: la 26 de ani, proaspăt ntoarsă n orașul natal Cizre, după o viață petrecută n Germania, devine cea mai tnără primăriță a orașului, decisă să pună problemele kurzilor pe agenda guvernului turc și participnd la alegerile parlamentare din partea partidului de opoziție pro-kurd HTP.

 

 

DELICATESSEN

Joi aveți șansa să vedeți două dintre documentarele din secțiunea Delicatessen Fotbal infinit și O constelație ndepărtată.

Fotbal infinit cel mai recent documentar al lui Corneliu Porumboiu spune povestea lui Laurențiu Ginghină, un funcționar de la Primăria Vasluiului, ce visează la revoluționarea jocului de fotbal. i comic și trist și nduioșător, acest documentar minimalist ne ține captivi n lumea micului funcționar care ncearcă cum poate să-și depășească propriile limite. Att regizorul, ct și protagonistul filmului, vor fi prezenți  pentru discuții cu publicul după proiecția de joi de la ora 21:00, de la Cinema Muzeul Țăranului.

O constelație ndepărtată va fi proiectat joi seară ncepnd cu ora 21:00 la Cinema Elvire Popesco. Filmul de debut al regizoarei Shevaun Mizrahi este unul profund neliniștitor care, n vreme ce observă timpul cobornd n trupurile care alunecă spre moarte, ne amintește, cu un fior tarkovskian, de frumusețea și poezia vieții văzută la trecut sau la viitor. Doi bătrni n lift: - Crezi că viața e vis?/ - Nu, cred că e o iluzie. Shevaun Mizrahi va fi prezentă n sală după proiecție, pentru o scurtă dezbatere cu cei prezenți.

 

Programul complet al zilei de joi este disponibil aici: http://oneworld.ro/2018/l/ro/program/