Programul de vineri la One World Romania 11

Vineri, 23 martie, n ciuda avertizărilor meteo, la Festivalul One World Romania proiectăm 11 filme documentare și i cunoaștem apoi pe 8 dintre realizatorii acestora, n cadrul tradiționalelor sesiuni de ntrebări și răspunsuri, organizate după fiecare film. Astăzi este programat și ultimul film n cadrul proiecțiilor pentru liceeni la Cinema Eforie de la ora 10:00 Laudă nimicului. La ARCUB de la ora 12:00 ne ntlnim cu trei regizoare ale căror filme au fost proiectate joi seară Shevaun Mizrahi (O constelație ndepărtată), Daisy Asquith (Queerama) și Jessica Gorter (Suflet roșu).

 

DEZBATERE | PROTECȚIE LEGALĂ PENTRU CUPLURILE DE ACELAȘI SEX

Vineri de la ora 14:00 n Sala Arcelor de la ARCUB, vă invităm la o dezbatere pe marginea legislației pentru cuplurile de același sex. Dezbaterea va porni de la analiza cazului Coman-Hamilton, aflat n acest moment la Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) și de la detaliile legislative prezentate n filmul Queerama, prezentat n secțiunea Politicile sexului (LGBTQ).

La dezbatere vor participa Daisy Asquith (regizoarea documentarului Queerama, Romanița Iordache (membră ACCEPT și expert anti-discriminare pentru Romnia n Rețeaua de experți naționali ai Comisiei Europene) și Iustina Ionescu (avocată de drepturile omului n cazul Coman, Hamilton și Asociația ACCEPT v Inspectoratul General pentru Imigrări și Ministerul Afacerilor Interne).

 

1968: DUPĂ 50 DE ANI

La Cinema Elvire Popesco sunt programate vineri ntre 16:30 și 21:30 toate cele trei filme din secțiunea 1968: după 50 de ani. De la ora 16:30 este programat Asalt la ceruri -  filmul de montaj al lui Francesco Munzi. El ncearcă să reconstituie așa-zișii ani de plumb ai Italiei, un deceniu care n urma protestelor din 1968 a insuflat un spirit optimist și utopic n conflictul neterminat dintre dreapta fascistoidă și stnga italiană, cnd anarhistă, cnd idealistă.

De la ora 18:30 puteți vedea filmul Revoltele studenților cehi, care prezintă primăvara de la Praga din interior, prin detalii oferite de cei care au participat la ea și au construit-o, de fapt. Personaje deja familiare, foști tineri est-europeni ai anilor 60 deveniți adulți spun povestea acelor vremuri cu perspectiva și mpăcarea martorilor istoriei mari.

Ultimul film al serii, ntr-un prezent intens va fi proiectat de la ora 21:30. Documentarul pornește de la filmările de amator făcute de mama regizorului Joo Moreira Salles n timpul unei vizite n China n 1968 același an n care n Franța mișcările studențești reclamă maoismul ca religie a egalității, n Cehoslovacia primăvara dezgheață puțin monolitul stalinist, iar Brazilia este n plină solidificare a dictaturii militare.

 

LICU, O POVESTE ROMNEASCĂ | AVANPREMIERĂ

Vineri seară de la ora 20:30 la Cinema Eforie are loc avanpremiera n Romnia a documentarului Licu, o poveste romnească, recent premiat la DOK Leipzig. Documentarul realizat de Ana Dumitrescu ș prezintă pe Licu, care a trecut prin mai bine de nouă decenii de istorie romnească - o istorie zbuciumată, tuburată, confuză și invariabil indiferentă față de soarta oamenilor obișnuiți. La proiecție va fi prezentă regizoarea Ana Dumitrescu, sound designer-ul Jonathan Boissay și protagonistul Liviu Licu Canțer.

 

PE O PANTĂ PERICULOASĂ

Vineri vor fi proiectate două dintre documentarele incluse n secțiunea Pe o pantă periculoasă. De la ora 19:30 la ARCUB n Sala Mare vedem Fetele nu zboară. Construit aparent ca o poveste inspirațională despre un ONG care ajută populația feminină din Ghana, filmul aduce clar la suprafață curente familiare din istoria nu suficient de ndepărtată a colonialismului european: paternalismul, rasismul reflexiv și misoginismul insidios. După proiecție va fi prezentă n sală regizoarea Monika Grassl, care va răspunde ntrebărilor din public.

De la ora 21:00 la Cinema Muzeul Țăranului va fi proiectat documentarul ntoarcerea președintelui n Madagascar. Documentarul spune povestea lui Marc Ravalomanana, fostul președinte al Republicii Madagascar, aflat n exil n Africa de Sud după ce a fost ndepărtat de la conducere printr-o lovitură de stat. Fostul președinte e decis să-și recapete poziția prin mijloace pașnice, motiv pentru care ncearcă n repetate rnduri să și pregătească diplomatic terenul pentru ntoarcere.

 

Programul complet al zilei de vineri este disponibil aici: http://oneworld.ro/2018/l/ro/program/