Programul de vineri la One World Romania 11

Vineri, 23 martie, în ciuda avertizărilor meteo, la Festivalul One World Romania proiectăm 11 filme documentare și îi cunoaștem apoi pe 8 dintre realizatorii acestora, în cadrul tradiționalelor sesiuni de întrebări și răspunsuri, organizate după fiecare film. Astăzi este programat și ultimul film în cadrul proiecțiilor pentru liceeni – la Cinema Eforie de la ora 10:00 – „Laudă nimicului”. La ARCUB de la ora 12:00 ne întâlnim cu trei regizoare ale căror filme au fost proiectate joi seară – Shevaun Mizrahi („O constelație îndepărtată”), Daisy Asquith („Queerama”) și Jessica Gorter („Suflet roșu”).

 

DEZBATERE | PROTECȚIE LEGALĂ PENTRU CUPLURILE DE ACELAȘI SEX

Vineri de la ora 14:00 în Sala Arcelor de la ARCUB, vă invităm la o dezbatere pe marginea legislației pentru cuplurile de același sex. Dezbaterea va porni de la analiza cazului Coman-Hamilton, aflat în acest moment la Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) și de la detaliile legislative prezentate în filmul „Queerama”, prezentat în secțiunea „Politicile sexului (LGBTQ)”.

La dezbatere vor participa Daisy Asquith (regizoarea documentarului „Queerama”, Romanița Iordache (membră ACCEPT și expert anti-discriminare pentru România în Rețeaua de experți naționali ai Comisiei Europene) și Iustina Ionescu (avocată de drepturile omului în cazul Coman, Hamilton și Asociația ACCEPT v Inspectoratul General pentru Imigrări și Ministerul Afacerilor Interne).

 

1968: DUPĂ 50 DE ANI

La Cinema Elvire Popesco sunt programate vineri între 16:30 și 21:30 toate cele trei filme din secțiunea „1968: după 50 de ani”. De la ora 16:30 este programat „Asalt la ceruri” -  filmul de montaj al lui Francesco Munzi. El încearcă să reconstituie așa-zișii „ani de plumb” ai Italiei, un deceniu care în urma protestelor din 1968 a insuflat un spirit optimist și utopic în conflictul neterminat dintre dreapta fascistoidă și stânga italiană, când anarhistă, când idealistă.

De la ora 18:30 puteți vedea filmul „Revoltele studenților cehi”, care prezintă primăvara de la Praga din interior, prin detalii oferite de cei care au participat la ea și au construit-o, de fapt. Personaje deja familiare, foști tineri est-europeni ai anilor ’60 deveniți adulți spun povestea acelor vremuri cu perspectiva și împăcarea martorilor istoriei mari.

Ultimul film al serii, „Într-un prezent intens” va fi proiectat de la ora 21:30. Documentarul pornește de la filmările de amator făcute de mama regizorului Joăo Moreira Salles în timpul unei vizite în China în 1968 — același an în care în Franța mișcările studențești reclamă maoismul ca religie a egalității, în Cehoslovacia primăvara dezgheață puțin monolitul stalinist, iar Brazilia este în plină solidificare a dictaturii militare.

 

„LICU, O POVESTE ROMÂNEASCĂ” | AVANPREMIERĂ

Vineri seară de la ora 20:30 la Cinema Eforie are loc avanpremiera în România a documentarului „Licu, o poveste românească”, recent premiat la DOK Leipzig. Documentarul realizat de Ana Dumitrescu îș prezintă pe Licu, care a trecut prin mai bine de nouă decenii de istorie românească - o istorie zbuciumată, tuburată, confuză și invariabil indiferentă față de soarta oamenilor obișnuiți. La proiecție va fi prezentă regizoarea Ana Dumitrescu, sound designer-ul Jonathan Boissay și protagonistul Liviu „Licu” Canțer.

 

PE O PANTĂ PERICULOASĂ

Vineri vor fi proiectate două dintre documentarele incluse în secțiunea „Pe o pantă periculoasă”. De la ora 19:30 la ARCUB în Sala Mare vedem „Fetele nu zboară”. Construit aparent ca o poveste inspirațională despre un ONG care ajută populația feminină din Ghana, filmul aduce clar la suprafață curente familiare din istoria nu suficient de îndepărtată a colonialismului european: paternalismul, rasismul reflexiv și misoginismul insidios. După proiecție va fi prezentă în sală regizoarea Monika Grassl, care va răspunde întrebărilor din public.

De la ora 21:00 la Cinema Muzeul Țăranului va fi proiectat documentarul „Întoarcerea președintelui în Madagascar”. Documentarul spune povestea lui Marc Ravalomanana, fostul președinte al Republicii Madagascar, aflat în exil în Africa de Sud după ce a fost îndepărtat de la conducere printr-o lovitură de stat. Fostul președinte e decis să-și recapete poziția prin mijloace pașnice, motiv pentru care încearcă în repetate rânduri să își pregătească diplomatic terenul pentru întoarcere.

 

Programul complet al zilei de vineri este disponibil aici: http://oneworld.ro/2018/l/ro/program/