Al doilea weekend la One World Romania 11

Sâmbătă, 24 martie la Festivalul One World Romania am pregătit 23 de proiecții de film, 2 dezbateri, iar seara aflăm care este câștigătorul singurului premiu al festivalului, desemnat de Juriul Liceenilor. Seara se încheie în Clubul Țăranului cu un concert al formației PC Harem.

 

STUDENȚI ÎN MIȘCARE | DEZBATERI ȘI PROIECȚII

Sâmbătă începem ziua la ARCUB la ora 10:00 cu proiecția filmului „Revoltele studenților cehi”. De la ora 12:00 este programată dezbaterea „Cehoslovacia 1968 – 1989”, la care vor participa doi dintre liderii mișcărilor studențești - Karel Kovanda (1968) și Monika MacDonagh-Pajerová (1989), care sunt și protagoniștii documentarului „Revoltele studenților cehi”. Discuția va fi moderată de Iulia Popovici și transmisă în direct pe pagina de Facebook Scena9. De la ora 14:00, în aceeași sală vorbim cu istoricul Lavinia Betea și cu președintele ANOSR Marius Deaconu despre cum au schimbat studenții România? Cea de-a doua dezbatere va fi moderată de Marius Cosmeanu și transmisă în direct pe pagina de Facebook Perspektiva.

 

SAHIA VINTAGE: PICK & MIX

Cel de-al doilea program ce conține scurtmetraje realizate la Studioul Alexandru Sahia va fi proiectat sâmbătă, 24 martie de la ora 13:00 la Cinema Elvire Popesco. Programul adună filme în care comanda ideologică e mai puțin transparentă, iar demersul documentar se organizează în jurul unor probleme sau practici care țin de relația documentaristului cu viața cotidiană: observație, relație, performare, eveniment, gestionare a imprevizibilului. Ca de obicei, includem nu numai filme care aparțin mainstream-ului documentar, ci și genuri minore sau producții inclasabile descoperite recent în arhiva Sahia: cazul filmului prezentat în deschiderea programului, un home movie instituțional realizat neoficial la aniversarea a cinci ani de existență a studioului și care oferă o perspectivă suprinzătoare asupra vieții private a unui studio „de propagandă” în plin deceniu stalinist. Cele 5 filme proiectate sâmbătă sunt: „Noi la cinci ani”, „Festivalul filmului pentru sate”, „Fapt divers”, „Ursul”, „După 20 de ani” și „Fals tratat de intimitate: Horia Flămându”.

 

DECERNAREA PREMIULUI ONE WORLD ROMANIA 11

Sâmbătă seara, de la ora 20:00 la Cinema Eforie, are loc evenimentul în cadrul căruia Juriul Liceenilor va acorda singurul premiu al festivalului. În ultimele 8 zile, cei 5 liceeni au vizionat 10 filme din selecția acestui an – „Cealaltă parte a tuturor lucrurilor”, „Copiii destinului”, „Judecătoarea”, „Licu, o poveste românească”, „Petrecerea”, „Poeta”, „Rude”, „Sexpertul vă răspunde”, „Silvana” și „Străini în paradis”. Suntem nerăbdători să vedem ce vor decide Dalesia, Petra, Ada, Ioana și Mihai.

După anunțarea câștigătorului va fi proiectat documentarul „Noul nostru președinte”, în prezența regizorului Maxim Pozdorovkin. Documentarul declarat câștigător de către Juriul Liceenilor va fi proiectat duminică, 25 martie, de la ora 18:30 la CinemaPRO.

 

POLITICILE SEXULUI (LGBTQ)

Sâmbătă aveți ultima șansă de a vedea două dintre documentarele secțiunii „Politicile sexului (LGBTQ)”„Queerama” și „Tranzit Havana”. „Queerama” este proiectat sâmbătă începând cu ora 18:00 la Cinema Elvire Popesco, iar după proiecție regizoarea Daisy Asquith va fi prezentă în sală pentru o discuție cu publicul. Un film de montaj făcut din bucăți de arhivă montate ritmic și emoționant, „Queerama” e caleidoscopic, incitant, scandalos, nostalgic și plin de speranță. La aniversarea a 50 de ani de la decriminalizarea relațiilor sexuale între bărbați în Anglia și în Țara Galilor, Daisy Asquith pornește în căutarea semnelor trecutului presărate discret, uneori codat, alteori destul de direct, prin arhivele filmate în ultimii 100 de ani.

 

„Tranzit Havana” va fi proiectat sâmbătă de la ora 21:00 în Sala Mare de la ARCUB, unde va fi prezent și regizorul Daniel Abma, care va răspunde întrebărilor spectatorilor la final. Documentarul spune povestea lui Odette, Juani și Malú, care așteaptă să le vină rândul la operația de confirmare de gen, făcută o dată pe an de chirurgi aduși din Olanda și Belgia de Mariela Castro, militantă pentru educație sexuală și drepturile minorităților sexuale și nepoata lui Fidel Castro. Într-adevăr, Cuba, cunoscută în afară ca un regim represiv, oferă de fapt, pe lângă servicii de sănătate gratuite, psihoterapie, terapie hormonală și chirurgie plastică pentru persoanele transgender. Represiunea nu vine din partea statului, ci din partea acelor forțe sociale care funcționează oriunde, chiar și în țări care aparent au îmbrățișat egalitarismul: biserica, spaima de nou, discriminarea și sărăcia.

 

Programul complet al zilei de sâmbătă este disponibil aici: http://oneworld.ro/2018/l/ro/program/