One World Romania 11. Get Real!

Cea de-a 11-a ediție a Festivalului Internațional de Documentar și Drepturile Omului One World Romania va avea loc  de această dată pe parcursul a 10 zile, n perioada 16 25 martie. 2018 este anul multor aniversări istorice aniversăm 100 de ani de la Marea Unire a Romniei și 170 de ani de la Revoluția din 1848.


One World Romania 11 prezintă n 2018 lumea și realitatea din jurul nostru dintr-o perspectivă istorică n primul rnd, privim asupra trecutului ca să nțelegem mai bine cum ne este influențat prezentul. Totodată, ne dorim să analizăm prezentul, să nvățăm din reușitele sau eșecurile istorice, astfel nct, ncet-ncet, să punem bazele unui viitor mai bun.


Prin imaginea festivalului One World Romania 2018 am ncercat să transpunem trecutul - reprezentat idilic -  n realitatea urbană a Romniei secolului 21. Afișul recreează tabloul realizat de C. D. Rosenthal n 1849 Romnia rupndu-și cătușele pe Cmpia Libertății. Acum mai bine de 150 de ani, pictorul și imagina o Romnie pură, luminoasă și liberă. La 28 de ani de la Revoluția din 1989, noi ne-am gndit la o Romnie pe care mulți o neagă sau o ignoră. O țară a extremelor, a cartierelor luxoase așezate lngă terenuri virane inundate de gunoaie, a lipsurilor elementare la nici 10 km de centrul orașelor, a oamenilor fără acces la educație și servicii de sănătate. Așa e realitatea, chiar dacă ea poate fi ușor cosmetizată, ca totul să pară un pic mai luminos. Imaginea ediției One World Romania 11 o are n centru pe Alina Șerban, actriță și regizoare, și este realizată de Alexandru Solomon și fotografiată de Valeriu Cătălineanu. Grafica este semnată de Crina Ioana Atanasiu și Adriana Jipa.


Documentarele și programele One World Romania și propun să arate realitatea de pretutindeni și să strnească discuții care să crească implicarea societății civile n modelarea viitorului nostru. Echipa de selecție alege pentru voi cele mai interesante documentare din toată lumea, de care vă veți bucura n martie la București. Programul este coordonat de Andrei Rus, care se alătură echipei One World Romania, n calitate de co-director al festivalului.