Cine suntem?

Festivalul One World Romania este organizat de Asociaţia One World Romania, în parteneriat cu Programul Statul de Drept Europa de Sud Est al Konrad-Adenauer-Stiftung.

Prima ediţie One World Romania a avut loc în 2008. Primul festival de film documentar din Bucureşti şi unicul dedicat drepturilor omului din România a pornit sub egida festivalului cu acelaşi nume de la Praga, adus la Bucureşti la iniţiativa Centrului Ceh. Cu timpul, conceptul, selecţia şi organizarea au devenit autonome.

În 2009, membrii echipei festivalului au înfiinţat Asociaţia One World Romania. În afară evenimentului din martie de la Bucureşti, care creşte de la o ediţie la alta, asociaţia organizează diferite evenimente – ecouri ale festivalului de-a lungul anului. Unul dintre acestea a fost lansarea colecției de DVD-uri, care cuprinde documentare din selecțiile ficărei ediții a festivalului, din dorința de a pune la dispoziția publicului filme greu accesibile și de a promova documentarul românesc.

Ne dorim să participăm la integrarea filmului documentar în procesul educaţional din România şi avem tot felul de idei pe care dorim să le vedem crescând și animând comunități. Din 2015 asociația organizează programul educațional One World Romania la școalăcare are ca scop introducerea filmul documentar și discuția despre drepturile omului în liceele din România, prin activități destinate elevilor și profesorilor. Încurajăm și susținem Cluburile de film organizate de elevi ca activitate extra-curriculară și implicarea lor în proiectele asociației, ca voluntari și în Juriul Liceenilor la festivalul One World Romania.

Un alt proiect inițiat în 2015 este programul de distribuție alternativă a documentarelor creative, KineDok powered by One World Romania. Sub forma unei experienţe împărtăşite care trece dincolo de pereţii tradiţionali ai sălii de cinema, KineDok vine la cluburile, cafenelele sau mansardele din mai multe de orașe mici din țară şi invită publicul nu doar la proiecții ci și la discuții informale cu experți, regizori sau chiar protagoniști ai filmelor, într-un cadrul informal.

One World Romania încearcă să se apropie de alte festivaluri cu care simte că împărtăşeşte ceva: dragostea pentru documentar și ideea că filmele pot fi începutul unui dialog cu societatea. Încurajăm circularea filmelor OWR prin colaborări cu festivaluri precum Watch Docs Warsaw (Polonia), Verzio (Ungaria), Alter-Native (Târgu Mureș, România), Astra (Sibiu, România), Cronograf (Republica Moldova), Sarajevo Film Festival (Bosnia și Herțegovina) sau CineDoc Tbilisi International Documentary Film Festival (Georgia).