CIVIL SOCIETY PITCH 2017 – One World Romania, ediția a 10-a | INFORMAȚII ȘI FORMULAR DE ÎNSCRIERE PENTRU SOCIETATEA CIVILĂ

De ce să aplici?

Organizațiile neguvernamentale își doresc în permanență să atragă atenția asupra cazurilor de încălcare a drepturilor omului și să facă cât mai vizibilă munca lor, iar materialele audiovizuale sunt printre cele mai puternice instrumente de advocacy. Prin atelierul CIVIL SOCIETY PITCH dorim să facilităm realizarea de filme documentare sau proiecte de documentare artistică de calitate, cu impact social ridicat, care să aducă în fața publicului larg tocmai temele și poveștile pe care încercați să le promovați și care rareori ajung în media. De asemenea, în România, dar și în Europa de Est există un deficit de documentare de calitate care să trateze teme diverse din aria drepturilor omului. APLICĂ ACUM!

Este important de menționat că nu încurajăm membrii societății civile să se transforme în producători de filme pentru a nu limita libertatea artistică a cineaștilor. Cu toate acestea, activiștii cunosc cel mai bine contextul social-politic și problemele locale, precum și poveștile umane din spatele acestora. Sperăm ca acest eveniment cu format inedit, care aduce față în față profesioniști din ambele domenii (cinematografie și drepturile omului), să fie o sursă de inspirație pentru noi filme documentare influente. Vă încurajăm să faceți schimb de know-how cu cineaștii și să puneți bazele unor colaborări pe termen lung.

Cum funcționează?

Echipa festivalului, împreună cu tutorii programului, Mikael Opstrup, Head of Studies- European Documentary Network; Hanka Kastelicova, Executive Producer of Documentaries- HBO Europe; Ana Alexieva, project manager Balkan Documentary Center vor face selecția participanților din România, Bulgaria și Ungaria în urma înscrierilor trimise în perioada 7-24 februarie 2017. Aceștia vor ține cont de importanța și relevanța subiectelor propuse (atât la nivel local, cât și într-un context mai larg european), și de potențialul acestora de a inspira cineaștii în realizarea de filme documentare. Sunt importante, de asemenea, experiența anterioară a organizației sau a persoanei aplicante în domeniul drepturilor omului, precum și accesul la informații și persoane în cazul subiectului propus. Înainte de atelier, participanții vor beneficia de sesiuni individuale de tutorat pentru pregătirea pitch-urilor pe subiectul ales de ei.

 

Evenimentul va avea loc între 18 și 19 martie 2017, la București, în cadrul celei de-a 10-a ediții a Festivalului Internațional de Documentar și Drepturile Omului One World Romania. Pe durata celor două zile de lucru, activiștii pentru drepturile omului vor avea ocazia de a prezenta în fața regizorilor, producătorilor, artiștilor și experților locali și străini, idei ce pot deveni subiecte de filme documentare. Pitch-urile se vor baza pe subiecte familiare, la care membrii societății civile au acces direct și pe care le-au documentat de-a lungul timpului. În a doua parte a atelierului, prezentările vor fi urmate de discuții între reprezentanții societății civile și cineaști, concepute sub formă de Speed Dating, iar la final, cineaștii vor avea și ei ocazia să își prezinte viziunea artistică asupra ideilor de film documentar propuse de activiști. Pe parcursul atelierului, vom avea și sesiuni speciale ale tutorilor, precum și un studiu de caz pe baza filmului Invizibilii, cu echipa câștigătoare a ediției pilot Civil Society Pitch din 2016.

Cine poate aplica?

Se pot înscrie organizații neguvernamentale, asociații, fundații sau persoane fizice care luptă pentru apărarea drepturilor omului în România, Bulgaria și Ungaria. Aceștia pot propune subiecte locale diverse din aria drepturilor omului în sens larg (la nivel politic, social, cultural sau uman) la care au acces și pe care le-au documentat de-a lungul timpului.

Cum aplici?

Pentru a te înscrie la atelierul CIVIL SOCIETY PITCH 2017, te rugăm să completezi acest FORMULAR ONLINE. Formularul trebuie completat în limba engleză. Întregul atelier se va desfășura în limba engleză. Dacă dorești să aplici cu mai multe idei sau subiecte, te rugăm să completezi pentru fiecare câte un fomular și să le trimiți separat. Fiecare organizație sau persoană se poate înscrie cu cel mult trei subiecte. Termenul limită pentru înscrieri este vineri, 24 februarie 2017.

Este posibil să te contactăm în timpul procesului de selecție pentru a-ți cere mai multe detalii cu privire la subiectul/ subiectele înscrise.

Persoană de contact: Laura Orlescu/ 0722.488.128/ atelier@oneworld.ro

 

Partenerii programului Civil Society Pitch 2017 sunt Balkan Documentary Center, Festivalul Internațional de Film Documentar de Drepturile Omului VERZIO din Budapesta și EDN- European Documentary Network. 

Civil Society Pitch 2017 este realizat cu sprijinul HBO România și a Ambasadei Regale a Danemarcei.

Sprijinul acordat de Ambasada Regală a Danemarcei completează candidatura acestei țări la Consiliul pentru Drepturile Omului al ONU în perioada 2019-2021 și promovează priorităților ce stau la baza acestei candidaturi: demnitate, dialog și dezvoltare în apărarea drepturilor omului.