CIVIL SOCIETY PITCH 2018 – INFORMAȚII ȘI FORMULAR DE ÎNSCRIERE PENTRU CINEAȘTI și ARTIȘTI VIZUALI

De ce să aplici?

Documentariștii sunt cei care, de obicei, trebuie să facă pitch-uri pentru filmele lor și să atragă atenția finanțatorilor, partenerilor, sau co-producătorilor. Noi oferim ceva diferit de această dată: reprezentanți ai societății civile vor realiza pitch-uri pentru tine și îți vor prezenta subiecte nemediatizate legate de problematica drepturilor omului din România, Republica Moldova, Bulgaria și Ungaria, ilustrate cu ajutorul poveștilor umane din spate. Poți pleca inspirat de la atelierul CIVIL SOCIETY PITCH sau poți găsi un partener pentru realizarea unui film documentar. APLICĂ ACUM!

 

Cum funcționează?

Echipa festivalului, împreună cu partenerii străini ai proiectului și tutorii programului, Rada Šešić, regizor documentarist și programator pentru cele mai mari festivaluri de film documentar din Olanda – IDFA Amsterdam și IFFR Rotterdam – și coordonatorul competiției de film documentar al festivalului din Sarajevo, și Maciej Nowicki, vicepreședinte în Consiliul Director al Fundației Helsinki pentru Drepturile Omului din Polonia și director al Festivalului Internațional de Film WATCH DOCS din Varșovia, vor face selecția participanților din România, Republica Moldova, Bulgaria și Ungaria în urma înscrierilor trimise în perioada 6-23 februarie 2018.

Evenimentul va avea loc între 16 și 18 martie 2018, la București, în cadrul celei de-a 11-a ediții a Festivalului Internațional de Documentar și Drepturile Omului One World Romania. Pe durata celor trei zile de lucru, activiștii pentru drepturile omului vor avea ocazia de a învăța secretele unui pitch reușit adaptat interesului regizoral (HOW TO PITCH SEMINAR), și de a prezenta în fața regizorilor, producătorilor, artiștilor și experților locali și străini, idei și subiecte ce pot deveni subiecte de filme documentare. Pitch-urile se vor baza pe subiecte familiare, la care membrii societății civile au acces direct și pe care le-au documentat de-a lungul timpului (PITCHING SESSION). În a treia parte a atelierului, prezentările vor fi urmate de discuții între reprezentanții societății civile și cineaști, concepute sub formă de SPEED DATING, iar la final, cineaștii vor avea și ei ocazia să își prezinte viziunea artistică asupra ideilor de film documentar propuse de activiști, primind feedback personalizat de la tutorii atelierului (FEEDBACK SESSION). Pe parcursul atelierului, vom avea și sesiuni speciale ale tutorilor, precum și un studiu de caz pe baza filmului Learning Teaching, cu regizoarea Eliza Zdru și Asociația Teach for Romania, echipa câștigătoare a celei de a doua ediții Civil Society Pitch din 2017.

Filmele documentare sau proiectele de documentare artistică nu vor fi mandatate de reprezentații societății civile, iar libertatea artistică a cineaștilor nu va fi îngrădită în niciun fel prin participarea la acest eveniment. Scopul One World Romania este de a facilita formarea și dezvoltarea de idei pentru documentare cinematice de calitate, pe subiecte de drepturile omului relevante pentru România, Republica Moldova, Bulgaria și Ungaria, dar și într-un context mai larg.

În perioada aprilie – octombrie 2018 va avea loc etapa de creștere a proiectelor formate (ACCELERATING PHASE), urmând ca în octombrie – noiembrie 2018 să aibă loc sesiunea de follow-up, când va fi selectat și proiectul câștigător și va fi acordat premiul de 4.000 de euro (AWARD PHASE) pentru dezvoltarea filmului documentar.

Cine poate aplica?

Căutăm regizori, producători sau artiști vizuali interesați de filme documentare, care au minim un proiect audiovizual terminat până în acest moment (scurt sau lungmetraj). Nu este necesar să aveți experiență de lucru în domeniul drepturilor omului.

Cum aplici?

Pentru a te înscrie la atelierul CIVIL SOCIETY PITCH 2018, te rugăm să completezi acest FORMULAR ONLINE (link formular) și să ne trimiți un fragment dintr-un proiect terminat sau un trailer. Acesta poate fi sub formă de link în formularul online sau fișier mp4 trimis la adresa atelier@oneworld.ro. Formularul trebuie completat în limba engleză. Întregul atelier se va desfășura în limba engleză. Termenul limită pentru înscrieri este vineri, 23 februarie 2018.

 

Persoană de contact: Tudorița Șoldănescu/ 0733.738.202/ atelier@oneworld.ro

Partenerii programului Civil Society Pitch 2018 sunt Balkan Documentary Center (Bulgaria), Festivalul Internațional de Film Documentar de Drepturile Omului VERZIO din Budapesta și Asociația Obștească MOLDOX (Republica Moldova).