CIVIL SOCIETY PITCH 2018 – INFORMAȚII ȘI FORMULAR DE ÎNSCRIERE PENTRU SOCIETATEA CIVILĂ

De ce să aplici?

Organizațiile neguvernamentale își doresc în permanență să atragă atenția asupra cazurilor de încălcare a drepturilor omului și să facă cât mai vizibilă munca lor, iar materialele audiovizuale sunt printre cele mai puternice instrumente de advocacy. Prin atelierul CIVIL SOCIETY PITCH dorim să facilităm realizarea de filme documentare sau proiecte de documentare artistică de calitate, cu impact social ridicat, care să aducă în fața publicului larg tocmai temele și poveștile pe care încercați să le promovați și care rareori ajung în media. De asemenea, în România, dar și în Europa de Est există un deficit de documentare de calitate care să trateze teme diverse din aria drepturilor omului. APLICĂ ACUM!

Este important de menționat că nu încurajăm membrii societății civile să se transforme în producători de filme pentru a nu limita libertatea artistică a cineaștilor. Cu toate acestea, activiștii cunosc cel mai bine contextul social-politic și problemele locale, precum și poveștile umane din spatele acestora. Sperăm ca acest eveniment cu format inedit, care aduce față în față profesioniști din ambele domenii (cinematografie și drepturile omului), să fie o sursă de inspirație pentru noi filme documentare influente. Vă încurajăm să faceți schimb de know-how cu cineaștii și să puneți bazele unor colaborări pe termen lung.

Cum funcționează?

Echipa festivalului, împreună cu partenerii străini ai proiectului și tutorii programului, Rada Šešić, regizor documentarist și programator pentru cele mai mari festivaluri de film documentar din Olanda – IDFA Amsterdam și IFFR Rotterdam – și coordonatorul competiției de film documentar al festivalului din Sarajevo, și Maciej Nowicki, vicepreședinte în Consiliul Director al Fundației Helsinki pentru Drepturile Omului din Polonia și director al Festivalului Internațional de Film WATCH DOCS din Varșovia, vor face selecția participanților din România, Republica Moldova, Bulgaria și Ungaria în urma înscrierilor trimise în perioada 6-23 februarie 2018. Vom ține cont de importanța și relevanța subiectelor propuse (atât la nivel local, cât și într-un context mai larg european), și de potențialul acestora de a inspira cineaștii în realizarea de filme documentare. Sunt importante, de asemenea, experiența anterioară a organizației sau a persoanei aplicante în domeniul drepturilor omului, precum și accesul la informații și persoane în cazul subiectului propus. Înainte de atelier, participanții vor beneficia de sesiuni individuale de tutorat pentru pregătirea pitch-urilor pe subiectul ales de ei.

Evenimentul va avea loc între 16 și 18 martie 2018, la București, în cadrul celei de-a 11-a ediții a Festivalului Internațional de Documentar și Drepturile Omului One World Romania. Pe durata celor trei zile de lucru, activiștii pentru drepturile omului vor avea ocazia de a învăța secretele unui pitch reușit adaptat interesului regizoral (HOW TO PITCH SEMINAR), și de a prezenta în fața regizorilor, producătorilor, artiștilor și experților locali și străini, idei și subiecte ce pot deveni subiecte de filme documentare. Pitch-urile se vor baza pe subiecte familiare, la care membrii societății civile au acces direct și pe care le-au documentat de-a lungul timpului (PITCHING SESSION). În a treia parte a atelierului, prezentările vor fi urmate de discuții între reprezentanții societății civile și cineaști, concepute sub formă de SPEED DATING, iar la final, cineaștii vor avea și ei ocazia să își prezinte viziunea artistică asupra ideilor de film documentar propuse de activiști, primind feedback personalizat de la tutorii atelierului (FEEDBACK SESSION). Pe parcursul atelierului, vom avea și sesiuni speciale ale tutorilor, precum și un studiu de caz pe baza filmului Learning Teaching, cu regizoarea Eliza Zdru și Asociația Teach for Romania, echipa câștigătoare a celei de a doua ediții Civil Society Pitch din 2017.

În perioada aprilie – octombrie 2018 va avea loc etapa de creștere a proiectelor formate (ACCELERATING PHASE), urmând ca în octombrie – noiembrie 2018 să aibă loc sesiunea de follow-up, când va fi selectat și proiectul câștigător și va fi acordat premiul de 4.000 de euro (AWARD PHASE) pentru dezvoltarea filmului documentar.

Cine poate aplica?

Se pot înscrie organizații neguvernamentale, asociații, fundații sau persoane fizice care luptă pentru apărarea drepturilor omului în România, Republica Moldova, Bulgaria și Ungaria. Aceștia pot propune subiecte locale diverse din aria drepturilor omului în sens larg (la nivel politic, social, cultural sau uman) la care au acces și pe care le-au documentat de-a lungul timpului.

Cum aplici?

Pentru a te înscrie la atelierul CIVIL SOCIETY PITCH 2018, te rugăm să completezi acest FORMULAR ONLINE (link formular). Formularul trebuie completat în limba engleză. Întregul atelier se va desfășura în limba engleză. Dacă dorești să aplici cu mai multe idei sau subiecte, te rugăm să completezi pentru fiecare câte un fomular și să le trimiți separat. Fiecare organizație sau persoană se poate înscrie cu cel mult trei subiecte. Termenul limită pentru înscrieri este vineri, 23 februarie 2018.

 

Este posibil să te contactăm în timpul procesului de selecție pentru a-ți cere mai multe detalii cu privire la subiectul/ subiectele înscrise.

Persoană de contact: Tudorița Șoldănescu/ 0733.738.202/ atelier@oneworld.ro

Partenerii programului Civil Society Pitch 2018 sunt Balkan Documentary Center (Bulgaria), Festivalul Internațional de Film Documentar de Drepturile Omului VERZIO din Budapesta și Asociația Obștească MOLDOX (Republica Moldova).