Deschidem înscrierile la luna.doc#4

LUNA.DOC, o lună de filme documentare în licee, ajunge în toamna aceasta la cea de-a patra ediție. Începând cu 16 noiembrie, timp de patru săptămâni, One World Romania la Școală va străbate țara cu patru filme documentare care vorbesc despre vârsta a patra și dreptul fiecăruia la o bătrânețe bine trăită.

 

Cea de-a patra ediție luna.doc încurajează dialogul între generații și prezintă bătrânețea într-o altă lumină. Deși rareori se vorbește despre discriminarea persoanelor în vârstă, ele reprezintă unul din cele mai vulnerabile grupuri sociale. Discursul public prezintă bătrânii ca neadaptați la viteza cu care se schimbă lumea, învechiți în gândire și obiceiuri, nefolositori societății, o povară în buget și în familie. Prin proiectarea celor patru filme documentare alese, dorim să sensibilizăm tânăra generație în legătură cu bătrânețea, un subiect puțin discutat, și să deschidem un dialog nu doar despre, ci și cu persoanle aflate în toamna vieții.

Pentru a găzdui o proiecție luna.doc în liceul dumneavoastră, vă puteți înscrie completând formularul: goo.gl/X9Xc43

Detalii la telefon 0746672385 și e-mail: scoala@oneworld.ro.

 

IZOLAREA ESTE DOAR UNA DIN BOLILE FĂRĂ DIAGNOSTIC ALE BĂTRÂNEȚII

În DEX, bătrânețea este definită ca ”Ultima perioadă în evoluția unei ființe, caracterizată prin slăbirea funcțiilor fiziologice”. Cele patru filme documentare pe care le-am selectat, vorbesc însă despre o altfel de vârstă a patra: între competiții sportive, discuții filozofice, activism politic și prietenii legate cu roboței, descoperim nu doar că ”cine nu are bătrâni, să-și cumpere” ci și că populația țării și a continentului este într-un proces rapid de îmbătrânire: cercetările arată că până în 2024 vor fi de două ori mai multe persoane peste 80 de ani decât astăzi.

Nevoia de socializare nu se atenuează cu timpul, iar izolarea este doar una din bolile fără diagnostic ale bătrâneții. În filmul ”Alice are grijă” vedem cum încearcă șiința să rezolve acestă problemă, inventând un roboțel social. Rămâne întrebarea: câți dintre noi nu am putea petrece mai mult timp cu bunica sau bunicul? Documentarul-poem ”Orice se poate întâmpla” ne poartă într-o scurtă plimbare prin parc și ne arată ce înseamnă de fapt ”a da în mintea copiilor” – a fi din nou curios, jucăuș și entuziasmat în legătură cu lumea în care trăim. Limitele, în caz că există, cu siguranță nu se măsoară în ani: ”Două bunicuțe înverșunate” este un film despre două prietene octogenare care își propun să dea de cap macroeconiomiei, așa că străbat Statele Unite, discută cu specialiști și află care sunt neajunsurile creșterii economice, cine beneficiază și  cine suferă de pe urma ei.

Într-o lume în care doar cei puternici supraviețuiesc, o simplă urcare în tramvai necesită abilități sportive. Atleții de 90 de ani din documentarul “Aurul toamnei” vor fi cu siguranță printre ei; eforturile lor de a învinge slăbiciunile vârstei sunt cele mai bune argumente că puterea vine din interior. Dar chiar o dată urcați în tramvai, cineva le-ar putea aminti că „te plimbi când te caută moartea pe-acasă”. Această vorbă din popor arată o atitudine prea des întâlnită. Înțelegerea pentru cei și cele în vârstă este (încă) un test pentru societate.

FILME DOCUMENTARE SELECTATE PENTRU LUNA.DOC#4

 

ALICE ARE GRIJĂ | Sander Burger | Olanda | 2015 | 75 min

 

Alice este un robot inteligent de numai 60 de centimetri înălţime, dezvoltat de un laborator olandez de cercetare pentru a răspunde nevoilor de îngrijire ale bătrânilor în viitor. Aflată deocamdată în perioada de testare, Alice părăseşte laboratorul la intervaluri regulate de timp, pentru a le ține companie unor doamne vârstnice. Documentarul lui Sander Burger urmăreşte îndeaproape relaţia lui Alice cu cele trei gazde ale sale, fără a oferi soluţii imediate, ci doar speranţa că, poate, cândva, soluția Alice va funcționa.

TRAILER: https://youtu.be/TrhEfFGFB8g

 

AURUL TOAMNEI | Jan Tenhaven | Germania | 2010 | 56 min

 

Aurul toamnei spune povestea plină de speranță a cinci atleți seniori de diferite naționalități. Cu vârste cuprinse între 80 și 100 de ani, toți sunt uniți de același țel – dorința de a participa la campionatul World Masters din orașul finlandez Lahti. Documentarul prezintă câteva demonstrații remarcabile de voință și curaj în fața vieții, dar și ocazionale momente de nostalgie și melancolie. Pe scurt, un film despre dragostea pentru sport și dragostea de viață în general.

TRAILER: https://www.youtube.com/watch?v=cv2qGqX9wmM

 

DOUĂ BUNICUȚE ÎNVERȘUNATE | Havard Bustnes | Finlanda | 2013 | 77 min

 

Shirley (90) și Hinda (84) au crescut în timpul Marii Depresiuni. Criza economică recentă, încălzirea globală și grijile legate de viitorul nepoților le fac să pună la îndoială idea că trebuie să cumpărăm, să consumăm, să adunăm și să creștem economic la nesfârșit. Înarmate cu umor, curaj, o prietenie îndelungată și poftă de viață, Shirley și Hinda străbat America și întreabă în stânga și în dreapta, de la persoane recent rămase fără adăpost la studenți economi și antreprenori de success până când poate economia să crească, demonstrând că nu e niciodată prea târziu să afli lucruri noi și să încerci să schimbi ceva.

TRAILER: https://www.youtube.com/watch?v=KnnNPxk3vgI

 

ORICE SE POATE ÎNTÂMPLA | Marcel Lozinski | Polonia | 1995 | 36 min

 

Într-un parc din Varșovia, fiul de șase ani al regizorului, Tomaszek, se plimbă cu scooter-ul și conversează cu cei mai vârstnici de pe bănci, pornind de la niște întrebări cât se poate de simple, dar fundamentale, despre viață și moarte.