OWR - ONGFest

Doua documentare One World Romania, duminica, la ONGFest

Duminica aceasta, 11 mai, doua filme din selectia One World Romania vor fi proiectate in cadrul ONGFest, Festivalul National al Organizatiilor Neguvernamentale din Romania. Stimuland dezbateri publice intre ONG-uri si cetateni in perioada 9-11 mai, ONGFest 2014 se concentreaza pe tema combaterii discriminarii si a discursului instigator la ura.

De la ora 16.00, in Parcul Herastrau din capitala, vor putea fi vizionate filmele „On Decency” si „The Turner Film Diaries”, prezentate in sectiunea „Ura dauneaza grav sanatatii” la editia 2013 a festivalului One World Romania. Documentarele arata cum radacinile urii cresc incet, fara zgomot, printre noi, pana sa rabufneasca („On Decency”) si creioneaza o lume fictiva, avertizand astfel asupra efectelor pe care le-ar putea avea acest sentiment daca l-am lasa sa se dezlantuie nestingherit („The Turner Film Diaries”).

On Decency 
In ultimii ani, cartierul Janov al orasului Litvinov s-a vazut confruntat cu un aflux semnificativ de „familii problematice” venite de pretutindeni. Filmat cu rabdare, in maniera analitica, „On Decency”, capteaza umbrele si miasmele intolerantei fata de minoritati in randul unui segment al populatiei cehe si ii dezvaluie repercusiunile intunecate in viata de zi cu zi. Integrarea excelenta in film a unor imagini inregistrate de camerele de supraveghere ale orasului adauga poezie si o dimensiune reflexiva dinamicii tot mai paranoide a relatiilor dintre majoritarii si minoritarii din Janov.

The Turner Film Diaries
„The Turner Film Diaries” este un pseudo-documentar distopic inspirat de cartea eponima publicata in 1978 de William Pierce – un manifest extremist camuflat sub forma unei fictiuni despre o actiune de purificare etnica globala incheiata cu succes. Considerata o „carte a urii” de catre Simon Wiesenthal Center, „The Turner Film Diaries” este cartea cu cea mai mare circulatie intre extremistii de dreapta.

Filmele vor fi subtitrate in limba romana. Intrarea va fi libera si se va face dinspre piata Charles de Gaulle. Proiectia va avea loc in Cort 82, in Zona Activitati Nonformale. Zonele in care vor avea loc evenimentele ONGFest 2014 vor fi marcate pe harti distribuite la intrare.