sahia-blog

„Trecutul Prezent” la UNAgaleria

Asociația One World Romania îi invită pe tinerii regizori de film documentar, artiștii vizuali și cercetătorii din domeniile sociale interesați de imaginea documentară de arhivă să se înscrie la atelierul Trecutul Prezent, care va avea loc în data de 12 noiembrie, între orele 10:00 și 18:00 la UNAgaleria (Str. General Constantin Budișteanu nr. 10).

Atelierul este parte a unei serii care are ca scop „activarea” arhivei studioului „Alexandru Sahia” (studioul de film documentar al României național-comuniste) prin catalizarea unor proiecte individuale sau colaborative care să aibă la bază imaginea documentară și să faciliteze comunicarea inter-disciplinară. Scopul concret al atelierelor este dezvoltarea unor proiecte artistice exploratorii care să implice re-lectura critică și creativă a filmelor Sahia. Scopul pe termen lung al atelierelor este coagularea unei platforme de interacțiune și dezbatere care să aibă la bază imaginea documentară de arhivă.

Atelierul-pilot Trecutul Prezent reprezintă prima etapă, consultativă, pe marginea unui corpus de filme documentare produse de studio în perioada 1950-1990. Programul atelierului include o sesiune intensivă de vizionare de film, urmată de prezentarea unei serii de cercetări biografice întreprinse de membrii Asociației One World Romania pe marginea unora dintre filmele vizionate, și de discuții libere pe marginea contextului de producție al filmelor și a ecoului lor potențial în prezent, prin intermediul unor „conversații artistice cu istoria”. Un al doilea atelier, dedicat prezentării schițelor de proiect ale participanților la atelierul din noiembrie, va fi organizat în primăvara 2017.

În urma înscrierilor primite, au fost aleși cei alături de care vom lucra în cadrul atelierului Trecutul Prezent. Lista completă a participanților este:

Alexandra Ivanciu

Alfred Schupler

Andra Petrescu

Andra Tarara

Anelyn Radulescu

Bogdan Iancu

Cinty Ionescu

Dan Iordache

Dana-Corina Popescu

Dragoș Lumpan

Eliza Zdru

Gabriel Tempea

Ileana Szasz

Irina Trocan

Iulia Stoian

Jolanta Nowaczyk

Laura Dreptu

Mădălina Păunică

Mirela Bichigeanu

Monica Lăzurean-Gorgan

Tudor Platon

Vali Anghel

Mulțumim tuturor pentru înscrieri și entuziasmul arătat față de acest nou atelier marca One World Romania!