Atelier de documentare creativă în Anina

Între 22 august și 1 septembrie, One World Romania la Școală organizează primul atelier de documentare creativă dedicat liceenilor pasionați de explorare vizuală, antropologică și culturală a realităților sociale din zilele noastre.

Oraș predominat minier din secolul al XVIII-lea până în 2006, Anina combină istoria și patrimoniul industrial cu semnele vizibile ale tranziției, pe fundalul munților Banatului.

20 de elevi de liceu din țară* vor fi îndrumați în procesul de cercetare de specialiști în film, antropologie și educație. Participanții vor experimenta în cadrul atelierului practic toate etapele realizării unui scurt-metraj documentar bazat pe realități și povești descoperite în oraș: cercetare, dezvoltare, scenariu, producție, post-producție și distribuție. Aceștia vor lucra în echipe, fiecare îndeplinind diferite roluri, ca o adevarată echipă de producție, iar până la finalul atelierului vor dezvolta filme documentare de scurt metraj pe peliculă. Scurt-metrajele vor fi bazate pe istoria locală, pe poveștile personale ale cetățenilor și pe elementele specific locale care atrag atenția participanților.

Contextul local permite abordări multidisciplinare care combină antropologia vizuală cu istoria, geografia, demografia și chiar științele naturale. Aparatura și susținerea tehnică va fi asigurată de către Muzeul Cineastului Amator, iar adolescenții vor avea ocazia să lucreze cu aparatură rară, înțelegând mai bine istoria cinematografiei prin intermediul aparatelor de filmat pe peliculă și a procesului specific de filmare, editare și postproducție.

One World Romania la Școală este programul educațional de lungă durată, care își propune să introducă filmele documentare și discuția despre drepturile omului în liceele din țară, prin evenimente dedicate elevilor și profesorilor.

*Liceenii interesați se pot înscrie până pe 10 iulie, prin (1) completarea următorului formular https://goo.gl/forms/fnHtdUSKvFqTvWFz1, însoțit de (2) un răspuns creativ la întrebarea: ”Cine ești și ce te motivează să faci ceea ce faci?”, sub formă de eseu liber, fotografie sau video de maxim 2 minute, trimis la adresa ioana@oneworld.ro.

**Participarea la atelier este gratuită. Organizatorii vor asigura masa și cazarea participanților pe toată durata atelierului.

Share on Facebook