One World Romania – Ediția a 14-a
21 - 30 mai 2021

Atelier „Fă un film despre refugiați”

Start pentru atelierul de film „Fă un film despre refugiați!

În perioada septembrie 2019 - iunie 2020, cinci echipe formate din studenți - la licență sau la master - ai Facultății de Film din UNATC „I.L. Caragiale” București vor avea ocazia să realizeze câte un film documentar pe o temă despre refugiați, cu sprijinul a trei cineaste din România – Adina Pintilie, Ivana Mladenovic și Vanina Vignal. Proiectul este coordonat de o echipă formată din specialiști din cadrul UNHCR - Agenția ONU pentru Refugiați, One World Romania și UNATC București.

Timp de zece luni, participanții la acest program vor participa la o serie de ateliere și întâlniri cu Adina Pintilie, Ivana Mladenovic și Vanina Vignal și vor beneficia de suportul lor artistic pe întreaga perioadă a conceperii și realizării proiectelor. De asemenea, vor avea la dispoziție echipamentul necesar și posibilitatea de a se deplasa pe teritoriul României pentru a-și realiza filmele. Nu în ultimul rând, vor beneficia de sprijinul reprezentanților UNHCR România pentru a cunoaște și a înțelege cât mai complex subiectele pe care urmează să le documenteze prin intermediul filmelor lor.

Cele cinci echipe selectate - cuprinzând un regizor, un director de imagine și/sau un sound-designer / monteur - vor participa la toate activitățile programului. Pentru a putea face parte din proiect studenții au trimis aplicații prin care își prezentau activitatea și articulau câteva idei de pornire pentru noile proiecte. 13 dintre ei au fost selectați să participe la atelier și, începând cu marți, 24 septembrie, vor trece, împreună cu coordonatoarele atelierului, prin toate etapele realizării filmelor: pregătire și cercetare pentru găsirea subiectelor, filmare și post-procesare – montaj, sonorizare.


Calendarul orientativ al activităților din cadrul programului este următorul:

24 - 27 septembrie: atelier intensiv de 4 zile cu echipa de tutori și întâlnire cu organizatorii și producătorii (OWR, UNHCR, UNATC);

1 octombrie – 31 decembrie: perioada de cercetare/ dezvoltare de proiect;

1 ianuarie – 31 martie 2020: etapa de filmare și de pre-montaj;

1 aprilie – 31 mai 2020: etapa de montaj, sonorizare și colorizare;

31 mai 2020: data pentru livrarea materialului final pentru proiecție.


Adina Pintilie

Share on Facebook