One World Romania #13. A patra zi

Începe o nouă săptămână și o nouă zi a ediției cu numărul treisprezece a festivalului One World Romania. Vă invităm de data aceasta la un nou film din competiția internațională, la o premieră națională românească și, în cadrul secțiunii principale dedicate istoriei și culturii rome, la un spectacol de teatru marca PlayHood.

Verde Stop Arena este ca până acum nucleul prezentei ediții, spațiul unde se desfășoară proeicțiile de film și evenimentele speciale din secțiunea principală. De la ora 19.00, proiectăm documentarul „A Lua Platz”, care construiește din materiale de arhivă și scene contemporane filmate cu empatie un spațiu alternativ în care istoria și prezentul romilor pot locui și fi înțelese în termenii lor, uneori urgenți și alteori poetici. De la 21.15, facem cunoștință cu trupa Playhood, alcătuită din tineri care trăiesc în zona cartierului bucureștean Ferentari. Ei vin să ne prezinte piesa „Aleea Stereotipurilor” - un spectacol în care performerii vorbesc deschis, dar şi cu umor, despre provocările vieţii de adolescent, într-o lume construită din stereotipuri.

Competiția internațională

Strada Deșertului nr. 143” - Manasia Hub, ora 20.15

În mijlocul Saharei prăfoase există o nesperată oază de lumină: magazinul-cafenea al unei femei solitare, care trăiește înconjurată de vastitatea deșertului și de câteva animăluțe de casă. Zilele ei sunt însă departe de a fi goale: trecătorii se opresc zilnic în modestul adăpost de beton, mobilat sumar, pentru a bea o cafea, a mânca o omletă sau pur și simplu de dragul unei conversații plăcute. Camera lui Hassen Ferhani nu e nicio clipă intruzivă și se păstrează la o distanță care oferă personajelor un spațiu ideal de conversație și de joacă.

Recomandările zilei

A Rifle and a Bag” - Cinema Muzeul Țăranului, ora 20.30

Un cuplu de tineri ex-naxaliți (membri ai organizației politice maoiste care luptă pentru recunoașterea drepturilor comunităților de aborigeni din India) încearcă să își crească băiatul de șase ani și bebelușul care se naște la un moment dat în timpul filmului, deși delimitările castei căreia aparțin vin la pachet cu o mulțime de piedici și de nedreptăți. Cele trei co-regizoare - Cristina Haneș, Isabella Rinaldi și Arya Rothe - surprind cu grijă și cu o curiozitate neintruzivă intimitatea acestei familii și întâlnirile lor cu diferite instituții, prin prisma cărora se dezvăluie lumea plină de reguli în care trăiesc, dar pe care o provoacă constant, fără să se lase descurajați.

Cristina Haneș va fi prezentă la proiecția în avanpremieră a filmului.

Din Est” - Cinema Elvire Popesco, ora 20.30

La câțiva ani după căderea Cortinei de Fier, Chantal Akerman începea un traseu de-a lungul țărilor ex-comuniste, pornind din fosta Republică Democrată Germană și ajungând la final în Moscova. Demersul ei conține ceva exploratoriu și, simultan, demitizator: observația răbdătoare lasă spațiu suficient pentru contemplare, dar nu transformă în stereotipuri nici oamenii, nici obiceiurile arhicunoscute, intrate în legendă (statul la coadă, tăierea meticuloasă a salamului, cântecele rusești pline de melancolie etc.). Efectul hipnotic al filmului vine atât din curgerea lentă a cadrelor, cât și dintr-o serie de momente-oglindă, în care oamenii filmați privesc direct în cameră. În aceste momente, pare că istoria încremenește, iar privirile lor devin o ocheadă aruncată peste timp.

Din Est” continuă retrospectiva pe care i-o dedicăm în acest an cineastei belgiene.

Locația zilei

Cinema Elvire Popesco

Deschisă în 1974, Sala de Cinema Elvire Popesco - care poartă numele celebrei actriţe franceze de origine română care a jucat pentru Sacha Guitry, printre alții - a fost complet renovată în 2011. Membră a rețelei europene Europa Cinémas, sala este administrată de Institutul Francez din București. În afară de proiecțiile obișnuite de cinema, aceasta mai găzduiește proiecții speciale și evenimente culturale (conferințe, spectacole de teatru și dans, festivaluri de film). Este printre puținele săli de cinema de artă rămase în capitală și, prin extensie, în țară.

Tot astăzi are loc o nouă întâlnire OWR Lactobar, unde Vanina Vignal, Andrei Rus și toți spectatorii dornici să li se alăture vor dialoga cu Ute Adamczewski și cu Cristina Haneș.

Discuția poate fi urmărită live pe pagina noastră de Facebook.


O scurtă recapitulare a zilei de ieri

Ieri am întâmpinat-o pe regizoarea germană Ute Adamczewski, venită să ne prezinte filmul ei de debut, „Statut și teren”, care concurează în competiția internațională. Am continuat explorarea operelor intime și totodată universale ale lui Ross McElwee și Chantal Akerman, iar la Verde Stop Arena am dansat pe sonoritățile techno ale trupei #Fluid și ale invitaților ei, Kali, Nico G. și Ramya.

Puteți revedea concertul Mecanica #FLUID-elor pe pagina noastră de Facebook.


Toate evenimentele din cadrul festivalului se vor derula în conformitate cu normele sanitare impuse de autorități, care vor fi obligatorii atât pentru spectatori cât și pentru echipă, în vederea protejării sănătății tuturor.


Găsiți programul complet al festivalului aici.

Biletele se pot achiziționa de pe platforma Eventbook.


ORGANIZATOR:

Asociația One World Romania

PARTENER PRINCIPAL:

Programul Statul de Drept Europa de Sud Est al Fundației Konrad Adenauer

SPONSOR PRINCIPAL:

Kaufland

CU SPRIJINUL:

Administrația Fondului Cultural Național, Ministerul Culturii, Centrul Național al Cinematografiei, Institutul Cultural Român, UNHCR - Agenția ONU pentru Refugiați, Fundația ERSTE prin Fondul de Solidaritate CEE, Uniunea Cineaștilor din România, DACIN-SARA, Reprezentanța Comisiei Europene în România, Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării

SPONSORI:

Bosch, HBO, Aqua Carpatica, Domeniile Sâmburești, Kronenbourg Blanc, Somersby, Samsung

PARTENERI CULTURALI:

Ambasada Franței în România, Institutul Francez din București, Ambasada Statelor Unite ale Americii în România, Forumul Cultural Austriac, Ambasada Elveției în România, Ambasada Regatului Țărilor de Jos în România, Goethe-Institut București, Ambasada Statului Palestina, Centrul Cultural Palestinian „Mahmoud Darwish”, Festivalul Filmului Palestinian, Ambasada Spaniei în România, Ambasada Suediei la București, Institutul Polonez din București, Institutul Italian de Cultură, Delegația Valonia-Bruxelles la București, Centrul Ceh București, Agenția Împreună, Festivalul SUPER, Kinedok, Festivalul Astra, Transilvania Film, Apollo 111, CEREFREA Villa Noel, AVL Systems, Prisma Production Pro

LOCAȚII PARTENERE:

Verde Stop Arena, Mercato Kultur, Institutul Francez din București, Cinema Muzeul Țăranului, Institutul Balassi – Institutul Maghiar din București, Rezidența BRD Scena 9, Manasia Hub

BILETE PRIN:

Eventbook

PARTENER DE MOBILITATE:

Autonom

PARTENER LOGISTIC:

DHL

PARTENER DIGITAL:

Canopy

PARTENER DE MONITORIZARE:

mediaTRUST

PARTENERI MEDIA:

Magic FM, Radio România Cultural, Radio România 3Net ”Florian Pittis”, Radio Europa Liberă, Scena9, DOR, Films in Frame, Cinepub, Cărturești, Observator Cultural, Perspektiva, Humanitas, Film Menu, Cutra, Igloo, Liternet, All About Romanian Cinema, Zile și Nopți, The Institute, Știriong.ro, Verbs Describe Us, Vice Magazine, Munteanu

FESTIVALUL A FOST FONDAT ÎN 2008 DE:

Centrul Ceh București

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Acest proiect este finanțat în parte printr-un grant al Departamentului de Stat al S.U.A. Opiniile, constatările şi concluziile prezentate în această lucrare sunt ale autorului/autorilor şi nu le reflectă neapărat pe cele ale Departamentului de Stat al S.U.A.

Proiect cultural finanțat de Ministerul Culturii.

Share on Facebook