Nimic nu poate rivaliza cu forța de evocare a unor imagini care surprind transformările istorice în desfășurarea lor temporală. O astfel de valoare documentară incontestabilă are seria „Wittstock”, alcătuită din șapte filme regizate de Volker Koepp între 1975 și 1997 și care urmărește câteva muncitoare de la fabrica de tricotaje a orășelului de provincie Wittstock, atât la nivelul destinelor individuale, cât și ca reflecție a evoluției întregii Germanii în perioada respectivă. Schimbările de regim politic și de sistem economic pe care le-a cunoscut țara în decursul celor 23 de ani în care regizorul și-a ațintit camera asupra lui Edith, a Renatei, și a lui Elspeth capătă o expresie tangibilă prin modul în care bulversează viața acestor femei.
Regizorul Volker Koepp s-a născut în Polonia în 1944, iar faptul că s-a format în paralel cu marile transformări ale Europei postbelice i-a influențat în mod decisiv opera. După studii la Universitatea Tehnică din Dresda și la facultatea de film din Postdam-Babelsberg, se specializează în genul documentar. Opera lui se împarte în corpusuri de filme legate între ele de un spațiu, de o intenție estetică sau de o tematică comună. Koepp aliază dedicația și răbdarea cu principii estetice bine definite, precum refuzul de a apela la comentariul explicativ sau de a se baza pe un scenariu predefinit.
În ultima duminică din cadrul acestor proiecții, pe 23 februarie, Volker Koepp va fi prezent alături de noi la Cineclub și va susține un masterclass în cadrul căruia va reveni asupra întregii experiențe.
Prima întâlnire va prezenta primele patru părți ale proiectului, care se derulează între anii 1975 și 1981 și din care se conturează cel mai bine figura lui Edith Rupp, care intră ca muncitoare la fabrica din Wittstock în „Fetele din Wittstock” (1975) și termină ca primar al orașului în „A trăi și a țese” (1981).
Duminică 26 ianuarie
POINT
ora 18:00
Fetele din Wittstock (Madchen in Wittstock)
Germania de Est, 1975
regia Volker Koepp
20 minute
film subtitrat în limba engleză
În prima parte a seriei, cineastul Volker Koepp investighează cum niște femei tinere dintr-o regiune rurală devin lucrătoare într-o fabrică de tricotare, și de asemenea cum industria le schimbă viețile și gândurile. Protagonistele sunt trei femei sensibile și pline de umor, Renate, Edith și Stupsi, care povestesc despre visurile și problemele lor dintr-un mic oraș de la nordul Berlinului.
Din nou în Wittstock (Wieder in Wittstock)
Germania de Est, 1976
regia Volker Koepp
21 minute
film subtitrat în limba engleză
A doua parte a seriei „Wittstock” le urmărește pe protagonistele pe care le-am cunoscut anterior, mai ales pe Edith și Elspeth, care discută despre realizările ultimului an, despre țelurile pentru viitor și despre provocările de zi cu zi din orașul rural în care s-au născut.
Wittstock III
Germania de Est, 1978
regia Volker Koepp
32 minute
film subtitrat în limba engleză
În această parte, cineastul privilegiază perspectiva lui Edith Rupp, care a devenit între timp supraveghetoarea liniei de asamblare a fabricii de textile Ernst Lück, din micul oraș Wittstock.
A trăi și a țese (Leben und weben)
Germania de Est, 1981
regia Volker Koepp
29 minute
film subtitrat în limba engleză
Cei zece ani de existență a fabricii de textile Ernst Lück sunt rezumați în acest mediumetraj. De asemenea, nu se zugrăvește mai departe viața protagonistei Edith Rupp, care a fost aleasă primar și s-a logodit, viitorul ei nefiind totuși lipsit de griji.
Intrarea la Cineclub se face pe bază de bilet, al cărui preț este de 10 RON /film, respectiv 5 RON/film (preț redus pentru pensionari, elevi, studenți, persoane cu dizabilități).
Biletele pot fi achiziționate de pe platforma Eventbook înainte de ziua proiecțiilor sau pot fi achiziționate la intrare, în ziua proiecțiilor.
Puteți susține misiunea Asociației One World Romania și dezvoltarea proiectelor asociației devenind „Prieten OWR”. Astfel, te vei număra printre primii posesori ai unui abonament pentru următoarea ediție a festivalului și vei avea, timp de un an, locuri asigurate la toate Cinecluburile noastre.
Organizat de Asociația One World Romania în parteneriat cu Goethe-Institut Bucuresti, cu sprijinul AFCN și Kaufland.