Meet, Point & Shoot Timișoara: atelierul de film documentar pentru adolescenți susține incluziunea socială a refugiaților ucraineni
După Oradea și Brașov, a venit rândul orașului Timișoara să deschidă înscrierile la atelierul de film documentar pentru adolescenți organizat de Asociația One World Romania. Atelierele revin anul acesta cu o nouă dimensiune: cu scopul de a crea noi contexte de schimb intercultural și de a contribui la incluziunea socială a refugiaților ucraineni aflați în România, fiecare dintre cele 4 ateliere va aduce laolaltă 16 participanți, dintre care 8 ucraineni.
Atelierul din Timișoara se va desfășura în perioada 6 – 10 noiembrie la Casa LOGS, cu sprijinul festivalului partener Ceau, Cinema!, iar înscrierile sunt deschise până pe 26 octombrie. Atelierul este coordonat de Ana Gurdiș (regizoare de film documentar) și Mircea Gherase (regizor și operator de imagine) și este destinat tinerilor cu vârsta cuprinsă între 14 și 19 ani.
Meet, Point & Shoot oferă tinerilor o introducere în noțiunile de bază ale limbajului și gramaticii audiovizuale, la nivel teoretic și practic. Programul conceput de traineri aduce în atenția participanților reprezentarea realității prin aparatul de filmat și implicațiile sale.
Atelierul nu este competitiv, ci mai degrabă dorește să aducă împreună participanții într-un spațiu destinat expresiei și discuției libere despre drepturile omului, într-un cadru non-formal. Participanții vor lucra atât individual, cât și în echipe, printr-o serie de exerciții de filmare pe teren și de montaj, care mai apoi sunt puse în discuție și analizate din punct de vedere formal, gramatical și etic.
Proiectul este finanțat prin programul În Stare de Bine, susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile.
În Stare de Bine este un program anual de finanțare ce oferă granturi nerambursabile în valoare totală de 1 milion de euro pe an organizațiilor neguvernamentale din România. Obiectivul programului este creșterea calității vieții locuitorilor din comunitățile rurale și urbane prin sprijinirea inițiativelor care au un impact pozitiv în trei domenii esențiale – cultura, sportul și viața sănătoasă – și care se adresează grupurilor vulnerabile și comunităților din care acestea fac parte. În acest an, în mod excepțional, criza umanitară din Ucraina a determinat reorientarea parțială a programului către sprijinirea migranților și refugiaților alungați de război din țara vecină. Pentru mai multe informații, accesați www.instaredebine.ro.
Cum se aplică la atelier?
În vederea selecției, îi invităm pe cei interesați să completeze în limba engleză formularul.
Atelierul se va desfășura în limba engleză, dar pe tot parcursul acestuia va fi prezent și un shadow teacher (facilitator) vorbitor de limbă ucraineană.
Nu există taxă de înscriere sau de participare.
Pentru întrebări legate de aplicație, vă rugăm să ne scrieți pe adresa atelier@oneworld.ro.
|
Meet, Point & Shoot у м. Тімішоара: практикум з документального кіно для підлітків з метою сприяння соціальній інтеграції українців в Румунії
|
|