One World Romania – OWR 16
31 martie - 9 aprilie 2023 București

Atelier „Fă un film despre refugiați”

Start pentru atelierul de film „Fă un film despre refugiați!

În perioada septembrie 2019 - iunie 2020, cinci echipe formate din studenți - la licență sau la master - ai Facultății de Film din UNATC „I.L. Caragiale” București vor avea ocazia să realizeze câte un film documentar pe o temă despre refugiați, cu sprijinul a trei cineaste din România – Adina Pintilie, Ivana Mladenovic și Vanina Vignal. Proiectul este coordonat de o echipă formată din specialiști din cadrul UNHCR - Agenția ONU pentru Refugiați, One World Romania și UNATC București.

Timp de zece luni, participanții la acest program vor participa la o serie de ateliere și întâlniri cu Adina Pintilie, Ivana Mladenovic și Vanina Vignal și vor beneficia de suportul lor artistic pe întreaga perioadă a conceperii și realizării proiectelor. De asemenea, vor avea la dispoziție echipamentul necesar și posibilitatea de a se deplasa pe teritoriul României pentru a-și realiza filmele. Nu în ultimul rând, vor beneficia de sprijinul reprezentanților UNHCR România pentru a cunoaște și a înțelege cât mai complex subiectele pe care urmează să le documenteze prin intermediul filmelor lor.

Cele cinci echipe selectate - cuprinzând un regizor, un director de imagine și/sau un sound-designer / monteur - vor participa la toate activitățile programului. Pentru a putea face parte din proiect studenții au trimis aplicații prin care își prezentau activitatea și articulau câteva idei de pornire pentru noile proiecte. 13 dintre ei au fost selectați să participe la atelier și, începând cu marți, 24 septembrie, vor trece, împreună cu coordonatoarele atelierului, prin toate etapele realizării filmelor: pregătire și cercetare pentru găsirea subiectelor, filmare și post-procesare – montaj, sonorizare.


Calendarul orientativ al activităților din cadrul programului este următorul:

24 - 27 septembrie: atelier intensiv de 4 zile cu echipa de tutori și întâlnire cu organizatorii și producătorii (OWR, UNHCR, UNATC);

1 octombrie – 31 decembrie: perioada de cercetare/ dezvoltare de proiect;

1 ianuarie – 31 martie 2020: etapa de filmare și de pre-montaj;

1 aprilie – 31 mai 2020: etapa de montaj, sonorizare și colorizare;

31 mai 2020: data pentru livrarea materialului final pentru proiecție.


Adina Pintilie

Cineasta Adina Pintilie lucrează la granița dintre ficțiune, realitate și artă vizuală. În peisajul Noului Cinema Românesc, realizările sale artistice se remarcă prin stilul particular și vizual, prin curajul experimentului cinematic și prin interesul intransigent pentru psihicul uman. Primul său lungmetraj, Touch Me Not, a câștigat Ursul de Aur și premiul pentru lungmetraj de debut la Berlinale 2018, fapt ce a fost urmat de un circuit festivalier impresionant și de distribuirea filmului în peste 35 de țări.

Ivana Mladenovic

S-a născut în Serbia. După ce a studiat Dreptul în Belgrad, s-a mutat în România unde a absolvit secția de Regie a Universității de Artă Teatrală și Cinematografică „Ion Luca Caragiale” (2010), precum și Masterul în regie de film (2011). Debutul său în lungmetraj-documentar, Turn Off The Lights, a avut premiera la Festivalul Internațional de Film de la Tribeca în aprilie 2012 și a câștigat trofeul „Heart of Sarajevo” pentru cel mai bun documentar, precum și Premiul „Gopo”. Debutul său în lungmetraj-ficțiune, Soldații, Poveste din Ferentari a avut premiera în vara anului 2017 în Competiția Oficială a unuia dintre festivalurile de film cele mai importante ale lumii, Festivalul de Film de la San Sebastian.
În 2016, Ivana Mladenovic a debutat ca actriță în lungmetrajul lui Radu Jude – Inimi cicatrizate. În august 2019, noul ei film, Ivana cea Groaznică, a câștigat Premiul Special al Juriului secțiunii „Cineasti dei prezenti”, în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Locarno.

Vanina Vignal

După studii de teatru la Școala Internațională de Teatru și Mișcare Jacques Lecoq și apoi la Academia de Teatru și Film din Romania, Vanina Vignal și-a început cariera ca actriță. Apoi a fost asistentă de montaj și asistentă de regie, înainte de a realiza propriile proiecte de filme documentare de autor, Stella (2007) și După tăcere (2012). Activitatea sa ca cineastă nu se limitează la filmele ei. Cuprinde și cursuri de cinema pe care le susține în licee din Franța și Romania. Împreună cu Ambasada Franței din Romania și cu Ascoiația NexT, este co-fondatoarea unui proiect de avengură Education à l'image în licee.
Vanina face parte în mod regulat din juriile unor festivaluri internaționale de film și traduce scenarii sau filme din limba romană în limba franceză. A făcut selecția de filme pentru ADDOC (Asociația Cineaștilor Documentariști), ACID (Asociația de Difuzare a Cinematografiei Independente) și ACID Cannes și, începand cu 2018, face selecția și programarea împreună cu Andrei Rus pentru Festivalul Internațional de Film Documentar și Drepturile Omului One World Romania și, în timpul anului, pentru Cineclub OWR.

Share on Facebook