One World Romania – OWR 16
31 martie - 9 aprilie 2023 București

Bibliotecile din Dâmbovița, Gorj și Tulcea organizează proiecții de film documentar, cu sprijinul Asociației One World Romania

Proiectul Educație media prin film documentar la bibliotecă face un pas asumat pentru a crește competențele de analiză critică a imaginii ale publicului larg, cu filmul documentar despre drepturile omului ca material didactic. Organizat de Asociația One World Romania în parteneriat cu Mediawise Society, proiectul angrenează biblioteci din județe și regiuni diferite – Dâmbovița, Gorj șl Tulcea – punând bazele unui efort de lungă durată, cu multiple beneficii educaționale.

Proiectul se derulează în două etape: în perioada aprilie-iunie au avut loc atelierele de educație media prin film documentar în cele trei județe. Cu îndrumarea formatorilor, participanții vor aplica acum aceste cunoștințe pentru a pune în practică un format de proiecții de film și evenimente pentru publicul bibliotecilor lor, în etapa a doua a proiectului.

Peste 65 bibliotecari din cele trei județe au participat la seriile de cursuri susținute de Ionuț Mareș, jurnalist și critic de film, și Nicoleta Fotiade, expertă – formatoare în domeniul educației media și digitale, președinta asociației Mediawise Society – centrul de resurse și formare în domeniul educației pentru competențe media și digitale din România.

Seriile de proiecții au început deja în mai multe biblioteci participante – printre care cele din Moreni, Perșinari, Ocnița sau Raciu – și vor continua până în octombrie.

După încheierea cursurilor, Nicoleta Fotiade a povestit mai multe despre demers: „Am foarte mare încredere în potențialul bibliotecilor de a se transforma în hub-uri culturale pentru comunitate și de a ajuta la dezvoltarea competențelor media pentru implicare civică. Bibliotecarii cu care am interacționat au fost foarte deschiși să învețe să organizeze evenimente și ateliere de analiză a imaginii, să-și dezvolte capacitatea de analiză critică și reflecție asupra unor chestiuni mai sensibile precum egalitatea de șanse sau de gen, rasism, discriminare sau protecția mediului.

M-am bucurat că participanții la curs au reușit să iasă din zona de confort și că au fost deschiși să discute despre aceste subiecte, să-și pună întrebări. Este foarte important ca acest tip de dezbatere să ajungă și la tineri, în condițiile în care școala nu reușește, de multe ori, să insufle elevilor încrederea de sine necesară unor cetățeni siguri pe părerile lor și dispuși să se implice civic. Și mă bazez pe doamnele și domnii bibliotecari cu care am lucrat să ducă dezbaterea mai departe.

Altfel, în cele trei centre în care am fost, am descoperit spații culturale vii, care nu mai sunt demult doar simple centre de unde se împrumută cărți. Am descoperit oameni inimoși, dornici să schimbe lucrurile în jurul lor. Am descoperit comunități de bibliotecari care se ajută între ei, care fac schimb de experiență, care încearcă să-și depășească limitele.

Totodată, bibliotecile au fost în centrul atenției și în București, prin alte două proiecte organizate de Asociația One World Romania. La ediția #15 a festivalului de film documentar și drepturile omului One World Romania (13 – 22 mai), a avut loc o dezbatere despre „Cum transformăm bibliotecile în hub-uri culturale”, susținută în cadrul KineDok, proiectul european de distribuție alternativă de film documentar.

Invitații au fost Judita Ragauskaite (Lituania) – coordonatoarea festivalului de film documentar dedicat drepturilor omului din Vilnius; Claudia Șerbănuță – specialist în biblioteci, director interimar al Bibliotecii Naționale a României (2014-2016) și Community Development Manager la Progress Foundation România; Tilman Scheel (Germania) – director general și fondator Reelport GmbH și fondator AVA, serviciul principal de video-on-demand pentru bibliotecile publice și universitare din Germania, Elveția, Austria și Serbia. Dezbaterea a fost moderată de Alexandru Solomon – Președintele Asociației One World Romania și unul dintre cei mai activi documentariști români.

În cadrul dezbaterii, Judita Ragauskaite a vorbit despre strategia de promovare a filmului în comunități mici și dificultățile pe care le-a întâmpinat, având în vedere resursele logistice limitate ale unor biblioteci și reticența unor autorități locale, dar și despre oportunitățile și dorința bibliotecilor de a fi incluse pe harta culturală. Tilman Scheel a prezentat sistemul implementat de compania sa, oferind câteva repere legislative și bugetare, alături de sfaturi legate de obținerea unor fonduri sau parteneriate pentru biblioteci, folosind exemple de succes din Germania și Serbia.

Printre filmele care vor face parte din programul de proiecții al bibliotecilor locale se numără trei documentare românești din 2020: Lemn (r. Monica Lăzurean-Gorgan, Michaela Kirst, Ebba Sinzinger), Casa cu păpuși (r. Tudor Platon), Acasă, My Home (r. Radu Ciorniciuc), alături de un calup Sahia Vintage, cuprinzând patru scurtmetraje realizate de Florica Holban, Titus Mesaros și Doru și Paula Segall între 1965 și 1985, sau documentarul ucrainean Pământul e albastru ca o portocală (r. Iryna Tsilyk).

ORGANIZATOR
Asociația One World Romania

PROIECT CULTURAL CO-FINANȚAT DE
Administrația Fondului Cultural Național

PARTENERI
Biblioteca Județeană Ion Heliade Rădulescu Dâmbovița, Biblioteca Județeană Panait Cerna Tulcea, Biblioteca Județeană Christian Tell Gorj, Mediawise Society, KineDok România

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Share on Facebook