One World Romania – OWR 16
31 martie - 9 aprilie 2023 București

Cineclub OWR. Sezonul 2. Intalnirea #2.

În cadrul celei de-a doua întâlniri din acest sezon a CINECLUBULUI OWR, de duminică 3 noiembrie, vă propunem două filme care surprind fenomene relevante pentru ultimii ani de comunism din Polonia și din Letonia: Muncitori '80, realizat de Andrzej Zajączkowski și Andrzej Chodakowski, respectiv E ușor să fii tânăr?, realizat de Juris Podnieks.

La momentul producției filmelor, Lituania era parte integrantă a Uniunii Sovietice și Polonia, cu toate că trecuse prin mai multe încercări succesive de distanțare față de URSS și de creștere a standardelor de viață a populației, era încă un regim autoritar. Având în vedere aceste condiții, însăși existența celor două documentare e semnul unui dezgheț politic condus de câțiva vizionari. Aceștia din urmă sunt subiectul filmului lui Andrzej Zajączkowski și Andrzej Chodakowski, film care înregistrează trezirea conștiinței politice a unor muncitori din șantierul naval din Gdansk și realizarea faptului că masele dețin întotdeauna controlul asupra destinului lor, cu condiția să se unească.

Un grup mai puțin omogen decât cel al muncitorilor din Gdansk, dar care încearcă, de asemenea, să-și câștige dreptul la autodeterminare, este generația tânără din întregul bloc sovietic. Filmul „E ușor să fii tânăr?” o observă și o ascultă, iar inteligența și empatia cu care face aceste lucruri a fost apreciată de public. Documentarul a fost vizionat de peste 28 de milioane de spectatori în primul an de la apariția sa pe marile ecrane și a fost distribuit în nu mai puțin de 85 de țări, număr record pentru o producție letonă.


Programul serii de 3 noiembrie este următorul:

ora 18.00

MUNCITORI '80

Polonia 1980
regia Andrzej Zajączkowski, Andrzej Chodakowski

94 minute
filmul va fi subtitrat în limba română

Filmul este o înregistrare unică a evenimentelor din luna august a anului 1980, când concedierea muncitoarei Anna Walentynowicz, de la șantierul naval din Gdansk, a cauzat declanșarea unei greve a colegilor săi. Negocierile dintre comitetul greviștilor și reprezentanții comisiei guvernamentale au condus la semnarea unei înțelegeri între cele două părți care avea să rezulte, trei săptămâni mai târziu, în apariția Sindicatului „Solidaritatea”.

ora 20.00

E UȘOR SĂ FII TANĂR?

URSS 1986
regia Juris Podnieks

89 de minute
filmul va fi subtitrat în limba engleză

Filmul prezintă relația complexă cu autoritățile a tinerilor din Uniunea Sovietică a anilor '80. Printre protagoniști se numără liceeni care își caută un loc în viață, o mamă îngrijorată de viitorul fiicei ei ulterior catastrofei de la Cernobâl, un tânăr membru al mișcării Hare Krișna - o mișcare suspectă în ochii reprezentanților guvernului sovietic al epocii -, ca și tineri adulți proaspăt reveniți în țară după ce și-au finalizat serviciul militar obligatoriu în Războiul Sovieto-Afgan, devenind astfel parte a așa-numitei „generații pierdute”.


Intrarea se va face pe bază de bilet, al cărui preț este de 10 RON /film, respectiv 5 RON/film (preț redus pentru pensionari, elevi, studenți, persoane cu dizabilități).

Biletele pot fi achiziționate de pe platforma Eventbook înainte de ziua proiecțiilor sau pot fi achiziționate la intrare, în ziua proiecțiilor.

Poți susține misiunea Asociației One World Romania și dezvoltarea proiectelor asociației devenind „Prieten OWR”. Astfel, te vei număra printre primii posesori ai unui abonament pentru următoarea ediție a festivalului și vei avea, timp de un an, locuri asigurate la toate Cinecluburile noastre.

Evenimentul este co-finanțat de AFCN.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Share on Facebook