One World Romania – OWR 16
31 martie - 9 aprilie 2023 București

Cineclubul OWR revine!

Cineclub OWR. Sezonul 2. Întalnirea #1.


Cel de-al doilea sezon al Cineclubului One World Romania începe duminică 20 octombrie, la POINT, prin proiecția a două filme: „DEȘEURI VOLUMINOASE” de Helke Misselwitz, și „AU FOST ȘAPTE SIMEONI” de Herz Frank și Vladimir Eisner.

Acordându-se cu tema centrală a ediției din 2019 a festivalului - împlinirea a 30 de ani de la momentul de cotitură pe care l-a reprezentat anul 1989 în țările blocului comunist - Cineclubul va constitui o ocazie de a urmări detaliat și nuanțat procesul de tranziție a acestor societăți de la comunism către capitalism.

Atât filmele care vor fi prezentate din octombrie până în martie anul viitor, cât și cineaștii și invitații speciali cu care ne-a obișnuit cineclubul ne vor ajuta să mergem dincolo de judecățile pripite, de schematizările promovate de partizanii uneia sau alteia dintre cele două ideologii și de anacronismele de gândire la care apelăm de obicei când reflectăm asupra unei perioade de care ne despart decenii.

Cele două filme care vor deschide noul sezon au avantajul de a fi surprins istoria în mers: regizate în 1989, respectiv în 1991, ele captează un proces al cărui rezultat este astăzi bine cunoscut, dar a cărui desfășurare a fost în mare parte uitată.

Dar anii ‘90 nu au însemnat doar trecerea de la un sistem economic și politic la altul, ci și, la nivel micro, transformarea drastică a destinului individual al fiecărei persoane care a trăit în această perioadă. Atât filmul lui Helke Misselwitz, cât și cel al lui Herz Frank și Vladimir Eisner urmăresc personaje care refuză să fie purtate pasiv de curentul transformărilor istorice.

Deșeuri voluminoase

Duminică, 20 octombrie, ora 19.00

Germania, 1991, 79 min
Subtitrat în limba română

Enriko, protagonistul filmului lui Misselwitz, este un tânăr care chestionează adoptarea generalizată și fără rezerve a modelului vestic în urma căderii zidului Berlinului. Circumstanțele vieții lui l-au obișnuit să analizeze la rece diversele aspecte ale societății în care trăiește și să nu se arunce în mod necugetat în schimbări ce pot fi doar iluzorii. În timp ce mama lui, Erika, alege să treacă granița spre Vest, el va rămâne în Est.

Cei șapte Simeoni

Duminică, 20 octombrie, ora 20.30

URSS, 1989, 89 min
Subtitrat în limba engleză

O perspectivă cu totul diferită o oferă povestea incredibilă a fraților Simeon. Aceștia alcătuiesc o trupă de jazz al cărei succes este îngrădit de condițiile specifice ale regimului politic în care trăiesc. Așadar, ei nu ezită să pună la cale deturnarea unui avion de pasageri pentru a putea trece dincolo de cortina de fier. Documentarul chestionează în mod inteligent modelul social care a putut să împingă o familie obișnuită să recurgă la gesturi atât de radicale.


Intrarea se va face pe bază de bilet, al cărui preț este de 10 RON /film, respectiv 5 RON/film (preț redus pentru pensionari, elevi, studenți, persoane cu dizabilități).

Biletele pot fi achiziționate de pe platforma Eventbook înainte de ziua proiecțiilor sau pot fi achiziționate la intrare, în ziua proiecțiilor.

Poți susține misiunea Asociației One World Romania și dezvoltarea proiectelor asociației devenind „Prieten OWR”. Astfel, te vei număra printre primii posesori ai unui abonament pentru următoarea ediție a festivalului și vei avea, timp de un an, locuri asigurate la toate Cinecluburile noastre.

Evenimentul este organizat în colaborare cu Goethe-Institut București și este co-finanțat de AFCN*.

*Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Share on Facebook