Deschidem înscrierile la luna.doc#5

luna.doc, o lună de filme documentare în licee, a ajuns la cea de-a cincea ediție. În noiembrie și decembrie 2018, vom străbate țara cu documentare menite să deschidă discuții despre drepturile femeilor din România și nu numai.

Deși procentul cadrelor didactice femei este majoritar (76,3%), canonul literar este compus în totalitate de bărbați. Rolurile nescrise în curriculum se transmit totuși prin interacțiuni bazate pe preconcepții: fetele sensibile merg în mare parte către profile umane, în timp ce băieții cerebrali țintesc spre mate-info, fără a lua în seamă că fetele pot fi. Sistemul educațional, cel mai potrivit loc pentru a dezbate probleme cu care ne confruntăm zilnic, de la violența domestică la discriminarea bazată pe varii criterii, este el însuși dominat de idei prestabilite despre locul femeilor în lume.

Prin această ediție luna.doc, ne propunem nu atât să demontăm inegalitățile dintre femei și bărbați, cât să discutăm în ce măsură adolescentele și adolescenții de azi le percep și le înțeleg sursele și efectele. În acest sens, am ales filme care prezintă diferite probleme cu care se confruntă fetele și femeile de azi și de ieri, atât în țara noastră, cât și în alte colțuri ale lumii. Soluțiile, la fel ca sursele problemelor, sunt variate și cer implicare și dialog între oamenii de rând și instituții ale statului.

Documentarele incluse în proiect sunt exemple de oameni și comunități care au schimbat percepții legate de drepturile și liberățile femeilor de-a lungul timpului. Prin vizionarea și
discutarea acestor filme, statutul femeilor apare nu ca un dat, ci ca un proces în plină desfășurare. luna.doc este așadar o ocazie de a vorbi despre victoriile câștigate în zona drepturilor femeilor în ultimile decenii, dar și de a ne întreba ce ne dorim de la viitor.

Participarea la proiecțiile din luna.doc#5 este deschisă tuturor liceelor interesate.

Înscrierile se pot face până la data de 11 noiembrie 2018 prin e-mail la scoala@oneworld.ro, în care vă rugăm să specificați și documentarul dorit. Noi venim cu filmul și un invitat, liceul-gazdă asigură o sală potrivită proiecției de film, suportul tehnic și promovarea evenimentul în rândul elevilor.

Menstrual Man
Documentarul spune povestea unui erou atipic, care intră în lupta pentru drepturile celor mai ignorați cetățeni din India. Când Muruganantham își dă seama că majoritatea femeilor din India nu își permit produse de igienă, decide să treacă la fapte. Deși nu a terminat școala iar resursele îi sunt limitate, face tot ce îi stă în putință pentru a găsi soluții, în ciuda părerilor comunității. Chiar și soția îl crede un pervers și îl părăsește. Dar asta a fost în trecut. Acum, Muruganantham e recunoscut ca un vizionar care a avut un rol important în emanciparea femeilor din India rurală.

Calup de filme SAHIA
Adolescența

”Adolescența” vorbește despre schimbările venite odată cu trecerea în această perioadă particulară a vieții, privind-o în relație cu lumea din jur, mai exact cu adulții cu rol definitoriu în informarea tinerilor. Viziunile diferite și ciocnirile dintre generații sunt în mod special un punct de interes pentru regizori care aduc în discuție și neatenția pe care părinții o dovedesc față de copiii lor. De asemenea, este amendată lipsa educației sexuale și nevoia tinerilor de a vorbi cu cei „mai mari”. Întrebarea autorilor rămâne legitimă: „Suntem oare pregătiți să îi ajutăm?
Sau...absentăm?”

Pe malul Ozanei
Într-un orăşel moldovenesc, liceul agricol pregăteşte tractorişti pentru ogoarele patriei socialiste. Paradoxal însă, majoritatea fetelor sunt... fete. Imaginea unei asemenea meserii,
văzută prin ochii unor tinere, cu dorinţele şi visele specifice vârstei, ne duce cu gândul la destinul implacabil şi tragi-comic al multor tineri, obligaţi să înveţe ceva inutil. Şi totuşi, o rază de speranţă există.

Jurnalul Floricai S
Jurnalul Floricăi S. (r. Eugenia Gutu, 1975) folosește comentariul ironic al Ecaterinei Oproiu pentru a realiza un documentar comic în care contrazice așa-zisa egalitate a femeilor cu bărbații în socialism. Urmărind muncitoarele unei fabrici de textile de la Slobozia, Jurnalul… strecoară, de exemplu, detalii legate de numărul de muncitoare în funcții de conducere (de fapt, lipsa lor) și acuză ipocrizia sistemului.

FAIR PLAY
În 2012, o echipă feminină de fotbal din Tanzania ajunge în Finlanda pentru a juca la Helsinki Cup. Niciuna dintre fete nu a călătorit în afara regiunii din care provine și fiecare are așteptări mari cu privire la modul în care turneul internațional le va afecta viitorul. Cu toate acestea, la revenirea fetelor acasă, așteptările lor par să fi rămas neîndeplinite: performanța la școală nu e îmbucurătoare, oamenii sunt geloși, echipa de fotbal se destramă, iar câțiva dintre vecini nici nu cred că fetele au fost plecate. O poveste morală despre viață, visuri și despre fair play-ul care, chiar dacă se manifestă pe teren, uneori lipsește din viața reală.

SHOW!
O portretizare surprinzător de intimă a modului în care visul de a avea propria afacere poate lua forme dezastruoase. Trupa de adolescente 5Angels, condusă de tatăl uneia dintre membre, a ajuns în topul pop în decursul a cinci ani. Calea spre succes e definită deopotrivă de melodii vesele și de ambiția oarbă a unui om care nu mai reușește să distingă între rolul de manager și cel de tată.

Decrețeii
Un documentar cutremurător despre efectele decretului 770/1966, prin care Ceauşescu a hotărât să sporească “producţia” de copii per familie. Rezultatul 2 milioane de copii nedoriţi, 15.000 de femei moarte.

Share on Facebook