One World Romania – OWR 16
31 martie - 9 aprilie 2023 București

Festivalul AdDoc - ediția a 2-a

A doua ediție AdDoc - primul festival de filme documentare în licee a început luni, 14 mai 2018, cu o proiecție specială a filmului documentar animat ”Turn”.

Festivalul s-a născut la inițiativa coordonatorilor de Cluburi de film One World Romania la Școală din mai multe orașe. Împreună, aceștia au selectat șase documentare care vorbesc despre diferite fețe ale bullying-ului, violenței și agresiunii cu care ne întâlnim zilnic.
Între 14 și 30 mai, proiecții de filme documentare și evenimente conexe vor fi organizate în 25 de licee din 18 localități. Sub motto-ul #greșesceu?, adolescenții și-au propus nu să caute vinovați, ci să deschidă discuții sincere despre ce alimentează și ce poate opri impulsurile violente.

TURN | Keith Maitland | SUA | 2016 | 86 min
Frica și inocența se confruntă în America, dar țara în care uciderile în masă au devenit rutină nu a fost întotdeauna așa. A existat un păcat originar: pe 1 august 1966, un student de 25 de ani a început să tragă la întâmplare din turnul central care domină campusul universității din Texas. La acea vreme, teroarea celor 96 de minute care au urmat, în care au murit 14 persoane și au fost rănite 31, era nemaiîntâlnită. Evenimentul a scos la suprafață, pe de-o parte, întunericul și sadismul unui individ, însă, pe cealaltă, bunătatea ființei umane în alții.
Cu ajutorul narațiunii emoționante a supraviețuitorilor, efectele unei tragedii de asemenea gravitate devin reale, iar rigiditatea documentarelor clasice se evaporă. Repercursiunile asupra realității nu mai sunt cântărite doar în numărul victimelor, ci se raportează acum la planul personal al fiecărui narator. Dintr-o dată, acestea devin ușor de înțeles, aproape palpabile. Un film cu o estetică și o expresivitate aparte, în care libertatea creativă nu intră nicio secundă în conflict cu reprezentarea realistă a răului și a binelui, “Turn” reușește să emoționeze, conștientizeze și să transmită un mesaj incontestabil: instabilitatea unei persoane poate răni altele nevinovate.

Share on Facebook