One World Romania – OWR 16
31 martie - 9 aprilie 2023 București

Juriul Liceenilor OWR 2018

Din 2013, singurul juriu al festivalului One World Romania este format din cinci liceeni, care vizionează 10 filme documentare și decernează singurul premiu al festivalului. Motivația acordării unui premiu din partea adolescenților a apărut pentru prima dată acum șase ani, din dorința de a include vocile tinerei generații în dezbaterea despre drepturile omului. Ei știu ce arde și ce vor să stingă sau să schimbe, iar datoria noastră este de a le da frâu liber alegerilor.

Membrii juriului sunt aleși în fiecare an în baza unui eseu liber despre o anumită problematică sau o dezbatere necesară în societate. Provocarea pe care am lansat-o anul acesta este ca elevii să răspundă la întrebarea „Ești ceea ce înveți?”.

Anul acesta, cei 5 jurați au fost: Dalesia Cozorici, Petra Torsan, Ioana Ghiorghișor, Ada Stan și Mihai Bostan. Din fiecare eseu trimis de cei cinci jurați am ales câteva fragmente:

Dalesia: „Ne învârtim sute de zile într-un simulacru al disperării, prefăcând conştiinţa individuală în una colectivă. ”

Petra: „Mi-am găsit un sprijin în scris, în cursurile de limbi străine, în tradus, în sport, în orice altceva în afară de ce ar trebui să fac ca elev. Și-mi place. Însă nu sunt singură, ceea ce înseamnă că nu noi, elevii, suntem niște manechine disproporționate, ci sistemul de învățământ este costumul rigid, ridicol de rigid.”

Ioana: „Bineînțeles că vreau să se schimbe ceva. Școala este deprimantă, învechită și parcă s-a săturat de elevi. Ceea ce simt eu acum este că toți cei care se ocupă de asta ori sunt dezinteresați, ori sunt depășiți de situație.”

Mihai: „Atunci am decis că dacă “ei” nu mă vor lua în serios, mă voi lua eu, iar din acel moment experiența mea legată de învățat s-a schimbat total.”

Ada: „La școală nu greșești. Nu greșești că e rușine, nu greșești că e urât (doar tu nu ești prost, vrei să te ia oamenii de prost? nu, atunci nu greși!). La școală stai în banca ta, înveți ce-ți dau să înveți, nu pui întrebări, că doar cine te crezi să îi iei tu pe ei la întrebări? La școală să nu greșești că nu este timp, nu stă o clasă întreagă după tine (prostul clasei). Poți să te duci să greșești la tine acasă.

Juriul de liceeni al Festivalului Internațional de Documentar și Drepturile Omului One World Romania a decernat premiul celei de-a 11-a ediții documentarului „Cealaltă parte a tuturor lucrurilor” („The Other Side of Everything”), realizat de Mila Turajlić.

Cei cinci liceeni – Dalesia, Ada, Petra, Mihai și Ioana au motivat decizia luată după vizionarea celor 10 filme din competiție astfel: „Subiectul documentarului ne-a dus cu gândul la istoria recentă a țării noastre și ni s-a părut relevant pentru modul în care se învață la școală. A fost ca o lecție de istorie de care probabil nu vom avea parte în viitorul apropiat la școală. De asemenea, personajul principal ne-a inspirat, iar modul în care lupta pentru lucrurile în care chiar credea ne-a impulsionat să avem și noi încredere în propriile opinii și să luptăm pentru ele. Filmul prezintă mai multe planuri care conviețuiesc: societatea dezbinată, istoria zbuciumată și casa cu povestea ei.”

Programele educaționale ale Asociației One World Romania se desfășoară cu sprijinul Grupului CEZ în România.

Share on Facebook