One World Romania – OWR 16
31 martie - 9 aprilie 2023 București

Intimul e politic la One World Romania 13

O secțiune definitorie pentru festivalul One World Romania este cea consacrată persoanelor LGBTQi+. Sub denumirea de „Corpuri politice”, aceasta revine cu patru filme și un eveniment special la ediția cu numărul 13, care se va desfășura între 20 și 29 martie la București.

Secțiunea va cuprinde anul acesta lung-metrajul de debut al cineastei de origine belgiană Chantal Akerman, Eu, tu, el, ea (Je, tu, il, elle) realizat în 1974 și a cărui sensibilitate, acuratețe și modernitate ne-a convins să-l includem alături de trei alte filme actuale. Je, tu, il, elle este un soi de odă tristă închinată iubirilor trecute și multiple, compusă din multiple microevenimete: protagonista - interpretată chiar de cineastă - doarme, mănâncă, se dezbracă, se privește, face sex cu un șofer de camion și cu o fostă iubită, aproape în timp real.

Două filme din secțiune, Lemebel (regia Joanna Reposi) și Viețile lui Kojin (The Lifes of Kojin, regia Diako Yazdani) abordează identitatea de gen nu atât din unghiul vieții private cât în dimensiunea sa publică și politică. În America de Sud, numele lui Pedro Lemebel este sinonim cu activismul pentru drepturile comunității LGBTQ+. Un scriitor și eseist cu numeroase premii, a cărui operă autobiografică a funcționat constant ca un declanșator de dezbateri și proteste, el a refuzat îngrădirea drepturilor sale de către regimul lui Pinochet și a devenit dovada clară că arta poate fi, într-adevăr, o armă puternică în lupta cu totalitarismul.

Deși numele lui Kojin nu are același răsunet, el duce o luptă similară cu cea a lui Lemebel: își asumă sexualitatea în ciuda provenienței dintr-o comunitate gata să îl execute pentru asta. Trecând prin întâlniri individuale de grup, de pildă cu familia regizorului, cu un preot sau cu un grup de bărbați tradiționaliști, Kojin reia cu răbdare și umor lămuriri la întrebări și idei de multe ori absurde, ce sunt când amuzante, când tulburătoare. Protagonistul devine ghidul unui scurt tur al lumii în care trăiește, de care încearcă din răsputeri să nu se dezică, deși parametrii ei sunt atât de neiertători și inflexibili.

În sfârșit, ultimul film din secțiune, Floarea albastră a lui Novalis (La Rosa Azul de Novalis, regia Gustavo Vinagre și Rodrigo Carneiro) refuză să facă distincția dintre personal și public, dintre intim și politic, combinând toate aceste registre cu fantezie și doza potrivită de spirit provocator. Protagonistul Marcelo Diorio a ajuns la concluzia că toate generațiile anterioare de femei și de bărbați din familia sa, obișnuite să se conformeze normelor sociale și să nu își exploreze propriile porniri - mai ales, propria sexualitate -, au creat un context karmic ce îl împinge pe el, acum, spre desăvârșirea unor astfel de căutări.

Tocmai cu această refulare a fanteziilor sexuale, în numele bunei cuviințe și a unor norme sociale frustrante pentru exprimarea propriei personalități, ne dorim să ne jucăm în cadrul festivalului. Joi, 26 martie, la miezul nopții, după proiecția filmului Floarea albastră a lui Novalis, va avea loc la Apollo 111 un spectacol-performance, Phantasm, coordonat de regizoarea de teatru Iris Spiridon, în cadrul căruia participanții își vor putea exprima și realiza cele mai ascunse fantasme, fără frica de a fi judecați.

Actorii, artiștii și toți ceilalți oameni care doresc să-și exprime sexualitatea prin artă și să participe în mod creativ la acest spectacol-performance inedit și incitant pot trimite până pe 1 martie, pe adresa festival@oneworld.ro, un filmuleț de un minut despre fanteziile lor secrete, fetișuri, kinky, triste, ciudate, dark, sexi, profunde, într-un cuvânt umane, care încearcă să răspundă la întrebarea: „Care este cea mai dark fantezie a ta?”

Vă invităm să achiziționați deja abonamentele generale ale festivalului, la un preț de 200 de RON, tot de pe site-ul Eventbook. Numărul acestora este limitat la 100, iar abonamentul vă oferă acces atât la toate proiecțiile de filme din cadrul ediției și la evenimentul de deschidere a festivalului - care va fi cu totul special - cât și intrări la toate proiecțiile Cineclubului One World Romania în timpul anului, un DVD la alegere din colecția noastră, sacoșa festivalului și multe alte bucurii și surprize cinefile.

În așteptarea datei de 20 februarie, când vom pune în vânzare toate biletele și vom lansa site-ul oficial al ediției, rămâneți conectați la canalele One World Romania – pe Facebook și pe blog - pentru a afla constant noutăți despre ce vă pregătim la cea de-a 13-a ediție a festivalului!


ORGANIZATOR:
Asociația One World Romania

PARTENER PRINCIPAL:
Programul Statul de Drept Europa de Sud Est al Fundației Konrad Adenauer

SPONSOR PRINCIPAL:
Kaufland

CU SPRIJINUL:
Administrația Fondului Cultural Național, Centrul Național al Cinematografiei, Primăria Capitalei prin ArCuB - Centrul Cultural al Municipiului București, UNHCR - Agenția ONU pentru Refugiați, Uniunea Cineaștilor din România, DACIN-SARA, Reprezentanța Comisiei Europene în România, Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării

SPONSORI:
Bosch, Aqua Carpatica, Domeniile Sâmburești

PARTENERI:
Ambasada Franței în România, Institutul Francez din București, Goethe-Institut București, Centrul Ceh București, Forumul Cultural Austriac, Ambasada Elveției în România, Ambasada Regatului Țărilor de Jos în România, CEREFREA Villa Noel, Ambasada Suediei la București, Institutul Polonez din București, Institutul Italian de Cultură, Delegația Valonia-Bruxelles la București, Ambasada Spaniei în România, Institutul Balassi – Institutul Maghiar din București, Festivalul SUPER, Apollo 111, Mezanin, Cărturești Modul, UNATC, Teatrul ODEON, Londohome, Agenția Împreună, Balkan Documentary Center, Festivalul Moldox, Festivalul Verzio, Kinedok

BILETE PRIN:
Eventbook

PARTENER LOGISTIC:
DHL

PARTENER DE MONITORIZARE:
mediaTRUST

PARTENERI MEDIA:
Magic FM, Rock FM, Radio Europa Liberă, Radio România Cultural, Adevărul, Scena9, Decât o revistă, Cinepub, Humanitas, Cărturești, Observator Cultural, Perspektiva, Film Menu, Cutra, Igloo, Liternet, All About Romanian Cinema, The Institute, Films in Frame, Graphic Front, Verbs Describe Us

FESTIVALUL A FOST FONDAT ÎN 2008 DE:
Centrul Ceh București

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Share on Facebook