One World Romania – OWR 16
31 martie - 9 aprilie 2023 București

OWR #13: celebrarea culturii și istoriei rome

Ediția a treisprezecea a festivalului One World Romania, care se va desfășura între 21 și 30 august, celebrează progresul recent - încet, e drept - al acceptării și integrării minorităților în mentalitatea românească. Iar ce mod e mai potrivit de a saluta această evoluție, dar și de a chestiona modalitățile de a arde niște etape și a avansa mai repede spre incluziune, decât printr-o incursiune în cultura romă de ieri și de azi, dincolo de clișeele care stigmatizează, de prea multe ori, comunitatea?

Primul eveniment al secțiunii principale a festivalului, dedicată așadar culturii rome sub nenumăratele ei forme, este concertul performativ Mecanica #FLUID-elor, de duminică 23 august, de la ora 21.00. #FLUID este un queer act bucureștean, colaborarea dintre Paula Dunker (performer, actriță, coregraf, dramaturg), Alex Bălă (muzician) și alte creaturi strâmbe. De data aceasta, li se vor alătura Kali (Mihaela Drăgan) - actriță, dramaturgă și cofondatoare a companiei de teatru feminist rom Giuvlipen; Niko G (Nicoleta Ghiță) - membră a trupei Playhood, un grup de artiști adolescenți din cartierul Ferentari, care combină educația cu artele performative, și a companiei de teatru Giuvlipen; și Ramya, regina drag-ului românesc, prezență a scenei muzicii independente în calitate de producătoare de muzică, mc și actriță pe scena teatrului rom. Toți folosesc sunetul, muzica și microfonul ca armă împotriva neutralității civice.

Tot stereotipurile - care se transformă, se transmit, se ignoră, nasc drame, dar şi comedii, sunt respinse, îmbrăţişate, normalizate sau blamate - se află în centrul spectacolului de teatru „Aleea Stereotipurilor”, care va avea loc luni, 24 august, de la 21.15. Gelu B, Cerasela şi Valerică Silicon sunt trei adolescenți dintr-un cartier tipic bucureștean care participă la un game-show televizat. Concurenţii folosesc elemente din poetry-slam, hip-hop și dans contemporan, pentru a descrie diferite forme de discriminare precum rasismul, sexismul sau homofobia. Rezultă un spectacol în care performerii vorbesc deschis, dar şi cu umor, despre provocările vieţii de adolescent, într-o lume deseori neînduplecată și intolerantă.

Dar comunitatea romă nu doar că dejoacă clișeele cu ajutorul cărora s-a încercat mărginirea și supunerea ei, dar a avut de asemenea o influență asupra construcției identitare românești. În cadrul performance-ului de joi 27 august, de la ora 21.00, intitulat „În căutarea demnității”, profesorul universitar și activistul rom Gelu Duminică ne va provoca să analizăm contribuția minorității rome la dezvoltarea folclorului românesc. Cursul va îmbina informațiile despre istoria și cultura romilor cu muzica unui taraf care va cânta live pe scenă, timp de 90 de minute. Taraful prezent va fi condus de acordeonistul Marian Mexicanu.

În deschiderea ultimului weekend de festival - așadar vineri, 28 august, de la ora 21.00, vă propunem o seară cu Bahoi, unul din primii vloggeri din România. O raritate în peisajul cultural din țară, această întâlnire - atât cu unele din videourile sale care l-au făcut celebru și cu unele realizate special pentru eveniment, cât și cu autorul lor în persoană - sperăm că va deschide un dialog mai amplu nu doar despre viziunea artistului și despre lumea complexă descrisă în video-urile lui, ci și despre importanța acestor reprezentări intime, particulare, despre realități la care avem prea puțin acces și, mai tot timpul, prin intermediul unor perspective exterioare și deformatoare.

Pe 30 august, de la ora 21.00, ulterior ceremoniei de premiere OWR #13, ne vom lua rămas bun de la această ediție a festivalului pe ritmurile orchestrei Taraf de IMPEX. Aceasta este formată din două formații muzicale: Grupul IMPEX și formația Taraf de Caliu, a membrilor fondatori ai celebrului grup Taraf de Haidouks. În Taraf de IMPEX colaborează muzicieni lăutari cu muzicieni care au studiat muzică clasică, rock, electronică și alte stiluri „vestice”. Mesajul acestui proiect este unul pacifist, de „anti-discriminare”, și are ca scop revelarea faptului că estul, vestul și culturile aferente pot colabora, iar atunci când o fac, rezultatul poate fi incitant și evolutiv, cu efect de „vindecare” socială.

De asemenea, pe durata întregului festival, vom putea vedea expoziția digitală de fotografie „urban_roma”, a activistei Crina Marina Mureșanu. Demersul acesteia constă în reunirea a peste 300 de imagini din arhivele personale ale familiei și prietenilor săi, majoritatea din cartierul Ferentari. Fotografiile prezintă romi din mediul urban, surprinși în diferite momente din viața lor, de-a lungul mai multor generații, din anii 1950 până la sfârșitul anilor 1980. Ne întâlnim astfel cu o imagine neașteptată a comunității rome, fără stereotipuri și exotism. Expoziția cu o selecție de fotografii va fi proiectată pe ecranele de la Verde Stop Arena și disponibilă online pe site-ul festivalului și pe pagina de Facebook a One World Romania.


Toate evenimentele vor avea loc la Verde Stop Arena. Ele se vor derula în conformitate cu normele sanitare impuse de autorități, care vor fi obligatorii atât pentru spectatori cât și pentru echipă, în vederea protejării sănătății tuturor.

Găsiți programul complet al festivalului aici.

Biletele se pot achiziționa de pe platforma Eventbook.


ORGANIZATOR:

Asociația One World Romania

PARTENER PRINCIPAL:

Programul Statul de Drept Europa de Sud Est al Fundației Konrad Adenauer

SPONSOR PRINCIPAL:

Kaufland

CU SPRIJINUL:

Administrația Fondului Cultural Național, Ministerul Culturii, Centrul Național al Cinematografiei, Institutul Cultural Român, Fundația ERSTE prin Fondul de Solidaritate CEE, UNHCR - Agenția ONU pentru Refugiați, Uniunea Cineaștilor din România, DACIN-SARA, Reprezentanța Comisiei Europene în România, Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării

SPONSORI:

Bosch, HBO, Aqua Carpatica, Domeniile Sâmburești, Kronenbourg Blanc, Somersby, Samsung

PARTENER DE MOBILITATE:

Autonom

PARTENER SECȚIUNE PRINCIPALĂ:

Verde Stop Arena

PARTENERI CULTURALI:

Ambasada Franței în România, Institutul Francez din București, Institutul Balassi – Institutul Maghiar din București, Cinema Muzeul Țăranului, Goethe-Institut București, Ambasada Statelor Unite ale Americii în România, Centrul Ceh București, Forumul Cultural Austriac, Ambasada Elveției în România, Ambasada Regatului Țărilor de Jos în România, Ambasada Suediei la București, Ambasada Statului Palestina, Centrul Cultural Palestinian „Mahmoud Darwish”, Festivalul Filmului Palestinian, Institutul Polonez din București, Institutul Italian de Cultură, Ambasada Spaniei în România, Delegația Valonia-Bruxelles la București, Festivalul SUPER, Contego – The Coffee Factory, Mercato Kultur, Apollo 111, Agenția Împreună, Kinedok, Festivalul Astra, Transilvania Film, CEREFREA Villa Noel

BILETE PRIN:

Eventbook

PARTENER LOGISTIC:

DHL

PARTENER DIGITAL:

Canopy

PARTENER DE MONITORIZARE:

mediaTRUST

PARTENERI MEDIA:

Magic FM, Rock FM, Radio România Cultural, Radio Europa Liberă, Scena9, DOR, Films in Frame, Cinepub, Cărturești, Observator Cultural, Perspektiva, Humanitas, Film Menu, Cutra, Igloo, Liternet, All About Romanian Cinema, Zile și Nopți, The Institute, Graphic Front, Verbs Describe Us, Vice Magazine, Munteanu

FESTIVALUL A FOST FONDAT ÎN 2008 DE:

Centrul Ceh București

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Acest proiect este finanțat în parte printr-un grant al Departamentului de Stat al S.U.A. Opiniile, constatările şi concluziile prezentate în această lucrare sunt ale autorului/autorilor şi nu le reflectă neapărat pe cele ale Departamentului de Stat al S.U.A.

Share on Facebook