One World Romania – OWR 16
31 martie - 9 aprilie 2023 București

RETROcedările OWR

În ediția din 2018 a One World Romania am prezentat mai multe documentare decât oricând în trecut, așa că suntem conștienți că mulți dintre voi nu ați reușit să ajungeți la toate filmele bifate în program. Acesta e unul dintre motivele pentru care, până la începerea viitorului festival (15-24 martie 2019), am decis să organizăm o serie de proiecții prin care să vă oferim ocazia de a recupera o parte a selecției.

Cel de-al doilea motiv important al inițierii seriei de RETROcedări OWR îl constituie dorința noastră de a participa la construcția unei culturi solide a filmului documentar în România. Ne dorim să fim prezenți constant, iar RETROcedările OWR se alătură celorlalte programe care se desfășoară pe tot parcursul anului. Țineți aproape, urmează să anunțăm alte proiecte în lunile următoare!

Prima proiecție din această serie va fi a documentarului „Procesul: Rusia vs. Oleg Sențov” și va avea loc luni, 18 iunie, de la ora 20:00 în Sala Bolților de la ARCUB. „Procesul: Rusia vs. Oleg Sențov” spune povestea unui proces-spectacol politic desfășurat în Rusia contemporană care îl are în centru pe regizorul ucrainean Oleg Sențov, fost protestatar în Maidan și opozant vehement al anexării Crimeei de către Federaţia Rusă.
Pentru unii dintre noi e un documentar cu deznodământ cunoscut: știm deja că Sențov execută o sentință de douăzeci de ani de închisoare, sub acuzația de trafic de arme și pregătirea unui atac terorist în Crimeea. Regizorul-operator Askold Kurov urmărește hățișurile acestui caz fabricat care a rămas înscris în memoria colectivă. Filmul lui e un memento esențial care ne oferă șansa de a reflecta asupra modului în care funcționează astăzi un sistem represiv, asupra implicațiilor dramatice pentru activiștii politici care aleg să i se împotrivească și asupra responsabilității noastre, a tuturor, de a-i sprijini în acțiunile lor eroice.
Toate încasările obținute din vânzarea biletelor aferente acestei proiecții vor fi donate în contul deschis de Academia Europeană de Film pentru sprijinirea soției și copiilor cineastului.

Biletele sunt puse în vânzare pe platforma noilor noștri prieteni de la Eventim. Programul complet al proiecțiilor este disponibil mai jos.

Luni 18 iunie ora 20.00
Procesul: Rusia vs. Oleg Sențov
regie Askold Kurov
Estonia, Polonia, Cehia 2017
70 de minute
subtitrări: română și engleză

bilete aici

N.B.: Toate încasările obținute din vânzarea biletelor aferente acestei proiecții vor fi donate în contul deschis de Academia Europeană de Film pentru sprijinirea soției și copiilor cineastului.
Vă invităm să contribuiți cu donații proprii la următorul cont:
European Film Academy e.V.
IBAN: DE69 1005 0000 0190 3335 70
BIC/SWIFT: BELADEBEXXX
Reason for payment: Donation for Oleg Sentsov
PLEASE NOTE: EFA cannot issue donation receipts in this special case due to German tax rules!

Marți 19 iunie ora 20.00
Judecătoarea de instrucție

regie Yves Hinant, Jean Libon
Franța, Belgia 2018
100 de minute
subtitrări: română și engleză

bilete aici

Poate un documentar să fie un delicios și scandalos film polițist? Poate. Judecătoarea de instrucție Anne Gruwez grădinărește împreună cu șobolanul ei alb, conduce prin Bruxelles un Citroën vechi către birou, unde anchetează când un caz oribil de omucidere, când o dominatoare, când un caz neelucidat pe care îl redeschide cu ajutorul unui cuplu de polițiști cinici parcă descinși din serialele de televiziune. Regizorii Jean Libon și Yves Hinant abordează acest subiect delicat fără solemnitate, dar și fără voaiorism excesiv. În spatele umorului personajelor și a valorii de șoc a multor povești se ascunde însă o meditație asupra nevoii de umanitate și inteligență emoțională în justiție.

Marți 26 iunie ora 20.00
Din adâncuri
regie Pietro Pasquetti, Silvia Jop
Italia 2016
79 de minute
subtitrări: română și engleză
bilete aici

Messina e un oraș construit pe ruinele dezastrului. Port de intrare pentru ciuma neagră în Europa, aproape ras de pe fața pământului de multiple cutremure, devastat de bombardamentele aliate, micul oraș sicilian a continuat să-și regăsească energia și sevele undeva în adâncime, ca ciudatul fenomen al strâmtorii care o scaldă: curenți îmboldiți de rotația pământului aduc la suprafață ape de adâncime care poartă cu ele organisme ciudate, rareori văzute pe malurile Mediteranei. Tot aici, partidele tradiționale s-au scufundat în dezastru, iar pe ruinele lor politice au apărut nemaivăzute noi energii: un primar budist înconjurat de o mișcare ecologistă, artiști și activiști cu gânduri utopice. O comedie melancolică impresionistă filmată cu grație estetică și multă chibzuință etică.

Parteneri principali: Programul Statul de Drept Europa De Sud Est al Konrad-Adenauer-Stiftung, ARCUB
Partener: UNHCR România
Parteneri media: Radio România Cultural, Observator Cultural, Scena9, Sub25.ro, Liternet.ro, All About Romanian Cinema, Feeder

Share on Facebook