Șase scurtmetraje Sahia proiectate la Ghent

În această seară, în cadrul evenimentului Europalia România: Videogramele unei națiuni și în colaborare cu One World Romania, șase scurtmetraje Sahia vor fi proiectate la Cinema KASK, la Ghent, în Belgia.

Cele șase filme, de altfel foarte variate, împart o tematică comună: munca. Ideologia comunistă se baza pe noțiunea de muncă drept vector al tuturor relațiilor sociale, deci nu este surpinzător locul deosebut de important care i se acordă în cinema, la fel de bine în ficțiune cât și în documentar. Munca apare rând pe rând ca eliberatoare, surprinzătoare, artizanală sau inspirată de dezvoltările tehnologice. Ce spune tonul unui film despre epoca în care a fost făcut? Putem găsi semnătura specifică a unui autor în imagini pe care le considerăm ca fiind propagandă? Prezența subtilă a disidenței, a compasiunii sociale și a ambiției formale este remarcabilă și ne face să reconsiderăm ceea ce credeam că știm în legătură cu arta sub regimurile autoritare.

Filmele selectate sunt Tehnică nouă, oameni culți (Alexandru Sîrbu, 1963, 16 '), Stuf (Titus Mesaroș, 1966, 9'), Oameni care povestesc (Ovidiu Bose Pastina, 1983, 10 '), Va veni o zi (Copel Moscu, 1985, 12'), Cota Zero și Cota Zero -varianta regizorului (Laurențiu Damian, 1988, 13' and 10').

Filmele au fost alese și vor fi prezentate de cercetătoarea Adina Brădeanu (Universitatea Oxford).

Mai multe detalii: https://kaskcinema.be/kaskcinema/vertoning/all_work_and_no_play

Share on Facebook