SAHIA VINTAGE Vederi din RSR: Vieți / Veri / Vacanțe

Asociația One World Romania organizează de 12 ani la București, în luna martie, un festival de film documentar și drepturile omului. De 6 ani organizăm proiecții de film documentar pentru liceeni și edităm anual câte un DVD cu selecții de filme documentare realizate la studioul “Alexandru Sahia”, înainte de 1990. De 2 ani organizăm proiecții cu filme de arhivă în spații neconvenționale din cartierele bucureștene.

Și în toamna acestui an, între 5 și 11 noiembrie, organizăm o săptămână plină de proiecții și evenimente speciale, în 5 cartiere, 6 licee și o facultate din București. Încheiem săptămâna Sahia cu o colectă de cărți poștale, fotografii și povești din vacanțele în România Socialistă – pe 10 și 11 noiembrie la Colivia Funky Citizens.

În noiembrie 2017, am vizionat, timp de o saptămână, filme produse de Studioul de film documentar “Alexandru Sahia” despre Bucureștiul anilor ‘60-‘80. Am vorbit despre arhitectura capitalei ca spațiu de exprimare al puterii politice și despre relația bucureștenilor cu spațiul public – în trecut și în prezent.

În noiembrie 2018 propunem un nou program de filme produse de Studioul Sahia în perioada ‘60-‘80 – unele dintre ele, realizate pentru publicul din România, altele pentru publicuri din afara ei. Conversăm despre muncă, viață cotidiană și vacanțe în comunism, despre cum au rămas acestea înregistrate pe pelicula documentară, și despre modul în care astăzi - la aproape trei decenii de la căderea regimului comunist - amintirile noastre întâlnesc, confirmă, sau contrazic aceste filme.

Cele 5 cartiere bucureștene în care vor putea fi vizionate anul acesta scurtmetrajele de la Studioul Sahia sunt: Cotroceni, Floreasca, Tineretului, Bucureștii Noi și Drumul Taberei, între 5 și 9 noiembrie. Tot în această săptămână, selecția noastră ajunge și în 6 licee din oraș: Liceul Teoretic "Dante Aligheri", Colegiul Național "Sfântul Sava", Liceul de Arte Plastice "Nicolae Tonitza", Colegiul Național "Ion Creangă", Colegiul Economic "Virgil Madgearu", Colegiul Național "Matei Basarab". La Universitatea din București, Facultatea de Sociologie și Asistență Socială va găzdui o proiecție marți, 6 noiembrie la ora 16:00.

Sâmbătă, 10 noiembrie, și duminică, 11 noiembrie, între orele 11:00 și 19:00 (în fiecare zi), ne întâlnim la Colivia prietenilor de la Funky Citizens, unde vom colecta de la dumneavoastră, publicul One World Romania, vederi, fotografii și povești de vacanță din perioada României socialiste. Cu permisiunea dumneavoastră, noi vom scana imaginile și înregistra poveștile pentru o viitoare expoziție online despre vacanțe în socialism. Originalele rămân la dumneavoastră, imaginile scanate și poveștile rămân la noi pentru a le face cunoscute, pe viitor, unui public interest de practicile timpului liber în perioada 1950-1980.

Programul VEDERI DIN RSR : VIEȚI, VERI, VACANȚE e deschis tututor celor care au amintiri – bune sau rele, intense ori difuze, alb-negru sau color – dar și celor mai tineri, fără amintiri personale din RSR, însa curioși să le testeze pe ale altora – părinți, bunici, mătuși, profesori, moderatori TV.

Lista filmelor ce vor fi proiectate în cadrul programului „Vederi din RSR: Vieți, veri, vacanțe” este:

Cum circulăm? (Slavomir Popovici, 1963, 16')
Remember (Eugenia Gutu, 1973, 21’)
Iarna unor pierde-vară (Iancu Moscu, 1974, 11’)
Jurnalul Floricăi S (Eugenia Gutu, 1975, 11’)
Oameni care povestesc (Ovidiu Bose Pastina, 1983, 10’)
Victime și vinovați (Slavomir Popovici, 1970, 16')
Catastrofa (A Vaeni/G Barta, 1971, 10’)
Nuntă la Lerești (Eugenia Gutu, 1976, 25')
Stuf (Titus Mesaros, 1966, 9’)
Pasențe (Eugen Popita, 1973, 13')
Pe malul Ozanei (Copel Moscu, 1984, 13’)
Liniștea picturii (Mirel Ilieșiu, 1981, 12’)
Letopisețul lui Hrib (Slavomir Popovici, 1974, 14’)

Fiecare program Sahia include și un scurt montaj de clipuri turistice publicitare
Calupurile de proiecție din cartiere sunt ușor diferite de la o locație la alta. Pentru programul complet din fiecare cartier, consultați evenimentele de pe Facebook.

Programul proiecțiilor publice:

Luni, 5 noiembrie
19:00 | Jazzbook | Cartierul Cotroceni
Eveniment Facebook

Marți, 6 noiembrie
16:00 | Facultatea de Sociologie și Asistență Socială, Universitatea din București
Eveniment Facebook

19:00 | Hidden | Cartierul Floreasca
Eveniment Facebook

Miercuri, 7 noiembrie
19:00 | Centrul de teatru educațional Replika | Cartierul Tineretului
Eveniment Facebook

Joi, 8 noiembrie
18:00 | Biblioteca Dimitrie Bolintineanu | Cartierul Bucureștii Noi
Eveniment Facebook

Vineri, 9 noiembrie
19:00 | Colegiul Național „Grigore Moisil” | Cartierul Drumul Taberei
Eveniment Facebook

COLECTĂ PUBLICĂ DE IMAGINE PRIVATĂ
Sâmbătă, 10 noiembrie și Duminică, 11 noiembrie
11:00 - 19:00 | Colivia Funky Citizens
Eveniment Facebook

Alegeți-vă cartierul și vă așteptăm la film!

Persoana de contact este Alina Popescu, alina@oneworld.ro, 0764.207.875

---------------------------------------------------------------------
Organizator: One World Romania
Co-finanțat de: Administrația Fondului Cultural Național, Centrul Național al Cinematografiei, Uniunea Cineaștilor din România
Parteneri: ÎnCotroceni, JazzBook, Facultatea de Sociologie și Asistență Socială a Universității București, Green Floreasca, Hidden, Centrul de Teatru Educațional Replika, FOCAS Bucureștii Noi, Biblioteca Dimitrie Bolintineanu, Inițiativa Favorit, Colegiul Național Grigore Moisil, Funky Citizens
Sub patronajul: 2018 Anul European al Patrimoniului Cultural

*Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Share on Facebook