Alegerea temei „Viață bună” drept subiect principal al unui festival de drepturile omului ar putea părea paradoxală, având în vedere că majoritatea filmelor din selecție traversează lumi pline de răni, deseori legate de atrocități și abuzuri (ale omului față de om sau față de natură).
Deși această afirmație este parțial adevărată, uneori este important să facem un pas înapoi și să reevaluăm perspectiva din care privim lumea și în interiorul căreia existăm. Fie că e vorba despre o ideologie filozofică sau de un crez personal, armonia existenței se află în centrul impulsului zilnic al vieții. Toate libertățile și îngrădirile care asigură sau perturba acest echilibru sunt intrinsec legate de drepturile fundamentale ale omului servind ca scopuri și mijloace ale unei vieți demne.
Relativitatea viziunii noastre individuale despre ce constituie „o viață bună” e variată precum multitudinea de subiectivități și de circumstanțe ale celor 8 miliarde de oameni ai planetei noastre. Rezultă în mod firesc că, indiferent de ce viziuni sau conforturi suntem atașați, concepția noastră despre lume poate fi lărgită și îmbogățită, atâta timp cât nu o ținem captivă în propriile noastre circumstanțe.
Cu excepția întâlnirilor din viața reală, cinemaul reprezintă una din cele mai vii confruntări pe care le poate avea publicul cu lumi care există înăuntrul sau în afara zonelor lor de confort. Mai ales în interiorul sălilor de cinema. Aceste povești ne îmbogățesc, ne fac să ne chestionăm pozițiile, creează dialog și, sperăm noi, schimbare. Și, cel mai important, ne ajută să nu ne pierdem simțul empatiei și să nu devenim treptat o tabula rasa pe care oricine își poate imprima propriile idei.
Credem cu tărie în puterea cinemaului ca instrument al evoluției personale și totodată al solidarității. Experiența este simultan solitară și colectivă – iar One World Romania caută să armonizeze cele două dimensiuni. De la secțiunea principală dedicată experiențelor individuale ale proverbialei „vieți bune”, la examinări ale actelor de rezistență, oglindirea trecutului în prezent, disecția muncii care definește viețile noastre și interconectivitatea dintre om și natură. Acestea sunt temele comune pe care am ales să le explorăm împreună cu publicul nostru, servind ca puncte de discuție pe baza cărora putem trasa legături între planul global și cel local.
Extinzându-se către alte regiuni și perspective, selecția acestei ediții include trei retrospective ce variază ca abordare formală dar sunt legate între ele printr-un cinema personal, social și angajat politic.
Želimir Žilnik, în mod cert unul dintre cei mai importanți și provocatori regizori de film socio-politic, a adus o contribuție esențială Noului Val iugoslav și a fost un inițiator al genului docu-dramei. Filmele lui au dispărut și au reapărut, a fost interzis, cenzurat și amenințat, dar Žilnik a reușit să rămână fidel ideilor sale de-a lungul întregii cariere, chestionând autoritatea și dând voce oamenilor defavorizați. Retrospectiva dedicată acestui regizor cult va prezenta o selecție ce cuprinde titluri emblematice, dar și mai puțin cunoscute din diversele sale perioade artistice și va oferi publicului șansa de a interacționa cu acesta în timpul sesiunilor de Q&A și a unui masterclass.
La fel de radicală în refuzul ei de a face compromisuri viziunii sale cinematografice, integrității morale și impactului emoțional, vasta filmografie a regizoarei libaneze Jocelyne Saab este caracterizată de perspectiva sa umanistă asupra conflictelor socio-politice din anii 1970-1980 din Orientul Mijlociu și dincolo de acesta. O pionieră a cinemaului arab, Saab a fost una dintre primele cineaste care au documentat războiul civil din Liban, care avea să facă ravagii pentru aproape două decenii în orașul și țara pe care aceasta le numea „acasă”. Trecând dincolo de granițele sale, autoarea a surprins fluxurile și refluxurile regiunii arabe (Egipt, Iran, Libia etc.) din poziția obiectivă a unui acces fascinant și a unei umanități rar întâlnite. Proiectate pentru prima oară în România, filmele lui Jocelyne Saab vor fi prezentate în cadrul unei retrospective menite să familiarizeze publicul nu doar cu operele sale, ci și cu o țară și o regiune care nu sunt explorate destul. Festivalul One World Romania este mândru să aibă patru programe găzduite de Mathilde Rouxel, curatorare independentă și cercetătoare specializată în cinemaul arab.
Retrospective Fundației Arte Vizuale organizată de One World Romania este o continuare a eforturilor de revizitare a memoriei cinematografice depuse de festival (printre altele prin programul Sahia Vintage). Ea propune programe de film documentar și experimental și, de asemenea, o scurtă selecție de filme muzicale menite să promoveze redescoperirea unui album de familie creat în perioada tulbure și traumatizantă a anilor 1990, în spațiul de joc și joacă unic care a fost FAV.
În mijlocul multitudinii de perspective globale și viziuni artistice prezentate de One World Romania 2023, concluzia esențială pe care o urmărim cuprinde două aspecte: lărgirea viziunii despre lume și, prin urmare, inducerea unui sentiment de conexiune și înțelegere față de ceilalți, dar, cel mai important, o stare de optimism și inspirație privind posibilitatea schimbării. Orice îmbunătățire sau schimbare se bazează pe conștientizare – de sine, a altora și a proverbialelor „legături care unesc” (sociale, economice, culturale, politice etc.). Fără a avea iluzia că putem schimba lumea, suntem conștienți de condiția temporară a unei lumi din ce în ce mai polarizate și refuzăm să lăsăm această ruptură să se solidifice sub forma dualismului dogmatic. Dorim în schimb să subliniem și să promovăm importanța binelui comun – a actelor mici, individuale care ajung să fie integrate în eforturi mai vaste – și necesitatea chestionării și menținerii unei atitudini deschise față de opinii diferite.
Între utopie și un viitor mai bun are întotdeauna loc o căutare, o luptă și multe înfrângeri care definesc calea vieții.
(Anca Păunescu, Andrei Tănăsescu)