M-auzi?!
Anul acesta ne căutăm unii pe alții într-un zgomot din ce în ce mai asurzitor. În frică, instabilitate, polarizare, ură, în noi contra lor, în noi contra noastră, în dizolvarea realităților știute și conturarea altora noi.
Majorat. Câteodată, suntem din ce în ce mai puțin oameni și din ce în ce mai mult termopane. Făcute să reziste, să reziste, să reziste.
Rezistența și încăpățânarea au rost doar dacă nu suntem singuri.
Veți descoperi o ediție în care păstrăm și revizităm ce ne-a fost cel mai drag în cei 18 ani de festival, dar testăm și structuri noi, ne oferim platforma unor voci prea puțin auzite și creăm prilej de-a strânge rândurile și a ne sprijini unii pe alții.
Devenirea e mai mult o întoarcere, o privire spre ce-am fost și reorganizare spre ce decidem că vrem să fim.
Privim filmele ca baza integrată în demersurile noastre, documentarul ca portavoce și creator de context pentru descoperire, conectare și, poate, schimbare.
Rezistența prin cultură se simte, în perioada aceasta, tot mai puțin o sintagmă și tot mai mult un colac de salvare pentru unii dintre noi. Pornind de aici, explorăm diverse forme de rezistență: prin activism, comunitate, izolare, prin acțiuni publice și private pe care le puteți descoperi în documentarele și evenimentele propuse.
Suntem o insulă care perseverează în a-și păstra memoria și-a pune-n dialog prezentul cu trecutul.
Ne veți întâlni la Sala Media a Muzeului Țăranului Român pentru discuții despre istoricul festivalului și evenimente ale prietenilor și în trei cinematografe: Cinema Muzeul Țăranului Român, Cinema Elvire Popesco și Cinema Union.
Avem trei secțiuni principale („Dialoguri”, „Reverberații”, „Existând, rezistând”), un focus (Marc Isaacs), o secțiune în care experimentăm un format nou, bazat pe dezbatere („Dialoguri extinse”) și o serie de evenimente din categoriile definite începând cu anul trecut: Comunitate, Educație, Industrie.
Cel mai amplu dintre acestea, Zilele Liceenilor, aflat la cea de-a doua ediție, aduce în plus un prânz comunitar și un târg extins de voluntariat, unde aproape 20 de organizații vor putea fi descoperite de publicul nostru.
Ne dorim o ediție mai așezată, în care să alergăm mai puțin și să fim împreună mai mult, s-avem spațiul, timpul și cadrul de a ne cunoaște și-a explora moduri de a ne susține reciproc.
Într-un context din ce în ce mai impredictibil, haotic și înfricoșător, acesta e tipul de relevanță pe care sperăm s-o avem în existențele voastre.
Andreea Lăcătuș