Ca în fiecare an, am rugat o serie de organizații, publicații și ambasadori „să adopte” simbolic un documentar congruent cu misiunea lor, astfel încât împreună să ducem mesajul filmelor cât mai mult în afara sălii de cinema și să facem cunoscute încălcări ale drepturilor omului de care ar trebui să fim cu toții conștienți. Filmele date spre adopție sunt:
Frontul Comun pentru Dreptul la Locuire (FCDL) a fost inițiat în anul 2013 de un grup de persoane evacuate si amenințate cu evacuarea din București, alături de rude ale acestora, prietene/i, activiști/ste, artiste/ști. Oameni din medii variate sunt afectați constant de încălcarea dreptului fundamental la locuire. Fie că sunt companii de dezvoltare imobiliară ce pătrund în anumite cartiere și cresc prețurile caselor si chiriilor, fie că este o primărie ce nu acordă sprijinul cuvenit unor familii cu venituri mici, fie că este un consiliu local ce decide izolarea unei comunități pe baza etniei, vedem peste tot cazuri de abuz și opresiune desfășurate în numele profitului. FCDL se adresează tuturor celor care susțin dreptul la o locuință decentă, dar și mass-mediei, decidenților politici, autorităților locale și centrale. Credem că o schimbare reală poate veni doar prin solidaritate și presiune colectivă! De aceea, sprijinim organizarea oamenilor în fața încălcarii drepturilor lor locative și cerem autorităților locuințe sociale și publice pentru toate persoanele care nu își permit o locuință de pe piața chiriilor, atât de scumpă!
Recorder este o publicație video creată și deținută de jurnaliști. Proiectul a fost lansat în anul 2017, iar astăzi peste 90% din veniturile Recorder provin din donațiile cititorilor. Politica editorială a Recorder are la bază aceste principii: jurnalism onest, făcut cu pasiune și pus în serviciul public.
Platforma de Teatru Politic realizează, începând din 2013, producție și difuzare de spectacole de teatru și proiecte multimedia, ateliere, discuții și dezbateri publice, cărți și articole teoretice. Colectivul nostru este unul fluid, în care partea de coordonare, organizare și producție este preluată pe rând de persoane diferite. O parte din echipa Platformei de Teatru Politic a coordonat între 2016 și 2019 programul de teatru de la MACAZ – Teatru Coop. Teatrul nostru politic este un teatru care încearcă să adreseze frontal problemele politice și economice ale societății contemporane și să meargă în analiza profundă a cauzelor și dinamicilor acestor probleme. Un teatru care investighează, cu mijloace performative, istoria recentă și revalorizează istorii personale și sociale care nu se conformează normelor devenite standard în sfera publică post-socialistă: liberalismul economic, conservatorismul cultural, anticomunismul și însușirea necritică a valorilor democrației capitaliste de tip occidental. Un teatru care aspiră să participe la dezbaterile politice și filozofice din spațiul public local.
Miruna Vlada este scriitoare și cercetătoare în studii europene și balcanice. A studiat științe politice la București, Graz, Berlin și Ljubljana. A publicat patru volume de poezii: Poemextrauterine (editura Paralela 45, 2004), Pauza dintre vene (editura Cartea Românească, 2007), Bosnia. Partaj (editura Cartea Românească, 2014) pentru care a primit Premiul cartea de poezie a anului la Gala Premiilor Radio România Cultural și cel mai recent Prematur (editura Cartier, 2021). Selecții din poemele ei au fost incluse în mai multe antologii și traduse în 14 limbi străine. Este membră în comitetul director al organizației PEN Club România. Din 2013 are un doctorat în relații internaționale la SNSPA, unde acum predă și coordonează Centrul de Studii Europene. Lucrează la primul ei roman.
Dr. Ioan Mirea este medic rezident în Psihiatrie la Spitalul Clinic de Psihiatrie „Prof. Dr. Alexandru Obregia” din București, urmând un doctorat în Filosofie Analitică în cadrul Școlii Doctorale de Filosofie, Universitatea din București. Ioan face parte din grupul Medical Humanities (Integrări Umaniste în Medicină) din România și a implementat o serie de ateliere și evenimente dedicate studenților în medicină, principalele sale preocupări fiind filosofia medicinei și a psihiatriei, cât și utilizarea teatrului și artelor dramatice în educația medicală. Totodată, a participat în numeroase proiecte interdisciplinare cu profil cultural-artistic, la intersecția dintre medicină, artele spectacolului și filosofie. Ioan este totodată și Lector al Fundației Calea Victoriei din București unde susține cursuri de informare despre sănătatea mintală pentru publicul larg, punând accent pe elementele culturale, sociale și filosofice ale acesteia. De asemenea, de-a lungul timpului a colaborat cu spațiul media (radio, tv, social media) în variate proiecte de informare și alfabetizare în domeniul sănătății mintale.
Comunitatea Declic este creată din peste un milion de oameni implicați, care trăiesc în România sau în diaspora, și care militează pentru o societate mai dreaptă. Vrem să fim mai mult decât alegători și să ne asigurăm că vocile noastre sunt auzite tot timpul, nu doar o dată la patru ani. Campaniile Declic sunt conduse de valorile noastre, nu de politica de partid. Acestea vizează probleme diverse, de la protecția mediului, la buna guvernare sau solidaritatea socială. Declic este, și va rămâne mereu, o comunitate independentă.
Asociaţia ACCEPT este prima organizaţie neguvernamentală de drepturile omului din România care apără şi promovează drepturile LGBTQIA+ (lesbiene, gay, bisexuali, persoane transgender, queer, intersex, asexuale) la nivel naţional, considerând că orientarea sexuală şi identitatea de gen sunt simple caracteristici ale fiinţei umane. Fondată în 1996, ACCEPT a contribuit la dezincriminarea homosexualităţii în România (2001) și la adoptarea legislației din domeniul nediscriminării. Este organizatorul Bucharest PRIDE, marșul pentru egalitate al comunității LGBTQIA+, care a reunit în 2023 peste 25.000 de persoane.
Fondat în 1998 și dobandind statutul de utilitate publica din 2003, Consiliul Național Român pentru Refugiați (CNRR) își propune să promoveze și să apere drepturile omului, concentrându-se în mod special pe drepturile migranților, refugiaților și solicitanților de azil. Cu departamente specializate în asistență și consultanță juridică, CNRR oferă sprijin și servicii esențiale în vederea integrării și protejării acestor categorii vulnerabile de persoane.
SENS POZITIV promovează drepturile omului și susține îmbunătățirea calității vieții persoanelor care trăiesc cu HIV și a celor care fac parte din medii defavorizate și la risc de infectare cu HIV. Oferim servicii psiho - sociale la nivel național, atât persoanelor care trăiesc cu HIV, cât și celor care fac parte din grupurile cu risc crescut de infectare și grupurilor vulnerabile.
Mindcraft Stories este o platformă online de știință și tehnologie gestionată de Fundația Friends for Friends și susținută de BRD – Groupe Société Générale, lansată în 2019. Site-ul publică articole în care pune știința și tehnologia în context și încearcă să vadă care sunt efectele acestor domenii asupra societății. Pe lângă Mindcraft Stories, proiectele Fundației Friends for Friends sunt: Superscrieri, In A Relationship, Policlinica de Marketing.