13 aprilie - Cinema Elvire Popesco - Institutul Francez - ora 15:30 -
„A citi istoria în răspăr - Documentar; Adevăr; Montaj”
Contemplând spectacolul actual al istoriei, vedem cum urmele credinței în memorie ca scut împotriva răului și în istorie ca lecție, care a fost definitorie pentru ultima jumătate a secolului al XX-lea, pare să se disipeze treptat. Care este adevărata relevanță socio-politică a unei practici documentare creative care are la bază reanimarea unor imagini de arhivă? Ce sunt „memoria” și „istoria”?
Examinând critic propria mea practică cinematografică care utilizează astfel de imagini de arhivă ("SPECIALISTUL" - 1999, "VĂ IUBESC PE TOȚI" - 2004 și "JAFFA - MECANICA PORTOCALEI" - 2009), voi aborda întrebările conceptuale și teoretice, precum și provocările politice pe care le ridică utilizarea „radicală” (creativă) a imaginilor de arhivă – în special imagini istorice realizate inițial de puteri dominante și naționaliste. Concentrându-mă pe rolul pe care acestea îl joacă în modelarea conceptelor de „istorie” și „memorie”, precum și pe modul în care sunt înțelese aceste noțiuni, voi invita la abordarea acestor concepte prin prisma propriei mele experienței aplicate și la interpretarea critică a unor elemente de bază ale limbajului cinematografic, ca încadratura, cronologia, racordul de continuitate, perspectiva, privirea sau noțiunea de martor.
În final, voi propune ca „montajul”, ca practică și concept, ca gest și metodologie, să fie înțeles ca un factor regenerator întru o practică cinematografică permanentă, radicală și creativă a lucrului cu arhivele. Voi încheia făcând referire la proiectele mele de cercetare și arhivistică digitală [Montageinterdit.net, Common Archive Palestine 1948], pentru a explora potențialul pe care îl are procesul de de-arhivare/re-arhivare ca un cadru conceptual și ca un proces creativ continuu, care începe de la citirea istoriei (și a arhivelor) în răspărul convingerilor, presupozițiilor, principiilor etice și morale pe care le implică.
Eyal Sivan
Eyal Sivan s-a născut în 1964 în Haifa, Israel și a crescut în Ierusalim. După ce a activat ca fotograf profesionist în Tel Aviv, părăsește Israelul în 1985 și se stabilește în Paris. De atunci, își împarte timpul între Europa și Israel. Regizor și producător, Sivan publică și ține prelegeri pe teme precum conflictul israeliano-palestinian, etica documentarelor, crimele politice și reprezentarea lor, utilizarea politică a memoriei și genocid. Este fondatorul și directorul artistic al companiei de producție de filme documentare cu sediul la Paris, momento!, și al agenției de distribuție de filme Scalpel. Sivan a fost profesor asociat în producția media la Școala de Arte și Industrii Digitale (ADI) de la Universitatea din East London (UEL), unde a coordonat programul de masterat în film, video și new media. În prezent, Sivan este membru onorific al Universității Exeter din Marea Britanie, predă la Masteratul în Film la Academia de Film din Olanda din Amsterdam și este membru al consiliului editorial al editurii La Fabrique din Paris.