Filmul lui Yousef Srouji este scurt, personal și percutant, sondând parcă eternul conflict israelo-palestinian prin prisma unor materiale care alcătuiesc însăși țesătura copilăriei sale. În cursul celei de-a doua Intifade, la începutul anilor 2000, filmările în regim amator ale părinților lui Yousef devin brusc șarjate politic, documente tulburătoare ale eforturilor unei familii de a-și proteja cât mai bine universul casnic de pericolele din exterior, al căror laț se strânge din ce în ce mai tare. Mama lui Yousef devine simbolul individului sfâșiat între obligațiile sale familiale și propria-și integritate fizică pe de-o parte, și dorința de a documenta, eventual de a participa, la răscoala poporului său pe de altă parte. Tânăra femeie pare incapabilă să lase din mână camera de filmat și este atrasă iremediabil de geamurile casei pe care se zăresc bombardamentele, în ciuda rugăminților întregii familii să rămână la adapost. Relația cu copiii ei, în cadrul căreia figura ei de mamă se retrage uneori în spatele rolului de documentarist, este unul dintre aspectele cele mai provocatoare ale unui film din păcate mai actual ca niciodată. (Liri Alienor Chapelan)
„Jaffa - Mecanica portocalei” povestește istoria vizuală a faimosului citric originar din Palestina și cunoscut de secole sub numele de „portocalele Jaffa”. Istoria portocalei este istoria acestui pământ din care provine. Plecând de documente fotografice și cinematografice, unele datând încă din secolul al XIX-lea, filmul lui Eyal Sivan prezintă livezile de portocale în perioada în care Jaffa arabă era unul dintre cele mai populate și mai înfloritoare orașe din Palestina. Printr-o lectură atentă a reprezentării vizuale a mărcii, filmul meditează asupra fantasmelor occidentale ce privesc „Orientul”, „țara sfântă" și statul Israel, dezvăluind povestea nespusă a ceea ce a fost cândva un simbol și o industrie pentru arabii și evreii din Palestina. „Jaffa - Mecanica portocalei” este un eseu politic.
Proiectul Documentare la bibliotecă face un pas asumat pentru a crește competențele de analiză critică a imaginii ale publicului larg, cu filmul documentar ca material didactic. Totodată, proiectul reprezintă un efort de lungă durată de a îmbogăți activitatea bibliotecilor, activându-le ca hub-uri culturale și semnalând utilitatea lor ca noduri accesibile ale cunoașterii.
În fiecare an, proiectul se derulează în două etape: întâi au loc atelierele de educație media prin film documentar destinate bibliotecarilor, susținute de Ionuț Mareș, jurnalist și critic de film, și Nicoleta Fotiade, formatoare în domeniul educației media și digitale, președinta Mediawise Society. Participanții aplică apoi cunoștințele dobândite pentru a organiza proiecții de film și dezbateri pentru publicul bibliotecilor lor, în etapa a doua a proiectului.
Proiectul a început în 2022 în județele Dâmbovița, Gorj și Tulcea și a continuat în 2023 în București, Dâmbovița și Vâlcea. În 2024, el se va desfășura în județele Dâmbovița, Ialomița, Neamț și Teleorman.
11 aprilie, 11:30, Cinema Union, intrare liberă
Ex Libris: The New York Public Library
SUA, 2017, 197'
Regie: Frederick Wiseman
Producție: Zipporah Films
Audio: engleză
Subtitrare: română
Filmul lui Frederick Wiseman, Ex Libris: The New York Public Library, prezintă culisele uneia dintre cele mai prestigioase instituții de cunoaștere din lume și o dezvăluie ca pe un loc primitor, benefic schimbului cultural și învățării. Cu 92 de locații de-a lungul Manhattanului, Bronxului și Staten Island-ului, biblioteca se angajează să fie o resursă pentru toți locuitorii acestei regiuni variate și cosmopolite, și nu numai. Biblioteca Publică din New York reflectă, de altfel, credințele adânc înrădăcinate în cultura americană privind dreptul individului de a cunoaște și a fi informat. Este una dintre cele mai democratice instituții din America – toți sunt bineveniți. Biblioteca depune eforturi pentru a stimula învățarea, a promova progresul cunoașterii și a consolida comunitățile.
Proiecție urmată de o discuție cu:
Dragoș Adrian Neagu
Președinte ANBPR - Asociația Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România, Manager Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila
Dragoș Adrian Neagu este membru ANBPR din anul 1995 și este în acest moment la al doilea mandat de președinte al acestei organizații. Asociația Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România, asociație de utilitate publică, are ca scop susținerea intereselor profesionale ale bibliotecarilor din bibliotecile publice, având o activitate neîntreruptă de 34 de ani. În acest moment, numără peste 3300 de membri și are 37 de filiale la nivel naţional.
În cadrul ANBPR a fost membru în comisia de Automatizare, iar din 2007 coordonează această comisie, care pe lângă activitatea de automatizare coordonează şi activitatea de digitizare a colecțiilor. Comisia a realizat și menține o evidență națională asupra dotării cu echipament de calcul a bibliotecilor din sistemul bibliotecilor publice. Din anul 1998, Dragoș Adrian Neagu a ocupat funcția de director adjunct al Bibliotecii Judeţene „Panait Istrati” Brăila, din anul 2007 fiind directorul acestei instituții. Este licenţiat al Universităţii „Dunărea de Jos” din Galați și doctor în management al Universității „Lucian Blaga” din Sibiu.
Ioana Crihană
Director Executiv ANBPR (om de litere, fost jurnalist, copywriter cu experiență, consultant în publicitate)
Ioana Crihană a lucrat, în ultimii 20 de ani, în diferite poziții de conducere în entități de afaceri extrem de competitive: o instituție guvernamentală, un ziar național, o cunoscută Agenție de Branding & Publicitate, o corporație multinațională TIC și în cea mai reprezentativă asociație națională de biblioteci din România - ANBPR. Implicându-se în mai multe proiecte de dezvoltare, Ioana Crihană are expertiză în crearea, restructurarea și revitalizarea diferitelor produse, servicii și structuri organizaționale, precum și în implementarea unor planuri de afaceri și strategii de sustenabilitate, atât în mediul privat, cât și în cel public.
În calitatea sa de Director Executiv al ANBPR, cea mai reprezentativă asociație profesională a bibliotecilor publice din România, cu o rețea de 41 de filiale județene, reunind peste 3300 de membri individuali și instituționali, recunoscută de Guvernul României ca asociație de utilitate publică, Ioana Crihană a contribuit substanțial la creșterea performanței Departamentului Operațional ca principală structură de management și la consolidarea capacității organizaționale a ANBPR în domeniul proiectelor.
Lector univ. dr. Robert Coravu
Facultatea de Litere, Universitatea din București
Robert Coravu este prodecan al Facultății de Litere a Universității din București și lector în cadrul Departamentului Științe ale Comunicării, catedra de Științe ale Informării și Documentării. Doctor în Filologie (2012), cu o teză dedicată bibliotecilor universitare contemporane. A fost director general adjunct al Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I” (2003-2011) și secretar general al Asociației Bibliotecarilor din România (2003-2009). În calitate de consilier al ministrului culturii și cultelor (2001-2003), a contribuit la elaborarea Legii nr. 334/2002 - Legea bibliotecilor.
Alexandra Florescu
jurnalist / moderator
Alexandra Florescu a lucrat aproape zece ani în marketing și PR în industria de carte, căutând soluții, canale și contexte noi pentru campanii de promovare a plăcerii lecturii. De doi ani, scrie despre filme și seriale pentru Scena9 și Films in Frame.
Documentare la bibliotecă este un proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.
Parteneri: Mediawise Society, KineDok România, Biblioteca Județeană „Ion Heliade Rădulescu” Dâmbovița, Biblioteca Județeană „Ștefan Bănulescu” Ialomița, Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu” Neamț, Biblioteca Județeană „Marin Preda” Teleorman
Coordonator program: Andreea Bratosin
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.
F. locuiește în București de patru ani, de când a fugit din Afganistan împreună cu familia ei. Atenta și cugetătoarea tânără în vârstă de 18 ani își filmează viața de zi cu zi din capitală: plimbările în parc, viața de-acasă alături de frații și surorile sale și conversațiile pe care le are cu prietenii ei români. Atunci când lovește pandemia de Covid-19 și țara intră în lockdown, fata e nevoită să petreacă o lună în casă. F. își omoară astfel timpul filmând și observând cu amuzament, de la fereastra apartamentului său, viața care se petrece afară.
Treptat, fata începe să se adreseze aparatului de filmat cu tot mai multă sinceritate - dezordonatul și spontanul stil al jurnalului său video lasă un inevitabil nod în gât. Rezultatul este o relatare onestă și caldă a unei tinere care încearcă să se împartă între propriile dorințe și așteptările familiei sale - între statutul său de refugiat și dorința de a trăi ca o adolescentă ca oricare alta, o adolescentă care este în tot acest timp profund întristată de modul în care evoluează situația din țara sa natală.
„Memoria infinită” prezintă trainica relație dintre jurnalistul chilean Augusto Góngora și actrița Paulina Urrutia, în ciuda încercărilor prin care aceștia trec împreună de un deceniu încoace. Cei doi formează un cuplu de 23 de ani, iar, în urmă cu opt ani, Augusto a fost diagnosticat cu Alzheimer. Documentarul lui Maite Alberdi reflectă ironia crudă a faptului că protagonistul și-a dedicat o parte din carieră jurnalismului de investigație, încercând să păstreze o istorie lucidă al Chile-ului din timpul dictaturii lui Pinochet, doar ca, în cele din urmă, el însuși să-și piardă amintirile și lupta să devină cea a soției sale, de a menținere vie identitatea lui. Filmul oglindește un diagnostic astăzi din ce în ce mai răspândit, care nu ține cont de poziția socială, dar care încă rămâne un subiect tabu pentru mulți oameni (ca majoritatea bolilor neuro-degenerative). Toate acestea, ca nu cumva să fie periclitată propria imagine în societate. Este de admirat modul în care aceste personalități își expun public lupta, după o viață publică dusă în fața multor (tele)spectatori. Imaginile oneste din intimitatea celor doi aduc un elogiu al empatiei în fața neputinței, aceștia reușind să-și păstreze tandrețea unul pentru celălalt și simțul umorului. (Carmen Lascoiu)
NOMINATED - Academy Awards Best Documentary
WINNER - Sundance Grand Jury Prize World Cinema Documentary
WINNER - Best Ibero-American film - Goya 2024
RUNNER UP - Berlinale Panorama Audience Award
WINNER - Best Editing, IDA Award
Cineasta Aïcha Chloé Borro, stabilită în Franța de peste un deceniu, se întoarce în țara ei natală, Burkina Faso, cu ocazia morții unchiului ei, tată a 22 de copii și patriarhul familiei pe care ea a lăsat-o în urmă. Spectatorul presimte că va asista la șocul cultural dintre regizoarea occidentalizată și rudele ei profund ancorate în obiceiurile și mentalitatea locală, dar discursul filmului este mult mai complex de-atât. Borro nu-și fixează camera asupra fricțiunii dintre lumea occidentală și cea africană, ci asupra fisurilor din ce în ce mai numeroase și profunde care parcurg o așa-zisă societate tradițională, care își fac apariția în film odată cu polemica cu privire la destinul care i se rezervă casei patriarhului. O parte din familie dorește s-o vândă; cealaltă parte consideră că este un spațiu inalienabil, care a văzut născându-se și murind generații de strămoși. Datorită empatiei, subtilității, dar și puterii expresive și talentului de generalizare a particularului ale lui Borro, o dramă în fond banală, prin care trec majoritatea familiilor, devine un expozeu despre consecințele civilizaționale ale modernizării accelerate, post-colonialismului și globalizării, cu o tușă de magie - spiritele străbunilor nefiind niciodată departe. (Liri Alienor Chapelan)
„În acest film voi interpreta rolul lui Orlando, personajul Virginiei Woolf”: tinerii din comunitatea LGBTQ+ pe care cunoscutul filosof și activist trans Paul B. Preciado îi selectează în acest prim efort regizoral își încep discursul către cameră cu o seninătate molipsitoare. Adevărul e că „Orlando, Biografia mea politică” nu prezintă o serie de aproprieri miraculoase – ci un fel de întoarcere acasă a acestui personaj transgresiv al literaturii moderniste, cel care sfidează orice revendicare din partea establishment-ului și orice recuperare în cadrul dispozitivelor heteronormative. Dând cuvântul unor tineri aflați simultan în plină afirmare și în plină căutare de sine, Preciado dezvoltă mai mult decât un gest politic absolut necesar: el întoarce camera, de fapt, către propria sa biografie, reflectată oblic, viu, solidar în toate aceste voci care îi calcă pe urme. În flamboaianța sa, în extazul tinereții pe care îl cultivă fără complicații, adoptând o formă pop, care amestecă prietenos reenactment-ul, imaginea de arhivă și interviul, filmul conferă o binevenită vizibilitate poziției radicale de a-ți urma asumat propria cale. (Victor Morozov)
Ediția a 17-a a festivalului își extinde componenta educațională printr-un program dedicat adolescenților și dialogului intergenerațional, care cuprinde mai multe evenimente ce se desfășoară pe durata a trei zile consecutive.
Programul cuprinde șase evenimente cu proiecții de film, șapte ateliere non-formale, o expoziție invitată, deschisă publicului larg și o serie de activări on-site, printre care un târg de voluntariat, discuții de pregătire pentru receptarea filmelor și întâlniri cu autori și cineaști.
Evenimentul se desfășoară la Muzeul Țăranului Român, în Sala Cinema și Sala Media, și este sprijinit de Kaufland România.
Așteptăm peste 900 de adolescenți la evenimentele pregătite împreună cu o serie de organizații: UNHCR, Expert Forum, Funky Citizens, Asociația Rhea, și alți parteneri.
Scopul este acela de a oferi o experiență de învățare, familiarizare cu filmul documentar și explorare socio-emoțională pentru o categorie diversă de adolescenți din zone diferite, de la licee din București și împrejurimi, experiența cinematografică fiind mediată prin exerciții de receptare și dublată de ateliere și contexte de socializare.
Tot aici, într-un exercițiu-pilot, propunem o întâlnire între adolescenți și seniori, în parteneriat cu centre de zi din București.
Participarea este gratuită, cu înscriere în prealabil: https://forms.gle/
Fotofobia
R: Ivan Ostrochovský, Pavol Pekarčík / 2023 / 71 min. / Color
11 aprilie
Studioul Horia Bernea, Cinema Muzeul Țăranului
ora 10:00 și ora 15:00
Într-o dimineață rece de februarie, Niki, în vârstă de 12 ani, și familia sa ajung la o stație de metrou din Harkiv pentru a se adăposti din calea terorii războiului de afară. Pentru familia lui Niki, lumina zilei este sinonimă cu pericolul de moarte, iar băiatului nu i se permite să părăsească stația, unde trăiește sub incandescența neîntreruptă a neoanelor. Hoinărind printre vagoane abandonate și peroane, Niki o întâlnește pe Vika (11 ani) și în fața sa se deschide o lume nouă. Pe măsură ce legătura dintre ei devine din ce în ce mai puternică, cei doi copii își găsesc din nou curajul să lase razele soarelui să le lumineze fețele.
Vis. Viață
R: Ruxandra Gubernat / 2024 / 84 min. / Color
12 aprilie
Studioul Horia Bernea, Cinema Muzeul Țăranului
ora 15:00
13 aprilie
Studioul Horia Bernea, Cinema Muzeul Țăranului
ora 11:00
“Vis.Viață” urmărește trei adolescenți în ultimii ani de liceu, înainte, în timpul și după Covid. În timp ce își fac planuri să plece din România după ce termină liceul, Una - o actriță, Habet - un trapper și Ștefania - o activistă de mediu, se găsesc prinși între drame și dileme legate de viitor. Cum le va afecta planurile tot ce se întâmplă în jurul lor? Cine va reuși?
Anii tinereții noastre
Proiecția cuprinde o serie de patru scurt-metraje produse în perioada 1970-1987 de către Studioul Sahia - viața și frământările adolescenților anilor sunt portretizate în aceste filme propuse spre discuție din perspectivă contemporană. Ce din temerile, speranțele și visele adolescenților de atunci sunt încă vii pentru adolescenții de acum și ce nu mai seamănă deloc?
Scurt-metraje în selecție:
Adolescența - Florica și Paul Holban / 1970 / 11 min. / Alb-Negru
Iarna unor pierde vară… - Iancu (Ion) Moscu / 1974 / 10 min. / Alb-Negru
Pe malul Ozanei - Copel Moscu / 1984 / 13 min. / Color
Absolvenții - Doru si Paula Segall / 1986 / 11 min. / Color
12 aprilie
Studioul Horia Bernea, Cinema Muzeul Țăranului
ora 10:00
Eu sunt regizorul / regizoarea poveștii mele
Proiecția-eveniment este compusă din vizionarea a două scurtmetraje realizate de regizoarea Alina Șerban și o întâlnire cu o parte din echipele de creație. În cadrul proiectului, Alina Șerban a susținut cu tinerii din centre de plasament ateliere de storytelling de film unde aceștia au regizat și interpretat scene din propriile vieți.
Vanessa / 2023 / 27 min. / Color
Eu sunt Nicu / 2023 / 16 min. / Color
13 aprilie
Studioul Horia Bernea, Cinema Muzeul Țăranului
ora 13:30
Locul meu unde e? / Finding my place
Atelier de teatru forum
Trainer: Anca Munteanu (actriță, dramaturgă)
11 aprilie
Sala Media, Cinema Muzeul Țăranului
ora 12:30-14:00 și 17:00-18:30
„În cadrul acestui atelier voi provoca participanții să răspundă la întrebarea „Unde e locul meu?”, folosind o combinație de jocuri teatrale, exerciții de scriere creativă și teatru forum. Vom analiza, împreună, situații (pe care participanții voluntari doresc să le împărtășească) în care adolescenții s-au simțit integrați sau neintegrați, vom explora ideea de comunitate și de micro-comunitate. Prin punerea în context teatral al situațiilor în care adolescenții s-au simțit integrați/neintegrați, vom încerca să găsim, împreună, soluții la acestea, atât la nivel de individ, cât și la nivel de grup și de societate.” (Anca Munteanu, trainer)
Anca Munteanu este actriță și dramaturgă. Este co-fondatoare a Platformei de explorări artistice Rhea și a centrului educațional non-formal Flori,fete și băieți. Absolventă UNATC, rezidentă a Școlii de teatru politic de la Macaz și Drama 5: rezidențe de scriere dramatică de la Reactor. A debutat ca autoare dramatică cu piesa Nuntă în Oaș, montată la Teatrul de Nord Satu Mare, iar ca actriță în lungmetrajul Teambuilding. A înființat și a coordonat, începând cu aprilie 2022, trupa de teatru de adolescenți ucraineni UPT(Underground Pickles Team), facilitată de Asociația Moașelor Independente. A facilitat ateliere de teatru în cadrul festivalurilor de teatru ID Fest, Ideo Ideis și Reactiv.
Organizații partenere:
RHEA (platformarhea.ro) este o platformă de explorări artistice interdisciplinare, axate mai ales pe arte performative și cinematografie. Scopul nostru este să contribuim la cercetarea și producția artistică internațională. Mai mult, vrem să explorăm tematici relevante publicului feminin și să oferim un spațiu de lucru în special artistelor și profesionistelor cu care împărtășim valori comune.
UNHCR, Agenția ONU pentru Refugiați, este o organizație globală dedicată salvării de vieți, protejării drepturilor și construirii unui viitor mai bun pentru persoanele forțate să își părăsească locuințele din cauza conflictelor și a persecuțiilor. Conducem acțiunile internaționale de protecție a refugiaților, a comunităților strămutate forțat și a apatrizilor. Oferim asistență pentru salvarea de vieți, contribuim la protejarea drepturilor fundamentale ale omului și dezvoltăm soluții care să asigure că oamenii au un loc sigur numit acasă, unde își pot construi un viitor mai bun. De asemenea, lucrăm pentru a ne asigura că apatrizilor li se acordă o naționalitate. Lucrăm în peste 130 de țări, folosindu-ne experiența pentru a proteja și a avea grijă de milioane de oameni.
Înscrieri aici: https://forms.gle/
Cum te implici în viața cetății?
Atelier de educație și implicare civică
Traineri: Elena Calistru (Președintă și Co-fondatoare Funky Citizens), Ana Mocanu (Community Manager Funky Citizens)
12 aprilie
Sala Media, Cinema Muzeul Țăranului
ora 12:30-14:00 și 17:00-18:30
Educația civică e materia care nu ne-a fost prezentată suficient în școală. În viziunea noastră, ne explică felul în care funcționează democrația românească și rolul nostru de cetățeni. E important să înțelegem sistemul dacă plănuim să-l schimbăm. La fel de important e să înțelegem acel clișeu cu „schimbarea începe cu tine”. Iată câteva dintre subiectele pe care le vom parcurge împreună:
Ana Mocanu face de 6 ani proiecte pentru tineret pe subiecte precum implicare civică, drepturile elevului, zone defavorizate și egalitate de gen. Ana ocupă postul de community manager la Funky și se ocupă de conectarea comunităților locale și naționale de cetățeni implicați civic, jurnaliști și activiști. Ea se mai ocupă și de partea de cercetare a organizației în subiecte precum transparența instituțiilor publice și cum afectează dezinformarea în rândul tinerilor.
Elena Calistru este președintele și co-fondatoarea organizației Funky Citizens. Pe lângă rolul de reprezentant al societății civile la nivel european în Consiliul Social și Economic, Elena ia urma banilor publici din România prin expertiza sa pe bugetele instituțiilor publice și achiziții publice. Ea are o expertiză vastă în coordonarea campaniilor de observare independentă a alegerilor, acțiunilor de advocacy la nivel legislativ și combaterea dezinformării.
Organizația parteneră:
Funky Citizens e locul de întâlnire al cetățenilor care nu se resemnează cu status quo-ul, ci își înțeleg rolul în democrație, motiv pentru care își încordează mușchiul civic și iau adesea parte la procesul decizional. Cele mai puternice arme ale noastre sunt inițiativele care folosesc deștept tehnologia, advocacy-ul bazat pe date și comunicare, precum și educația civică – pilon transversal în tot ce facem. Funky este fondatorul proiectului Factual.ro, primul site de fact-checking al declarațiilor politice din România, membru al International Fact-checking Network și European Fact-checking Network și third-party fact-checker în programul Meta de verificare a postărilor ce conțin dezinformare. Pe partea de jurnalism, Funky a fondat proiectul Buletin de București, un proiect editorial de urmărire a banilor publici din București și Ilfov.
Înscrieri aici: https://forms.gle/
Jocul Escape Fake și cum este folosită tehnologia deep fake pentru a propaga dezinformarea online
Atelier de educație media
Traineri: Irina Paraschivoiu (Chief Operations Officer Polycular), Thomas Layer Wagner (artist, designer, fondator Polycular)
13 aprilie
Sala Media, Cinema Muzeul Țăranului
ora 13:15
În cadrul acestui workshop, participanții vor avea o primă parte introductivă, în cadrul căreia analizăm conceptele de deep fakes, tehnologiile utilizate și exemplul virale în acest sens. În a doua parte a workshop-ului, participanții vor fi împărțiți în echipe pentru a juca Escape Fake, un joc de realitate augmentată de tip escape room care poate fi jucat pe dispozitive mobile. Utilizatorii sunt contactați de un hacker de realitate cuantică care îi ghidează printr-o rețea de întrebări triviale, puzzle-uri de realitate augmentată și indicii pentru a demasca ceea ce este „fals” și, în cele din urmă, pentru a ne salva pe toți de un viitor distopic. Vizitatorii sunt invitați să încerce jocul Escape Fake, să își testeze cunoștințele despre falsuri, verificarea faptelor și dezinformare și să contribuie cu ideile lor pentru un viitor fără falsuri.
Irina Paraschivoiu este Chief Operations Officer la compania de gaming educațional Polycular. Irina lucrează în domeniul strategiei digitale, este cercetător și creează proiecte de mobilitate urbană, îmbinând nevoile oamenilor cu progresul tehnologic. Printre altele, ea face un doctorat în human-computer interaction cu accent pe tehnologia urbană. Ea a inițiat o varietate de proiecte de inovare în sectoarele public, privat și non-profit și este pasionată de responsabilizarea utilizatorilor prin design participativ.
Thomas Layer Wagner este fondator al companiei de gaming educațional Polycular, artist, designer și cercetător. Pasiunea sa este de a crea prototipuri și noi experiențe educative folosind realitatea virtuală, de la instalații de artă media, la jocuri bazate pe provocările din lumea digitală. Acesta lucrează în domeniul artei interactive de 12 ani.
Mădălina Voinea lucrează în analiza digitală a narativelor de dezinformare de pe social media, având un background în relații internaționale și analiză politică. În domeniul cetățeniei active, lucrează pe probleme de combatere a dezinformării și oferă cursuri de public speaking și în „Let’s talk about YOU(th)!”, program dedicat împuternicirii tinerilor din România și Republica Moldova.
Înscrieri aici: https://forms.gle/
Cum putem folosi arta și tehnologia pentru a traduce fenomenul dezinformării pe înțelesul tuturor?
Atelier de educație media
Traineri: Sorin Ioniță (președinte Expert Forum), Alex Lungu (producător video)
13 aprilie
Sala Media, Cinema Muzeul Țăranului
ora 15:15
În cadrul acestui atelier moderat de Sorin Ioniță, artiști din România, Austria și Belarus vor povesti experiența lor în crearea de opere care contribuie la înțelegere de către publicul larg a impactului fenomenului dezinformării. Vom avea sesiuni de câte 20 de minute, centrate pe întrebarea de la care fiecare artist și-a pornit creația.
Sorin Ioniță este preşedintele think tankului Expert Forum (EFOR) unde derulează, între altele, activităţi de monitorizare a dezinformării online, coordonează proiectul China Index în cinci state europene şi livrează asistenţă umanitară în Ucraina. Comentează actualitatea pe radio şi TV, e blogger şi fotograf. A absolvit Politehnica Bucureşti; apoi Filozofie; un Master la CEU; si doctorat în Ştiinţe Politice. A fost bursier Fulbright la Georgetown University, DC. E autorul volumului Deceniul furiei şi indignării: cum ne-au schimbat ultimii zece ani, Humanitas, 2021.
Alex Lungu este un producător audio-video care se concentrează pe documentare, animație și edu-tainment. Împreună cu Ana Turos, au dezvoltat expoziția de artă „Look out! Videoclipuri peste un an”, în care o replică de inteligență artificială îți spune totul despre deep fakes și posibilitățile lor infinite. Instalația lor explorează creația vizuală bazată pe difuzie AI, posibilitățile sale infinite și impactul potențial asupra vieții unui individ.
Elena Rabkina este artistă, activistă, mentor și co-organizatoare a mai multor festivaluri de artă din Minsk. Ea cercetează și documentează povestea imaterială a oamenilor, a lucrurilor și a locurilor, precum și rolul comunităților în acestea. Lucrările ei artistice reflectă frecvent asupra sănătății mintale, migrației, activismului și construirii comunităților.
Egor Kraft este un artist interdisciplinar care lucrează la intersecția dintre artă, media, tehnologie, film și cercetare. În prezent, predă, de asemenea, la Kunstuniversität Linz. Egor a primit New Technological Art Award (2022), precum și numeroase alte nominalizări. Expoziția sa de artă expusă la One World, Hashdox, a primit mențiunea de onoare în cadrul concursului STARTS 2023.
Organizație parteneră:
Expert Forum (EFOR) este un think tank cu sediul la București, înființat în 2011 de experți renumiți în domeniul politicilor publice și al reformei guvernanței publice. Principalele sectoare acoperite de organizație sunt: reforma administrației, reforma justiției și anticorupție; energie, cetățenie activă și alegeri, propagandă și dezinformare. Membrii Expert Forum au fost implicați în cele mai importante evaluări ale reformelor instituționale, analizând procesul politic din ultimii ani în România și în țările vecine (în special în Balcanii de Vest și Moldova), în colaborare cu Comisia Europeană, Consiliul Europei, Banca Mondială și Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare.
Înscrieri aici: https://forms.gle/
Electionville - un joc civic care te va învăța cum să guvernezi orașul tău de vis
Joc interactiv - atelier - pe echipe
11 aprilie
Sala de creativitate (et. 1), Cinema Muzeul Țăranului
ora 12:30
Electionville este un joc de podea multipremiat, creat de un profesor de educație civică sub umbrela Agenției Suedeze și folosit de școli din mai multe țări europene. A fost implementat în cadrul proiectului european EUlectionplay în 4 țări: România, Bulgaria, Portugalia si Slovacia. Cu ajutorul acestui joc elevii învață cum să guverneze un oraș, cum să își aleagă prioritățile, cum să aloce resurse și cum să convingă ceilalți jucători să voteze propunerile lor.
Organizație parteneră:
Aspire Teachers este un ONG care vrea să aducă un profesor excelent în fața fiecărui copil din România. Misiunea lor este să conecteze școala cu viața reală prin profesori excelenți. Susțin formarea de calitate a profesorilor din România prin activități aplicate de pregătire cu o curriculă multidisciplinară, cu practici pedagogice de impact adaptate la realitățile secolului 21.
Ambasada Suediei în România lucrează pentru a promova și extinde relațiile dintre România și Suedia în toate sectoarele politice. Ambasadoarea Therese Hydén conduce ambasada din septembrie 2019. O activitate importantă a ambasadei este de a lucra pentru creșterea schimburilor comerciale între cele două țări noastre prin promovarea companiilor suedeze prezente în România și/sau a companiilor care intenționează să se stabilească aici. Acest efort se face împreună cu biroul local Business Sweden Office, care poate informa companiile suedeze despre oportunitățile de export în România.
Înscrieri aici: https://forms.gle/
*Proiecțiile de film se desfășoară în Studioul Horia Bernea, Cinema Muzeul Țăranului, str. Monetăriei, nr. 3, sector 1, București. Toate proiecțiile sunt urmate de o discuție.
*Atelierele și expoziția se desfășoară în sala Media.
*Jocul interactiv Electionville se va desfășura în lobby-ul cinematografului.
*Toate activitățile sunt gratuite.
Târgul de voluntariat @ Zilele Liceenilor la One World România#17
Pentru 2024, demersul festivalului de a aduce societatea civilă cât mai în atenția publicului se ramifică cu o componentă de târg de voluntariat activ, parte din programul Zilele Liceenilor,. Târgul de voluntariat se va desfășura între 11 și 13 aprilie la Muzeul Țăranului Român și include 7 ONG-uri din România la care tinerii pot face voluntariat. Ei își vor prezenta activitatea, pe teme diverse de interes public, de la tehnologie civică și drepturile animalelor, la conștientizarea bolilor autoimune sau educație. Code for Romania / Commit Global, cea mai mare organizație de tehnologie civică din lume, Asociația Red Panda, cu misiunea de a crea legături puternice între oameni și animale, Asociația Pacienților cu Afecțiuni Autoimune (APAA), asociația ApTI, care susține și promovează internetul liber, Her Time România, prima organizație non-guvernamentală care susține generațiile viitoare de femei din România, Fundația Tineri pentru Tineri, care dezvoltă și implementează programe de educație pentru sănătate sexuală, și FDP-Protagoniști în educație, care lucrează de 27 de ani pentru a oferi acces egal la educație și la o copilărie normală pentru copiii vulnerabili, sunt ONG-urile care așteaptă tinerii cu activități gândite special pentru ei la standurile din cadrul Târgului de Voluntariat OWR.
Zilele Liceenilor se desfășoară cu sprijinul Kaufland România. Toate evenimentele din cadrul Zilelor Liceenilor sunt cu intrare liberă, cu înscriere în prealabil.
Detalii despre târgul de voluntariat :
Code for Romania / Commit Global este cea mai mare organizație de tehnologie civică din lume, care din 2016 identifică probleme sociale sistemice și generalizate și construiește infrastructura digitală gratuită de care societatea are nevoie. Organizația aduce la Zilele Liceenilor aplicația de voluntariat VIC, pe care tinerii își pot gestiona timpul și activitățile dedicate comunităților prin ONG-uri, pot găsi organizații cu care rezonează și răspunde apelurilor de voluntariat. Pentru cei care în 2024 votează pentru prima dată, dar și pentru orice tânăr interesat de viața cetății, Code deschide discuția despre soluțiile digitale pentru alegeri precum Monitorizare Vot, prin care tinerii pot fi observatori în secțiile de votare, o experiență democratică valoroasă pentru ei cât și pentru întreaga societate.
Asociația Red Panda derulează programe și proiecte pentru creșterea nivelului de bunăstare a animalelor. Misiunea lor este de a salva animale, dar totodată de a crea legături puternice între oameni și animale, educând comunitățile asupra necesităților acestora și promovând practici responsabile de îngrijire.
La târg, participanții vor afla mai multe despre centrul de adopție și posibilități de a se implica, precum voluntariatul. De asemenea, la stand tinerii pot face cunoștință și cu un cățel deja adoptat.
Asociația Pacienților cu Afecțiuni Autoimune - APAA este una dintre cele mai mari și mai active asociații de pacienți din România. APAA s- a înfiinţat în anul 2010 din dorinţa de a oferi suport persoanelor cu afecţiuni autoimune, dar şi familiilor acestora. Standul va cuprinde pe de-o parte materiale video de informare și interactive, de realitate virtuală, dar și demonstrații practice despre cum se ia corect tensiunea și glicemia. Jurnalista Monica Rădulescu va vorbi despre sănătatea femeii, iar Marilena Debu despre hepatite, screening și tratamente. Participanții vor afla cum să identifice corect că trebuie să facă investigații, dar și care sunt afecțiunile autoimune și ce nevoi au persoanele afectate.
ApTI este o asociație nonguvernamentală care susține și promovează o lume digitală liberă și deschisă prin respectarea drepturilor fundamentale ale omului. Un Internet liber este un mediu în care libertatea de exprimare și viața privată sunt respectate și garantate. O lume digitală deschisă reprezintă o garanție a accesului legal și sigur la beneficiile aduse de tehnologia informației. Organizația propune discuții despre tehnologie și drepturile omului, în special despre libertatea de exprimare și viața privată, despre influența AI și cum poate afecta drepturile fundamentale, dar și un concurs cu premii pentru cei care-și cunosc drepturile. Tot la stand participanții vor putea lua gratuit stickere cool despre drepturi digitale.
Her Time România este prima organizație non-guvernamentală, care susține generațiile viitoare de femei din România în dezvoltarea lor personală și profesională. Organizația va desfășura activități de informare și alte surprize interactive.
Fundația Tineri pentru Tineri se ocupă de mai bine de 25 de ani cu crearea, dezvoltarea și implementarea de programe de educație pentru sănătate sexuală și de educație pentru viața de familie, dedicate tinerilor din România. Fundația va participa cu o serie de activități interactive dedicate publicului, de informare și înțelegere a felului în care poți avea grijă de sănătatea corpului, dar și de exersare a abilităților sociale precum vorbitul în public.
FDP-Protagoniști în educație lucrează de 27 de ani pentru a oferi acces egal la educație și la o copilărie normală pentru copiii vulnerabili, cu scopul de a-i încuraja să își construiască o viață autonomă, relații sănătoase și o stimă de sine crescută. FDP va prezenta principalele programe Școala Socială Sportivă Real Madrid, Centrul Wonder, un centru de zi care deruleaza terapii și activități pt copiii cu dificultăți de învățare și va interacționa cu participanții.
Parteneri Zilele Liceenilor
Într-o dimineață rece de februarie, Niki, în vârstă de 12 ani, și familia sa ajung la o stație de metrou din Harkiv pentru a se adăposti din calea terorii războiului de afară. Pentru familia lui Niki, lumina zilei este sinonimă cu pericolul de moarte, iar băiatului nu i se permite să părăsească stația, unde trăiește sub incandescența neîntreruptă a neoanelor. Hoinărind printre vagoane abandonate și peroane, Niki o întâlnește pe Vika (11 ani) și în fața sa se deschide o lume nouă. Pe măsură ce legătura dintre ei devine din ce în ce mai puternică, cei doi copii își găsesc din nou curajul să lase razele soarelui să le lumineze fețele.
Ediția a 17-a a festivalului își extinde componenta educațională printr-un program dedicat adolescenților și dialogului intergenerațional, care cuprinde mai multe evenimente ce se desfășoară pe durata a trei zile consecutive.
Programul cuprinde șase evenimente cu proiecții de film, șapte ateliere non-formale, o expoziție invitată, deschisă publicului larg și o serie de activări on-site, printre care un târg de voluntariat, discuții de pregătire pentru receptarea filmelor și întâlniri cu autori și cineaști.
Evenimentul se desfășoară la Muzeul Țăranului Român, în Sala Cinema și Sala Media, și este sprijinit de Kaufland România.
Așteptăm peste 900 de adolescenți la evenimentele pregătite împreună cu o serie de organizații: UNHCR, Expert Forum, Funky Citizens, Asociația Rhea, și alți parteneri.
Scopul este acela de a oferi o experiență de învățare, familiarizare cu filmul documentar și explorare socio-emoțională pentru o categorie diversă de adolescenți din zone diferite, de la licee din București și împrejurimi, experiența cinematografică fiind mediată prin exerciții de receptare și dublată de ateliere și contexte de socializare.
Tot aici, într-un exercițiu-pilot, propunem o întâlnire între adolescenți și seniori, în parteneriat cu centre de zi din București.
Participarea este gratuită, cu înscriere în prealabil: https://forms.gle/
Fotofobia
R: Ivan Ostrochovský, Pavol Pekarčík / 2023 / 71 min. / Color
11 aprilie
Studioul Horia Bernea, Cinema Muzeul Țăranului
ora 10:00 și ora 15:00
Într-o dimineață rece de februarie, Niki, în vârstă de 12 ani, și familia sa ajung la o stație de metrou din Harkiv pentru a se adăposti din calea terorii războiului de afară. Pentru familia lui Niki, lumina zilei este sinonimă cu pericolul de moarte, iar băiatului nu i se permite să părăsească stația, unde trăiește sub incandescența neîntreruptă a neoanelor. Hoinărind printre vagoane abandonate și peroane, Niki o întâlnește pe Vika (11 ani) și în fața sa se deschide o lume nouă. Pe măsură ce legătura dintre ei devine din ce în ce mai puternică, cei doi copii își găsesc din nou curajul să lase razele soarelui să le lumineze fețele.
Vis. Viață
R: Ruxandra Gubernat / 2024 / 84 min. / Color
12 aprilie
Studioul Horia Bernea, Cinema Muzeul Țăranului
ora 15:00
13 aprilie
Studioul Horia Bernea, Cinema Muzeul Țăranului
ora 11:00
“Vis.Viață” urmărește trei adolescenți în ultimii ani de liceu, înainte, în timpul și după Covid. În timp ce își fac planuri să plece din România după ce termină liceul, Una - o actriță, Habet - un trapper și Ștefania - o activistă de mediu, se găsesc prinși între drame și dileme legate de viitor. Cum le va afecta planurile tot ce se întâmplă în jurul lor? Cine va reuși?
Anii tinereții noastre
Proiecția cuprinde o serie de patru scurt-metraje produse în perioada 1970-1987 de către Studioul Sahia - viața și frământările adolescenților anilor sunt portretizate în aceste filme propuse spre discuție din perspectivă contemporană. Ce din temerile, speranțele și visele adolescenților de atunci sunt încă vii pentru adolescenții de acum și ce nu mai seamănă deloc?
Scurt-metraje în selecție:
Adolescența - Florica și Paul Holban / 1970 / 11 min. / Alb-Negru
Iarna unor pierde vară… - Iancu (Ion) Moscu / 1974 / 10 min. / Alb-Negru
Pe malul Ozanei - Copel Moscu / 1984 / 13 min. / Color
Absolvenții - Doru si Paula Segall / 1986 / 11 min. / Color
12 aprilie
Studioul Horia Bernea, Cinema Muzeul Țăranului
ora 10:00
Eu sunt regizorul / regizoarea poveștii mele
Proiecția-eveniment este compusă din vizionarea a două scurtmetraje realizate de regizoarea Alina Șerban și o întâlnire cu o parte din echipele de creație. În cadrul proiectului, Alina Șerban a susținut cu tinerii din centre de plasament ateliere de storytelling de film unde aceștia au regizat și interpretat scene din propriile vieți.
Vanessa / 2023 / 27 min. / Color
Eu sunt Nicu / 2023 / 16 min. / Color
13 aprilie
Studioul Horia Bernea, Cinema Muzeul Țăranului
ora 13:30
Locul meu unde e? / Finding my place
Atelier de teatru forum
Trainer: Anca Munteanu (actriță, dramaturgă)
11 aprilie
Sala Media, Cinema Muzeul Țăranului
ora 12:30-14:00 și 17:00-18:30
„În cadrul acestui atelier voi provoca participanții să răspundă la întrebarea „Unde e locul meu?”, folosind o combinație de jocuri teatrale, exerciții de scriere creativă și teatru forum. Vom analiza, împreună, situații (pe care participanții voluntari doresc să le împărtășească) în care adolescenții s-au simțit integrați sau neintegrați, vom explora ideea de comunitate și de micro-comunitate. Prin punerea în context teatral al situațiilor în care adolescenții s-au simțit integrați/neintegrați, vom încerca să găsim, împreună, soluții la acestea, atât la nivel de individ, cât și la nivel de grup și de societate.” (Anca Munteanu, trainer)
Anca Munteanu este actriță și dramaturgă. Este co-fondatoare a Platformei de explorări artistice Rhea și a centrului educațional non-formal Flori,fete și băieți. Absolventă UNATC, rezidentă a Școlii de teatru politic de la Macaz și Drama 5: rezidențe de scriere dramatică de la Reactor. A debutat ca autoare dramatică cu piesa Nuntă în Oaș, montată la Teatrul de Nord Satu Mare, iar ca actriță în lungmetrajul Teambuilding. A înființat și a coordonat, începând cu aprilie 2022, trupa de teatru de adolescenți ucraineni UPT(Underground Pickles Team), facilitată de Asociația Moașelor Independente. A facilitat ateliere de teatru în cadrul festivalurilor de teatru ID Fest, Ideo Ideis și Reactiv.
Organizații partenere:
RHEA (platformarhea.ro) este o platformă de explorări artistice interdisciplinare, axate mai ales pe arte performative și cinematografie. Scopul nostru este să contribuim la cercetarea și producția artistică internațională. Mai mult, vrem să explorăm tematici relevante publicului feminin și să oferim un spațiu de lucru în special artistelor și profesionistelor cu care împărtășim valori comune.
UNHCR, Agenția ONU pentru Refugiați, este o organizație globală dedicată salvării de vieți, protejării drepturilor și construirii unui viitor mai bun pentru persoanele forțate să își părăsească locuințele din cauza conflictelor și a persecuțiilor. Conducem acțiunile internaționale de protecție a refugiaților, a comunităților strămutate forțat și a apatrizilor. Oferim asistență pentru salvarea de vieți, contribuim la protejarea drepturilor fundamentale ale omului și dezvoltăm soluții care să asigure că oamenii au un loc sigur numit acasă, unde își pot construi un viitor mai bun. De asemenea, lucrăm pentru a ne asigura că apatrizilor li se acordă o naționalitate. Lucrăm în peste 130 de țări, folosindu-ne experiența pentru a proteja și a avea grijă de milioane de oameni.
Înscrieri aici: https://forms.gle/
Cum te implici în viața cetății?
Atelier de educație și implicare civică
Traineri: Elena Calistru (Președintă și Co-fondatoare Funky Citizens), Ana Mocanu (Community Manager Funky Citizens)
12 aprilie
Sala Media, Cinema Muzeul Țăranului
ora 12:30-14:00 și 17:00-18:30
Educația civică e materia care nu ne-a fost prezentată suficient în școală. În viziunea noastră, ne explică felul în care funcționează democrația românească și rolul nostru de cetățeni. E important să înțelegem sistemul dacă plănuim să-l schimbăm. La fel de important e să înțelegem acel clișeu cu „schimbarea începe cu tine”. Iată câteva dintre subiectele pe care le vom parcurge împreună:
Ana Mocanu face de 6 ani proiecte pentru tineret pe subiecte precum implicare civică, drepturile elevului, zone defavorizate și egalitate de gen. Ana ocupă postul de community manager la Funky și se ocupă de conectarea comunităților locale și naționale de cetățeni implicați civic, jurnaliști și activiști. Ea se mai ocupă și de partea de cercetare a organizației în subiecte precum transparența instituțiilor publice și cum afectează dezinformarea în rândul tinerilor.
Elena Calistru este președintele și co-fondatoarea organizației Funky Citizens. Pe lângă rolul de reprezentant al societății civile la nivel european în Consiliul Social și Economic, Elena ia urma banilor publici din România prin expertiza sa pe bugetele instituțiilor publice și achiziții publice. Ea are o expertiză vastă în coordonarea campaniilor de observare independentă a alegerilor, acțiunilor de advocacy la nivel legislativ și combaterea dezinformării.
Organizația parteneră:
Funky Citizens e locul de întâlnire al cetățenilor care nu se resemnează cu status quo-ul, ci își înțeleg rolul în democrație, motiv pentru care își încordează mușchiul civic și iau adesea parte la procesul decizional. Cele mai puternice arme ale noastre sunt inițiativele care folosesc deștept tehnologia, advocacy-ul bazat pe date și comunicare, precum și educația civică – pilon transversal în tot ce facem. Funky este fondatorul proiectului Factual.ro, primul site de fact-checking al declarațiilor politice din România, membru al International Fact-checking Network și European Fact-checking Network și third-party fact-checker în programul Meta de verificare a postărilor ce conțin dezinformare. Pe partea de jurnalism, Funky a fondat proiectul Buletin de București, un proiect editorial de urmărire a banilor publici din București și Ilfov.
Înscrieri aici: https://forms.gle/
Jocul Escape Fake și cum este folosită tehnologia deep fake pentru a propaga dezinformarea online
Atelier de educație media
Traineri: Irina Paraschivoiu (Chief Operations Officer Polycular), Thomas Layer Wagner (artist, designer, fondator Polycular)
13 aprilie
Sala Media, Cinema Muzeul Țăranului
ora 13:15
În cadrul acestui workshop, participanții vor avea o primă parte introductivă, în cadrul căreia analizăm conceptele de deep fakes, tehnologiile utilizate și exemplul virale în acest sens. În a doua parte a workshop-ului, participanții vor fi împărțiți în echipe pentru a juca Escape Fake, un joc de realitate augmentată de tip escape room care poate fi jucat pe dispozitive mobile. Utilizatorii sunt contactați de un hacker de realitate cuantică care îi ghidează printr-o rețea de întrebări triviale, puzzle-uri de realitate augmentată și indicii pentru a demasca ceea ce este „fals” și, în cele din urmă, pentru a ne salva pe toți de un viitor distopic. Vizitatorii sunt invitați să încerce jocul Escape Fake, să își testeze cunoștințele despre falsuri, verificarea faptelor și dezinformare și să contribuie cu ideile lor pentru un viitor fără falsuri.
Irina Paraschivoiu este Chief Operations Officer la compania de gaming educațional Polycular. Irina lucrează în domeniul strategiei digitale, este cercetător și creează proiecte de mobilitate urbană, îmbinând nevoile oamenilor cu progresul tehnologic. Printre altele, ea face un doctorat în human-computer interaction cu accent pe tehnologia urbană. Ea a inițiat o varietate de proiecte de inovare în sectoarele public, privat și non-profit și este pasionată de responsabilizarea utilizatorilor prin design participativ.
Thomas Layer Wagner este fondator al companiei de gaming educațional Polycular, artist, designer și cercetător. Pasiunea sa este de a crea prototipuri și noi experiențe educative folosind realitatea virtuală, de la instalații de artă media, la jocuri bazate pe provocările din lumea digitală. Acesta lucrează în domeniul artei interactive de 12 ani.
Mădălina Voinea lucrează în analiza digitală a narativelor de dezinformare de pe social media, având un background în relații internaționale și analiză politică. În domeniul cetățeniei active, lucrează pe probleme de combatere a dezinformării și oferă cursuri de public speaking și în „Let’s talk about YOU(th)!”, program dedicat împuternicirii tinerilor din România și Republica Moldova.
Înscrieri aici: https://forms.gle/
Cum putem folosi arta și tehnologia pentru a traduce fenomenul dezinformării pe înțelesul tuturor?
Atelier de educație media
Traineri: Sorin Ioniță (președinte Expert Forum), Alex Lungu (producător video)
13 aprilie
Sala Media, Cinema Muzeul Țăranului
ora 15:15
În cadrul acestui atelier moderat de Sorin Ioniță, artiști din România, Austria și Belarus vor povesti experiența lor în crearea de opere care contribuie la înțelegere de către publicul larg a impactului fenomenului dezinformării. Vom avea sesiuni de câte 20 de minute, centrate pe întrebarea de la care fiecare artist și-a pornit creația.
Sorin Ioniță este preşedintele think tankului Expert Forum (EFOR) unde derulează, între altele, activităţi de monitorizare a dezinformării online, coordonează proiectul China Index în cinci state europene şi livrează asistenţă umanitară în Ucraina. Comentează actualitatea pe radio şi TV, e blogger şi fotograf. A absolvit Politehnica Bucureşti; apoi Filozofie; un Master la CEU; si doctorat în Ştiinţe Politice. A fost bursier Fulbright la Georgetown University, DC. E autorul volumului Deceniul furiei şi indignării: cum ne-au schimbat ultimii zece ani, Humanitas, 2021.
Alex Lungu este un producător audio-video care se concentrează pe documentare, animație și edu-tainment. Împreună cu Ana Turos, au dezvoltat expoziția de artă „Look out! Videoclipuri peste un an”, în care o replică de inteligență artificială îți spune totul despre deep fakes și posibilitățile lor infinite. Instalația lor explorează creația vizuală bazată pe difuzie AI, posibilitățile sale infinite și impactul potențial asupra vieții unui individ.
Elena Rabkina este artistă, activistă, mentor și co-organizatoare a mai multor festivaluri de artă din Minsk. Ea cercetează și documentează povestea imaterială a oamenilor, a lucrurilor și a locurilor, precum și rolul comunităților în acestea. Lucrările ei artistice reflectă frecvent asupra sănătății mintale, migrației, activismului și construirii comunităților.
Egor Kraft este un artist interdisciplinar care lucrează la intersecția dintre artă, media, tehnologie, film și cercetare. În prezent, predă, de asemenea, la Kunstuniversität Linz. Egor a primit New Technological Art Award (2022), precum și numeroase alte nominalizări. Expoziția sa de artă expusă la One World, Hashdox, a primit mențiunea de onoare în cadrul concursului STARTS 2023.
Organizație parteneră:
Expert Forum (EFOR) este un think tank cu sediul la București, înființat în 2011 de experți renumiți în domeniul politicilor publice și al reformei guvernanței publice. Principalele sectoare acoperite de organizație sunt: reforma administrației, reforma justiției și anticorupție; energie, cetățenie activă și alegeri, propagandă și dezinformare. Membrii Expert Forum au fost implicați în cele mai importante evaluări ale reformelor instituționale, analizând procesul politic din ultimii ani în România și în țările vecine (în special în Balcanii de Vest și Moldova), în colaborare cu Comisia Europeană, Consiliul Europei, Banca Mondială și Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare.
Înscrieri aici: https://forms.gle/
Electionville - un joc civic care te va învăța cum să guvernezi orașul tău de vis
Joc interactiv - atelier - pe echipe
11 aprilie
Sala de creativitate (et. 1), Cinema Muzeul Țăranului
ora 12:30
Electionville este un joc de podea multipremiat, creat de un profesor de educație civică sub umbrela Agenției Suedeze și folosit de școli din mai multe țări europene. A fost implementat în cadrul proiectului european EUlectionplay în 4 țări: România, Bulgaria, Portugalia si Slovacia. Cu ajutorul acestui joc elevii învață cum să guverneze un oraș, cum să își aleagă prioritățile, cum să aloce resurse și cum să convingă ceilalți jucători să voteze propunerile lor.
Organizație parteneră:
Aspire Teachers este un ONG care vrea să aducă un profesor excelent în fața fiecărui copil din România. Misiunea lor este să conecteze școala cu viața reală prin profesori excelenți. Susțin formarea de calitate a profesorilor din România prin activități aplicate de pregătire cu o curriculă multidisciplinară, cu practici pedagogice de impact adaptate la realitățile secolului 21.
Ambasada Suediei în România lucrează pentru a promova și extinde relațiile dintre România și Suedia în toate sectoarele politice. Ambasadoarea Therese Hydén conduce ambasada din septembrie 2019. O activitate importantă a ambasadei este de a lucra pentru creșterea schimburilor comerciale între cele două țări noastre prin promovarea companiilor suedeze prezente în România și/sau a companiilor care intenționează să se stabilească aici. Acest efort se face împreună cu biroul local Business Sweden Office, care poate informa companiile suedeze despre oportunitățile de export în România.
Înscrieri aici: https://forms.gle/
*Proiecțiile de film se desfășoară în Studioul Horia Bernea, Cinema Muzeul Țăranului, str. Monetăriei, nr. 3, sector 1, București. Toate proiecțiile sunt urmate de o discuție.
*Atelierele și expoziția se desfășoară în sala Media.
*Jocul interactiv Electionville se va desfășura în lobby-ul cinematografului.
*Toate activitățile sunt gratuite.
Târgul de voluntariat @ Zilele Liceenilor la One World România#17
Pentru 2024, demersul festivalului de a aduce societatea civilă cât mai în atenția publicului se ramifică cu o componentă de târg de voluntariat activ, parte din programul Zilele Liceenilor,. Târgul de voluntariat se va desfășura între 11 și 13 aprilie la Muzeul Țăranului Român și include 7 ONG-uri din România la care tinerii pot face voluntariat. Ei își vor prezenta activitatea, pe teme diverse de interes public, de la tehnologie civică și drepturile animalelor, la conștientizarea bolilor autoimune sau educație. Code for Romania / Commit Global, cea mai mare organizație de tehnologie civică din lume, Asociația Red Panda, cu misiunea de a crea legături puternice între oameni și animale, Asociația Pacienților cu Afecțiuni Autoimune (APAA), asociația ApTI, care susține și promovează internetul liber, Her Time România, prima organizație non-guvernamentală care susține generațiile viitoare de femei din România, Fundația Tineri pentru Tineri, care dezvoltă și implementează programe de educație pentru sănătate sexuală, și FDP-Protagoniști în educație, care lucrează de 27 de ani pentru a oferi acces egal la educație și la o copilărie normală pentru copiii vulnerabili, sunt ONG-urile care așteaptă tinerii cu activități gândite special pentru ei la standurile din cadrul Târgului de Voluntariat OWR.
Zilele Liceenilor se desfășoară cu sprijinul Kaufland România. Toate evenimentele din cadrul Zilelor Liceenilor sunt cu intrare liberă, cu înscriere în prealabil.
Detalii despre târgul de voluntariat :
Code for Romania / Commit Global este cea mai mare organizație de tehnologie civică din lume, care din 2016 identifică probleme sociale sistemice și generalizate și construiește infrastructura digitală gratuită de care societatea are nevoie. Organizația aduce la Zilele Liceenilor aplicația de voluntariat VIC, pe care tinerii își pot gestiona timpul și activitățile dedicate comunităților prin ONG-uri, pot găsi organizații cu care rezonează și răspunde apelurilor de voluntariat. Pentru cei care în 2024 votează pentru prima dată, dar și pentru orice tânăr interesat de viața cetății, Code deschide discuția despre soluțiile digitale pentru alegeri precum Monitorizare Vot, prin care tinerii pot fi observatori în secțiile de votare, o experiență democratică valoroasă pentru ei cât și pentru întreaga societate.
Asociația Red Panda derulează programe și proiecte pentru creșterea nivelului de bunăstare a animalelor. Misiunea lor este de a salva animale, dar totodată de a crea legături puternice între oameni și animale, educând comunitățile asupra necesităților acestora și promovând practici responsabile de îngrijire.
La târg, participanții vor afla mai multe despre centrul de adopție și posibilități de a se implica, precum voluntariatul. De asemenea, la stand tinerii pot face cunoștință și cu un cățel deja adoptat.
Asociația Pacienților cu Afecțiuni Autoimune - APAA este una dintre cele mai mari și mai active asociații de pacienți din România. APAA s- a înfiinţat în anul 2010 din dorinţa de a oferi suport persoanelor cu afecţiuni autoimune, dar şi familiilor acestora. Standul va cuprinde pe de-o parte materiale video de informare și interactive, de realitate virtuală, dar și demonstrații practice despre cum se ia corect tensiunea și glicemia. Jurnalista Monica Rădulescu va vorbi despre sănătatea femeii, iar Marilena Debu despre hepatite, screening și tratamente. Participanții vor afla cum să identifice corect că trebuie să facă investigații, dar și care sunt afecțiunile autoimune și ce nevoi au persoanele afectate.
ApTI este o asociație nonguvernamentală care susține și promovează o lume digitală liberă și deschisă prin respectarea drepturilor fundamentale ale omului. Un Internet liber este un mediu în care libertatea de exprimare și viața privată sunt respectate și garantate. O lume digitală deschisă reprezintă o garanție a accesului legal și sigur la beneficiile aduse de tehnologia informației. Organizația propune discuții despre tehnologie și drepturile omului, în special despre libertatea de exprimare și viața privată, despre influența AI și cum poate afecta drepturile fundamentale, dar și un concurs cu premii pentru cei care-și cunosc drepturile. Tot la stand participanții vor putea lua gratuit stickere cool despre drepturi digitale.
Her Time România este prima organizație non-guvernamentală, care susține generațiile viitoare de femei din România în dezvoltarea lor personală și profesională. Organizația va desfășura activități de informare și alte surprize interactive.
Fundația Tineri pentru Tineri se ocupă de mai bine de 25 de ani cu crearea, dezvoltarea și implementarea de programe de educație pentru sănătate sexuală și de educație pentru viața de familie, dedicate tinerilor din România. Fundația va participa cu o serie de activități interactive dedicate publicului, de informare și înțelegere a felului în care poți avea grijă de sănătatea corpului, dar și de exersare a abilităților sociale precum vorbitul în public.
FDP-Protagoniști în educație lucrează de 27 de ani pentru a oferi acces egal la educație și la o copilărie normală pentru copiii vulnerabili, cu scopul de a-i încuraja să își construiască o viață autonomă, relații sănătoase și o stimă de sine crescută. FDP va prezenta principalele programe Școala Socială Sportivă Real Madrid, Centrul Wonder, un centru de zi care deruleaza terapii și activități pt copiii cu dificultăți de învățare și va interacționa cu participanții.
Parteneri Zilele Liceenilor
Ediția a 17-a a festivalului își extinde componenta educațională printr-un program dedicat adolescenților și dialogului intergenerațional, care cuprinde mai multe evenimente ce se desfășoară pe durata a trei zile consecutive.
Programul cuprinde șase evenimente cu proiecții de film, șapte ateliere non-formale, o expoziție invitată, deschisă publicului larg și o serie de activări on-site, printre care un târg de voluntariat, discuții de pregătire pentru receptarea filmelor și întâlniri cu autori și cineaști.
Evenimentul se desfășoară la Muzeul Țăranului Român, în Sala Cinema și Sala Media, și este sprijinit de Kaufland România.
Așteptăm peste 900 de adolescenți la evenimentele pregătite împreună cu o serie de organizații: UNHCR, Expert Forum, Funky Citizens, Asociația Rhea, și alți parteneri.
Scopul este acela de a oferi o experiență de învățare, familiarizare cu filmul documentar și explorare socio-emoțională pentru o categorie diversă de adolescenți din zone diferite, de la licee din București și împrejurimi, experiența cinematografică fiind mediată prin exerciții de receptare și dublată de ateliere și contexte de socializare.
Tot aici, într-un exercițiu-pilot, propunem o întâlnire între adolescenți și seniori, în parteneriat cu centre de zi din București.
Participarea este gratuită, cu înscriere în prealabil: https://forms.gle/
Fotofobia
R: Ivan Ostrochovský, Pavol Pekarčík / 2023 / 71 min. / Color
11 aprilie
Studioul Horia Bernea, Cinema Muzeul Țăranului
ora 10:00 și ora 15:00
Într-o dimineață rece de februarie, Niki, în vârstă de 12 ani, și familia sa ajung la o stație de metrou din Harkiv pentru a se adăposti din calea terorii războiului de afară. Pentru familia lui Niki, lumina zilei este sinonimă cu pericolul de moarte, iar băiatului nu i se permite să părăsească stația, unde trăiește sub incandescența neîntreruptă a neoanelor. Hoinărind printre vagoane abandonate și peroane, Niki o întâlnește pe Vika (11 ani) și în fața sa se deschide o lume nouă. Pe măsură ce legătura dintre ei devine din ce în ce mai puternică, cei doi copii își găsesc din nou curajul să lase razele soarelui să le lumineze fețele.
Vis. Viață
R: Ruxandra Gubernat / 2024 / 84 min. / Color
12 aprilie
Studioul Horia Bernea, Cinema Muzeul Țăranului
ora 15:00
13 aprilie
Studioul Horia Bernea, Cinema Muzeul Țăranului
ora 11:00
“Vis.Viață” urmărește trei adolescenți în ultimii ani de liceu, înainte, în timpul și după Covid. În timp ce își fac planuri să plece din România după ce termină liceul, Una - o actriță, Habet - un trapper și Ștefania - o activistă de mediu, se găsesc prinși între drame și dileme legate de viitor. Cum le va afecta planurile tot ce se întâmplă în jurul lor? Cine va reuși?
Anii tinereții noastre
Proiecția cuprinde o serie de patru scurt-metraje produse în perioada 1970-1987 de către Studioul Sahia - viața și frământările adolescenților anilor sunt portretizate în aceste filme propuse spre discuție din perspectivă contemporană. Ce din temerile, speranțele și visele adolescenților de atunci sunt încă vii pentru adolescenții de acum și ce nu mai seamănă deloc?
Scurt-metraje în selecție:
Adolescența - Florica și Paul Holban / 1970 / 11 min. / Alb-Negru
Iarna unor pierde vară… - Iancu (Ion) Moscu / 1974 / 10 min. / Alb-Negru
Pe malul Ozanei - Copel Moscu / 1984 / 13 min. / Color
Absolvenții - Doru si Paula Segall / 1986 / 11 min. / Color
12 aprilie
Studioul Horia Bernea, Cinema Muzeul Țăranului
ora 10:00
Eu sunt regizorul / regizoarea poveștii mele
Proiecția-eveniment este compusă din vizionarea a două scurtmetraje realizate de regizoarea Alina Șerban și o întâlnire cu o parte din echipele de creație. În cadrul proiectului, Alina Șerban a susținut cu tinerii din centre de plasament ateliere de storytelling de film unde aceștia au regizat și interpretat scene din propriile vieți.
Vanessa / 2023 / 27 min. / Color
Eu sunt Nicu / 2023 / 16 min. / Color
13 aprilie
Studioul Horia Bernea, Cinema Muzeul Țăranului
ora 13:30
Locul meu unde e? / Finding my place
Atelier de teatru forum
Trainer: Anca Munteanu (actriță, dramaturgă)
11 aprilie
Sala Media, Cinema Muzeul Țăranului
ora 12:30-14:00 și 17:00-18:30
„În cadrul acestui atelier voi provoca participanții să răspundă la întrebarea „Unde e locul meu?”, folosind o combinație de jocuri teatrale, exerciții de scriere creativă și teatru forum. Vom analiza, împreună, situații (pe care participanții voluntari doresc să le împărtășească) în care adolescenții s-au simțit integrați sau neintegrați, vom explora ideea de comunitate și de micro-comunitate. Prin punerea în context teatral al situațiilor în care adolescenții s-au simțit integrați/neintegrați, vom încerca să găsim, împreună, soluții la acestea, atât la nivel de individ, cât și la nivel de grup și de societate.” (Anca Munteanu, trainer)
Anca Munteanu este actriță și dramaturgă. Este co-fondatoare a Platformei de explorări artistice Rhea și a centrului educațional non-formal Flori,fete și băieți. Absolventă UNATC, rezidentă a Școlii de teatru politic de la Macaz și Drama 5: rezidențe de scriere dramatică de la Reactor. A debutat ca autoare dramatică cu piesa Nuntă în Oaș, montată la Teatrul de Nord Satu Mare, iar ca actriță în lungmetrajul Teambuilding. A înființat și a coordonat, începând cu aprilie 2022, trupa de teatru de adolescenți ucraineni UPT(Underground Pickles Team), facilitată de Asociația Moașelor Independente. A facilitat ateliere de teatru în cadrul festivalurilor de teatru ID Fest, Ideo Ideis și Reactiv.
Organizații partenere:
RHEA (platformarhea.ro) este o platformă de explorări artistice interdisciplinare, axate mai ales pe arte performative și cinematografie. Scopul nostru este să contribuim la cercetarea și producția artistică internațională. Mai mult, vrem să explorăm tematici relevante publicului feminin și să oferim un spațiu de lucru în special artistelor și profesionistelor cu care împărtășim valori comune.
UNHCR, Agenția ONU pentru Refugiați, este o organizație globală dedicată salvării de vieți, protejării drepturilor și construirii unui viitor mai bun pentru persoanele forțate să își părăsească locuințele din cauza conflictelor și a persecuțiilor. Conducem acțiunile internaționale de protecție a refugiaților, a comunităților strămutate forțat și a apatrizilor. Oferim asistență pentru salvarea de vieți, contribuim la protejarea drepturilor fundamentale ale omului și dezvoltăm soluții care să asigure că oamenii au un loc sigur numit acasă, unde își pot construi un viitor mai bun. De asemenea, lucrăm pentru a ne asigura că apatrizilor li se acordă o naționalitate. Lucrăm în peste 130 de țări, folosindu-ne experiența pentru a proteja și a avea grijă de milioane de oameni.
Înscrieri aici: https://forms.gle/
Cum te implici în viața cetății?
Atelier de educație și implicare civică
Traineri: Elena Calistru (Președintă și Co-fondatoare Funky Citizens), Ana Mocanu (Community Manager Funky Citizens)
12 aprilie
Sala Media, Cinema Muzeul Țăranului
ora 12:30-14:00 și 17:00-18:30
Educația civică e materia care nu ne-a fost prezentată suficient în școală. În viziunea noastră, ne explică felul în care funcționează democrația românească și rolul nostru de cetățeni. E important să înțelegem sistemul dacă plănuim să-l schimbăm. La fel de important e să înțelegem acel clișeu cu „schimbarea începe cu tine”. Iată câteva dintre subiectele pe care le vom parcurge împreună:
Ana Mocanu face de 6 ani proiecte pentru tineret pe subiecte precum implicare civică, drepturile elevului, zone defavorizate și egalitate de gen. Ana ocupă postul de community manager la Funky și se ocupă de conectarea comunităților locale și naționale de cetățeni implicați civic, jurnaliști și activiști. Ea se mai ocupă și de partea de cercetare a organizației în subiecte precum transparența instituțiilor publice și cum afectează dezinformarea în rândul tinerilor.
Elena Calistru este președintele și co-fondatoarea organizației Funky Citizens. Pe lângă rolul de reprezentant al societății civile la nivel european în Consiliul Social și Economic, Elena ia urma banilor publici din România prin expertiza sa pe bugetele instituțiilor publice și achiziții publice. Ea are o expertiză vastă în coordonarea campaniilor de observare independentă a alegerilor, acțiunilor de advocacy la nivel legislativ și combaterea dezinformării.
Organizația parteneră:
Funky Citizens e locul de întâlnire al cetățenilor care nu se resemnează cu status quo-ul, ci își înțeleg rolul în democrație, motiv pentru care își încordează mușchiul civic și iau adesea parte la procesul decizional. Cele mai puternice arme ale noastre sunt inițiativele care folosesc deștept tehnologia, advocacy-ul bazat pe date și comunicare, precum și educația civică – pilon transversal în tot ce facem. Funky este fondatorul proiectului Factual.ro, primul site de fact-checking al declarațiilor politice din România, membru al International Fact-checking Network și European Fact-checking Network și third-party fact-checker în programul Meta de verificare a postărilor ce conțin dezinformare. Pe partea de jurnalism, Funky a fondat proiectul Buletin de București, un proiect editorial de urmărire a banilor publici din București și Ilfov.
Înscrieri aici: https://forms.gle/
Jocul Escape Fake și cum este folosită tehnologia deep fake pentru a propaga dezinformarea online
Atelier de educație media
Traineri: Irina Paraschivoiu (Chief Operations Officer Polycular), Thomas Layer Wagner (artist, designer, fondator Polycular)
13 aprilie
Sala Media, Cinema Muzeul Țăranului
ora 13:15
În cadrul acestui workshop, participanții vor avea o primă parte introductivă, în cadrul căreia analizăm conceptele de deep fakes, tehnologiile utilizate și exemplul virale în acest sens. În a doua parte a workshop-ului, participanții vor fi împărțiți în echipe pentru a juca Escape Fake, un joc de realitate augmentată de tip escape room care poate fi jucat pe dispozitive mobile. Utilizatorii sunt contactați de un hacker de realitate cuantică care îi ghidează printr-o rețea de întrebări triviale, puzzle-uri de realitate augmentată și indicii pentru a demasca ceea ce este „fals” și, în cele din urmă, pentru a ne salva pe toți de un viitor distopic. Vizitatorii sunt invitați să încerce jocul Escape Fake, să își testeze cunoștințele despre falsuri, verificarea faptelor și dezinformare și să contribuie cu ideile lor pentru un viitor fără falsuri.
Irina Paraschivoiu este Chief Operations Officer la compania de gaming educațional Polycular. Irina lucrează în domeniul strategiei digitale, este cercetător și creează proiecte de mobilitate urbană, îmbinând nevoile oamenilor cu progresul tehnologic. Printre altele, ea face un doctorat în human-computer interaction cu accent pe tehnologia urbană. Ea a inițiat o varietate de proiecte de inovare în sectoarele public, privat și non-profit și este pasionată de responsabilizarea utilizatorilor prin design participativ.
Thomas Layer Wagner este fondator al companiei de gaming educațional Polycular, artist, designer și cercetător. Pasiunea sa este de a crea prototipuri și noi experiențe educative folosind realitatea virtuală, de la instalații de artă media, la jocuri bazate pe provocările din lumea digitală. Acesta lucrează în domeniul artei interactive de 12 ani.
Mădălina Voinea lucrează în analiza digitală a narativelor de dezinformare de pe social media, având un background în relații internaționale și analiză politică. În domeniul cetățeniei active, lucrează pe probleme de combatere a dezinformării și oferă cursuri de public speaking și în „Let’s talk about YOU(th)!”, program dedicat împuternicirii tinerilor din România și Republica Moldova.
Înscrieri aici: https://forms.gle/
Cum putem folosi arta și tehnologia pentru a traduce fenomenul dezinformării pe înțelesul tuturor?
Atelier de educație media
Traineri: Sorin Ioniță (președinte Expert Forum), Alex Lungu (producător video)
13 aprilie
Sala Media, Cinema Muzeul Țăranului
ora 15:15
În cadrul acestui atelier moderat de Sorin Ioniță, artiști din România, Austria și Belarus vor povesti experiența lor în crearea de opere care contribuie la înțelegere de către publicul larg a impactului fenomenului dezinformării. Vom avea sesiuni de câte 20 de minute, centrate pe întrebarea de la care fiecare artist și-a pornit creația.
Sorin Ioniță este preşedintele think tankului Expert Forum (EFOR) unde derulează, între altele, activităţi de monitorizare a dezinformării online, coordonează proiectul China Index în cinci state europene şi livrează asistenţă umanitară în Ucraina. Comentează actualitatea pe radio şi TV, e blogger şi fotograf. A absolvit Politehnica Bucureşti; apoi Filozofie; un Master la CEU; si doctorat în Ştiinţe Politice. A fost bursier Fulbright la Georgetown University, DC. E autorul volumului Deceniul furiei şi indignării: cum ne-au schimbat ultimii zece ani, Humanitas, 2021.
Alex Lungu este un producător audio-video care se concentrează pe documentare, animație și edu-tainment. Împreună cu Ana Turos, au dezvoltat expoziția de artă „Look out! Videoclipuri peste un an”, în care o replică de inteligență artificială îți spune totul despre deep fakes și posibilitățile lor infinite. Instalația lor explorează creația vizuală bazată pe difuzie AI, posibilitățile sale infinite și impactul potențial asupra vieții unui individ.
Elena Rabkina este artistă, activistă, mentor și co-organizatoare a mai multor festivaluri de artă din Minsk. Ea cercetează și documentează povestea imaterială a oamenilor, a lucrurilor și a locurilor, precum și rolul comunităților în acestea. Lucrările ei artistice reflectă frecvent asupra sănătății mintale, migrației, activismului și construirii comunităților.
Egor Kraft este un artist interdisciplinar care lucrează la intersecția dintre artă, media, tehnologie, film și cercetare. În prezent, predă, de asemenea, la Kunstuniversität Linz. Egor a primit New Technological Art Award (2022), precum și numeroase alte nominalizări. Expoziția sa de artă expusă la One World, Hashdox, a primit mențiunea de onoare în cadrul concursului STARTS 2023.
Organizație parteneră:
Expert Forum (EFOR) este un think tank cu sediul la București, înființat în 2011 de experți renumiți în domeniul politicilor publice și al reformei guvernanței publice. Principalele sectoare acoperite de organizație sunt: reforma administrației, reforma justiției și anticorupție; energie, cetățenie activă și alegeri, propagandă și dezinformare. Membrii Expert Forum au fost implicați în cele mai importante evaluări ale reformelor instituționale, analizând procesul politic din ultimii ani în România și în țările vecine (în special în Balcanii de Vest și Moldova), în colaborare cu Comisia Europeană, Consiliul Europei, Banca Mondială și Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare.
Înscrieri aici: https://forms.gle/
Electionville - un joc civic care te va învăța cum să guvernezi orașul tău de vis
Joc interactiv - atelier - pe echipe
11 aprilie
Sala de creativitate (et. 1), Cinema Muzeul Țăranului
ora 12:30
Electionville este un joc de podea multipremiat, creat de un profesor de educație civică sub umbrela Agenției Suedeze și folosit de școli din mai multe țări europene. A fost implementat în cadrul proiectului european EUlectionplay în 4 țări: România, Bulgaria, Portugalia si Slovacia. Cu ajutorul acestui joc elevii învață cum să guverneze un oraș, cum să își aleagă prioritățile, cum să aloce resurse și cum să convingă ceilalți jucători să voteze propunerile lor.
Organizație parteneră:
Aspire Teachers este un ONG care vrea să aducă un profesor excelent în fața fiecărui copil din România. Misiunea lor este să conecteze școala cu viața reală prin profesori excelenți. Susțin formarea de calitate a profesorilor din România prin activități aplicate de pregătire cu o curriculă multidisciplinară, cu practici pedagogice de impact adaptate la realitățile secolului 21.
Ambasada Suediei în România lucrează pentru a promova și extinde relațiile dintre România și Suedia în toate sectoarele politice. Ambasadoarea Therese Hydén conduce ambasada din septembrie 2019. O activitate importantă a ambasadei este de a lucra pentru creșterea schimburilor comerciale între cele două țări noastre prin promovarea companiilor suedeze prezente în România și/sau a companiilor care intenționează să se stabilească aici. Acest efort se face împreună cu biroul local Business Sweden Office, care poate informa companiile suedeze despre oportunitățile de export în România.
Înscrieri aici: https://forms.gle/
*Proiecțiile de film se desfășoară în Studioul Horia Bernea, Cinema Muzeul Țăranului, str. Monetăriei, nr. 3, sector 1, București. Toate proiecțiile sunt urmate de o discuție.
*Atelierele și expoziția se desfășoară în sala Media.
*Jocul interactiv Electionville se va desfășura în lobby-ul cinematografului.
*Toate activitățile sunt gratuite.
Târgul de voluntariat @ Zilele Liceenilor la One World România#17
Pentru 2024, demersul festivalului de a aduce societatea civilă cât mai în atenția publicului se ramifică cu o componentă de târg de voluntariat activ, parte din programul Zilele Liceenilor,. Târgul de voluntariat se va desfășura între 11 și 13 aprilie la Muzeul Țăranului Român și include 7 ONG-uri din România la care tinerii pot face voluntariat. Ei își vor prezenta activitatea, pe teme diverse de interes public, de la tehnologie civică și drepturile animalelor, la conștientizarea bolilor autoimune sau educație. Code for Romania / Commit Global, cea mai mare organizație de tehnologie civică din lume, Asociația Red Panda, cu misiunea de a crea legături puternice între oameni și animale, Asociația Pacienților cu Afecțiuni Autoimune (APAA), asociația ApTI, care susține și promovează internetul liber, Her Time România, prima organizație non-guvernamentală care susține generațiile viitoare de femei din România, Fundația Tineri pentru Tineri, care dezvoltă și implementează programe de educație pentru sănătate sexuală, și FDP-Protagoniști în educație, care lucrează de 27 de ani pentru a oferi acces egal la educație și la o copilărie normală pentru copiii vulnerabili, sunt ONG-urile care așteaptă tinerii cu activități gândite special pentru ei la standurile din cadrul Târgului de Voluntariat OWR.
Zilele Liceenilor se desfășoară cu sprijinul Kaufland România. Toate evenimentele din cadrul Zilelor Liceenilor sunt cu intrare liberă, cu înscriere în prealabil.
Detalii despre târgul de voluntariat :
Code for Romania / Commit Global este cea mai mare organizație de tehnologie civică din lume, care din 2016 identifică probleme sociale sistemice și generalizate și construiește infrastructura digitală gratuită de care societatea are nevoie. Organizația aduce la Zilele Liceenilor aplicația de voluntariat VIC, pe care tinerii își pot gestiona timpul și activitățile dedicate comunităților prin ONG-uri, pot găsi organizații cu care rezonează și răspunde apelurilor de voluntariat. Pentru cei care în 2024 votează pentru prima dată, dar și pentru orice tânăr interesat de viața cetății, Code deschide discuția despre soluțiile digitale pentru alegeri precum Monitorizare Vot, prin care tinerii pot fi observatori în secțiile de votare, o experiență democratică valoroasă pentru ei cât și pentru întreaga societate.
Asociația Red Panda derulează programe și proiecte pentru creșterea nivelului de bunăstare a animalelor. Misiunea lor este de a salva animale, dar totodată de a crea legături puternice între oameni și animale, educând comunitățile asupra necesităților acestora și promovând practici responsabile de îngrijire.
La târg, participanții vor afla mai multe despre centrul de adopție și posibilități de a se implica, precum voluntariatul. De asemenea, la stand tinerii pot face cunoștință și cu un cățel deja adoptat.
Asociația Pacienților cu Afecțiuni Autoimune - APAA este una dintre cele mai mari și mai active asociații de pacienți din România. APAA s- a înfiinţat în anul 2010 din dorinţa de a oferi suport persoanelor cu afecţiuni autoimune, dar şi familiilor acestora. Standul va cuprinde pe de-o parte materiale video de informare și interactive, de realitate virtuală, dar și demonstrații practice despre cum se ia corect tensiunea și glicemia. Jurnalista Monica Rădulescu va vorbi despre sănătatea femeii, iar Marilena Debu despre hepatite, screening și tratamente. Participanții vor afla cum să identifice corect că trebuie să facă investigații, dar și care sunt afecțiunile autoimune și ce nevoi au persoanele afectate.
ApTI este o asociație nonguvernamentală care susține și promovează o lume digitală liberă și deschisă prin respectarea drepturilor fundamentale ale omului. Un Internet liber este un mediu în care libertatea de exprimare și viața privată sunt respectate și garantate. O lume digitală deschisă reprezintă o garanție a accesului legal și sigur la beneficiile aduse de tehnologia informației. Organizația propune discuții despre tehnologie și drepturile omului, în special despre libertatea de exprimare și viața privată, despre influența AI și cum poate afecta drepturile fundamentale, dar și un concurs cu premii pentru cei care-și cunosc drepturile. Tot la stand participanții vor putea lua gratuit stickere cool despre drepturi digitale.
Her Time România este prima organizație non-guvernamentală, care susține generațiile viitoare de femei din România în dezvoltarea lor personală și profesională. Organizația va desfășura activități de informare și alte surprize interactive.
Fundația Tineri pentru Tineri se ocupă de mai bine de 25 de ani cu crearea, dezvoltarea și implementarea de programe de educație pentru sănătate sexuală și de educație pentru viața de familie, dedicate tinerilor din România. Fundația va participa cu o serie de activități interactive dedicate publicului, de informare și înțelegere a felului în care poți avea grijă de sănătatea corpului, dar și de exersare a abilităților sociale precum vorbitul în public.
FDP-Protagoniști în educație lucrează de 27 de ani pentru a oferi acces egal la educație și la o copilărie normală pentru copiii vulnerabili, cu scopul de a-i încuraja să își construiască o viață autonomă, relații sănătoase și o stimă de sine crescută. FDP va prezenta principalele programe Școala Socială Sportivă Real Madrid, Centrul Wonder, un centru de zi care deruleaza terapii și activități pt copiii cu dificultăți de învățare și va interacționa cu participanții.
Parteneri Zilele Liceenilor
Ediția a 17-a a festivalului își extinde componenta educațională printr-un program dedicat adolescenților și dialogului intergenerațional, care cuprinde mai multe evenimente ce se desfășoară pe durata a trei zile consecutive.
Programul cuprinde șase evenimente cu proiecții de film, șapte ateliere non-formale, o expoziție invitată, deschisă publicului larg și o serie de activări on-site, printre care un târg de voluntariat, discuții de pregătire pentru receptarea filmelor și întâlniri cu autori și cineaști.
Evenimentul se desfășoară la Muzeul Țăranului Român, în Sala Cinema și Sala Media, și este sprijinit de Kaufland România.
Așteptăm peste 900 de adolescenți la evenimentele pregătite împreună cu o serie de organizații: UNHCR, Expert Forum, Funky Citizens, Asociația Rhea, și alți parteneri.
Scopul este acela de a oferi o experiență de învățare, familiarizare cu filmul documentar și explorare socio-emoțională pentru o categorie diversă de adolescenți din zone diferite, de la licee din București și împrejurimi, experiența cinematografică fiind mediată prin exerciții de receptare și dublată de ateliere și contexte de socializare.
Tot aici, într-un exercițiu-pilot, propunem o întâlnire între adolescenți și seniori, în parteneriat cu centre de zi din București.
Participarea este gratuită, cu înscriere în prealabil: https://forms.gle/
Fotofobia
R: Ivan Ostrochovský, Pavol Pekarčík / 2023 / 71 min. / Color
11 aprilie
Studioul Horia Bernea, Cinema Muzeul Țăranului
ora 10:00 și ora 15:00
Într-o dimineață rece de februarie, Niki, în vârstă de 12 ani, și familia sa ajung la o stație de metrou din Harkiv pentru a se adăposti din calea terorii războiului de afară. Pentru familia lui Niki, lumina zilei este sinonimă cu pericolul de moarte, iar băiatului nu i se permite să părăsească stația, unde trăiește sub incandescența neîntreruptă a neoanelor. Hoinărind printre vagoane abandonate și peroane, Niki o întâlnește pe Vika (11 ani) și în fața sa se deschide o lume nouă. Pe măsură ce legătura dintre ei devine din ce în ce mai puternică, cei doi copii își găsesc din nou curajul să lase razele soarelui să le lumineze fețele.
Vis. Viață
R: Ruxandra Gubernat / 2024 / 84 min. / Color
12 aprilie
Studioul Horia Bernea, Cinema Muzeul Țăranului
ora 15:00
13 aprilie
Studioul Horia Bernea, Cinema Muzeul Țăranului
ora 11:00
“Vis.Viață” urmărește trei adolescenți în ultimii ani de liceu, înainte, în timpul și după Covid. În timp ce își fac planuri să plece din România după ce termină liceul, Una - o actriță, Habet - un trapper și Ștefania - o activistă de mediu, se găsesc prinși între drame și dileme legate de viitor. Cum le va afecta planurile tot ce se întâmplă în jurul lor? Cine va reuși?
Anii tinereții noastre
Proiecția cuprinde o serie de patru scurt-metraje produse în perioada 1970-1987 de către Studioul Sahia - viața și frământările adolescenților anilor sunt portretizate în aceste filme propuse spre discuție din perspectivă contemporană. Ce din temerile, speranțele și visele adolescenților de atunci sunt încă vii pentru adolescenții de acum și ce nu mai seamănă deloc?
Scurt-metraje în selecție:
Adolescența - Florica și Paul Holban / 1970 / 11 min. / Alb-Negru
Iarna unor pierde vară… - Iancu (Ion) Moscu / 1974 / 10 min. / Alb-Negru
Pe malul Ozanei - Copel Moscu / 1984 / 13 min. / Color
Absolvenții - Doru si Paula Segall / 1986 / 11 min. / Color
12 aprilie
Studioul Horia Bernea, Cinema Muzeul Țăranului
ora 10:00
Eu sunt regizorul / regizoarea poveștii mele
Proiecția-eveniment este compusă din vizionarea a două scurtmetraje realizate de regizoarea Alina Șerban și o întâlnire cu o parte din echipele de creație. În cadrul proiectului, Alina Șerban a susținut cu tinerii din centre de plasament ateliere de storytelling de film unde aceștia au regizat și interpretat scene din propriile vieți.
Vanessa / 2023 / 27 min. / Color
Eu sunt Nicu / 2023 / 16 min. / Color
13 aprilie
Studioul Horia Bernea, Cinema Muzeul Țăranului
ora 13:30
Locul meu unde e? / Finding my place
Atelier de teatru forum
Trainer: Anca Munteanu (actriță, dramaturgă)
11 aprilie
Sala Media, Cinema Muzeul Țăranului
ora 12:30-14:00 și 17:00-18:30
„În cadrul acestui atelier voi provoca participanții să răspundă la întrebarea „Unde e locul meu?”, folosind o combinație de jocuri teatrale, exerciții de scriere creativă și teatru forum. Vom analiza, împreună, situații (pe care participanții voluntari doresc să le împărtășească) în care adolescenții s-au simțit integrați sau neintegrați, vom explora ideea de comunitate și de micro-comunitate. Prin punerea în context teatral al situațiilor în care adolescenții s-au simțit integrați/neintegrați, vom încerca să găsim, împreună, soluții la acestea, atât la nivel de individ, cât și la nivel de grup și de societate.” (Anca Munteanu, trainer)
Anca Munteanu este actriță și dramaturgă. Este co-fondatoare a Platformei de explorări artistice Rhea și a centrului educațional non-formal Flori,fete și băieți. Absolventă UNATC, rezidentă a Școlii de teatru politic de la Macaz și Drama 5: rezidențe de scriere dramatică de la Reactor. A debutat ca autoare dramatică cu piesa Nuntă în Oaș, montată la Teatrul de Nord Satu Mare, iar ca actriță în lungmetrajul Teambuilding. A înființat și a coordonat, începând cu aprilie 2022, trupa de teatru de adolescenți ucraineni UPT(Underground Pickles Team), facilitată de Asociația Moașelor Independente. A facilitat ateliere de teatru în cadrul festivalurilor de teatru ID Fest, Ideo Ideis și Reactiv.
Organizații partenere:
RHEA (platformarhea.ro) este o platformă de explorări artistice interdisciplinare, axate mai ales pe arte performative și cinematografie. Scopul nostru este să contribuim la cercetarea și producția artistică internațională. Mai mult, vrem să explorăm tematici relevante publicului feminin și să oferim un spațiu de lucru în special artistelor și profesionistelor cu care împărtășim valori comune.
UNHCR, Agenția ONU pentru Refugiați, este o organizație globală dedicată salvării de vieți, protejării drepturilor și construirii unui viitor mai bun pentru persoanele forțate să își părăsească locuințele din cauza conflictelor și a persecuțiilor. Conducem acțiunile internaționale de protecție a refugiaților, a comunităților strămutate forțat și a apatrizilor. Oferim asistență pentru salvarea de vieți, contribuim la protejarea drepturilor fundamentale ale omului și dezvoltăm soluții care să asigure că oamenii au un loc sigur numit acasă, unde își pot construi un viitor mai bun. De asemenea, lucrăm pentru a ne asigura că apatrizilor li se acordă o naționalitate. Lucrăm în peste 130 de țări, folosindu-ne experiența pentru a proteja și a avea grijă de milioane de oameni.
Înscrieri aici: https://forms.gle/
Cum te implici în viața cetății?
Atelier de educație și implicare civică
Traineri: Elena Calistru (Președintă și Co-fondatoare Funky Citizens), Ana Mocanu (Community Manager Funky Citizens)
12 aprilie
Sala Media, Cinema Muzeul Țăranului
ora 12:30-14:00 și 17:00-18:30
Educația civică e materia care nu ne-a fost prezentată suficient în școală. În viziunea noastră, ne explică felul în care funcționează democrația românească și rolul nostru de cetățeni. E important să înțelegem sistemul dacă plănuim să-l schimbăm. La fel de important e să înțelegem acel clișeu cu „schimbarea începe cu tine”. Iată câteva dintre subiectele pe care le vom parcurge împreună:
Ana Mocanu face de 6 ani proiecte pentru tineret pe subiecte precum implicare civică, drepturile elevului, zone defavorizate și egalitate de gen. Ana ocupă postul de community manager la Funky și se ocupă de conectarea comunităților locale și naționale de cetățeni implicați civic, jurnaliști și activiști. Ea se mai ocupă și de partea de cercetare a organizației în subiecte precum transparența instituțiilor publice și cum afectează dezinformarea în rândul tinerilor.
Elena Calistru este președintele și co-fondatoarea organizației Funky Citizens. Pe lângă rolul de reprezentant al societății civile la nivel european în Consiliul Social și Economic, Elena ia urma banilor publici din România prin expertiza sa pe bugetele instituțiilor publice și achiziții publice. Ea are o expertiză vastă în coordonarea campaniilor de observare independentă a alegerilor, acțiunilor de advocacy la nivel legislativ și combaterea dezinformării.
Organizația parteneră:
Funky Citizens e locul de întâlnire al cetățenilor care nu se resemnează cu status quo-ul, ci își înțeleg rolul în democrație, motiv pentru care își încordează mușchiul civic și iau adesea parte la procesul decizional. Cele mai puternice arme ale noastre sunt inițiativele care folosesc deștept tehnologia, advocacy-ul bazat pe date și comunicare, precum și educația civică – pilon transversal în tot ce facem. Funky este fondatorul proiectului Factual.ro, primul site de fact-checking al declarațiilor politice din România, membru al International Fact-checking Network și European Fact-checking Network și third-party fact-checker în programul Meta de verificare a postărilor ce conțin dezinformare. Pe partea de jurnalism, Funky a fondat proiectul Buletin de București, un proiect editorial de urmărire a banilor publici din București și Ilfov.
Înscrieri aici: https://forms.gle/
Jocul Escape Fake și cum este folosită tehnologia deep fake pentru a propaga dezinformarea online
Atelier de educație media
Traineri: Irina Paraschivoiu (Chief Operations Officer Polycular), Thomas Layer Wagner (artist, designer, fondator Polycular)
13 aprilie
Sala Media, Cinema Muzeul Țăranului
ora 13:15
În cadrul acestui workshop, participanții vor avea o primă parte introductivă, în cadrul căreia analizăm conceptele de deep fakes, tehnologiile utilizate și exemplul virale în acest sens. În a doua parte a workshop-ului, participanții vor fi împărțiți în echipe pentru a juca Escape Fake, un joc de realitate augmentată de tip escape room care poate fi jucat pe dispozitive mobile. Utilizatorii sunt contactați de un hacker de realitate cuantică care îi ghidează printr-o rețea de întrebări triviale, puzzle-uri de realitate augmentată și indicii pentru a demasca ceea ce este „fals” și, în cele din urmă, pentru a ne salva pe toți de un viitor distopic. Vizitatorii sunt invitați să încerce jocul Escape Fake, să își testeze cunoștințele despre falsuri, verificarea faptelor și dezinformare și să contribuie cu ideile lor pentru un viitor fără falsuri.
Irina Paraschivoiu este Chief Operations Officer la compania de gaming educațional Polycular. Irina lucrează în domeniul strategiei digitale, este cercetător și creează proiecte de mobilitate urbană, îmbinând nevoile oamenilor cu progresul tehnologic. Printre altele, ea face un doctorat în human-computer interaction cu accent pe tehnologia urbană. Ea a inițiat o varietate de proiecte de inovare în sectoarele public, privat și non-profit și este pasionată de responsabilizarea utilizatorilor prin design participativ.
Thomas Layer Wagner este fondator al companiei de gaming educațional Polycular, artist, designer și cercetător. Pasiunea sa este de a crea prototipuri și noi experiențe educative folosind realitatea virtuală, de la instalații de artă media, la jocuri bazate pe provocările din lumea digitală. Acesta lucrează în domeniul artei interactive de 12 ani.
Mădălina Voinea lucrează în analiza digitală a narativelor de dezinformare de pe social media, având un background în relații internaționale și analiză politică. În domeniul cetățeniei active, lucrează pe probleme de combatere a dezinformării și oferă cursuri de public speaking și în „Let’s talk about YOU(th)!”, program dedicat împuternicirii tinerilor din România și Republica Moldova.
Înscrieri aici: https://forms.gle/
Cum putem folosi arta și tehnologia pentru a traduce fenomenul dezinformării pe înțelesul tuturor?
Atelier de educație media
Traineri: Sorin Ioniță (președinte Expert Forum), Alex Lungu (producător video)
13 aprilie
Sala Media, Cinema Muzeul Țăranului
ora 15:15
În cadrul acestui atelier moderat de Sorin Ioniță, artiști din România, Austria și Belarus vor povesti experiența lor în crearea de opere care contribuie la înțelegere de către publicul larg a impactului fenomenului dezinformării. Vom avea sesiuni de câte 20 de minute, centrate pe întrebarea de la care fiecare artist și-a pornit creația.
Sorin Ioniță este preşedintele think tankului Expert Forum (EFOR) unde derulează, între altele, activităţi de monitorizare a dezinformării online, coordonează proiectul China Index în cinci state europene şi livrează asistenţă umanitară în Ucraina. Comentează actualitatea pe radio şi TV, e blogger şi fotograf. A absolvit Politehnica Bucureşti; apoi Filozofie; un Master la CEU; si doctorat în Ştiinţe Politice. A fost bursier Fulbright la Georgetown University, DC. E autorul volumului Deceniul furiei şi indignării: cum ne-au schimbat ultimii zece ani, Humanitas, 2021.
Alex Lungu este un producător audio-video care se concentrează pe documentare, animație și edu-tainment. Împreună cu Ana Turos, au dezvoltat expoziția de artă „Look out! Videoclipuri peste un an”, în care o replică de inteligență artificială îți spune totul despre deep fakes și posibilitățile lor infinite. Instalația lor explorează creația vizuală bazată pe difuzie AI, posibilitățile sale infinite și impactul potențial asupra vieții unui individ.
Elena Rabkina este artistă, activistă, mentor și co-organizatoare a mai multor festivaluri de artă din Minsk. Ea cercetează și documentează povestea imaterială a oamenilor, a lucrurilor și a locurilor, precum și rolul comunităților în acestea. Lucrările ei artistice reflectă frecvent asupra sănătății mintale, migrației, activismului și construirii comunităților.
Egor Kraft este un artist interdisciplinar care lucrează la intersecția dintre artă, media, tehnologie, film și cercetare. În prezent, predă, de asemenea, la Kunstuniversität Linz. Egor a primit New Technological Art Award (2022), precum și numeroase alte nominalizări. Expoziția sa de artă expusă la One World, Hashdox, a primit mențiunea de onoare în cadrul concursului STARTS 2023.
Organizație parteneră:
Expert Forum (EFOR) este un think tank cu sediul la București, înființat în 2011 de experți renumiți în domeniul politicilor publice și al reformei guvernanței publice. Principalele sectoare acoperite de organizație sunt: reforma administrației, reforma justiției și anticorupție; energie, cetățenie activă și alegeri, propagandă și dezinformare. Membrii Expert Forum au fost implicați în cele mai importante evaluări ale reformelor instituționale, analizând procesul politic din ultimii ani în România și în țările vecine (în special în Balcanii de Vest și Moldova), în colaborare cu Comisia Europeană, Consiliul Europei, Banca Mondială și Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare.
Înscrieri aici: https://forms.gle/
Electionville - un joc civic care te va învăța cum să guvernezi orașul tău de vis
Joc interactiv - atelier - pe echipe
11 aprilie
Sala de creativitate (et. 1), Cinema Muzeul Țăranului
ora 12:30
Electionville este un joc de podea multipremiat, creat de un profesor de educație civică sub umbrela Agenției Suedeze și folosit de școli din mai multe țări europene. A fost implementat în cadrul proiectului european EUlectionplay în 4 țări: România, Bulgaria, Portugalia si Slovacia. Cu ajutorul acestui joc elevii învață cum să guverneze un oraș, cum să își aleagă prioritățile, cum să aloce resurse și cum să convingă ceilalți jucători să voteze propunerile lor.
Organizație parteneră:
Aspire Teachers este un ONG care vrea să aducă un profesor excelent în fața fiecărui copil din România. Misiunea lor este să conecteze școala cu viața reală prin profesori excelenți. Susțin formarea de calitate a profesorilor din România prin activități aplicate de pregătire cu o curriculă multidisciplinară, cu practici pedagogice de impact adaptate la realitățile secolului 21.
Ambasada Suediei în România lucrează pentru a promova și extinde relațiile dintre România și Suedia în toate sectoarele politice. Ambasadoarea Therese Hydén conduce ambasada din septembrie 2019. O activitate importantă a ambasadei este de a lucra pentru creșterea schimburilor comerciale între cele două țări noastre prin promovarea companiilor suedeze prezente în România și/sau a companiilor care intenționează să se stabilească aici. Acest efort se face împreună cu biroul local Business Sweden Office, care poate informa companiile suedeze despre oportunitățile de export în România.
Înscrieri aici: https://forms.gle/
*Proiecțiile de film se desfășoară în Studioul Horia Bernea, Cinema Muzeul Țăranului, str. Monetăriei, nr. 3, sector 1, București. Toate proiecțiile sunt urmate de o discuție.
*Atelierele și expoziția se desfășoară în sala Media.
*Jocul interactiv Electionville se va desfășura în lobby-ul cinematografului.
*Toate activitățile sunt gratuite.
Târgul de voluntariat @ Zilele Liceenilor la One World România#17
Pentru 2024, demersul festivalului de a aduce societatea civilă cât mai în atenția publicului se ramifică cu o componentă de târg de voluntariat activ, parte din programul Zilele Liceenilor,. Târgul de voluntariat se va desfășura între 11 și 13 aprilie la Muzeul Țăranului Român și include 7 ONG-uri din România la care tinerii pot face voluntariat. Ei își vor prezenta activitatea, pe teme diverse de interes public, de la tehnologie civică și drepturile animalelor, la conștientizarea bolilor autoimune sau educație. Code for Romania / Commit Global, cea mai mare organizație de tehnologie civică din lume, Asociația Red Panda, cu misiunea de a crea legături puternice între oameni și animale, Asociația Pacienților cu Afecțiuni Autoimune (APAA), asociația ApTI, care susține și promovează internetul liber, Her Time România, prima organizație non-guvernamentală care susține generațiile viitoare de femei din România, Fundația Tineri pentru Tineri, care dezvoltă și implementează programe de educație pentru sănătate sexuală, și FDP-Protagoniști în educație, care lucrează de 27 de ani pentru a oferi acces egal la educație și la o copilărie normală pentru copiii vulnerabili, sunt ONG-urile care așteaptă tinerii cu activități gândite special pentru ei la standurile din cadrul Târgului de Voluntariat OWR.
Zilele Liceenilor se desfășoară cu sprijinul Kaufland România. Toate evenimentele din cadrul Zilelor Liceenilor sunt cu intrare liberă, cu înscriere în prealabil.
Detalii despre târgul de voluntariat :
Code for Romania / Commit Global este cea mai mare organizație de tehnologie civică din lume, care din 2016 identifică probleme sociale sistemice și generalizate și construiește infrastructura digitală gratuită de care societatea are nevoie. Organizația aduce la Zilele Liceenilor aplicația de voluntariat VIC, pe care tinerii își pot gestiona timpul și activitățile dedicate comunităților prin ONG-uri, pot găsi organizații cu care rezonează și răspunde apelurilor de voluntariat. Pentru cei care în 2024 votează pentru prima dată, dar și pentru orice tânăr interesat de viața cetății, Code deschide discuția despre soluțiile digitale pentru alegeri precum Monitorizare Vot, prin care tinerii pot fi observatori în secțiile de votare, o experiență democratică valoroasă pentru ei cât și pentru întreaga societate.
Asociația Red Panda derulează programe și proiecte pentru creșterea nivelului de bunăstare a animalelor. Misiunea lor este de a salva animale, dar totodată de a crea legături puternice între oameni și animale, educând comunitățile asupra necesităților acestora și promovând practici responsabile de îngrijire.
La târg, participanții vor afla mai multe despre centrul de adopție și posibilități de a se implica, precum voluntariatul. De asemenea, la stand tinerii pot face cunoștință și cu un cățel deja adoptat.
Asociația Pacienților cu Afecțiuni Autoimune - APAA este una dintre cele mai mari și mai active asociații de pacienți din România. APAA s- a înfiinţat în anul 2010 din dorinţa de a oferi suport persoanelor cu afecţiuni autoimune, dar şi familiilor acestora. Standul va cuprinde pe de-o parte materiale video de informare și interactive, de realitate virtuală, dar și demonstrații practice despre cum se ia corect tensiunea și glicemia. Jurnalista Monica Rădulescu va vorbi despre sănătatea femeii, iar Marilena Debu despre hepatite, screening și tratamente. Participanții vor afla cum să identifice corect că trebuie să facă investigații, dar și care sunt afecțiunile autoimune și ce nevoi au persoanele afectate.
ApTI este o asociație nonguvernamentală care susține și promovează o lume digitală liberă și deschisă prin respectarea drepturilor fundamentale ale omului. Un Internet liber este un mediu în care libertatea de exprimare și viața privată sunt respectate și garantate. O lume digitală deschisă reprezintă o garanție a accesului legal și sigur la beneficiile aduse de tehnologia informației. Organizația propune discuții despre tehnologie și drepturile omului, în special despre libertatea de exprimare și viața privată, despre influența AI și cum poate afecta drepturile fundamentale, dar și un concurs cu premii pentru cei care-și cunosc drepturile. Tot la stand participanții vor putea lua gratuit stickere cool despre drepturi digitale.
Her Time România este prima organizație non-guvernamentală, care susține generațiile viitoare de femei din România în dezvoltarea lor personală și profesională. Organizația va desfășura activități de informare și alte surprize interactive.
Fundația Tineri pentru Tineri se ocupă de mai bine de 25 de ani cu crearea, dezvoltarea și implementarea de programe de educație pentru sănătate sexuală și de educație pentru viața de familie, dedicate tinerilor din România. Fundația va participa cu o serie de activități interactive dedicate publicului, de informare și înțelegere a felului în care poți avea grijă de sănătatea corpului, dar și de exersare a abilităților sociale precum vorbitul în public.
FDP-Protagoniști în educație lucrează de 27 de ani pentru a oferi acces egal la educație și la o copilărie normală pentru copiii vulnerabili, cu scopul de a-i încuraja să își construiască o viață autonomă, relații sănătoase și o stimă de sine crescută. FDP va prezenta principalele programe Școala Socială Sportivă Real Madrid, Centrul Wonder, un centru de zi care deruleaza terapii și activități pt copiii cu dificultăți de învățare și va interacționa cu participanții.
Parteneri Zilele Liceenilor
Într-o dimineață rece de februarie, Niki, în vârstă de 12 ani, și familia sa ajung la o stație de metrou din Harkiv pentru a se adăposti din calea terorii războiului de afară. Pentru familia lui Niki, lumina zilei este sinonimă cu pericolul de moarte, iar băiatului nu i se permite să părăsească stația, unde trăiește sub incandescența neîntreruptă a neoanelor. Hoinărind printre vagoane abandonate și peroane, Niki o întâlnește pe Vika (11 ani) și în fața sa se deschide o lume nouă. Pe măsură ce legătura dintre ei devine din ce în ce mai puternică, cei doi copii își găsesc din nou curajul să lase razele soarelui să le lumineze fețele.
Ediția a 17-a a festivalului își extinde componenta educațională printr-un program dedicat adolescenților și dialogului intergenerațional, care cuprinde mai multe evenimente ce se desfășoară pe durata a trei zile consecutive.
Programul cuprinde șase evenimente cu proiecții de film, șapte ateliere non-formale, o expoziție invitată, deschisă publicului larg și o serie de activări on-site, printre care un târg de voluntariat, discuții de pregătire pentru receptarea filmelor și întâlniri cu autori și cineaști.
Evenimentul se desfășoară la Muzeul Țăranului Român, în Sala Cinema și Sala Media, și este sprijinit de Kaufland România.
Așteptăm peste 900 de adolescenți la evenimentele pregătite împreună cu o serie de organizații: UNHCR, Expert Forum, Funky Citizens, Asociația Rhea, și alți parteneri.
Scopul este acela de a oferi o experiență de învățare, familiarizare cu filmul documentar și explorare socio-emoțională pentru o categorie diversă de adolescenți din zone diferite, de la licee din București și împrejurimi, experiența cinematografică fiind mediată prin exerciții de receptare și dublată de ateliere și contexte de socializare.
Tot aici, într-un exercițiu-pilot, propunem o întâlnire între adolescenți și seniori, în parteneriat cu centre de zi din București.
Participarea este gratuită, cu înscriere în prealabil: https://forms.gle/
Fotofobia
R: Ivan Ostrochovský, Pavol Pekarčík / 2023 / 71 min. / Color
11 aprilie
Studioul Horia Bernea, Cinema Muzeul Țăranului
ora 10:00 și ora 15:00
Într-o dimineață rece de februarie, Niki, în vârstă de 12 ani, și familia sa ajung la o stație de metrou din Harkiv pentru a se adăposti din calea terorii războiului de afară. Pentru familia lui Niki, lumina zilei este sinonimă cu pericolul de moarte, iar băiatului nu i se permite să părăsească stația, unde trăiește sub incandescența neîntreruptă a neoanelor. Hoinărind printre vagoane abandonate și peroane, Niki o întâlnește pe Vika (11 ani) și în fața sa se deschide o lume nouă. Pe măsură ce legătura dintre ei devine din ce în ce mai puternică, cei doi copii își găsesc din nou curajul să lase razele soarelui să le lumineze fețele.
Vis. Viață
R: Ruxandra Gubernat / 2024 / 84 min. / Color
12 aprilie
Studioul Horia Bernea, Cinema Muzeul Țăranului
ora 15:00
13 aprilie
Studioul Horia Bernea, Cinema Muzeul Țăranului
ora 11:00
“Vis.Viață” urmărește trei adolescenți în ultimii ani de liceu, înainte, în timpul și după Covid. În timp ce își fac planuri să plece din România după ce termină liceul, Una - o actriță, Habet - un trapper și Ștefania - o activistă de mediu, se găsesc prinși între drame și dileme legate de viitor. Cum le va afecta planurile tot ce se întâmplă în jurul lor? Cine va reuși?
Anii tinereții noastre
Proiecția cuprinde o serie de patru scurt-metraje produse în perioada 1970-1987 de către Studioul Sahia - viața și frământările adolescenților anilor sunt portretizate în aceste filme propuse spre discuție din perspectivă contemporană. Ce din temerile, speranțele și visele adolescenților de atunci sunt încă vii pentru adolescenții de acum și ce nu mai seamănă deloc?
Scurt-metraje în selecție:
Adolescența - Florica și Paul Holban / 1970 / 11 min. / Alb-Negru
Iarna unor pierde vară… - Iancu (Ion) Moscu / 1974 / 10 min. / Alb-Negru
Pe malul Ozanei - Copel Moscu / 1984 / 13 min. / Color
Absolvenții - Doru si Paula Segall / 1986 / 11 min. / Color
12 aprilie
Studioul Horia Bernea, Cinema Muzeul Țăranului
ora 10:00
Eu sunt regizorul / regizoarea poveștii mele
Proiecția-eveniment este compusă din vizionarea a două scurtmetraje realizate de regizoarea Alina Șerban și o întâlnire cu o parte din echipele de creație. În cadrul proiectului, Alina Șerban a susținut cu tinerii din centre de plasament ateliere de storytelling de film unde aceștia au regizat și interpretat scene din propriile vieți.
Vanessa / 2023 / 27 min. / Color
Eu sunt Nicu / 2023 / 16 min. / Color
13 aprilie
Studioul Horia Bernea, Cinema Muzeul Țăranului
ora 13:30
Locul meu unde e? / Finding my place
Atelier de teatru forum
Trainer: Anca Munteanu (actriță, dramaturgă)
11 aprilie
Sala Media, Cinema Muzeul Țăranului
ora 12:30-14:00 și 17:00-18:30
„În cadrul acestui atelier voi provoca participanții să răspundă la întrebarea „Unde e locul meu?”, folosind o combinație de jocuri teatrale, exerciții de scriere creativă și teatru forum. Vom analiza, împreună, situații (pe care participanții voluntari doresc să le împărtășească) în care adolescenții s-au simțit integrați sau neintegrați, vom explora ideea de comunitate și de micro-comunitate. Prin punerea în context teatral al situațiilor în care adolescenții s-au simțit integrați/neintegrați, vom încerca să găsim, împreună, soluții la acestea, atât la nivel de individ, cât și la nivel de grup și de societate.” (Anca Munteanu, trainer)
Anca Munteanu este actriță și dramaturgă. Este co-fondatoare a Platformei de explorări artistice Rhea și a centrului educațional non-formal Flori,fete și băieți. Absolventă UNATC, rezidentă a Școlii de teatru politic de la Macaz și Drama 5: rezidențe de scriere dramatică de la Reactor. A debutat ca autoare dramatică cu piesa Nuntă în Oaș, montată la Teatrul de Nord Satu Mare, iar ca actriță în lungmetrajul Teambuilding. A înființat și a coordonat, începând cu aprilie 2022, trupa de teatru de adolescenți ucraineni UPT(Underground Pickles Team), facilitată de Asociația Moașelor Independente. A facilitat ateliere de teatru în cadrul festivalurilor de teatru ID Fest, Ideo Ideis și Reactiv.
Organizații partenere:
RHEA (platformarhea.ro) este o platformă de explorări artistice interdisciplinare, axate mai ales pe arte performative și cinematografie. Scopul nostru este să contribuim la cercetarea și producția artistică internațională. Mai mult, vrem să explorăm tematici relevante publicului feminin și să oferim un spațiu de lucru în special artistelor și profesionistelor cu care împărtășim valori comune.
UNHCR, Agenția ONU pentru Refugiați, este o organizație globală dedicată salvării de vieți, protejării drepturilor și construirii unui viitor mai bun pentru persoanele forțate să își părăsească locuințele din cauza conflictelor și a persecuțiilor. Conducem acțiunile internaționale de protecție a refugiaților, a comunităților strămutate forțat și a apatrizilor. Oferim asistență pentru salvarea de vieți, contribuim la protejarea drepturilor fundamentale ale omului și dezvoltăm soluții care să asigure că oamenii au un loc sigur numit acasă, unde își pot construi un viitor mai bun. De asemenea, lucrăm pentru a ne asigura că apatrizilor li se acordă o naționalitate. Lucrăm în peste 130 de țări, folosindu-ne experiența pentru a proteja și a avea grijă de milioane de oameni.
Înscrieri aici: https://forms.gle/
Cum te implici în viața cetății?
Atelier de educație și implicare civică
Traineri: Elena Calistru (Președintă și Co-fondatoare Funky Citizens), Ana Mocanu (Community Manager Funky Citizens)
12 aprilie
Sala Media, Cinema Muzeul Țăranului
ora 12:30-14:00 și 17:00-18:30
Educația civică e materia care nu ne-a fost prezentată suficient în școală. În viziunea noastră, ne explică felul în care funcționează democrația românească și rolul nostru de cetățeni. E important să înțelegem sistemul dacă plănuim să-l schimbăm. La fel de important e să înțelegem acel clișeu cu „schimbarea începe cu tine”. Iată câteva dintre subiectele pe care le vom parcurge împreună:
Ana Mocanu face de 6 ani proiecte pentru tineret pe subiecte precum implicare civică, drepturile elevului, zone defavorizate și egalitate de gen. Ana ocupă postul de community manager la Funky și se ocupă de conectarea comunităților locale și naționale de cetățeni implicați civic, jurnaliști și activiști. Ea se mai ocupă și de partea de cercetare a organizației în subiecte precum transparența instituțiilor publice și cum afectează dezinformarea în rândul tinerilor.
Elena Calistru este președintele și co-fondatoarea organizației Funky Citizens. Pe lângă rolul de reprezentant al societății civile la nivel european în Consiliul Social și Economic, Elena ia urma banilor publici din România prin expertiza sa pe bugetele instituțiilor publice și achiziții publice. Ea are o expertiză vastă în coordonarea campaniilor de observare independentă a alegerilor, acțiunilor de advocacy la nivel legislativ și combaterea dezinformării.
Organizația parteneră:
Funky Citizens e locul de întâlnire al cetățenilor care nu se resemnează cu status quo-ul, ci își înțeleg rolul în democrație, motiv pentru care își încordează mușchiul civic și iau adesea parte la procesul decizional. Cele mai puternice arme ale noastre sunt inițiativele care folosesc deștept tehnologia, advocacy-ul bazat pe date și comunicare, precum și educația civică – pilon transversal în tot ce facem. Funky este fondatorul proiectului Factual.ro, primul site de fact-checking al declarațiilor politice din România, membru al International Fact-checking Network și European Fact-checking Network și third-party fact-checker în programul Meta de verificare a postărilor ce conțin dezinformare. Pe partea de jurnalism, Funky a fondat proiectul Buletin de București, un proiect editorial de urmărire a banilor publici din București și Ilfov.
Înscrieri aici: https://forms.gle/
Jocul Escape Fake și cum este folosită tehnologia deep fake pentru a propaga dezinformarea online
Atelier de educație media
Traineri: Irina Paraschivoiu (Chief Operations Officer Polycular), Thomas Layer Wagner (artist, designer, fondator Polycular)
13 aprilie
Sala Media, Cinema Muzeul Țăranului
ora 13:15
În cadrul acestui workshop, participanții vor avea o primă parte introductivă, în cadrul căreia analizăm conceptele de deep fakes, tehnologiile utilizate și exemplul virale în acest sens. În a doua parte a workshop-ului, participanții vor fi împărțiți în echipe pentru a juca Escape Fake, un joc de realitate augmentată de tip escape room care poate fi jucat pe dispozitive mobile. Utilizatorii sunt contactați de un hacker de realitate cuantică care îi ghidează printr-o rețea de întrebări triviale, puzzle-uri de realitate augmentată și indicii pentru a demasca ceea ce este „fals” și, în cele din urmă, pentru a ne salva pe toți de un viitor distopic. Vizitatorii sunt invitați să încerce jocul Escape Fake, să își testeze cunoștințele despre falsuri, verificarea faptelor și dezinformare și să contribuie cu ideile lor pentru un viitor fără falsuri.
Irina Paraschivoiu este Chief Operations Officer la compania de gaming educațional Polycular. Irina lucrează în domeniul strategiei digitale, este cercetător și creează proiecte de mobilitate urbană, îmbinând nevoile oamenilor cu progresul tehnologic. Printre altele, ea face un doctorat în human-computer interaction cu accent pe tehnologia urbană. Ea a inițiat o varietate de proiecte de inovare în sectoarele public, privat și non-profit și este pasionată de responsabilizarea utilizatorilor prin design participativ.
Thomas Layer Wagner este fondator al companiei de gaming educațional Polycular, artist, designer și cercetător. Pasiunea sa este de a crea prototipuri și noi experiențe educative folosind realitatea virtuală, de la instalații de artă media, la jocuri bazate pe provocările din lumea digitală. Acesta lucrează în domeniul artei interactive de 12 ani.
Mădălina Voinea lucrează în analiza digitală a narativelor de dezinformare de pe social media, având un background în relații internaționale și analiză politică. În domeniul cetățeniei active, lucrează pe probleme de combatere a dezinformării și oferă cursuri de public speaking și în „Let’s talk about YOU(th)!”, program dedicat împuternicirii tinerilor din România și Republica Moldova.
Înscrieri aici: https://forms.gle/
Cum putem folosi arta și tehnologia pentru a traduce fenomenul dezinformării pe înțelesul tuturor?
Atelier de educație media
Traineri: Sorin Ioniță (președinte Expert Forum), Alex Lungu (producător video)
13 aprilie
Sala Media, Cinema Muzeul Țăranului
ora 15:15
În cadrul acestui atelier moderat de Sorin Ioniță, artiști din România, Austria și Belarus vor povesti experiența lor în crearea de opere care contribuie la înțelegere de către publicul larg a impactului fenomenului dezinformării. Vom avea sesiuni de câte 20 de minute, centrate pe întrebarea de la care fiecare artist și-a pornit creația.
Sorin Ioniță este preşedintele think tankului Expert Forum (EFOR) unde derulează, între altele, activităţi de monitorizare a dezinformării online, coordonează proiectul China Index în cinci state europene şi livrează asistenţă umanitară în Ucraina. Comentează actualitatea pe radio şi TV, e blogger şi fotograf. A absolvit Politehnica Bucureşti; apoi Filozofie; un Master la CEU; si doctorat în Ştiinţe Politice. A fost bursier Fulbright la Georgetown University, DC. E autorul volumului Deceniul furiei şi indignării: cum ne-au schimbat ultimii zece ani, Humanitas, 2021.
Alex Lungu este un producător audio-video care se concentrează pe documentare, animație și edu-tainment. Împreună cu Ana Turos, au dezvoltat expoziția de artă „Look out! Videoclipuri peste un an”, în care o replică de inteligență artificială îți spune totul despre deep fakes și posibilitățile lor infinite. Instalația lor explorează creația vizuală bazată pe difuzie AI, posibilitățile sale infinite și impactul potențial asupra vieții unui individ.
Elena Rabkina este artistă, activistă, mentor și co-organizatoare a mai multor festivaluri de artă din Minsk. Ea cercetează și documentează povestea imaterială a oamenilor, a lucrurilor și a locurilor, precum și rolul comunităților în acestea. Lucrările ei artistice reflectă frecvent asupra sănătății mintale, migrației, activismului și construirii comunităților.
Egor Kraft este un artist interdisciplinar care lucrează la intersecția dintre artă, media, tehnologie, film și cercetare. În prezent, predă, de asemenea, la Kunstuniversität Linz. Egor a primit New Technological Art Award (2022), precum și numeroase alte nominalizări. Expoziția sa de artă expusă la One World, Hashdox, a primit mențiunea de onoare în cadrul concursului STARTS 2023.
Organizație parteneră:
Expert Forum (EFOR) este un think tank cu sediul la București, înființat în 2011 de experți renumiți în domeniul politicilor publice și al reformei guvernanței publice. Principalele sectoare acoperite de organizație sunt: reforma administrației, reforma justiției și anticorupție; energie, cetățenie activă și alegeri, propagandă și dezinformare. Membrii Expert Forum au fost implicați în cele mai importante evaluări ale reformelor instituționale, analizând procesul politic din ultimii ani în România și în țările vecine (în special în Balcanii de Vest și Moldova), în colaborare cu Comisia Europeană, Consiliul Europei, Banca Mondială și Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare.
Înscrieri aici: https://forms.gle/
Electionville - un joc civic care te va învăța cum să guvernezi orașul tău de vis
Joc interactiv - atelier - pe echipe
11 aprilie
Sala de creativitate (et. 1), Cinema Muzeul Țăranului
ora 12:30
Electionville este un joc de podea multipremiat, creat de un profesor de educație civică sub umbrela Agenției Suedeze și folosit de școli din mai multe țări europene. A fost implementat în cadrul proiectului european EUlectionplay în 4 țări: România, Bulgaria, Portugalia si Slovacia. Cu ajutorul acestui joc elevii învață cum să guverneze un oraș, cum să își aleagă prioritățile, cum să aloce resurse și cum să convingă ceilalți jucători să voteze propunerile lor.
Organizație parteneră:
Aspire Teachers este un ONG care vrea să aducă un profesor excelent în fața fiecărui copil din România. Misiunea lor este să conecteze școala cu viața reală prin profesori excelenți. Susțin formarea de calitate a profesorilor din România prin activități aplicate de pregătire cu o curriculă multidisciplinară, cu practici pedagogice de impact adaptate la realitățile secolului 21.
Ambasada Suediei în România lucrează pentru a promova și extinde relațiile dintre România și Suedia în toate sectoarele politice. Ambasadoarea Therese Hydén conduce ambasada din septembrie 2019. O activitate importantă a ambasadei este de a lucra pentru creșterea schimburilor comerciale între cele două țări noastre prin promovarea companiilor suedeze prezente în România și/sau a companiilor care intenționează să se stabilească aici. Acest efort se face împreună cu biroul local Business Sweden Office, care poate informa companiile suedeze despre oportunitățile de export în România.
Înscrieri aici: https://forms.gle/
*Proiecțiile de film se desfășoară în Studioul Horia Bernea, Cinema Muzeul Țăranului, str. Monetăriei, nr. 3, sector 1, București. Toate proiecțiile sunt urmate de o discuție.
*Atelierele și expoziția se desfășoară în sala Media.
*Jocul interactiv Electionville se va desfășura în lobby-ul cinematografului.
*Toate activitățile sunt gratuite.
Târgul de voluntariat @ Zilele Liceenilor la One World România#17
Pentru 2024, demersul festivalului de a aduce societatea civilă cât mai în atenția publicului se ramifică cu o componentă de târg de voluntariat activ, parte din programul Zilele Liceenilor,. Târgul de voluntariat se va desfășura între 11 și 13 aprilie la Muzeul Țăranului Român și include 7 ONG-uri din România la care tinerii pot face voluntariat. Ei își vor prezenta activitatea, pe teme diverse de interes public, de la tehnologie civică și drepturile animalelor, la conștientizarea bolilor autoimune sau educație. Code for Romania / Commit Global, cea mai mare organizație de tehnologie civică din lume, Asociația Red Panda, cu misiunea de a crea legături puternice între oameni și animale, Asociația Pacienților cu Afecțiuni Autoimune (APAA), asociația ApTI, care susține și promovează internetul liber, Her Time România, prima organizație non-guvernamentală care susține generațiile viitoare de femei din România, Fundația Tineri pentru Tineri, care dezvoltă și implementează programe de educație pentru sănătate sexuală, și FDP-Protagoniști în educație, care lucrează de 27 de ani pentru a oferi acces egal la educație și la o copilărie normală pentru copiii vulnerabili, sunt ONG-urile care așteaptă tinerii cu activități gândite special pentru ei la standurile din cadrul Târgului de Voluntariat OWR.
Zilele Liceenilor se desfășoară cu sprijinul Kaufland România. Toate evenimentele din cadrul Zilelor Liceenilor sunt cu intrare liberă, cu înscriere în prealabil.
Detalii despre târgul de voluntariat :
Code for Romania / Commit Global este cea mai mare organizație de tehnologie civică din lume, care din 2016 identifică probleme sociale sistemice și generalizate și construiește infrastructura digitală gratuită de care societatea are nevoie. Organizația aduce la Zilele Liceenilor aplicația de voluntariat VIC, pe care tinerii își pot gestiona timpul și activitățile dedicate comunităților prin ONG-uri, pot găsi organizații cu care rezonează și răspunde apelurilor de voluntariat. Pentru cei care în 2024 votează pentru prima dată, dar și pentru orice tânăr interesat de viața cetății, Code deschide discuția despre soluțiile digitale pentru alegeri precum Monitorizare Vot, prin care tinerii pot fi observatori în secțiile de votare, o experiență democratică valoroasă pentru ei cât și pentru întreaga societate.
Asociația Red Panda derulează programe și proiecte pentru creșterea nivelului de bunăstare a animalelor. Misiunea lor este de a salva animale, dar totodată de a crea legături puternice între oameni și animale, educând comunitățile asupra necesităților acestora și promovând practici responsabile de îngrijire.
La târg, participanții vor afla mai multe despre centrul de adopție și posibilități de a se implica, precum voluntariatul. De asemenea, la stand tinerii pot face cunoștință și cu un cățel deja adoptat.
Asociația Pacienților cu Afecțiuni Autoimune - APAA este una dintre cele mai mari și mai active asociații de pacienți din România. APAA s- a înfiinţat în anul 2010 din dorinţa de a oferi suport persoanelor cu afecţiuni autoimune, dar şi familiilor acestora. Standul va cuprinde pe de-o parte materiale video de informare și interactive, de realitate virtuală, dar și demonstrații practice despre cum se ia corect tensiunea și glicemia. Jurnalista Monica Rădulescu va vorbi despre sănătatea femeii, iar Marilena Debu despre hepatite, screening și tratamente. Participanții vor afla cum să identifice corect că trebuie să facă investigații, dar și care sunt afecțiunile autoimune și ce nevoi au persoanele afectate.
ApTI este o asociație nonguvernamentală care susține și promovează o lume digitală liberă și deschisă prin respectarea drepturilor fundamentale ale omului. Un Internet liber este un mediu în care libertatea de exprimare și viața privată sunt respectate și garantate. O lume digitală deschisă reprezintă o garanție a accesului legal și sigur la beneficiile aduse de tehnologia informației. Organizația propune discuții despre tehnologie și drepturile omului, în special despre libertatea de exprimare și viața privată, despre influența AI și cum poate afecta drepturile fundamentale, dar și un concurs cu premii pentru cei care-și cunosc drepturile. Tot la stand participanții vor putea lua gratuit stickere cool despre drepturi digitale.
Her Time România este prima organizație non-guvernamentală, care susține generațiile viitoare de femei din România în dezvoltarea lor personală și profesională. Organizația va desfășura activități de informare și alte surprize interactive.
Fundația Tineri pentru Tineri se ocupă de mai bine de 25 de ani cu crearea, dezvoltarea și implementarea de programe de educație pentru sănătate sexuală și de educație pentru viața de familie, dedicate tinerilor din România. Fundația va participa cu o serie de activități interactive dedicate publicului, de informare și înțelegere a felului în care poți avea grijă de sănătatea corpului, dar și de exersare a abilităților sociale precum vorbitul în public.
FDP-Protagoniști în educație lucrează de 27 de ani pentru a oferi acces egal la educație și la o copilărie normală pentru copiii vulnerabili, cu scopul de a-i încuraja să își construiască o viață autonomă, relații sănătoase și o stimă de sine crescută. FDP va prezenta principalele programe Școala Socială Sportivă Real Madrid, Centrul Wonder, un centru de zi care deruleaza terapii și activități pt copiii cu dificultăți de învățare și va interacționa cu participanții.
Parteneri Zilele Liceenilor