Civil Society Pitch este un program intensiv de dezvoltare creat pentru ONG-uri și cercetători vizuali din Bulgaria, Ungaria, Moldova și România. Programul nostru urmărește să faciliteze dialogul între activiști și cineaști, și să stimuleze crearea de noi proiecte de film documentar care abordează teme sociale și drepturile omului.
Pe parcursul programului, participanții beneficiază de ateliere, seminarii și sesiuni de mentorat cu profesioniști și specialiști internaționali. Experții oferă îndrumare și feedback personalizat participanților, ajutându-i să navigheze etapele dezvoltării filmului și procesul de producție.
În cadrul OWR #17, cea de-a cincea ediție Civil Society Pitch se va încheia cu o sesiune publică de pitching, sâmbătă, 13 aprilie, de la ora 11:30, la Centrul Ceh București, în urma căreia unul dintre cele cinci proiecte participante va primi un premiu în valoare de 4.000 de euro. Câștigătorul va fi anunțat la Gala de închidere a festivalului, în aceeași zi, de la ora 19:00, la Cinema Elvire Popesco.
Tot în 2024, Civil Society Pitch va lansa un Forum dedicat absolvenților programului. Platforma va ajuta la consolidarea relațiilor dintre ONG-uri și cercetătorii vizuali din țările participante și va deveni un hub de interacțiune și sprijin reciproc. De asemenea, forumul va găzdui întâlniri și seminarii menite să sprijine colaborările între activiști și cineaști, asigurându-se că impactul Civil Society Pitch continuă dincolo de finalizarea programului.
Juriu:
Elena Martin, producătoare de film documentar
Martichka Bozhilova, producătoare, director Balkan Documentary Center
Viera Čákanyová, regizoare
Proiecte:
Sunbirds – Fanni Hatházi (Ungaria) & Romanian Ornithological Society (România)
Life on pause – Anthoniy Hristov & Single Step (Bulgaria)
White, Green and Queer – Kosta Karakashyan & Deystvie (Bulgaria)
Demon on four wheels – Alexandru Oiță (România)
Spread your wings / Când mintea zboară – Anelise Sălan & Romanian Ornithological Society (România)
Civil Society Pitch este organizat de Asociația One World Romania în parteneriat cu: Balkan Documentary Center (Bulgaria), Festivalul internațional de documentar de drepturile omului VERZIO (Ungaria), MOLDOX Lab (Republica Moldova), Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale”, Universitatea Națională de Arte București, Masterul de Antropologie SNSPA, Masterul de Studii Vizuale și Societate SNSPA (România).
Locații: Centrul Ceh București, KAS Rule of Law Programme South East Europe
Forum Civil Society Pitch este un program cultural multianual co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.
Coordonator program: Raluca R. Gorgos
Programul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul programului sau de modul în care rezultatele programului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.
13 aprilie - Cinema Elvire Popesco - Institutul Francez - ora 15:30 -
„A citi istoria în răspăr - Documentar; Adevăr; Montaj”
Contemplând spectacolul actual al istoriei, vedem cum urmele credinței în memorie ca scut împotriva răului și în istorie ca lecție, care a fost definitorie pentru ultima jumătate a secolului al XX-lea, pare să se disipeze treptat. Care este adevărata relevanță socio-politică a unei practici documentare creative care are la bază reanimarea unor imagini de arhivă? Ce sunt „memoria” și „istoria”?
Examinând critic propria mea practică cinematografică care utilizează astfel de imagini de arhivă ("SPECIALISTUL" - 1999, "VĂ IUBESC PE TOȚI" - 2004 și "JAFFA - MECANICA PORTOCALEI" - 2009), voi aborda întrebările conceptuale și teoretice, precum și provocările politice pe care le ridică utilizarea „radicală” (creativă) a imaginilor de arhivă – în special imagini istorice realizate inițial de puteri dominante și naționaliste. Concentrându-mă pe rolul pe care acestea îl joacă în modelarea conceptelor de „istorie” și „memorie”, precum și pe modul în care sunt înțelese aceste noțiuni, voi invita la abordarea acestor concepte prin prisma propriei mele experienței aplicate și la interpretarea critică a unor elemente de bază ale limbajului cinematografic, ca încadratura, cronologia, racordul de continuitate, perspectiva, privirea sau noțiunea de martor.
În final, voi propune ca „montajul”, ca practică și concept, ca gest și metodologie, să fie înțeles ca un factor regenerator întru o practică cinematografică permanentă, radicală și creativă a lucrului cu arhivele. Voi încheia făcând referire la proiectele mele de cercetare și arhivistică digitală [Montageinterdit.net, Common Archive Palestine 1948], pentru a explora potențialul pe care îl are procesul de de-arhivare/re-arhivare ca un cadru conceptual și ca un proces creativ continuu, care începe de la citirea istoriei (și a arhivelor) în răspărul convingerilor, presupozițiilor, principiilor etice și morale pe care le implică.
Eyal Sivan
Eyal Sivan s-a născut în 1964 în Haifa, Israel și a crescut în Ierusalim. După ce a activat ca fotograf profesionist în Tel Aviv, părăsește Israelul în 1985 și se stabilește în Paris. De atunci, își împarte timpul între Europa și Israel. Regizor și producător, Sivan publică și ține prelegeri pe teme precum conflictul israeliano-palestinian, etica documentarelor, crimele politice și reprezentarea lor, utilizarea politică a memoriei și genocid. Este fondatorul și directorul artistic al companiei de producție de filme documentare cu sediul la Paris, momento!, și al agenției de distribuție de filme Scalpel. Sivan a fost profesor asociat în producția media la Școala de Arte și Industrii Digitale (ADI) de la Universitatea din East London (UEL), unde a coordonat programul de masterat în film, video și new media. În prezent, Sivan este membru onorific al Universității Exeter din Marea Britanie, predă la Masteratul în Film la Academia de Film din Olanda din Amsterdam și este membru al consiliului editorial al editurii La Fabrique din Paris.
„Note din Eremocen”, realizat de Viera Čákanyová, este un documentar experimental ce prezintă un posibil viitor, unde Eremocenul încapsulează ideea unei noi epoci care este modelată de activitatea umană asupra mediului și de schimbările profunde din conștiința noastră colectivă. Acest tărâm este un nucleu fictiv al unui grup de oameni de știință, filozofi și artiști profund preocupați de mediul înconjurător, unde se întâlnesc descoperiri științifice, materiale globale de arhivă, expresii artistice și inteligența artificială care generează acestă lume posibilă. Documentarul crează un puzzle al consecințelor unor activități umane necontrolate, explorând declinul rapid al mediului și intensificarea evenimentelor meteorologice. Filmul încearcă să ilustreze urgența de a înțelege că suntem interconectați în această schimbare planetară. Acest documentar invită spectatorul să reflecteze asupra rolului individual și colectiv în modelarea viitorului planetei. Plasează un simț al responsabilității și un apel la acțiune, îndemnându-ne să devenim administratori ai planetei noastre și făuritori ai unui viitor care cuprinde echilibrul cu natura. (Carmen Lascoiu)
Incident este cel mai recent film al cineastului Bill Morrison care, după ce s-a impus în peisajul cinematografic transformând în hipnotice simfonii vizuale degradările unor fâșii de peliculă, își inversează de data asta formula consacrată. În loc să se uite dincolo de conținut, la materia însăși a imaginilor, Morrison se întoarce acum la conținut, extinzând până înspre punctul de ruptură materialul de data aceasta digital provenit de la varii tipuri de camere de supraveghere care surprind una din numeroasele erori polițienești fatale care ritmează aplicarea „legii și ordinii” în Statele Unite. Alegând să nu apeleze la retorica vreunei facțiuni ideologice sau politice din cele care comentează activ astfel de incidente tragice, Morrison prezintă sobru diferite puncte de vedere tehnologice, care sunt inevitabil și umane. (Liri Alienor Chapelan)
„Așteptând roboții” este al doilea film al tânărului Natan Castay, un eseu deopotrivă personal și de o mare amplitudine filozofică care pornește de la necesitatea lui Castay, proaspăt șomer, de a se alătura armatei de „proletari digitali” care realizează sarcini aparent absurde ce hrănesc imensa mașinărie a inteligenței artificiale - tocmai cea care le va suprima curând locurile de muncă, lor și altor nenumărați muncitori din toate sectoarele și din întreaga lume. Tehnologia ca martor, tehnologia ca stăpân; tehnologia ca unealtă, tehnologia ca scop; și bineînțeles, filmul ca produs tehnologic - despre aceste teme vorbesc cu luciditate cele două titluri din calup. (Liri Alienor Chapelan)
Titlul filmului Kumjanei Novakova, al doilea pe care îl realizează despre crimele de război din Bosnia și pe care autoarea preferă să-l numească o „cercetare performativă” mai curând decât un documentar, este înșelător. În loc să vorbească despre tăcerea rațiunii, el ne prezintă de fapt exact contrariul, și un contrariu cu atât mai terifiant: rațiunea, metoda, capacitatea de sistematizare puse în slujba anihilării etnice. Chinurile la care au fost supuse persoanele de sex feminin - femei și copile - de credință musulmană din orașul Foča, torturile sexuale constante, înființarea de lagăre unde acestea erau ținute la dispoziția soldaților sârbi și ulterior vânzarea lor ca sclave sexuale partizanilor muntenegreni, depășesc ca amploare și intenționalitate violurile izolate care au fost atât de mult timp considerate o inevitabilă pagubă colaterală a conflictelor armate. Evenimentele, pe care Novakova le ilustrează printr-o intensă prelucrare grafică a diverse imagini de arhivă capturate de amatori în spațiile unde au fost perpetrate aceste orori, au ajuns să alcătuiască un precedent pentru considerarea unor astfel de comportamente aprobate de cele mai înalte autorități militare drept crime de război, dar filmul ne întoarce mai curând înapoi către tragediile umane individuale care refuză să devină pagini de istorie. (Liri Alienor Chapelan)
„Teatrul violenței” explorează stratificarea ideii de justiție, structurile de putere, moștenirile istorice și interacțiunea complexă a emoțiilor umane care dau naștere violenței. Filmul regizorilor Emil Langballe și Lukasz Konopa caută să identifice rădăcinile violenței într-un sistem menit să aplice principiul corectitudinii, disecându-i cauzele cu ajutorul unei abordări jurnalistice ce utilizează imagini de arhivă din zone aflate în conflict și examinează atent acte de terorism. Când avea nouă ani, Dominic Ongwen a fost răpit și înrolat în armata de copii-soldați ugandezi din subordinea lui Joseph Kony. Aproximativ 30 de ani mai târziu, el este inculpat pentru crime de război la Curtea Internațională de Justiție de la Haga. Acuzațiile aduse lui Ongwen zdruncină fundamentele unor concepte ca vina, implicând mari dileme morale și judiciare. „Teatrul violenței” tratează, în fond, o temă mai mare, a violenței ca formă de putere, plecând de la un singur acuzat pentru a revela vulnerabilitățile unui sistem sau ale unui guvern. Această încercare de a înfăptui justiția ne arată, de fapt, că agresorul poate și în anumite circumstanțe o victimă el însuși și poate avea potențialul de a deveni un catalizator al schimbării într-o lume definită adesea prin conflict. (Carmen Lascoiu)
Pe insula daneză, Mandø, din Marea Wadden, se află 27 de locuitori. O furtună le amenință teritoriul vulnerabil și periclitat de intemperii de-a lungul timpului, iar Gregers și câinele său pornesc cercetarea zonei. Acesta sintetizează imaginea colectivă de insular învățat să traiască în acel mediu nefavorabil timp de sute de ani, iar în ciuda amenințărilor meteorologice, el refuză să-și construiască o viață în altă parte și speră să-și găsească o soție care să conducă ferma cu el. Între timp, Mie își sărbătorește 100 de ani, iar Niels, un pasionat observator de păsări, deplânge înaripatele care nu mai vizitează insula. Cu toate acestea, continuă să apară turiști în zonă, iar localnicii sunt dispuși să-și continue rutina pe pământul lor, contrar experților în schimbări climatice care prezic agravarea și transformările înfricoșătoare ale vremii, din ultimul timp. Portretul acestui microunivers este animat de imagini încântătoare ale peisajului insular, un loc în care marea se împletește cu vântul și cerurile, toate acestea fiind în continuă mișcare și în contact cu localnicii. Tabloul idilic este împachetat cu situații comice, dar sumbre totodată, în care singura alternativă devine adaptarea la mediu, unde răspunsul acestui ecosistem, devine o consecință a acțiunilor noastre. (Carmen Lascoiu)
Ce faci atunci când nu ai la îndemână arhive foto-video pentru a-ți susține filmul consacrat fix unui eveniment istoric – în acest caz, revolta populară din Casablanca anului 1981 împotriva creșterii prețului la alimente? Dar atunci când, mai grav, însăși conceptul unei astfel de arhive e un subiect tabu în propria familie? Mulți s-ar resemna. Ca orice cineast care se respectă, Asmae El Moudir știe că asta nu e o opțiune. Căci a regiza înseamnă, în primul rând, a face imagini – chiar și la propriu: a le confecționa de la zero, a le atinge înainte de a le vedea. Partea bună e că, în aceeași familie, se găsește un grozav artizan: tatăl regizoarei și-a transpus cartierul locuinței într-o splendidă dioramă care respectă pliurile realității. Partea proastă e că asta o înfurie și mai tare pe Zahra, bunica aflată la originea interdicției (represiune? Tradiționalism? Delir?), ajunsă acum o venerabilă hoașcă ce nu și-a pierdut nimic din capacitatea de a-i teroriza pe cei dragi. Pentru cineastă, „Mama tuturor minciunilor” înseamnă deopotrivă ocazia de a pansa niște răni – încercarea de a o înțelege pe femeia aceasta e pasionantă – și a deschide unele și mai adânci, specifice acestui plonjeu într-o intimitate vertiginoasă. (Victor Morozov)
Arta militantă de calitate are avantajul de a reuni pasiunea argumentării tipică retoricii activistului cu observația sensibilă și accesul privilegiat și totuși neintruziv la o realitate pe care îl oferă cinemaul când este utilizat pentru funcția lui de document. Filmul de față urmărește eforturile tânărului Basel Adra, un locuitor din Masafer Yatta, o zonă aflată sub ocupație israeliană în urma Războiului de șase zile, de a evita radierea totală a prezenței palestiniene din regiune. În mod regulat au loc acțiuni de expulzare a sătenilor, și chiar și în lipsa acestora, hărțuirea fizică și psihologică și tensiunea permanentă viciază orice încercare a oamenilor de a duce o viață normală. În acest context, Basel îl întâlnește pe Yuval, un jurnalist israelian sensibil la cauza palestiniană, iar între ei se dezvoltă o prietenie complicată de amestecul unei cauze comune, dar și unui nivel de înțelegere a acesteia profund diferite: Basel își percepe lupta ca pe o moștenire dar și un destin implacabil; Yuval știe că pentru el este o alegere la care poate oricând renunța. Totuși, faptul că acest film, efortul colectiv a doi israelieni și doi palestinieni, există insuflă speranța că nicio barieră nu este de netrecut și nicio rană colectivă nu este de nevindecat.
Ediția a 17-a a festivalului își extinde componenta educațională printr-un program dedicat adolescenților și dialogului intergenerațional, care cuprinde mai multe evenimente ce se desfășoară pe durata a trei zile consecutive.
Programul cuprinde șase evenimente cu proiecții de film, șapte ateliere non-formale, o expoziție invitată, deschisă publicului larg și o serie de activări on-site, printre care un târg de voluntariat, discuții de pregătire pentru receptarea filmelor și întâlniri cu autori și cineaști.
Evenimentul se desfășoară la Muzeul Țăranului Român, în Sala Cinema și Sala Media, și este sprijinit de Kaufland România.
Așteptăm peste 900 de adolescenți la evenimentele pregătite împreună cu o serie de organizații: UNHCR, Expert Forum, Funky Citizens, Asociația Rhea, și alți parteneri.
Scopul este acela de a oferi o experiență de învățare, familiarizare cu filmul documentar și explorare socio-emoțională pentru o categorie diversă de adolescenți din zone diferite, de la licee din București și împrejurimi, experiența cinematografică fiind mediată prin exerciții de receptare și dublată de ateliere și contexte de socializare.
Tot aici, într-un exercițiu-pilot, propunem o întâlnire între adolescenți și seniori, în parteneriat cu centre de zi din București.
Participarea este gratuită, cu înscriere în prealabil: https://forms.gle/
Fotofobia
R: Ivan Ostrochovský, Pavol Pekarčík / 2023 / 71 min. / Color
11 aprilie
Studioul Horia Bernea, Cinema Muzeul Țăranului
ora 10:00 și ora 15:00
Într-o dimineață rece de februarie, Niki, în vârstă de 12 ani, și familia sa ajung la o stație de metrou din Harkiv pentru a se adăposti din calea terorii războiului de afară. Pentru familia lui Niki, lumina zilei este sinonimă cu pericolul de moarte, iar băiatului nu i se permite să părăsească stația, unde trăiește sub incandescența neîntreruptă a neoanelor. Hoinărind printre vagoane abandonate și peroane, Niki o întâlnește pe Vika (11 ani) și în fața sa se deschide o lume nouă. Pe măsură ce legătura dintre ei devine din ce în ce mai puternică, cei doi copii își găsesc din nou curajul să lase razele soarelui să le lumineze fețele.
Vis. Viață
R: Ruxandra Gubernat / 2024 / 84 min. / Color
12 aprilie
Studioul Horia Bernea, Cinema Muzeul Țăranului
ora 15:00
13 aprilie
Studioul Horia Bernea, Cinema Muzeul Țăranului
ora 11:00
“Vis.Viață” urmărește trei adolescenți în ultimii ani de liceu, înainte, în timpul și după Covid. În timp ce își fac planuri să plece din România după ce termină liceul, Una - o actriță, Habet - un trapper și Ștefania - o activistă de mediu, se găsesc prinși între drame și dileme legate de viitor. Cum le va afecta planurile tot ce se întâmplă în jurul lor? Cine va reuși?
Anii tinereții noastre
Proiecția cuprinde o serie de patru scurt-metraje produse în perioada 1970-1987 de către Studioul Sahia - viața și frământările adolescenților anilor sunt portretizate în aceste filme propuse spre discuție din perspectivă contemporană. Ce din temerile, speranțele și visele adolescenților de atunci sunt încă vii pentru adolescenții de acum și ce nu mai seamănă deloc?
Scurt-metraje în selecție:
Adolescența - Florica și Paul Holban / 1970 / 11 min. / Alb-Negru
Iarna unor pierde vară… - Iancu (Ion) Moscu / 1974 / 10 min. / Alb-Negru
Pe malul Ozanei - Copel Moscu / 1984 / 13 min. / Color
Absolvenții - Doru si Paula Segall / 1986 / 11 min. / Color
12 aprilie
Studioul Horia Bernea, Cinema Muzeul Țăranului
ora 10:00
Eu sunt regizorul / regizoarea poveștii mele
Proiecția-eveniment este compusă din vizionarea a două scurtmetraje realizate de regizoarea Alina Șerban și o întâlnire cu o parte din echipele de creație. În cadrul proiectului, Alina Șerban a susținut cu tinerii din centre de plasament ateliere de storytelling de film unde aceștia au regizat și interpretat scene din propriile vieți.
Vanessa / 2023 / 27 min. / Color
Eu sunt Nicu / 2023 / 16 min. / Color
13 aprilie
Studioul Horia Bernea, Cinema Muzeul Țăranului
ora 13:30
Locul meu unde e? / Finding my place
Atelier de teatru forum
Trainer: Anca Munteanu (actriță, dramaturgă)
11 aprilie
Sala Media, Cinema Muzeul Țăranului
ora 12:30-14:00 și 17:00-18:30
„În cadrul acestui atelier voi provoca participanții să răspundă la întrebarea „Unde e locul meu?”, folosind o combinație de jocuri teatrale, exerciții de scriere creativă și teatru forum. Vom analiza, împreună, situații (pe care participanții voluntari doresc să le împărtășească) în care adolescenții s-au simțit integrați sau neintegrați, vom explora ideea de comunitate și de micro-comunitate. Prin punerea în context teatral al situațiilor în care adolescenții s-au simțit integrați/neintegrați, vom încerca să găsim, împreună, soluții la acestea, atât la nivel de individ, cât și la nivel de grup și de societate.” (Anca Munteanu, trainer)
Anca Munteanu este actriță și dramaturgă. Este co-fondatoare a Platformei de explorări artistice Rhea și a centrului educațional non-formal Flori,fete și băieți. Absolventă UNATC, rezidentă a Școlii de teatru politic de la Macaz și Drama 5: rezidențe de scriere dramatică de la Reactor. A debutat ca autoare dramatică cu piesa Nuntă în Oaș, montată la Teatrul de Nord Satu Mare, iar ca actriță în lungmetrajul Teambuilding. A înființat și a coordonat, începând cu aprilie 2022, trupa de teatru de adolescenți ucraineni UPT(Underground Pickles Team), facilitată de Asociația Moașelor Independente. A facilitat ateliere de teatru în cadrul festivalurilor de teatru ID Fest, Ideo Ideis și Reactiv.
Organizații partenere:
RHEA (platformarhea.ro) este o platformă de explorări artistice interdisciplinare, axate mai ales pe arte performative și cinematografie. Scopul nostru este să contribuim la cercetarea și producția artistică internațională. Mai mult, vrem să explorăm tematici relevante publicului feminin și să oferim un spațiu de lucru în special artistelor și profesionistelor cu care împărtășim valori comune.
UNHCR, Agenția ONU pentru Refugiați, este o organizație globală dedicată salvării de vieți, protejării drepturilor și construirii unui viitor mai bun pentru persoanele forțate să își părăsească locuințele din cauza conflictelor și a persecuțiilor. Conducem acțiunile internaționale de protecție a refugiaților, a comunităților strămutate forțat și a apatrizilor. Oferim asistență pentru salvarea de vieți, contribuim la protejarea drepturilor fundamentale ale omului și dezvoltăm soluții care să asigure că oamenii au un loc sigur numit acasă, unde își pot construi un viitor mai bun. De asemenea, lucrăm pentru a ne asigura că apatrizilor li se acordă o naționalitate. Lucrăm în peste 130 de țări, folosindu-ne experiența pentru a proteja și a avea grijă de milioane de oameni.
Înscrieri aici: https://forms.gle/
Cum te implici în viața cetății?
Atelier de educație și implicare civică
Traineri: Elena Calistru (Președintă și Co-fondatoare Funky Citizens), Ana Mocanu (Community Manager Funky Citizens)
12 aprilie
Sala Media, Cinema Muzeul Țăranului
ora 12:30-14:00 și 17:00-18:30
Educația civică e materia care nu ne-a fost prezentată suficient în școală. În viziunea noastră, ne explică felul în care funcționează democrația românească și rolul nostru de cetățeni. E important să înțelegem sistemul dacă plănuim să-l schimbăm. La fel de important e să înțelegem acel clișeu cu „schimbarea începe cu tine”. Iată câteva dintre subiectele pe care le vom parcurge împreună:
Ana Mocanu face de 6 ani proiecte pentru tineret pe subiecte precum implicare civică, drepturile elevului, zone defavorizate și egalitate de gen. Ana ocupă postul de community manager la Funky și se ocupă de conectarea comunităților locale și naționale de cetățeni implicați civic, jurnaliști și activiști. Ea se mai ocupă și de partea de cercetare a organizației în subiecte precum transparența instituțiilor publice și cum afectează dezinformarea în rândul tinerilor.
Elena Calistru este președintele și co-fondatoarea organizației Funky Citizens. Pe lângă rolul de reprezentant al societății civile la nivel european în Consiliul Social și Economic, Elena ia urma banilor publici din România prin expertiza sa pe bugetele instituțiilor publice și achiziții publice. Ea are o expertiză vastă în coordonarea campaniilor de observare independentă a alegerilor, acțiunilor de advocacy la nivel legislativ și combaterea dezinformării.
Organizația parteneră:
Funky Citizens e locul de întâlnire al cetățenilor care nu se resemnează cu status quo-ul, ci își înțeleg rolul în democrație, motiv pentru care își încordează mușchiul civic și iau adesea parte la procesul decizional. Cele mai puternice arme ale noastre sunt inițiativele care folosesc deștept tehnologia, advocacy-ul bazat pe date și comunicare, precum și educația civică – pilon transversal în tot ce facem. Funky este fondatorul proiectului Factual.ro, primul site de fact-checking al declarațiilor politice din România, membru al International Fact-checking Network și European Fact-checking Network și third-party fact-checker în programul Meta de verificare a postărilor ce conțin dezinformare. Pe partea de jurnalism, Funky a fondat proiectul Buletin de București, un proiect editorial de urmărire a banilor publici din București și Ilfov.
Înscrieri aici: https://forms.gle/
Jocul Escape Fake și cum este folosită tehnologia deep fake pentru a propaga dezinformarea online
Atelier de educație media
Traineri: Irina Paraschivoiu (Chief Operations Officer Polycular), Thomas Layer Wagner (artist, designer, fondator Polycular)
13 aprilie
Sala Media, Cinema Muzeul Țăranului
ora 13:15
În cadrul acestui workshop, participanții vor avea o primă parte introductivă, în cadrul căreia analizăm conceptele de deep fakes, tehnologiile utilizate și exemplul virale în acest sens. În a doua parte a workshop-ului, participanții vor fi împărțiți în echipe pentru a juca Escape Fake, un joc de realitate augmentată de tip escape room care poate fi jucat pe dispozitive mobile. Utilizatorii sunt contactați de un hacker de realitate cuantică care îi ghidează printr-o rețea de întrebări triviale, puzzle-uri de realitate augmentată și indicii pentru a demasca ceea ce este „fals” și, în cele din urmă, pentru a ne salva pe toți de un viitor distopic. Vizitatorii sunt invitați să încerce jocul Escape Fake, să își testeze cunoștințele despre falsuri, verificarea faptelor și dezinformare și să contribuie cu ideile lor pentru un viitor fără falsuri.
Irina Paraschivoiu este Chief Operations Officer la compania de gaming educațional Polycular. Irina lucrează în domeniul strategiei digitale, este cercetător și creează proiecte de mobilitate urbană, îmbinând nevoile oamenilor cu progresul tehnologic. Printre altele, ea face un doctorat în human-computer interaction cu accent pe tehnologia urbană. Ea a inițiat o varietate de proiecte de inovare în sectoarele public, privat și non-profit și este pasionată de responsabilizarea utilizatorilor prin design participativ.
Thomas Layer Wagner este fondator al companiei de gaming educațional Polycular, artist, designer și cercetător. Pasiunea sa este de a crea prototipuri și noi experiențe educative folosind realitatea virtuală, de la instalații de artă media, la jocuri bazate pe provocările din lumea digitală. Acesta lucrează în domeniul artei interactive de 12 ani.
Mădălina Voinea lucrează în analiza digitală a narativelor de dezinformare de pe social media, având un background în relații internaționale și analiză politică. În domeniul cetățeniei active, lucrează pe probleme de combatere a dezinformării și oferă cursuri de public speaking și în „Let’s talk about YOU(th)!”, program dedicat împuternicirii tinerilor din România și Republica Moldova.
Înscrieri aici: https://forms.gle/
Cum putem folosi arta și tehnologia pentru a traduce fenomenul dezinformării pe înțelesul tuturor?
Atelier de educație media
Traineri: Sorin Ioniță (președinte Expert Forum), Alex Lungu (producător video)
13 aprilie
Sala Media, Cinema Muzeul Țăranului
ora 15:15
În cadrul acestui atelier moderat de Sorin Ioniță, artiști din România, Austria și Belarus vor povesti experiența lor în crearea de opere care contribuie la înțelegere de către publicul larg a impactului fenomenului dezinformării. Vom avea sesiuni de câte 20 de minute, centrate pe întrebarea de la care fiecare artist și-a pornit creația.
Sorin Ioniță este preşedintele think tankului Expert Forum (EFOR) unde derulează, între altele, activităţi de monitorizare a dezinformării online, coordonează proiectul China Index în cinci state europene şi livrează asistenţă umanitară în Ucraina. Comentează actualitatea pe radio şi TV, e blogger şi fotograf. A absolvit Politehnica Bucureşti; apoi Filozofie; un Master la CEU; si doctorat în Ştiinţe Politice. A fost bursier Fulbright la Georgetown University, DC. E autorul volumului Deceniul furiei şi indignării: cum ne-au schimbat ultimii zece ani, Humanitas, 2021.
Alex Lungu este un producător audio-video care se concentrează pe documentare, animație și edu-tainment. Împreună cu Ana Turos, au dezvoltat expoziția de artă „Look out! Videoclipuri peste un an”, în care o replică de inteligență artificială îți spune totul despre deep fakes și posibilitățile lor infinite. Instalația lor explorează creația vizuală bazată pe difuzie AI, posibilitățile sale infinite și impactul potențial asupra vieții unui individ.
Elena Rabkina este artistă, activistă, mentor și co-organizatoare a mai multor festivaluri de artă din Minsk. Ea cercetează și documentează povestea imaterială a oamenilor, a lucrurilor și a locurilor, precum și rolul comunităților în acestea. Lucrările ei artistice reflectă frecvent asupra sănătății mintale, migrației, activismului și construirii comunităților.
Egor Kraft este un artist interdisciplinar care lucrează la intersecția dintre artă, media, tehnologie, film și cercetare. În prezent, predă, de asemenea, la Kunstuniversität Linz. Egor a primit New Technological Art Award (2022), precum și numeroase alte nominalizări. Expoziția sa de artă expusă la One World, Hashdox, a primit mențiunea de onoare în cadrul concursului STARTS 2023.
Organizație parteneră:
Expert Forum (EFOR) este un think tank cu sediul la București, înființat în 2011 de experți renumiți în domeniul politicilor publice și al reformei guvernanței publice. Principalele sectoare acoperite de organizație sunt: reforma administrației, reforma justiției și anticorupție; energie, cetățenie activă și alegeri, propagandă și dezinformare. Membrii Expert Forum au fost implicați în cele mai importante evaluări ale reformelor instituționale, analizând procesul politic din ultimii ani în România și în țările vecine (în special în Balcanii de Vest și Moldova), în colaborare cu Comisia Europeană, Consiliul Europei, Banca Mondială și Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare.
Înscrieri aici: https://forms.gle/
Electionville - un joc civic care te va învăța cum să guvernezi orașul tău de vis
Joc interactiv - atelier - pe echipe
11 aprilie
Sala de creativitate (et. 1), Cinema Muzeul Țăranului
ora 12:30
Electionville este un joc de podea multipremiat, creat de un profesor de educație civică sub umbrela Agenției Suedeze și folosit de școli din mai multe țări europene. A fost implementat în cadrul proiectului european EUlectionplay în 4 țări: România, Bulgaria, Portugalia si Slovacia. Cu ajutorul acestui joc elevii învață cum să guverneze un oraș, cum să își aleagă prioritățile, cum să aloce resurse și cum să convingă ceilalți jucători să voteze propunerile lor.
Organizație parteneră:
Aspire Teachers este un ONG care vrea să aducă un profesor excelent în fața fiecărui copil din România. Misiunea lor este să conecteze școala cu viața reală prin profesori excelenți. Susțin formarea de calitate a profesorilor din România prin activități aplicate de pregătire cu o curriculă multidisciplinară, cu practici pedagogice de impact adaptate la realitățile secolului 21.
Ambasada Suediei în România lucrează pentru a promova și extinde relațiile dintre România și Suedia în toate sectoarele politice. Ambasadoarea Therese Hydén conduce ambasada din septembrie 2019. O activitate importantă a ambasadei este de a lucra pentru creșterea schimburilor comerciale între cele două țări noastre prin promovarea companiilor suedeze prezente în România și/sau a companiilor care intenționează să se stabilească aici. Acest efort se face împreună cu biroul local Business Sweden Office, care poate informa companiile suedeze despre oportunitățile de export în România.
Înscrieri aici: https://forms.gle/
*Proiecțiile de film se desfășoară în Studioul Horia Bernea, Cinema Muzeul Țăranului, str. Monetăriei, nr. 3, sector 1, București. Toate proiecțiile sunt urmate de o discuție.
*Atelierele și expoziția se desfășoară în sala Media.
*Jocul interactiv Electionville se va desfășura în lobby-ul cinematografului.
*Toate activitățile sunt gratuite.
Târgul de voluntariat @ Zilele Liceenilor la One World România#17
Pentru 2024, demersul festivalului de a aduce societatea civilă cât mai în atenția publicului se ramifică cu o componentă de târg de voluntariat activ, parte din programul Zilele Liceenilor,. Târgul de voluntariat se va desfășura între 11 și 13 aprilie la Muzeul Țăranului Român și include 7 ONG-uri din România la care tinerii pot face voluntariat. Ei își vor prezenta activitatea, pe teme diverse de interes public, de la tehnologie civică și drepturile animalelor, la conștientizarea bolilor autoimune sau educație. Code for Romania / Commit Global, cea mai mare organizație de tehnologie civică din lume, Asociația Red Panda, cu misiunea de a crea legături puternice între oameni și animale, Asociația Pacienților cu Afecțiuni Autoimune (APAA), asociația ApTI, care susține și promovează internetul liber, Her Time România, prima organizație non-guvernamentală care susține generațiile viitoare de femei din România, Fundația Tineri pentru Tineri, care dezvoltă și implementează programe de educație pentru sănătate sexuală, și FDP-Protagoniști în educație, care lucrează de 27 de ani pentru a oferi acces egal la educație și la o copilărie normală pentru copiii vulnerabili, sunt ONG-urile care așteaptă tinerii cu activități gândite special pentru ei la standurile din cadrul Târgului de Voluntariat OWR.
Zilele Liceenilor se desfășoară cu sprijinul Kaufland România. Toate evenimentele din cadrul Zilelor Liceenilor sunt cu intrare liberă, cu înscriere în prealabil.
Detalii despre târgul de voluntariat :
Code for Romania / Commit Global este cea mai mare organizație de tehnologie civică din lume, care din 2016 identifică probleme sociale sistemice și generalizate și construiește infrastructura digitală gratuită de care societatea are nevoie. Organizația aduce la Zilele Liceenilor aplicația de voluntariat VIC, pe care tinerii își pot gestiona timpul și activitățile dedicate comunităților prin ONG-uri, pot găsi organizații cu care rezonează și răspunde apelurilor de voluntariat. Pentru cei care în 2024 votează pentru prima dată, dar și pentru orice tânăr interesat de viața cetății, Code deschide discuția despre soluțiile digitale pentru alegeri precum Monitorizare Vot, prin care tinerii pot fi observatori în secțiile de votare, o experiență democratică valoroasă pentru ei cât și pentru întreaga societate.
Asociația Red Panda derulează programe și proiecte pentru creșterea nivelului de bunăstare a animalelor. Misiunea lor este de a salva animale, dar totodată de a crea legături puternice între oameni și animale, educând comunitățile asupra necesităților acestora și promovând practici responsabile de îngrijire.
La târg, participanții vor afla mai multe despre centrul de adopție și posibilități de a se implica, precum voluntariatul. De asemenea, la stand tinerii pot face cunoștință și cu un cățel deja adoptat.
Asociația Pacienților cu Afecțiuni Autoimune - APAA este una dintre cele mai mari și mai active asociații de pacienți din România. APAA s- a înfiinţat în anul 2010 din dorinţa de a oferi suport persoanelor cu afecţiuni autoimune, dar şi familiilor acestora. Standul va cuprinde pe de-o parte materiale video de informare și interactive, de realitate virtuală, dar și demonstrații practice despre cum se ia corect tensiunea și glicemia. Jurnalista Monica Rădulescu va vorbi despre sănătatea femeii, iar Marilena Debu despre hepatite, screening și tratamente. Participanții vor afla cum să identifice corect că trebuie să facă investigații, dar și care sunt afecțiunile autoimune și ce nevoi au persoanele afectate.
ApTI este o asociație nonguvernamentală care susține și promovează o lume digitală liberă și deschisă prin respectarea drepturilor fundamentale ale omului. Un Internet liber este un mediu în care libertatea de exprimare și viața privată sunt respectate și garantate. O lume digitală deschisă reprezintă o garanție a accesului legal și sigur la beneficiile aduse de tehnologia informației. Organizația propune discuții despre tehnologie și drepturile omului, în special despre libertatea de exprimare și viața privată, despre influența AI și cum poate afecta drepturile fundamentale, dar și un concurs cu premii pentru cei care-și cunosc drepturile. Tot la stand participanții vor putea lua gratuit stickere cool despre drepturi digitale.
Her Time România este prima organizație non-guvernamentală, care susține generațiile viitoare de femei din România în dezvoltarea lor personală și profesională. Organizația va desfășura activități de informare și alte surprize interactive.
Fundația Tineri pentru Tineri se ocupă de mai bine de 25 de ani cu crearea, dezvoltarea și implementarea de programe de educație pentru sănătate sexuală și de educație pentru viața de familie, dedicate tinerilor din România. Fundația va participa cu o serie de activități interactive dedicate publicului, de informare și înțelegere a felului în care poți avea grijă de sănătatea corpului, dar și de exersare a abilităților sociale precum vorbitul în public.
FDP-Protagoniști în educație lucrează de 27 de ani pentru a oferi acces egal la educație și la o copilărie normală pentru copiii vulnerabili, cu scopul de a-i încuraja să își construiască o viață autonomă, relații sănătoase și o stimă de sine crescută. FDP va prezenta principalele programe Școala Socială Sportivă Real Madrid, Centrul Wonder, un centru de zi care deruleaza terapii și activități pt copiii cu dificultăți de învățare și va interacționa cu participanții.
Parteneri Zilele Liceenilor
“Vis.Viață” urmărește trei adolescenți în ultimii ani de liceu, înainte, în timpul și după Covid. În timp ce își fac planuri să plece din România după ce termină liceul, Una - o actriță, Habet - un trapper și Ștefania - o activistă de mediu, se găsesc prinși între drame și dileme legate de viitor. Cum le va afecta planurile tot ce se întâmplă în jurul lor? Cine va reuși?
Ediția a 17-a a festivalului își extinde componenta educațională printr-un program dedicat adolescenților și dialogului intergenerațional, care cuprinde mai multe evenimente ce se desfășoară pe durata a trei zile consecutive.
Programul cuprinde șase evenimente cu proiecții de film, șapte ateliere non-formale, o expoziție invitată, deschisă publicului larg și o serie de activări on-site, printre care un târg de voluntariat, discuții de pregătire pentru receptarea filmelor și întâlniri cu autori și cineaști.
Evenimentul se desfășoară la Muzeul Țăranului Român, în Sala Cinema și Sala Media, și este sprijinit de Kaufland România.
Așteptăm peste 900 de adolescenți la evenimentele pregătite împreună cu o serie de organizații: UNHCR, Expert Forum, Funky Citizens, Asociația Rhea, și alți parteneri.
Scopul este acela de a oferi o experiență de învățare, familiarizare cu filmul documentar și explorare socio-emoțională pentru o categorie diversă de adolescenți din zone diferite, de la licee din București și împrejurimi, experiența cinematografică fiind mediată prin exerciții de receptare și dublată de ateliere și contexte de socializare.
Tot aici, într-un exercițiu-pilot, propunem o întâlnire între adolescenți și seniori, în parteneriat cu centre de zi din București.
Participarea este gratuită, cu înscriere în prealabil: https://forms.gle/
Fotofobia
R: Ivan Ostrochovský, Pavol Pekarčík / 2023 / 71 min. / Color
11 aprilie
Studioul Horia Bernea, Cinema Muzeul Țăranului
ora 10:00 și ora 15:00
Într-o dimineață rece de februarie, Niki, în vârstă de 12 ani, și familia sa ajung la o stație de metrou din Harkiv pentru a se adăposti din calea terorii războiului de afară. Pentru familia lui Niki, lumina zilei este sinonimă cu pericolul de moarte, iar băiatului nu i se permite să părăsească stația, unde trăiește sub incandescența neîntreruptă a neoanelor. Hoinărind printre vagoane abandonate și peroane, Niki o întâlnește pe Vika (11 ani) și în fața sa se deschide o lume nouă. Pe măsură ce legătura dintre ei devine din ce în ce mai puternică, cei doi copii își găsesc din nou curajul să lase razele soarelui să le lumineze fețele.
Vis. Viață
R: Ruxandra Gubernat / 2024 / 84 min. / Color
12 aprilie
Studioul Horia Bernea, Cinema Muzeul Țăranului
ora 15:00
13 aprilie
Studioul Horia Bernea, Cinema Muzeul Țăranului
ora 11:00
“Vis.Viață” urmărește trei adolescenți în ultimii ani de liceu, înainte, în timpul și după Covid. În timp ce își fac planuri să plece din România după ce termină liceul, Una - o actriță, Habet - un trapper și Ștefania - o activistă de mediu, se găsesc prinși între drame și dileme legate de viitor. Cum le va afecta planurile tot ce se întâmplă în jurul lor? Cine va reuși?
Anii tinereții noastre
Proiecția cuprinde o serie de patru scurt-metraje produse în perioada 1970-1987 de către Studioul Sahia - viața și frământările adolescenților anilor sunt portretizate în aceste filme propuse spre discuție din perspectivă contemporană. Ce din temerile, speranțele și visele adolescenților de atunci sunt încă vii pentru adolescenții de acum și ce nu mai seamănă deloc?
Scurt-metraje în selecție:
Adolescența - Florica și Paul Holban / 1970 / 11 min. / Alb-Negru
Iarna unor pierde vară… - Iancu (Ion) Moscu / 1974 / 10 min. / Alb-Negru
Pe malul Ozanei - Copel Moscu / 1984 / 13 min. / Color
Absolvenții - Doru si Paula Segall / 1986 / 11 min. / Color
12 aprilie
Studioul Horia Bernea, Cinema Muzeul Țăranului
ora 10:00
Eu sunt regizorul / regizoarea poveștii mele
Proiecția-eveniment este compusă din vizionarea a două scurtmetraje realizate de regizoarea Alina Șerban și o întâlnire cu o parte din echipele de creație. În cadrul proiectului, Alina Șerban a susținut cu tinerii din centre de plasament ateliere de storytelling de film unde aceștia au regizat și interpretat scene din propriile vieți.
Vanessa / 2023 / 27 min. / Color
Eu sunt Nicu / 2023 / 16 min. / Color
13 aprilie
Studioul Horia Bernea, Cinema Muzeul Țăranului
ora 13:30
Locul meu unde e? / Finding my place
Atelier de teatru forum
Trainer: Anca Munteanu (actriță, dramaturgă)
11 aprilie
Sala Media, Cinema Muzeul Țăranului
ora 12:30-14:00 și 17:00-18:30
„În cadrul acestui atelier voi provoca participanții să răspundă la întrebarea „Unde e locul meu?”, folosind o combinație de jocuri teatrale, exerciții de scriere creativă și teatru forum. Vom analiza, împreună, situații (pe care participanții voluntari doresc să le împărtășească) în care adolescenții s-au simțit integrați sau neintegrați, vom explora ideea de comunitate și de micro-comunitate. Prin punerea în context teatral al situațiilor în care adolescenții s-au simțit integrați/neintegrați, vom încerca să găsim, împreună, soluții la acestea, atât la nivel de individ, cât și la nivel de grup și de societate.” (Anca Munteanu, trainer)
Anca Munteanu este actriță și dramaturgă. Este co-fondatoare a Platformei de explorări artistice Rhea și a centrului educațional non-formal Flori,fete și băieți. Absolventă UNATC, rezidentă a Școlii de teatru politic de la Macaz și Drama 5: rezidențe de scriere dramatică de la Reactor. A debutat ca autoare dramatică cu piesa Nuntă în Oaș, montată la Teatrul de Nord Satu Mare, iar ca actriță în lungmetrajul Teambuilding. A înființat și a coordonat, începând cu aprilie 2022, trupa de teatru de adolescenți ucraineni UPT(Underground Pickles Team), facilitată de Asociația Moașelor Independente. A facilitat ateliere de teatru în cadrul festivalurilor de teatru ID Fest, Ideo Ideis și Reactiv.
Organizații partenere:
RHEA (platformarhea.ro) este o platformă de explorări artistice interdisciplinare, axate mai ales pe arte performative și cinematografie. Scopul nostru este să contribuim la cercetarea și producția artistică internațională. Mai mult, vrem să explorăm tematici relevante publicului feminin și să oferim un spațiu de lucru în special artistelor și profesionistelor cu care împărtășim valori comune.
UNHCR, Agenția ONU pentru Refugiați, este o organizație globală dedicată salvării de vieți, protejării drepturilor și construirii unui viitor mai bun pentru persoanele forțate să își părăsească locuințele din cauza conflictelor și a persecuțiilor. Conducem acțiunile internaționale de protecție a refugiaților, a comunităților strămutate forțat și a apatrizilor. Oferim asistență pentru salvarea de vieți, contribuim la protejarea drepturilor fundamentale ale omului și dezvoltăm soluții care să asigure că oamenii au un loc sigur numit acasă, unde își pot construi un viitor mai bun. De asemenea, lucrăm pentru a ne asigura că apatrizilor li se acordă o naționalitate. Lucrăm în peste 130 de țări, folosindu-ne experiența pentru a proteja și a avea grijă de milioane de oameni.
Înscrieri aici: https://forms.gle/
Cum te implici în viața cetății?
Atelier de educație și implicare civică
Traineri: Elena Calistru (Președintă și Co-fondatoare Funky Citizens), Ana Mocanu (Community Manager Funky Citizens)
12 aprilie
Sala Media, Cinema Muzeul Țăranului
ora 12:30-14:00 și 17:00-18:30
Educația civică e materia care nu ne-a fost prezentată suficient în școală. În viziunea noastră, ne explică felul în care funcționează democrația românească și rolul nostru de cetățeni. E important să înțelegem sistemul dacă plănuim să-l schimbăm. La fel de important e să înțelegem acel clișeu cu „schimbarea începe cu tine”. Iată câteva dintre subiectele pe care le vom parcurge împreună:
Ana Mocanu face de 6 ani proiecte pentru tineret pe subiecte precum implicare civică, drepturile elevului, zone defavorizate și egalitate de gen. Ana ocupă postul de community manager la Funky și se ocupă de conectarea comunităților locale și naționale de cetățeni implicați civic, jurnaliști și activiști. Ea se mai ocupă și de partea de cercetare a organizației în subiecte precum transparența instituțiilor publice și cum afectează dezinformarea în rândul tinerilor.
Elena Calistru este președintele și co-fondatoarea organizației Funky Citizens. Pe lângă rolul de reprezentant al societății civile la nivel european în Consiliul Social și Economic, Elena ia urma banilor publici din România prin expertiza sa pe bugetele instituțiilor publice și achiziții publice. Ea are o expertiză vastă în coordonarea campaniilor de observare independentă a alegerilor, acțiunilor de advocacy la nivel legislativ și combaterea dezinformării.
Organizația parteneră:
Funky Citizens e locul de întâlnire al cetățenilor care nu se resemnează cu status quo-ul, ci își înțeleg rolul în democrație, motiv pentru care își încordează mușchiul civic și iau adesea parte la procesul decizional. Cele mai puternice arme ale noastre sunt inițiativele care folosesc deștept tehnologia, advocacy-ul bazat pe date și comunicare, precum și educația civică – pilon transversal în tot ce facem. Funky este fondatorul proiectului Factual.ro, primul site de fact-checking al declarațiilor politice din România, membru al International Fact-checking Network și European Fact-checking Network și third-party fact-checker în programul Meta de verificare a postărilor ce conțin dezinformare. Pe partea de jurnalism, Funky a fondat proiectul Buletin de București, un proiect editorial de urmărire a banilor publici din București și Ilfov.
Înscrieri aici: https://forms.gle/
Jocul Escape Fake și cum este folosită tehnologia deep fake pentru a propaga dezinformarea online
Atelier de educație media
Traineri: Irina Paraschivoiu (Chief Operations Officer Polycular), Thomas Layer Wagner (artist, designer, fondator Polycular)
13 aprilie
Sala Media, Cinema Muzeul Țăranului
ora 13:15
În cadrul acestui workshop, participanții vor avea o primă parte introductivă, în cadrul căreia analizăm conceptele de deep fakes, tehnologiile utilizate și exemplul virale în acest sens. În a doua parte a workshop-ului, participanții vor fi împărțiți în echipe pentru a juca Escape Fake, un joc de realitate augmentată de tip escape room care poate fi jucat pe dispozitive mobile. Utilizatorii sunt contactați de un hacker de realitate cuantică care îi ghidează printr-o rețea de întrebări triviale, puzzle-uri de realitate augmentată și indicii pentru a demasca ceea ce este „fals” și, în cele din urmă, pentru a ne salva pe toți de un viitor distopic. Vizitatorii sunt invitați să încerce jocul Escape Fake, să își testeze cunoștințele despre falsuri, verificarea faptelor și dezinformare și să contribuie cu ideile lor pentru un viitor fără falsuri.
Irina Paraschivoiu este Chief Operations Officer la compania de gaming educațional Polycular. Irina lucrează în domeniul strategiei digitale, este cercetător și creează proiecte de mobilitate urbană, îmbinând nevoile oamenilor cu progresul tehnologic. Printre altele, ea face un doctorat în human-computer interaction cu accent pe tehnologia urbană. Ea a inițiat o varietate de proiecte de inovare în sectoarele public, privat și non-profit și este pasionată de responsabilizarea utilizatorilor prin design participativ.
Thomas Layer Wagner este fondator al companiei de gaming educațional Polycular, artist, designer și cercetător. Pasiunea sa este de a crea prototipuri și noi experiențe educative folosind realitatea virtuală, de la instalații de artă media, la jocuri bazate pe provocările din lumea digitală. Acesta lucrează în domeniul artei interactive de 12 ani.
Mădălina Voinea lucrează în analiza digitală a narativelor de dezinformare de pe social media, având un background în relații internaționale și analiză politică. În domeniul cetățeniei active, lucrează pe probleme de combatere a dezinformării și oferă cursuri de public speaking și în „Let’s talk about YOU(th)!”, program dedicat împuternicirii tinerilor din România și Republica Moldova.
Înscrieri aici: https://forms.gle/
Cum putem folosi arta și tehnologia pentru a traduce fenomenul dezinformării pe înțelesul tuturor?
Atelier de educație media
Traineri: Sorin Ioniță (președinte Expert Forum), Alex Lungu (producător video)
13 aprilie
Sala Media, Cinema Muzeul Țăranului
ora 15:15
În cadrul acestui atelier moderat de Sorin Ioniță, artiști din România, Austria și Belarus vor povesti experiența lor în crearea de opere care contribuie la înțelegere de către publicul larg a impactului fenomenului dezinformării. Vom avea sesiuni de câte 20 de minute, centrate pe întrebarea de la care fiecare artist și-a pornit creația.
Sorin Ioniță este preşedintele think tankului Expert Forum (EFOR) unde derulează, între altele, activităţi de monitorizare a dezinformării online, coordonează proiectul China Index în cinci state europene şi livrează asistenţă umanitară în Ucraina. Comentează actualitatea pe radio şi TV, e blogger şi fotograf. A absolvit Politehnica Bucureşti; apoi Filozofie; un Master la CEU; si doctorat în Ştiinţe Politice. A fost bursier Fulbright la Georgetown University, DC. E autorul volumului Deceniul furiei şi indignării: cum ne-au schimbat ultimii zece ani, Humanitas, 2021.
Alex Lungu este un producător audio-video care se concentrează pe documentare, animație și edu-tainment. Împreună cu Ana Turos, au dezvoltat expoziția de artă „Look out! Videoclipuri peste un an”, în care o replică de inteligență artificială îți spune totul despre deep fakes și posibilitățile lor infinite. Instalația lor explorează creația vizuală bazată pe difuzie AI, posibilitățile sale infinite și impactul potențial asupra vieții unui individ.
Elena Rabkina este artistă, activistă, mentor și co-organizatoare a mai multor festivaluri de artă din Minsk. Ea cercetează și documentează povestea imaterială a oamenilor, a lucrurilor și a locurilor, precum și rolul comunităților în acestea. Lucrările ei artistice reflectă frecvent asupra sănătății mintale, migrației, activismului și construirii comunităților.
Egor Kraft este un artist interdisciplinar care lucrează la intersecția dintre artă, media, tehnologie, film și cercetare. În prezent, predă, de asemenea, la Kunstuniversität Linz. Egor a primit New Technological Art Award (2022), precum și numeroase alte nominalizări. Expoziția sa de artă expusă la One World, Hashdox, a primit mențiunea de onoare în cadrul concursului STARTS 2023.
Organizație parteneră:
Expert Forum (EFOR) este un think tank cu sediul la București, înființat în 2011 de experți renumiți în domeniul politicilor publice și al reformei guvernanței publice. Principalele sectoare acoperite de organizație sunt: reforma administrației, reforma justiției și anticorupție; energie, cetățenie activă și alegeri, propagandă și dezinformare. Membrii Expert Forum au fost implicați în cele mai importante evaluări ale reformelor instituționale, analizând procesul politic din ultimii ani în România și în țările vecine (în special în Balcanii de Vest și Moldova), în colaborare cu Comisia Europeană, Consiliul Europei, Banca Mondială și Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare.
Înscrieri aici: https://forms.gle/
Electionville - un joc civic care te va învăța cum să guvernezi orașul tău de vis
Joc interactiv - atelier - pe echipe
11 aprilie
Sala de creativitate (et. 1), Cinema Muzeul Țăranului
ora 12:30
Electionville este un joc de podea multipremiat, creat de un profesor de educație civică sub umbrela Agenției Suedeze și folosit de școli din mai multe țări europene. A fost implementat în cadrul proiectului european EUlectionplay în 4 țări: România, Bulgaria, Portugalia si Slovacia. Cu ajutorul acestui joc elevii învață cum să guverneze un oraș, cum să își aleagă prioritățile, cum să aloce resurse și cum să convingă ceilalți jucători să voteze propunerile lor.
Organizație parteneră:
Aspire Teachers este un ONG care vrea să aducă un profesor excelent în fața fiecărui copil din România. Misiunea lor este să conecteze școala cu viața reală prin profesori excelenți. Susțin formarea de calitate a profesorilor din România prin activități aplicate de pregătire cu o curriculă multidisciplinară, cu practici pedagogice de impact adaptate la realitățile secolului 21.
Ambasada Suediei în România lucrează pentru a promova și extinde relațiile dintre România și Suedia în toate sectoarele politice. Ambasadoarea Therese Hydén conduce ambasada din septembrie 2019. O activitate importantă a ambasadei este de a lucra pentru creșterea schimburilor comerciale între cele două țări noastre prin promovarea companiilor suedeze prezente în România și/sau a companiilor care intenționează să se stabilească aici. Acest efort se face împreună cu biroul local Business Sweden Office, care poate informa companiile suedeze despre oportunitățile de export în România.
Înscrieri aici: https://forms.gle/
*Proiecțiile de film se desfășoară în Studioul Horia Bernea, Cinema Muzeul Țăranului, str. Monetăriei, nr. 3, sector 1, București. Toate proiecțiile sunt urmate de o discuție.
*Atelierele și expoziția se desfășoară în sala Media.
*Jocul interactiv Electionville se va desfășura în lobby-ul cinematografului.
*Toate activitățile sunt gratuite.
Târgul de voluntariat @ Zilele Liceenilor la One World România#17
Pentru 2024, demersul festivalului de a aduce societatea civilă cât mai în atenția publicului se ramifică cu o componentă de târg de voluntariat activ, parte din programul Zilele Liceenilor,. Târgul de voluntariat se va desfășura între 11 și 13 aprilie la Muzeul Țăranului Român și include 7 ONG-uri din România la care tinerii pot face voluntariat. Ei își vor prezenta activitatea, pe teme diverse de interes public, de la tehnologie civică și drepturile animalelor, la conștientizarea bolilor autoimune sau educație. Code for Romania / Commit Global, cea mai mare organizație de tehnologie civică din lume, Asociația Red Panda, cu misiunea de a crea legături puternice între oameni și animale, Asociația Pacienților cu Afecțiuni Autoimune (APAA), asociația ApTI, care susține și promovează internetul liber, Her Time România, prima organizație non-guvernamentală care susține generațiile viitoare de femei din România, Fundația Tineri pentru Tineri, care dezvoltă și implementează programe de educație pentru sănătate sexuală, și FDP-Protagoniști în educație, care lucrează de 27 de ani pentru a oferi acces egal la educație și la o copilărie normală pentru copiii vulnerabili, sunt ONG-urile care așteaptă tinerii cu activități gândite special pentru ei la standurile din cadrul Târgului de Voluntariat OWR.
Zilele Liceenilor se desfășoară cu sprijinul Kaufland România. Toate evenimentele din cadrul Zilelor Liceenilor sunt cu intrare liberă, cu înscriere în prealabil.
Detalii despre târgul de voluntariat :
Code for Romania / Commit Global este cea mai mare organizație de tehnologie civică din lume, care din 2016 identifică probleme sociale sistemice și generalizate și construiește infrastructura digitală gratuită de care societatea are nevoie. Organizația aduce la Zilele Liceenilor aplicația de voluntariat VIC, pe care tinerii își pot gestiona timpul și activitățile dedicate comunităților prin ONG-uri, pot găsi organizații cu care rezonează și răspunde apelurilor de voluntariat. Pentru cei care în 2024 votează pentru prima dată, dar și pentru orice tânăr interesat de viața cetății, Code deschide discuția despre soluțiile digitale pentru alegeri precum Monitorizare Vot, prin care tinerii pot fi observatori în secțiile de votare, o experiență democratică valoroasă pentru ei cât și pentru întreaga societate.
Asociația Red Panda derulează programe și proiecte pentru creșterea nivelului de bunăstare a animalelor. Misiunea lor este de a salva animale, dar totodată de a crea legături puternice între oameni și animale, educând comunitățile asupra necesităților acestora și promovând practici responsabile de îngrijire.
La târg, participanții vor afla mai multe despre centrul de adopție și posibilități de a se implica, precum voluntariatul. De asemenea, la stand tinerii pot face cunoștință și cu un cățel deja adoptat.
Asociația Pacienților cu Afecțiuni Autoimune - APAA este una dintre cele mai mari și mai active asociații de pacienți din România. APAA s- a înfiinţat în anul 2010 din dorinţa de a oferi suport persoanelor cu afecţiuni autoimune, dar şi familiilor acestora. Standul va cuprinde pe de-o parte materiale video de informare și interactive, de realitate virtuală, dar și demonstrații practice despre cum se ia corect tensiunea și glicemia. Jurnalista Monica Rădulescu va vorbi despre sănătatea femeii, iar Marilena Debu despre hepatite, screening și tratamente. Participanții vor afla cum să identifice corect că trebuie să facă investigații, dar și care sunt afecțiunile autoimune și ce nevoi au persoanele afectate.
ApTI este o asociație nonguvernamentală care susține și promovează o lume digitală liberă și deschisă prin respectarea drepturilor fundamentale ale omului. Un Internet liber este un mediu în care libertatea de exprimare și viața privată sunt respectate și garantate. O lume digitală deschisă reprezintă o garanție a accesului legal și sigur la beneficiile aduse de tehnologia informației. Organizația propune discuții despre tehnologie și drepturile omului, în special despre libertatea de exprimare și viața privată, despre influența AI și cum poate afecta drepturile fundamentale, dar și un concurs cu premii pentru cei care-și cunosc drepturile. Tot la stand participanții vor putea lua gratuit stickere cool despre drepturi digitale.
Her Time România este prima organizație non-guvernamentală, care susține generațiile viitoare de femei din România în dezvoltarea lor personală și profesională. Organizația va desfășura activități de informare și alte surprize interactive.
Fundația Tineri pentru Tineri se ocupă de mai bine de 25 de ani cu crearea, dezvoltarea și implementarea de programe de educație pentru sănătate sexuală și de educație pentru viața de familie, dedicate tinerilor din România. Fundația va participa cu o serie de activități interactive dedicate publicului, de informare și înțelegere a felului în care poți avea grijă de sănătatea corpului, dar și de exersare a abilităților sociale precum vorbitul în public.
FDP-Protagoniști în educație lucrează de 27 de ani pentru a oferi acces egal la educație și la o copilărie normală pentru copiii vulnerabili, cu scopul de a-i încuraja să își construiască o viață autonomă, relații sănătoase și o stimă de sine crescută. FDP va prezenta principalele programe Școala Socială Sportivă Real Madrid, Centrul Wonder, un centru de zi care deruleaza terapii și activități pt copiii cu dificultăți de învățare și va interacționa cu participanții.
Parteneri Zilele Liceenilor
Ediția a 17-a a festivalului își extinde componenta educațională printr-un program dedicat adolescenților și dialogului intergenerațional, care cuprinde mai multe evenimente ce se desfășoară pe durata a trei zile consecutive.
Programul cuprinde șase evenimente cu proiecții de film, șapte ateliere non-formale, o expoziție invitată, deschisă publicului larg și o serie de activări on-site, printre care un târg de voluntariat, discuții de pregătire pentru receptarea filmelor și întâlniri cu autori și cineaști.
Evenimentul se desfășoară la Muzeul Țăranului Român, în Sala Cinema și Sala Media, și este sprijinit de Kaufland România.
Așteptăm peste 900 de adolescenți la evenimentele pregătite împreună cu o serie de organizații: UNHCR, Expert Forum, Funky Citizens, Asociația Rhea, și alți parteneri.
Scopul este acela de a oferi o experiență de învățare, familiarizare cu filmul documentar și explorare socio-emoțională pentru o categorie diversă de adolescenți din zone diferite, de la licee din București și împrejurimi, experiența cinematografică fiind mediată prin exerciții de receptare și dublată de ateliere și contexte de socializare.
Tot aici, într-un exercițiu-pilot, propunem o întâlnire între adolescenți și seniori, în parteneriat cu centre de zi din București.
Participarea este gratuită, cu înscriere în prealabil: https://forms.gle/
Fotofobia
R: Ivan Ostrochovský, Pavol Pekarčík / 2023 / 71 min. / Color
11 aprilie
Studioul Horia Bernea, Cinema Muzeul Țăranului
ora 10:00 și ora 15:00
Într-o dimineață rece de februarie, Niki, în vârstă de 12 ani, și familia sa ajung la o stație de metrou din Harkiv pentru a se adăposti din calea terorii războiului de afară. Pentru familia lui Niki, lumina zilei este sinonimă cu pericolul de moarte, iar băiatului nu i se permite să părăsească stația, unde trăiește sub incandescența neîntreruptă a neoanelor. Hoinărind printre vagoane abandonate și peroane, Niki o întâlnește pe Vika (11 ani) și în fața sa se deschide o lume nouă. Pe măsură ce legătura dintre ei devine din ce în ce mai puternică, cei doi copii își găsesc din nou curajul să lase razele soarelui să le lumineze fețele.
Vis. Viață
R: Ruxandra Gubernat / 2024 / 84 min. / Color
12 aprilie
Studioul Horia Bernea, Cinema Muzeul Țăranului
ora 15:00
13 aprilie
Studioul Horia Bernea, Cinema Muzeul Țăranului
ora 11:00
“Vis.Viață” urmărește trei adolescenți în ultimii ani de liceu, înainte, în timpul și după Covid. În timp ce își fac planuri să plece din România după ce termină liceul, Una - o actriță, Habet - un trapper și Ștefania - o activistă de mediu, se găsesc prinși între drame și dileme legate de viitor. Cum le va afecta planurile tot ce se întâmplă în jurul lor? Cine va reuși?
Anii tinereții noastre
Proiecția cuprinde o serie de patru scurt-metraje produse în perioada 1970-1987 de către Studioul Sahia - viața și frământările adolescenților anilor sunt portretizate în aceste filme propuse spre discuție din perspectivă contemporană. Ce din temerile, speranțele și visele adolescenților de atunci sunt încă vii pentru adolescenții de acum și ce nu mai seamănă deloc?
Scurt-metraje în selecție:
Adolescența - Florica și Paul Holban / 1970 / 11 min. / Alb-Negru
Iarna unor pierde vară… - Iancu (Ion) Moscu / 1974 / 10 min. / Alb-Negru
Pe malul Ozanei - Copel Moscu / 1984 / 13 min. / Color
Absolvenții - Doru si Paula Segall / 1986 / 11 min. / Color
12 aprilie
Studioul Horia Bernea, Cinema Muzeul Țăranului
ora 10:00
Eu sunt regizorul / regizoarea poveștii mele
Proiecția-eveniment este compusă din vizionarea a două scurtmetraje realizate de regizoarea Alina Șerban și o întâlnire cu o parte din echipele de creație. În cadrul proiectului, Alina Șerban a susținut cu tinerii din centre de plasament ateliere de storytelling de film unde aceștia au regizat și interpretat scene din propriile vieți.
Vanessa / 2023 / 27 min. / Color
Eu sunt Nicu / 2023 / 16 min. / Color
13 aprilie
Studioul Horia Bernea, Cinema Muzeul Țăranului
ora 13:30
Locul meu unde e? / Finding my place
Atelier de teatru forum
Trainer: Anca Munteanu (actriță, dramaturgă)
11 aprilie
Sala Media, Cinema Muzeul Țăranului
ora 12:30-14:00 și 17:00-18:30
„În cadrul acestui atelier voi provoca participanții să răspundă la întrebarea „Unde e locul meu?”, folosind o combinație de jocuri teatrale, exerciții de scriere creativă și teatru forum. Vom analiza, împreună, situații (pe care participanții voluntari doresc să le împărtășească) în care adolescenții s-au simțit integrați sau neintegrați, vom explora ideea de comunitate și de micro-comunitate. Prin punerea în context teatral al situațiilor în care adolescenții s-au simțit integrați/neintegrați, vom încerca să găsim, împreună, soluții la acestea, atât la nivel de individ, cât și la nivel de grup și de societate.” (Anca Munteanu, trainer)
Anca Munteanu este actriță și dramaturgă. Este co-fondatoare a Platformei de explorări artistice Rhea și a centrului educațional non-formal Flori,fete și băieți. Absolventă UNATC, rezidentă a Școlii de teatru politic de la Macaz și Drama 5: rezidențe de scriere dramatică de la Reactor. A debutat ca autoare dramatică cu piesa Nuntă în Oaș, montată la Teatrul de Nord Satu Mare, iar ca actriță în lungmetrajul Teambuilding. A înființat și a coordonat, începând cu aprilie 2022, trupa de teatru de adolescenți ucraineni UPT(Underground Pickles Team), facilitată de Asociația Moașelor Independente. A facilitat ateliere de teatru în cadrul festivalurilor de teatru ID Fest, Ideo Ideis și Reactiv.
Organizații partenere:
RHEA (platformarhea.ro) este o platformă de explorări artistice interdisciplinare, axate mai ales pe arte performative și cinematografie. Scopul nostru este să contribuim la cercetarea și producția artistică internațională. Mai mult, vrem să explorăm tematici relevante publicului feminin și să oferim un spațiu de lucru în special artistelor și profesionistelor cu care împărtășim valori comune.
UNHCR, Agenția ONU pentru Refugiați, este o organizație globală dedicată salvării de vieți, protejării drepturilor și construirii unui viitor mai bun pentru persoanele forțate să își părăsească locuințele din cauza conflictelor și a persecuțiilor. Conducem acțiunile internaționale de protecție a refugiaților, a comunităților strămutate forțat și a apatrizilor. Oferim asistență pentru salvarea de vieți, contribuim la protejarea drepturilor fundamentale ale omului și dezvoltăm soluții care să asigure că oamenii au un loc sigur numit acasă, unde își pot construi un viitor mai bun. De asemenea, lucrăm pentru a ne asigura că apatrizilor li se acordă o naționalitate. Lucrăm în peste 130 de țări, folosindu-ne experiența pentru a proteja și a avea grijă de milioane de oameni.
Înscrieri aici: https://forms.gle/
Cum te implici în viața cetății?
Atelier de educație și implicare civică
Traineri: Elena Calistru (Președintă și Co-fondatoare Funky Citizens), Ana Mocanu (Community Manager Funky Citizens)
12 aprilie
Sala Media, Cinema Muzeul Țăranului
ora 12:30-14:00 și 17:00-18:30
Educația civică e materia care nu ne-a fost prezentată suficient în școală. În viziunea noastră, ne explică felul în care funcționează democrația românească și rolul nostru de cetățeni. E important să înțelegem sistemul dacă plănuim să-l schimbăm. La fel de important e să înțelegem acel clișeu cu „schimbarea începe cu tine”. Iată câteva dintre subiectele pe care le vom parcurge împreună:
Ana Mocanu face de 6 ani proiecte pentru tineret pe subiecte precum implicare civică, drepturile elevului, zone defavorizate și egalitate de gen. Ana ocupă postul de community manager la Funky și se ocupă de conectarea comunităților locale și naționale de cetățeni implicați civic, jurnaliști și activiști. Ea se mai ocupă și de partea de cercetare a organizației în subiecte precum transparența instituțiilor publice și cum afectează dezinformarea în rândul tinerilor.
Elena Calistru este președintele și co-fondatoarea organizației Funky Citizens. Pe lângă rolul de reprezentant al societății civile la nivel european în Consiliul Social și Economic, Elena ia urma banilor publici din România prin expertiza sa pe bugetele instituțiilor publice și achiziții publice. Ea are o expertiză vastă în coordonarea campaniilor de observare independentă a alegerilor, acțiunilor de advocacy la nivel legislativ și combaterea dezinformării.
Organizația parteneră:
Funky Citizens e locul de întâlnire al cetățenilor care nu se resemnează cu status quo-ul, ci își înțeleg rolul în democrație, motiv pentru care își încordează mușchiul civic și iau adesea parte la procesul decizional. Cele mai puternice arme ale noastre sunt inițiativele care folosesc deștept tehnologia, advocacy-ul bazat pe date și comunicare, precum și educația civică – pilon transversal în tot ce facem. Funky este fondatorul proiectului Factual.ro, primul site de fact-checking al declarațiilor politice din România, membru al International Fact-checking Network și European Fact-checking Network și third-party fact-checker în programul Meta de verificare a postărilor ce conțin dezinformare. Pe partea de jurnalism, Funky a fondat proiectul Buletin de București, un proiect editorial de urmărire a banilor publici din București și Ilfov.
Înscrieri aici: https://forms.gle/
Jocul Escape Fake și cum este folosită tehnologia deep fake pentru a propaga dezinformarea online
Atelier de educație media
Traineri: Irina Paraschivoiu (Chief Operations Officer Polycular), Thomas Layer Wagner (artist, designer, fondator Polycular)
13 aprilie
Sala Media, Cinema Muzeul Țăranului
ora 13:15
În cadrul acestui workshop, participanții vor avea o primă parte introductivă, în cadrul căreia analizăm conceptele de deep fakes, tehnologiile utilizate și exemplul virale în acest sens. În a doua parte a workshop-ului, participanții vor fi împărțiți în echipe pentru a juca Escape Fake, un joc de realitate augmentată de tip escape room care poate fi jucat pe dispozitive mobile. Utilizatorii sunt contactați de un hacker de realitate cuantică care îi ghidează printr-o rețea de întrebări triviale, puzzle-uri de realitate augmentată și indicii pentru a demasca ceea ce este „fals” și, în cele din urmă, pentru a ne salva pe toți de un viitor distopic. Vizitatorii sunt invitați să încerce jocul Escape Fake, să își testeze cunoștințele despre falsuri, verificarea faptelor și dezinformare și să contribuie cu ideile lor pentru un viitor fără falsuri.
Irina Paraschivoiu este Chief Operations Officer la compania de gaming educațional Polycular. Irina lucrează în domeniul strategiei digitale, este cercetător și creează proiecte de mobilitate urbană, îmbinând nevoile oamenilor cu progresul tehnologic. Printre altele, ea face un doctorat în human-computer interaction cu accent pe tehnologia urbană. Ea a inițiat o varietate de proiecte de inovare în sectoarele public, privat și non-profit și este pasionată de responsabilizarea utilizatorilor prin design participativ.
Thomas Layer Wagner este fondator al companiei de gaming educațional Polycular, artist, designer și cercetător. Pasiunea sa este de a crea prototipuri și noi experiențe educative folosind realitatea virtuală, de la instalații de artă media, la jocuri bazate pe provocările din lumea digitală. Acesta lucrează în domeniul artei interactive de 12 ani.
Mădălina Voinea lucrează în analiza digitală a narativelor de dezinformare de pe social media, având un background în relații internaționale și analiză politică. În domeniul cetățeniei active, lucrează pe probleme de combatere a dezinformării și oferă cursuri de public speaking și în „Let’s talk about YOU(th)!”, program dedicat împuternicirii tinerilor din România și Republica Moldova.
Înscrieri aici: https://forms.gle/
Cum putem folosi arta și tehnologia pentru a traduce fenomenul dezinformării pe înțelesul tuturor?
Atelier de educație media
Traineri: Sorin Ioniță (președinte Expert Forum), Alex Lungu (producător video)
13 aprilie
Sala Media, Cinema Muzeul Țăranului
ora 15:15
În cadrul acestui atelier moderat de Sorin Ioniță, artiști din România, Austria și Belarus vor povesti experiența lor în crearea de opere care contribuie la înțelegere de către publicul larg a impactului fenomenului dezinformării. Vom avea sesiuni de câte 20 de minute, centrate pe întrebarea de la care fiecare artist și-a pornit creația.
Sorin Ioniță este preşedintele think tankului Expert Forum (EFOR) unde derulează, între altele, activităţi de monitorizare a dezinformării online, coordonează proiectul China Index în cinci state europene şi livrează asistenţă umanitară în Ucraina. Comentează actualitatea pe radio şi TV, e blogger şi fotograf. A absolvit Politehnica Bucureşti; apoi Filozofie; un Master la CEU; si doctorat în Ştiinţe Politice. A fost bursier Fulbright la Georgetown University, DC. E autorul volumului Deceniul furiei şi indignării: cum ne-au schimbat ultimii zece ani, Humanitas, 2021.
Alex Lungu este un producător audio-video care se concentrează pe documentare, animație și edu-tainment. Împreună cu Ana Turos, au dezvoltat expoziția de artă „Look out! Videoclipuri peste un an”, în care o replică de inteligență artificială îți spune totul despre deep fakes și posibilitățile lor infinite. Instalația lor explorează creația vizuală bazată pe difuzie AI, posibilitățile sale infinite și impactul potențial asupra vieții unui individ.
Elena Rabkina este artistă, activistă, mentor și co-organizatoare a mai multor festivaluri de artă din Minsk. Ea cercetează și documentează povestea imaterială a oamenilor, a lucrurilor și a locurilor, precum și rolul comunităților în acestea. Lucrările ei artistice reflectă frecvent asupra sănătății mintale, migrației, activismului și construirii comunităților.
Egor Kraft este un artist interdisciplinar care lucrează la intersecția dintre artă, media, tehnologie, film și cercetare. În prezent, predă, de asemenea, la Kunstuniversität Linz. Egor a primit New Technological Art Award (2022), precum și numeroase alte nominalizări. Expoziția sa de artă expusă la One World, Hashdox, a primit mențiunea de onoare în cadrul concursului STARTS 2023.
Organizație parteneră:
Expert Forum (EFOR) este un think tank cu sediul la București, înființat în 2011 de experți renumiți în domeniul politicilor publice și al reformei guvernanței publice. Principalele sectoare acoperite de organizație sunt: reforma administrației, reforma justiției și anticorupție; energie, cetățenie activă și alegeri, propagandă și dezinformare. Membrii Expert Forum au fost implicați în cele mai importante evaluări ale reformelor instituționale, analizând procesul politic din ultimii ani în România și în țările vecine (în special în Balcanii de Vest și Moldova), în colaborare cu Comisia Europeană, Consiliul Europei, Banca Mondială și Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare.
Înscrieri aici: https://forms.gle/
Electionville - un joc civic care te va învăța cum să guvernezi orașul tău de vis
Joc interactiv - atelier - pe echipe
11 aprilie
Sala de creativitate (et. 1), Cinema Muzeul Țăranului
ora 12:30
Electionville este un joc de podea multipremiat, creat de un profesor de educație civică sub umbrela Agenției Suedeze și folosit de școli din mai multe țări europene. A fost implementat în cadrul proiectului european EUlectionplay în 4 țări: România, Bulgaria, Portugalia si Slovacia. Cu ajutorul acestui joc elevii învață cum să guverneze un oraș, cum să își aleagă prioritățile, cum să aloce resurse și cum să convingă ceilalți jucători să voteze propunerile lor.
Organizație parteneră:
Aspire Teachers este un ONG care vrea să aducă un profesor excelent în fața fiecărui copil din România. Misiunea lor este să conecteze școala cu viața reală prin profesori excelenți. Susțin formarea de calitate a profesorilor din România prin activități aplicate de pregătire cu o curriculă multidisciplinară, cu practici pedagogice de impact adaptate la realitățile secolului 21.
Ambasada Suediei în România lucrează pentru a promova și extinde relațiile dintre România și Suedia în toate sectoarele politice. Ambasadoarea Therese Hydén conduce ambasada din septembrie 2019. O activitate importantă a ambasadei este de a lucra pentru creșterea schimburilor comerciale între cele două țări noastre prin promovarea companiilor suedeze prezente în România și/sau a companiilor care intenționează să se stabilească aici. Acest efort se face împreună cu biroul local Business Sweden Office, care poate informa companiile suedeze despre oportunitățile de export în România.
Înscrieri aici: https://forms.gle/
*Proiecțiile de film se desfășoară în Studioul Horia Bernea, Cinema Muzeul Țăranului, str. Monetăriei, nr. 3, sector 1, București. Toate proiecțiile sunt urmate de o discuție.
*Atelierele și expoziția se desfășoară în sala Media.
*Jocul interactiv Electionville se va desfășura în lobby-ul cinematografului.
*Toate activitățile sunt gratuite.
Târgul de voluntariat @ Zilele Liceenilor la One World România#17
Pentru 2024, demersul festivalului de a aduce societatea civilă cât mai în atenția publicului se ramifică cu o componentă de târg de voluntariat activ, parte din programul Zilele Liceenilor,. Târgul de voluntariat se va desfășura între 11 și 13 aprilie la Muzeul Țăranului Român și include 7 ONG-uri din România la care tinerii pot face voluntariat. Ei își vor prezenta activitatea, pe teme diverse de interes public, de la tehnologie civică și drepturile animalelor, la conștientizarea bolilor autoimune sau educație. Code for Romania / Commit Global, cea mai mare organizație de tehnologie civică din lume, Asociația Red Panda, cu misiunea de a crea legături puternice între oameni și animale, Asociația Pacienților cu Afecțiuni Autoimune (APAA), asociația ApTI, care susține și promovează internetul liber, Her Time România, prima organizație non-guvernamentală care susține generațiile viitoare de femei din România, Fundația Tineri pentru Tineri, care dezvoltă și implementează programe de educație pentru sănătate sexuală, și FDP-Protagoniști în educație, care lucrează de 27 de ani pentru a oferi acces egal la educație și la o copilărie normală pentru copiii vulnerabili, sunt ONG-urile care așteaptă tinerii cu activități gândite special pentru ei la standurile din cadrul Târgului de Voluntariat OWR.
Zilele Liceenilor se desfășoară cu sprijinul Kaufland România. Toate evenimentele din cadrul Zilelor Liceenilor sunt cu intrare liberă, cu înscriere în prealabil.
Detalii despre târgul de voluntariat :
Code for Romania / Commit Global este cea mai mare organizație de tehnologie civică din lume, care din 2016 identifică probleme sociale sistemice și generalizate și construiește infrastructura digitală gratuită de care societatea are nevoie. Organizația aduce la Zilele Liceenilor aplicația de voluntariat VIC, pe care tinerii își pot gestiona timpul și activitățile dedicate comunităților prin ONG-uri, pot găsi organizații cu care rezonează și răspunde apelurilor de voluntariat. Pentru cei care în 2024 votează pentru prima dată, dar și pentru orice tânăr interesat de viața cetății, Code deschide discuția despre soluțiile digitale pentru alegeri precum Monitorizare Vot, prin care tinerii pot fi observatori în secțiile de votare, o experiență democratică valoroasă pentru ei cât și pentru întreaga societate.
Asociația Red Panda derulează programe și proiecte pentru creșterea nivelului de bunăstare a animalelor. Misiunea lor este de a salva animale, dar totodată de a crea legături puternice între oameni și animale, educând comunitățile asupra necesităților acestora și promovând practici responsabile de îngrijire.
La târg, participanții vor afla mai multe despre centrul de adopție și posibilități de a se implica, precum voluntariatul. De asemenea, la stand tinerii pot face cunoștință și cu un cățel deja adoptat.
Asociația Pacienților cu Afecțiuni Autoimune - APAA este una dintre cele mai mari și mai active asociații de pacienți din România. APAA s- a înfiinţat în anul 2010 din dorinţa de a oferi suport persoanelor cu afecţiuni autoimune, dar şi familiilor acestora. Standul va cuprinde pe de-o parte materiale video de informare și interactive, de realitate virtuală, dar și demonstrații practice despre cum se ia corect tensiunea și glicemia. Jurnalista Monica Rădulescu va vorbi despre sănătatea femeii, iar Marilena Debu despre hepatite, screening și tratamente. Participanții vor afla cum să identifice corect că trebuie să facă investigații, dar și care sunt afecțiunile autoimune și ce nevoi au persoanele afectate.
ApTI este o asociație nonguvernamentală care susține și promovează o lume digitală liberă și deschisă prin respectarea drepturilor fundamentale ale omului. Un Internet liber este un mediu în care libertatea de exprimare și viața privată sunt respectate și garantate. O lume digitală deschisă reprezintă o garanție a accesului legal și sigur la beneficiile aduse de tehnologia informației. Organizația propune discuții despre tehnologie și drepturile omului, în special despre libertatea de exprimare și viața privată, despre influența AI și cum poate afecta drepturile fundamentale, dar și un concurs cu premii pentru cei care-și cunosc drepturile. Tot la stand participanții vor putea lua gratuit stickere cool despre drepturi digitale.
Her Time România este prima organizație non-guvernamentală, care susține generațiile viitoare de femei din România în dezvoltarea lor personală și profesională. Organizația va desfășura activități de informare și alte surprize interactive.
Fundația Tineri pentru Tineri se ocupă de mai bine de 25 de ani cu crearea, dezvoltarea și implementarea de programe de educație pentru sănătate sexuală și de educație pentru viața de familie, dedicate tinerilor din România. Fundația va participa cu o serie de activități interactive dedicate publicului, de informare și înțelegere a felului în care poți avea grijă de sănătatea corpului, dar și de exersare a abilităților sociale precum vorbitul în public.
FDP-Protagoniști în educație lucrează de 27 de ani pentru a oferi acces egal la educație și la o copilărie normală pentru copiii vulnerabili, cu scopul de a-i încuraja să își construiască o viață autonomă, relații sănătoase și o stimă de sine crescută. FDP va prezenta principalele programe Școala Socială Sportivă Real Madrid, Centrul Wonder, un centru de zi care deruleaza terapii și activități pt copiii cu dificultăți de învățare și va interacționa cu participanții.
Parteneri Zilele Liceenilor
Ediția a 17-a a festivalului își extinde componenta educațională printr-un program dedicat adolescenților și dialogului intergenerațional, care cuprinde mai multe evenimente ce se desfășoară pe durata a trei zile consecutive.
Programul cuprinde șase evenimente cu proiecții de film, șapte ateliere non-formale, o expoziție invitată, deschisă publicului larg și o serie de activări on-site, printre care un târg de voluntariat, discuții de pregătire pentru receptarea filmelor și întâlniri cu autori și cineaști.
Evenimentul se desfășoară la Muzeul Țăranului Român, în Sala Cinema și Sala Media, și este sprijinit de Kaufland România.
Așteptăm peste 900 de adolescenți la evenimentele pregătite împreună cu o serie de organizații: UNHCR, Expert Forum, Funky Citizens, Asociația Rhea, și alți parteneri.
Scopul este acela de a oferi o experiență de învățare, familiarizare cu filmul documentar și explorare socio-emoțională pentru o categorie diversă de adolescenți din zone diferite, de la licee din București și împrejurimi, experiența cinematografică fiind mediată prin exerciții de receptare și dublată de ateliere și contexte de socializare.
Tot aici, într-un exercițiu-pilot, propunem o întâlnire între adolescenți și seniori, în parteneriat cu centre de zi din București.
Participarea este gratuită, cu înscriere în prealabil: https://forms.gle/
Fotofobia
R: Ivan Ostrochovský, Pavol Pekarčík / 2023 / 71 min. / Color
11 aprilie
Studioul Horia Bernea, Cinema Muzeul Țăranului
ora 10:00 și ora 15:00
Într-o dimineață rece de februarie, Niki, în vârstă de 12 ani, și familia sa ajung la o stație de metrou din Harkiv pentru a se adăposti din calea terorii războiului de afară. Pentru familia lui Niki, lumina zilei este sinonimă cu pericolul de moarte, iar băiatului nu i se permite să părăsească stația, unde trăiește sub incandescența neîntreruptă a neoanelor. Hoinărind printre vagoane abandonate și peroane, Niki o întâlnește pe Vika (11 ani) și în fața sa se deschide o lume nouă. Pe măsură ce legătura dintre ei devine din ce în ce mai puternică, cei doi copii își găsesc din nou curajul să lase razele soarelui să le lumineze fețele.
Vis. Viață
R: Ruxandra Gubernat / 2024 / 84 min. / Color
12 aprilie
Studioul Horia Bernea, Cinema Muzeul Țăranului
ora 15:00
13 aprilie
Studioul Horia Bernea, Cinema Muzeul Țăranului
ora 11:00
“Vis.Viață” urmărește trei adolescenți în ultimii ani de liceu, înainte, în timpul și după Covid. În timp ce își fac planuri să plece din România după ce termină liceul, Una - o actriță, Habet - un trapper și Ștefania - o activistă de mediu, se găsesc prinși între drame și dileme legate de viitor. Cum le va afecta planurile tot ce se întâmplă în jurul lor? Cine va reuși?
Anii tinereții noastre
Proiecția cuprinde o serie de patru scurt-metraje produse în perioada 1970-1987 de către Studioul Sahia - viața și frământările adolescenților anilor sunt portretizate în aceste filme propuse spre discuție din perspectivă contemporană. Ce din temerile, speranțele și visele adolescenților de atunci sunt încă vii pentru adolescenții de acum și ce nu mai seamănă deloc?
Scurt-metraje în selecție:
Adolescența - Florica și Paul Holban / 1970 / 11 min. / Alb-Negru
Iarna unor pierde vară… - Iancu (Ion) Moscu / 1974 / 10 min. / Alb-Negru
Pe malul Ozanei - Copel Moscu / 1984 / 13 min. / Color
Absolvenții - Doru si Paula Segall / 1986 / 11 min. / Color
12 aprilie
Studioul Horia Bernea, Cinema Muzeul Țăranului
ora 10:00
Eu sunt regizorul / regizoarea poveștii mele
Proiecția-eveniment este compusă din vizionarea a două scurtmetraje realizate de regizoarea Alina Șerban și o întâlnire cu o parte din echipele de creație. În cadrul proiectului, Alina Șerban a susținut cu tinerii din centre de plasament ateliere de storytelling de film unde aceștia au regizat și interpretat scene din propriile vieți.
Vanessa / 2023 / 27 min. / Color
Eu sunt Nicu / 2023 / 16 min. / Color
13 aprilie
Studioul Horia Bernea, Cinema Muzeul Țăranului
ora 13:30
Locul meu unde e? / Finding my place
Atelier de teatru forum
Trainer: Anca Munteanu (actriță, dramaturgă)
11 aprilie
Sala Media, Cinema Muzeul Țăranului
ora 12:30-14:00 și 17:00-18:30
„În cadrul acestui atelier voi provoca participanții să răspundă la întrebarea „Unde e locul meu?”, folosind o combinație de jocuri teatrale, exerciții de scriere creativă și teatru forum. Vom analiza, împreună, situații (pe care participanții voluntari doresc să le împărtășească) în care adolescenții s-au simțit integrați sau neintegrați, vom explora ideea de comunitate și de micro-comunitate. Prin punerea în context teatral al situațiilor în care adolescenții s-au simțit integrați/neintegrați, vom încerca să găsim, împreună, soluții la acestea, atât la nivel de individ, cât și la nivel de grup și de societate.” (Anca Munteanu, trainer)
Anca Munteanu este actriță și dramaturgă. Este co-fondatoare a Platformei de explorări artistice Rhea și a centrului educațional non-formal Flori,fete și băieți. Absolventă UNATC, rezidentă a Școlii de teatru politic de la Macaz și Drama 5: rezidențe de scriere dramatică de la Reactor. A debutat ca autoare dramatică cu piesa Nuntă în Oaș, montată la Teatrul de Nord Satu Mare, iar ca actriță în lungmetrajul Teambuilding. A înființat și a coordonat, începând cu aprilie 2022, trupa de teatru de adolescenți ucraineni UPT(Underground Pickles Team), facilitată de Asociația Moașelor Independente. A facilitat ateliere de teatru în cadrul festivalurilor de teatru ID Fest, Ideo Ideis și Reactiv.
Organizații partenere:
RHEA (platformarhea.ro) este o platformă de explorări artistice interdisciplinare, axate mai ales pe arte performative și cinematografie. Scopul nostru este să contribuim la cercetarea și producția artistică internațională. Mai mult, vrem să explorăm tematici relevante publicului feminin și să oferim un spațiu de lucru în special artistelor și profesionistelor cu care împărtășim valori comune.
UNHCR, Agenția ONU pentru Refugiați, este o organizație globală dedicată salvării de vieți, protejării drepturilor și construirii unui viitor mai bun pentru persoanele forțate să își părăsească locuințele din cauza conflictelor și a persecuțiilor. Conducem acțiunile internaționale de protecție a refugiaților, a comunităților strămutate forțat și a apatrizilor. Oferim asistență pentru salvarea de vieți, contribuim la protejarea drepturilor fundamentale ale omului și dezvoltăm soluții care să asigure că oamenii au un loc sigur numit acasă, unde își pot construi un viitor mai bun. De asemenea, lucrăm pentru a ne asigura că apatrizilor li se acordă o naționalitate. Lucrăm în peste 130 de țări, folosindu-ne experiența pentru a proteja și a avea grijă de milioane de oameni.
Înscrieri aici: https://forms.gle/
Cum te implici în viața cetății?
Atelier de educație și implicare civică
Traineri: Elena Calistru (Președintă și Co-fondatoare Funky Citizens), Ana Mocanu (Community Manager Funky Citizens)
12 aprilie
Sala Media, Cinema Muzeul Țăranului
ora 12:30-14:00 și 17:00-18:30
Educația civică e materia care nu ne-a fost prezentată suficient în școală. În viziunea noastră, ne explică felul în care funcționează democrația românească și rolul nostru de cetățeni. E important să înțelegem sistemul dacă plănuim să-l schimbăm. La fel de important e să înțelegem acel clișeu cu „schimbarea începe cu tine”. Iată câteva dintre subiectele pe care le vom parcurge împreună:
Ana Mocanu face de 6 ani proiecte pentru tineret pe subiecte precum implicare civică, drepturile elevului, zone defavorizate și egalitate de gen. Ana ocupă postul de community manager la Funky și se ocupă de conectarea comunităților locale și naționale de cetățeni implicați civic, jurnaliști și activiști. Ea se mai ocupă și de partea de cercetare a organizației în subiecte precum transparența instituțiilor publice și cum afectează dezinformarea în rândul tinerilor.
Elena Calistru este președintele și co-fondatoarea organizației Funky Citizens. Pe lângă rolul de reprezentant al societății civile la nivel european în Consiliul Social și Economic, Elena ia urma banilor publici din România prin expertiza sa pe bugetele instituțiilor publice și achiziții publice. Ea are o expertiză vastă în coordonarea campaniilor de observare independentă a alegerilor, acțiunilor de advocacy la nivel legislativ și combaterea dezinformării.
Organizația parteneră:
Funky Citizens e locul de întâlnire al cetățenilor care nu se resemnează cu status quo-ul, ci își înțeleg rolul în democrație, motiv pentru care își încordează mușchiul civic și iau adesea parte la procesul decizional. Cele mai puternice arme ale noastre sunt inițiativele care folosesc deștept tehnologia, advocacy-ul bazat pe date și comunicare, precum și educația civică – pilon transversal în tot ce facem. Funky este fondatorul proiectului Factual.ro, primul site de fact-checking al declarațiilor politice din România, membru al International Fact-checking Network și European Fact-checking Network și third-party fact-checker în programul Meta de verificare a postărilor ce conțin dezinformare. Pe partea de jurnalism, Funky a fondat proiectul Buletin de București, un proiect editorial de urmărire a banilor publici din București și Ilfov.
Înscrieri aici: https://forms.gle/
Jocul Escape Fake și cum este folosită tehnologia deep fake pentru a propaga dezinformarea online
Atelier de educație media
Traineri: Irina Paraschivoiu (Chief Operations Officer Polycular), Thomas Layer Wagner (artist, designer, fondator Polycular)
13 aprilie
Sala Media, Cinema Muzeul Țăranului
ora 13:15
În cadrul acestui workshop, participanții vor avea o primă parte introductivă, în cadrul căreia analizăm conceptele de deep fakes, tehnologiile utilizate și exemplul virale în acest sens. În a doua parte a workshop-ului, participanții vor fi împărțiți în echipe pentru a juca Escape Fake, un joc de realitate augmentată de tip escape room care poate fi jucat pe dispozitive mobile. Utilizatorii sunt contactați de un hacker de realitate cuantică care îi ghidează printr-o rețea de întrebări triviale, puzzle-uri de realitate augmentată și indicii pentru a demasca ceea ce este „fals” și, în cele din urmă, pentru a ne salva pe toți de un viitor distopic. Vizitatorii sunt invitați să încerce jocul Escape Fake, să își testeze cunoștințele despre falsuri, verificarea faptelor și dezinformare și să contribuie cu ideile lor pentru un viitor fără falsuri.
Irina Paraschivoiu este Chief Operations Officer la compania de gaming educațional Polycular. Irina lucrează în domeniul strategiei digitale, este cercetător și creează proiecte de mobilitate urbană, îmbinând nevoile oamenilor cu progresul tehnologic. Printre altele, ea face un doctorat în human-computer interaction cu accent pe tehnologia urbană. Ea a inițiat o varietate de proiecte de inovare în sectoarele public, privat și non-profit și este pasionată de responsabilizarea utilizatorilor prin design participativ.
Thomas Layer Wagner este fondator al companiei de gaming educațional Polycular, artist, designer și cercetător. Pasiunea sa este de a crea prototipuri și noi experiențe educative folosind realitatea virtuală, de la instalații de artă media, la jocuri bazate pe provocările din lumea digitală. Acesta lucrează în domeniul artei interactive de 12 ani.
Mădălina Voinea lucrează în analiza digitală a narativelor de dezinformare de pe social media, având un background în relații internaționale și analiză politică. În domeniul cetățeniei active, lucrează pe probleme de combatere a dezinformării și oferă cursuri de public speaking și în „Let’s talk about YOU(th)!”, program dedicat împuternicirii tinerilor din România și Republica Moldova.
Înscrieri aici: https://forms.gle/
Cum putem folosi arta și tehnologia pentru a traduce fenomenul dezinformării pe înțelesul tuturor?
Atelier de educație media
Traineri: Sorin Ioniță (președinte Expert Forum), Alex Lungu (producător video)
13 aprilie
Sala Media, Cinema Muzeul Țăranului
ora 15:15
În cadrul acestui atelier moderat de Sorin Ioniță, artiști din România, Austria și Belarus vor povesti experiența lor în crearea de opere care contribuie la înțelegere de către publicul larg a impactului fenomenului dezinformării. Vom avea sesiuni de câte 20 de minute, centrate pe întrebarea de la care fiecare artist și-a pornit creația.
Sorin Ioniță este preşedintele think tankului Expert Forum (EFOR) unde derulează, între altele, activităţi de monitorizare a dezinformării online, coordonează proiectul China Index în cinci state europene şi livrează asistenţă umanitară în Ucraina. Comentează actualitatea pe radio şi TV, e blogger şi fotograf. A absolvit Politehnica Bucureşti; apoi Filozofie; un Master la CEU; si doctorat în Ştiinţe Politice. A fost bursier Fulbright la Georgetown University, DC. E autorul volumului Deceniul furiei şi indignării: cum ne-au schimbat ultimii zece ani, Humanitas, 2021.
Alex Lungu este un producător audio-video care se concentrează pe documentare, animație și edu-tainment. Împreună cu Ana Turos, au dezvoltat expoziția de artă „Look out! Videoclipuri peste un an”, în care o replică de inteligență artificială îți spune totul despre deep fakes și posibilitățile lor infinite. Instalația lor explorează creația vizuală bazată pe difuzie AI, posibilitățile sale infinite și impactul potențial asupra vieții unui individ.
Elena Rabkina este artistă, activistă, mentor și co-organizatoare a mai multor festivaluri de artă din Minsk. Ea cercetează și documentează povestea imaterială a oamenilor, a lucrurilor și a locurilor, precum și rolul comunităților în acestea. Lucrările ei artistice reflectă frecvent asupra sănătății mintale, migrației, activismului și construirii comunităților.
Egor Kraft este un artist interdisciplinar care lucrează la intersecția dintre artă, media, tehnologie, film și cercetare. În prezent, predă, de asemenea, la Kunstuniversität Linz. Egor a primit New Technological Art Award (2022), precum și numeroase alte nominalizări. Expoziția sa de artă expusă la One World, Hashdox, a primit mențiunea de onoare în cadrul concursului STARTS 2023.
Organizație parteneră:
Expert Forum (EFOR) este un think tank cu sediul la București, înființat în 2011 de experți renumiți în domeniul politicilor publice și al reformei guvernanței publice. Principalele sectoare acoperite de organizație sunt: reforma administrației, reforma justiției și anticorupție; energie, cetățenie activă și alegeri, propagandă și dezinformare. Membrii Expert Forum au fost implicați în cele mai importante evaluări ale reformelor instituționale, analizând procesul politic din ultimii ani în România și în țările vecine (în special în Balcanii de Vest și Moldova), în colaborare cu Comisia Europeană, Consiliul Europei, Banca Mondială și Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare.
Înscrieri aici: https://forms.gle/
Electionville - un joc civic care te va învăța cum să guvernezi orașul tău de vis
Joc interactiv - atelier - pe echipe
11 aprilie
Sala de creativitate (et. 1), Cinema Muzeul Țăranului
ora 12:30
Electionville este un joc de podea multipremiat, creat de un profesor de educație civică sub umbrela Agenției Suedeze și folosit de școli din mai multe țări europene. A fost implementat în cadrul proiectului european EUlectionplay în 4 țări: România, Bulgaria, Portugalia si Slovacia. Cu ajutorul acestui joc elevii învață cum să guverneze un oraș, cum să își aleagă prioritățile, cum să aloce resurse și cum să convingă ceilalți jucători să voteze propunerile lor.
Organizație parteneră:
Aspire Teachers este un ONG care vrea să aducă un profesor excelent în fața fiecărui copil din România. Misiunea lor este să conecteze școala cu viața reală prin profesori excelenți. Susțin formarea de calitate a profesorilor din România prin activități aplicate de pregătire cu o curriculă multidisciplinară, cu practici pedagogice de impact adaptate la realitățile secolului 21.
Ambasada Suediei în România lucrează pentru a promova și extinde relațiile dintre România și Suedia în toate sectoarele politice. Ambasadoarea Therese Hydén conduce ambasada din septembrie 2019. O activitate importantă a ambasadei este de a lucra pentru creșterea schimburilor comerciale între cele două țări noastre prin promovarea companiilor suedeze prezente în România și/sau a companiilor care intenționează să se stabilească aici. Acest efort se face împreună cu biroul local Business Sweden Office, care poate informa companiile suedeze despre oportunitățile de export în România.
Înscrieri aici: https://forms.gle/
*Proiecțiile de film se desfășoară în Studioul Horia Bernea, Cinema Muzeul Țăranului, str. Monetăriei, nr. 3, sector 1, București. Toate proiecțiile sunt urmate de o discuție.
*Atelierele și expoziția se desfășoară în sala Media.
*Jocul interactiv Electionville se va desfășura în lobby-ul cinematografului.
*Toate activitățile sunt gratuite.
Târgul de voluntariat @ Zilele Liceenilor la One World România#17
Pentru 2024, demersul festivalului de a aduce societatea civilă cât mai în atenția publicului se ramifică cu o componentă de târg de voluntariat activ, parte din programul Zilele Liceenilor,. Târgul de voluntariat se va desfășura între 11 și 13 aprilie la Muzeul Țăranului Român și include 7 ONG-uri din România la care tinerii pot face voluntariat. Ei își vor prezenta activitatea, pe teme diverse de interes public, de la tehnologie civică și drepturile animalelor, la conștientizarea bolilor autoimune sau educație. Code for Romania / Commit Global, cea mai mare organizație de tehnologie civică din lume, Asociația Red Panda, cu misiunea de a crea legături puternice între oameni și animale, Asociația Pacienților cu Afecțiuni Autoimune (APAA), asociația ApTI, care susține și promovează internetul liber, Her Time România, prima organizație non-guvernamentală care susține generațiile viitoare de femei din România, Fundația Tineri pentru Tineri, care dezvoltă și implementează programe de educație pentru sănătate sexuală, și FDP-Protagoniști în educație, care lucrează de 27 de ani pentru a oferi acces egal la educație și la o copilărie normală pentru copiii vulnerabili, sunt ONG-urile care așteaptă tinerii cu activități gândite special pentru ei la standurile din cadrul Târgului de Voluntariat OWR.
Zilele Liceenilor se desfășoară cu sprijinul Kaufland România. Toate evenimentele din cadrul Zilelor Liceenilor sunt cu intrare liberă, cu înscriere în prealabil.
Detalii despre târgul de voluntariat :
Code for Romania / Commit Global este cea mai mare organizație de tehnologie civică din lume, care din 2016 identifică probleme sociale sistemice și generalizate și construiește infrastructura digitală gratuită de care societatea are nevoie. Organizația aduce la Zilele Liceenilor aplicația de voluntariat VIC, pe care tinerii își pot gestiona timpul și activitățile dedicate comunităților prin ONG-uri, pot găsi organizații cu care rezonează și răspunde apelurilor de voluntariat. Pentru cei care în 2024 votează pentru prima dată, dar și pentru orice tânăr interesat de viața cetății, Code deschide discuția despre soluțiile digitale pentru alegeri precum Monitorizare Vot, prin care tinerii pot fi observatori în secțiile de votare, o experiență democratică valoroasă pentru ei cât și pentru întreaga societate.
Asociația Red Panda derulează programe și proiecte pentru creșterea nivelului de bunăstare a animalelor. Misiunea lor este de a salva animale, dar totodată de a crea legături puternice între oameni și animale, educând comunitățile asupra necesităților acestora și promovând practici responsabile de îngrijire.
La târg, participanții vor afla mai multe despre centrul de adopție și posibilități de a se implica, precum voluntariatul. De asemenea, la stand tinerii pot face cunoștință și cu un cățel deja adoptat.
Asociația Pacienților cu Afecțiuni Autoimune - APAA este una dintre cele mai mari și mai active asociații de pacienți din România. APAA s- a înfiinţat în anul 2010 din dorinţa de a oferi suport persoanelor cu afecţiuni autoimune, dar şi familiilor acestora. Standul va cuprinde pe de-o parte materiale video de informare și interactive, de realitate virtuală, dar și demonstrații practice despre cum se ia corect tensiunea și glicemia. Jurnalista Monica Rădulescu va vorbi despre sănătatea femeii, iar Marilena Debu despre hepatite, screening și tratamente. Participanții vor afla cum să identifice corect că trebuie să facă investigații, dar și care sunt afecțiunile autoimune și ce nevoi au persoanele afectate.
ApTI este o asociație nonguvernamentală care susține și promovează o lume digitală liberă și deschisă prin respectarea drepturilor fundamentale ale omului. Un Internet liber este un mediu în care libertatea de exprimare și viața privată sunt respectate și garantate. O lume digitală deschisă reprezintă o garanție a accesului legal și sigur la beneficiile aduse de tehnologia informației. Organizația propune discuții despre tehnologie și drepturile omului, în special despre libertatea de exprimare și viața privată, despre influența AI și cum poate afecta drepturile fundamentale, dar și un concurs cu premii pentru cei care-și cunosc drepturile. Tot la stand participanții vor putea lua gratuit stickere cool despre drepturi digitale.
Her Time România este prima organizație non-guvernamentală, care susține generațiile viitoare de femei din România în dezvoltarea lor personală și profesională. Organizația va desfășura activități de informare și alte surprize interactive.
Fundația Tineri pentru Tineri se ocupă de mai bine de 25 de ani cu crearea, dezvoltarea și implementarea de programe de educație pentru sănătate sexuală și de educație pentru viața de familie, dedicate tinerilor din România. Fundația va participa cu o serie de activități interactive dedicate publicului, de informare și înțelegere a felului în care poți avea grijă de sănătatea corpului, dar și de exersare a abilităților sociale precum vorbitul în public.
FDP-Protagoniști în educație lucrează de 27 de ani pentru a oferi acces egal la educație și la o copilărie normală pentru copiii vulnerabili, cu scopul de a-i încuraja să își construiască o viață autonomă, relații sănătoase și o stimă de sine crescută. FDP va prezenta principalele programe Școala Socială Sportivă Real Madrid, Centrul Wonder, un centru de zi care deruleaza terapii și activități pt copiii cu dificultăți de învățare și va interacționa cu participanții.
Parteneri Zilele Liceenilor