OWR NON STOP
EN
OWR LA BRAȘOV 2021
16.09.2021 - 19.09.2021
OWR ON TOUR
organizator local
ArtBurg și One World Romania

În perioada 16-19 septembrie 2021 va avea loc cea de a doua ediție a Festivalului One World România la Brașov ce are ca temă principală egalitatea de gen și propune o serie de documentare regizate de femei, revelându-ne astfel diversitatea ce caracterizează perspectivele cineastelor contemporane. Deconstruim împreună mitul reducționist al “cinematografiei la feminin”. Așa cum nu există o “cinematografie masculină”, nu are sens să creăm în mod artificial o categorie “feminină”, vocile realizatoarelor fiind mult prea complexe și diferite pentru a putea fi înghesuite sub o singură umbrelă.

PROGRAM

JOI 16 septembrie
BASTIONUL ARTIȘTILOR

20.00 Pământul este albastru ca o portocală
Ucraina, Lituania 2020 | Iryna Tsilyk | 74 min
proiecție urmată de Q&A cu Iryna Tsilyk
Regizoarea filmului se concentrează asupra intrării la facultatea de film a unei tinere ucrainence - un eveniment major în viața ei și a familiei sale, dar care devine neînsemnat când este replasat în contextul mai larg al existenței lor, anume faptul că trăiesc în Donbasul răscolit de război.

VINERI 17 septembrie

REDUTA
16.30 Justiție nevăzută
România, 2021 | De la 0 | 75 min
proiecție urmată de o dezbatere cu invitații Konrad Adenauer Stiftung - Vlad Vidican (avocat, Sfântu Gheorghe), Diana Oncioiu și Vlad Stoicescu (jurnaliști Dela0.ro & realizatori ai filmului)
Înainte să fie reparată, justiția trebuie văzută și discutată. Documentarul Justiție nevăzută examinează cinci probleme ale sistemului de justiție din România, ca pretext pentru a porni dialogul social în acest domeniu.

18.30 Cabina de vizionare
Israel, SUA 2019 | Ra’anan Alexandrowicz | 70 min
proiecție urmată de o dezbatere, invitată: Victoria Carasava / ActiveWatch
Maia Levy, o tânără americancă de origine iudeică, devine complicea regizorului și acceptă provocarea acestuia de a comenta clipuri YouTube din viața palestinienilor aflați sub ocupația militară a Israelului, în timp ce reacțiile ei sunt surprinse de o cameră video.

BASTIONUL ARTIȘTILOR
20.30 Micul Samedi
Belgia, 2020 | Paloma Sermon-Daï | 75 min
proiecție urmată de o dezbatere
invitată: Marta Nagy
Regizoarea își documentează fratele - Samedi, un bărbat ducând o viață liniștită undeva într-un sat din Belgia, departe de tentațiile tinereții și relația complexă a acestuia cu mama lor, o femeie care, în încercarea de a-l ajuta să se vindece trebuie să se confrunte nu doar cu demonii interiori ai fiului, ci și cu propriile ei emoții de culpabilitate.

SÂMBĂTĂ 18 septembrie

REDUTA
11.00 Cineclub - proiecție urmată de o dezbatere, moderată de Alexandru Solomon
Generația de mâine - România, 1936 | Paul Călinescu | 31 de minute
Orașul nu doarme niciodată - România, 1949 | Jean Mihail | 23 de minute
3x3=...? - România, 1963 | Gabriel Barta | 18 minute
O echipă de tineri... și ceilalți - România, 1976 | Ada Pistiner | 12 minute

18.00 Niciunul dintre ei nu spune vreun cuvânt
Franța, 2020 | Jacques Lin | 44 min
proiecție urmată de o dezbatere pe tema autismului
moderator: Mihai Călin
documentar adoptat de: Copiii de Cristal
Acest scurt documentar lipsit de cuvinte, dar nu și de sunete ale vieții exterioare, surprinde viața de zi cu zi a unei comunități formate, în mare parte, din femei și din bărbați suferind de autism. Încă din 1967 realizatorul Jacques Lin a trăit alături de ei, în cadrul unui experiment medical inițiat de legendarul Fernand Deligny și i-a filmat în timpul activităților cotidiene.

REDUTA
20.00 #newTogether
Austria, România, 2020 | Lidia Carmen Vidu | 54 min
proiecție urmată de o dezbatere despre efectele pandemiei asupra artiștilor și a operatorilor culturali, invitați: Andrei Popov, Elise Wilk, Elena Vlădăreanu
În timpul perioadei de carantină (lockdown) instituite după declararea pandemiei de COVID-19 în Europa, Forumul Cultural Austriac București a invitat 60 de artiști din Austria şi România să reflecteze la propriul lor viitor artistic, precum și la modul în care arta lor și comunitățile noastre se pot transforma în timpul şi după finalul crizei sanitare. Echipa FCA București a decis să încredințeze binecunoscutei regizoare românce de teatru şi de film, Carmen Lidia Vidu, producția unui documentar de amploare, plecând de la materialele video ale artiștilor participanţi.
Evenimentul va fi urmat de un concert

BASTIONUL ARTIȘTILOR
20.30 Covrigul meu mexican
Spania, 2019 | Nuria Giménez Lorang | 74 min
Cineasta folosește în mod ingenios filmări de amator realizate de bunicii ei pentru a crea personajul fictiv al lui Vivian Barret, o mondenă a anilor ‘50, care își petrece timpul călătorind dintr-un centru al luxurii în altul, fără să-și găsească fericirea ori să-și înțeleagă rostul, dar fiind perfect conștientă de deriva ei.

DUMINICĂ 19 septembrie
REDUTA
16.00 Vernisaj Refugiați doctori în România – de Horia Manolache
Proiecție de filme realizate în parteneriat OWR – UNHCR – UNATC
Documentare adoptate de: Centrul de Integrare pentru Migranți Brașov
Invitați: Gabriela Leu, Horia Manolache

19.30 Mi se spune Babu
Olanda, 2019 | Sandra Beerends | 78 min
Alima e dădaca unei familii de colonialiști olandezi pe teritoriul Indoneziei din anii 1940. Ostracizată de familie pentru vina de a nu se fi născut băiat, fata se salvează prin fugă, în familia care o angajează și în tandrețea trezită de mezinul dat în grijă.

———————————
Toate filmele vor fi vorbite sau subtitrate în limba română.

Festivalul face parte din proiectul „Documentarele One World Romania la Brașov, ediția a II-a”, cofinanțat de Consiliul Județean Brașov.

 

Evenimentele speciale ale Festivalului One World Romania la Brașov

 

Sănătatea mintală a devenit un subiect presant de dezbatere în ultimii ani, și cu atât mai mult în contextul pandemiei Covid-19, care a afectat major starea oamenilor deja vulnerabili în acest sens și a dus la o creștere generală a tulburărilor psihice în rândul populației. Unul dintre documentarele prezentate la OWR Brașov #2 abordează această temă într-un mod cu totul special. „Niciunul dintre ei nu spune vreun cuvânt” ne introduce într-o lume deosebită prin liniștea cu care este caracterizată. Este vorba despre o comunitate formată din oameni care suferă de autism. Încă din 1967 realizatorul Jacques Lin a trăit alături de ei, în cadrul unui experiment medical inițiat de legendarul Fernand Deligny - un specialist în psihologie socială recunoscut pentru metodele sale nonconformiste. Pornind de la acest film emoționant adoptat de „Copiii de Cristal” - o asociaţie a părinţilor cu copii cu TSA (tulburări din spectrul AUTISM), Sindrom Asperger, ADHD, Sindrom Down şi alte tulburări asociate -, vom discuta într-un cadru profesionist, plin de informații, dar și de umanitate și înțelegere despre nevoile persoanelor cu tulburări din spectrul autist, precum și despre servicii și abordări necesare. În același timp vom vorbi și despre aparținători care, adesea, au ei înșiși nevoie de sprijin, în special psihologic, pentru a face față dificultăților aduse de acest diagnostic. Scopul dezbaterii este conștientizarea problemelor acestei categorii defavorizate și găsirea de soluții și resurse posibile. La eveniment vor lua cuvântul reprezentanți ai autorităților locale și județene, respectiv ai Consiliului Județean, ai Primăriei, ai Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului și ai Direcției de Asistență Socială, reprezentanți din cadrul unor ONG-uri locale și ai Federației pentru Drepturi și Resurse pentru Persoanele cu Tulburări din Spectrul Autist, precum și un psiholog, un asistent social, părinți și, firește, adulți cu autism. Dezbaterea va fi moderată de actorul Mihai Călin, susținător al cauzei persoanelor cu autism. Evenimentul este gândit să fie interactiv, oferind și publicului ocazia de a se exprima liber, poate chiar de a aduce în discuție experiențele personale referitoare la autism. În prezent în România trăiesc peste 30.000 de persoane diagnosticate cu tulburare din spectrul autist.

Un alt subiect ce ne preocupă de mai bine de un deceniu este reforma justiției în România. Cum a evoluat procesul de reformă și ce înseamnă el în ziua de astăzi ne propunem să investigăm la proiecția documentarului „Justiție nevăzută”, ce va fi urmată de o dezbatere cu invitați ai Fundației Konrad Adenauer. Documentarul examinează cinci teme din sfera sistemului de justiție pentru a porni un dialog public referitor la diferite aspecte, precum reintegrarea socială a foștilor deținuți, recuperarea prejudiciilor și accesul la justiția mică a cetățeanului simplu din comunele și orașele mici ale țării. Poate că România a făcut progrese în lupta anticorupție, dar a neglijat alte sectoare esențiale ale justiției ce vizează în mod direct problemele noastre cotidiene.

Niște preocupări constante în selecția Festivalului One World România din fiecare an au fost situația refugiaților, promovarea toleranței și a dialogului intercultural. Și la această ediție vă invităm la un eveniment special dedicat respectului pentru diversitate, ce va avea loc pe 19 septembrie la Centrul-Cultural Reduta, unde vom deschide expoziția „Refugiați Doctori în România”, o serie de portrete fotografice realizate de Horia Manolache în 2021, în timpul pandemiei Covid-19. Expoziția va fi însoțită de proiecția filmelor produse în cadrul proiectului „Fă un film cu un refugiat”, organizat în colaborare cu Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale" București și UNHCR România – Agenția ONU pentru Refugiați. Documentarele au fost realizate de echipe de studenți în perioada 2019-2021 și sunt adoptate de Centrul de Integrare pentru Migranți Brașov. Invitații dezbaterii sunt Gabriela Leu (UNHCR România) și Horia Manolache.

În cadrul festivalului vom prezenta și unul dintre proiectele OWR de recuperare a patrimoniului cinematografic național, și anume Cineclubul, care în 2021 se concentrează pe evoluția filmului documentar românesc din perioada interbelică și din cea comunistă. Cu filme semnate de Paul Călinescu, Gabriel Barta, Jean Mihail și Ada Pistiner, ne propunem o aprofundare a cunoașterii filmului documentar românesc de arhivă și, implicit, a trecutului nostru ce ne influențează încă prezentul în moduri nebănuite. Proiecția va fi urmată de o discuție moderată de Alexandru Solomon ce o are ca invitată pe Ana Szel, una dintre curatoarele proiectului.

În paralel au început și înscrierile la „Atelierul de film documentar pentru adolescenți” ce va avea loc la Brașov în perioada 27-30 septembrie 2021. Toți tinerii cu vârste cuprinse între 14 și 19 ani care sunt interesați sunt invitați să se înscrie, completând formularul de aici.

Pe lângă toate acestea, OWR Brașov #2 vă așteaptă cu drag la multe alte dezbateri organizate în colaborare cu ONG-uri, invitați regizori și specialiști din diverse domenii pentru o celebrare a eforturilor făcute în numele drepturilor omului prin filmul documentar.

 

Adrese utile:
Centrul Cultural Reduta: Strada Apollonia Hirscher nr. 8
Bastionul Artiștilor : Strada George Coșbuc nr. 9
Visssual: Strada Fabricii

Organizat de: Asociația One World Romania
Organizator local: Asociația ARTBURG
Proiect cofinanțat de: Consiliul Județean Brașov

Parteneri: Bastionul Artiștilor, Muzeul de Istorie Brașov, Centrul Cultural Reduta, Centrul Multicultural al Universității Transilvania Brașov, Agenția Metropolitană Brașov, Forumul Cultural Austriac, UNHCR – Agenția ONU pentru Refugiați, Ambasada Statelor Unite ale Americii, Ambasada Olandei, Centrul Cultural German, Alianța Franceză, Depoul de Artă Urbană, Copiii de Cristal, Centrul de Integrare pentru Migranți Brașov
Parteneri media: Zile și Nopți, Radio România Brașov FM
Sponsorizat de: Higiene Lacroix, Epson, Sâmbure