Vom încerca să aflăm cum funcționează o companie de distribuție independentă și ambițioasă, care sunt criteriile de selecție a filmelor achiziționate, care sunt principalele strategii și obstacole în impunerea unor filme de multe ori puțin cunoscute și promovate și care este relația directă cu cineaștii ale căror filme le reprezintă.
Dacă doriți să participați activ la aceasta, vă puteți conecta pe Zoom alături de noi accesând vineri, între orele 19.40 și 19.50, link-ul următor: us02web.zoom.us/j/84992709447
Radu Jude nu mai are nevoie de prezentare: nu doar că este unul dintre cei mai recunoscuți cineaști români pe plan internațional, dar este de asemenea de o versatilitate excepțională și de o curiozitate intelectuală care l-a făcut să se aplece asupra unor falduri mai puțin cunoscute ale istoriei naționale, de fiecare dată în moduri care revizitează arsenalul modernismului cinematografic. Filmele lui provoacă dezbateri aprinse deoarece contestă narațiunile oficiale, iar ultimele două producții ale sale, Tipografic majuscul și Ieșirea trenurilor din gară (despre reeducarea „elementelor ostile” în perioada comunistă și respectiv despre pogromul de la Iași din 1941), care vor fi proiectate în cadrul următoarei ediții a festivalului, nu fac excepție de la regulă.
Mehelli Modi s-a născut într-o familie de cineaști din Bombay. A venit la Londra în anii ‘60 și și-a început cariera în industria muzicii. Dar prima lui dragoste era filmul, căruia i s-a dedicat în totalitate din 2005, cu ocazia fondării companiei de distribuție Second Run DVD. Scopul acesteia este difuzarea la scară largă a unor filme de ficțiune și documentare din zone culturale și geografice cât mai diverse. Catalogul Second Run cuprinde în prezent peste 150 de titluri, printre care se află operele unor cineaști temerari și originali precum Apichatpong Weerasethakul, Miklós Jancsó, Pedro Costa, Miloš Forman, Cristi Puiu, Věra Chytilová, Andrzej Wajda, Kazuo Hara, Bill Morrison și Radu Jude însuși.
The Waiting Room este un proiect online marca One World Romania, care a cuprins dezbateri cu o parte din invitații ediției cu numărul 13 a festivalului. Am discutat împreună cu aceștia atât despre filmele lor anterioare, dintre care unele au fost disponibile pe platforma Eventbook, cât și despre noile lor proiecte, pe care vom avea ocazia să le vizionăm la sfârșitul lui august. Invitații precedenți au fost regizoarea anglo-americană Irene Lusztig, Claire Atherton, fidela monteuză a cineastei belgiene Chantal Akerman, și documentariștii Claire Simon și Ross McElwee.
Biletele la film costă 10 lei sau 5 lei - preț redus pentru studenți, pensionari și persoane cu dizabilități. Un abonament special pentru cinci vizionări online este de asemenea disponibil la prețul de 25 de RON. Pentru vizionare şi achiziție trebuie să aveți sau să vă creați un cont Eventbook. Fiecare utilizator va avea 48 de ore după achiziționarea biletului sau folosirea codului de bare de pe abonamente pentru a viziona filmul.
Cei care au achiziționat abonamente generale pentru OWR #13 vor putea viziona gratuit toate filmele din cadrul Cineclubului și a viitoarelor proiecte online ale One World Romania din această vară. Cei care doresc să susțină echipa OWR, având astfel acces gratuit la evenimentele asociației, pot deveni Prieteni OWR.
ORGANIZATOR:
Asociația One World Romania
PARTENER PRINCIPAL:
Programul Statul de Drept Europa de Sud Est al Fundației Konrad Adenauer
SPONSOR PRINCIPAL:
Kaufland
CU SPRIJINUL:
Administrația Fondului Cultural Național, Centrul Național al Cinematografiei, Institutul Cultural Român, UNHCR - Agenția ONU pentru Refugiați, Uniunea Cineaștilor din România, DACIN-SARA, Reprezentanța Comisiei Europene în România, Consiliul Național pentru Combaterea Discriminări, Primăria Capitalei prin ArCuB - Centrul Cultural al Municipiului București
SPONSORI:
Bosch, HBO, Aqua Carpatica, Domeniile Sâmburești, Kronenbourg Blanc, Somersby
PARTENER DE MOBILITATE:
Autonom
PARTENERI:
Ambasada Franței în România, Institutul Francez din București, Goethe-Institut București, Ambasada Statelor Unite ale Americii în România, Centrul Ceh București, Forumul Cultural Austriac, Ambasada Elveției în România, Ambasada Regatului Țărilor de Jos în România, CEREFREA Villa Noel, Ambasada Suediei la București, Ambasada Statului Palestina, Centrul Cultural Palestinian „Mahmoud Darwish”, Festivalul Filmului Palestinian, Institutul Polonez din București, Institutul Italian de Cultură, Delegația Valonia-Bruxelles la București, Ambasada Spaniei în România, Institutul Balassi – Institutul Maghiar din București, Festivalul SUPER, Apollo 111, Mezanin, Agenția Împreună, Kinedok, Festivalul Astra, Transilvania Film
BILETE PRIN:
Eventbook
PARTENER LOGISTIC:
DHL
PARTENER DIGITAL:
Canopy
PARTENER DE MONITORIZARE:
mediaTRUST
PARTENERI MEDIA:
Magic FM, Rock FM, Radio România Cultural, Radio Europa Liberă, Scena9, DOR, Films in Frame, Cinepub, Cărturești, Observator Cultural, Perspektiva, Humanitas, Film Menu, Cutra, Igloo, Liternet, All About Romanian Cinema, Zile și Nopți, The Institute, Graphic Front, Verbs Describe Us
FESTIVALUL A FOST FONDAT ÎN 2008 DE:
Centrul Ceh București
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.
Acest proiect este finanțat în parte printr-un grant al Departamentului de Stat al S.U.A. Opiniile, constatările şi concluziile prezentate în această lucrare sunt ale autorului/autorilor şi nu le reflectă neapărat pe cele ale Departamentului de Stat al S.U.A.