Toată seara de sâmbătă, de la Verde Stop Arena, va fi dedicată muzicii sub o formă sau alta. După ceremonia de premiere, începând cu ora 18.30, vedem filmul „Latcho Drom”, al inconfundabilului Tony Gatlif. Cu acest hibrid îndrăzneț între documentar și musical, cineastul trasează parcursul istoric al romilor prin lume, pornind din civizilația-leagăn (India, Rajasthan), trecând prin Egipt și Turcia, apoi prin Balcani și ajungând într-un final în Franța și Spania. Iar apoi, de la ora 21.00, va avea loc concertul de închidere One World Romania #13, alături de formația Taraf de IMPEX, în cadrul căreia colaborează muzicieni lăutari cu muzicieni care au studiat muzica clasica, rock, electronică și alte stiluri zise „vestice”.
Recomandările zilei
„Funeralii de stat” - Merkato Kultur, ora 20.30
Moscova, martie 1953. Coloane întregi de oameni așteaptă la rând pentru a aduce un ultim omagiu defunctului conducător sovietic. O voce tandră de bărbat răsună din difuzoare, învăluind mulțimea cu vorbe de dor și regret pentru cel dispărut. Niște muncitori cocoțați pe o schelă privesc la portretul imens al dictatorului, levitând deasupra lor decorat cu stegulețe roșii. Serghei Loznitsa recompune abil tabloul absurd al înmormântării lui Iosif V. Stalin, un eveniment rămas în istorie nu numai datorită grandorii, ci și pentru că, în fond, vorbește despre mecanismul fricii, despre felul cum fantoma stalinismului a stăruit în lume multă vreme după dispariția celui care l-a instaurat.
„Funeralii de stat” este parte din secțiunea „Trendsetters”, dedicată unor cineaști care mânuiesc cu o remarcabilă îndemânare limbajul artei pe care o exersează și care o împing neîncetat spre noi teritorii.
„Ceea ce nu ucide” - Cinema Elvire Popesco, ora 20.30
Ada a scris despre experiența trăită la vârsta de 19 ani, când a fost violată de trei ori de către un bărbat cunoscut de ea, fără a îi opune rezistență. Cunoscând-o, Alexe Poukine a realizat că multe dintre cunoștințele ei trecuseră prin experiențe similare - violul nu este, neapărat, ce ne imaginăm de obicei. Dar cum putea vorbi despre aceste experiențe fără a îi expune pe Ada și pe ceilalți? Alexe le-a sugerat, astfel, prietenilor săi să interpreteze textul scris de Ada, dându-le libertatea de a adăuga orice alt element le-ar fi trecut prin minte legat de propriile experiențe. Această propunere le-a deschis calea către propriile reflecții, către propriul discurs, într-un cadru sigur. Și au reușit să fie incredibil de sinceri, cu atât mai mult cu cât unii dintre ei au recunoscut că se poate să fi fost ei înșiși în pielea violatorului.
„Ceea ce nu ucide” este filmul care închide secțiunea „Girls just wanna have Fundamental Rights”.
„No Home Movie”, Institutul Balassi, 20.30
Ultimul film realizat de Chantal Akerman înaintea dispariției sale, „No Home Movie” revine la o serie de teme și de motive importante pentru întreaga operă a cineastei. La o primă vedere, am fi tentați să înțelegem filmul drept un tribut adus mamei, a cărei sănătate se deteriorează pe măsură ce narațiunea avansează. Și, cu siguranță, că insistența și curiozitatea cu care Akerman o filmează stau mărturie pentru aspirația acesteia de a conserva cât mai mult din persoana cuiva care se apropie vizibil de momentul extincției. Însă, dincolo de fascinația cu care privim interacțiunile candide, pline de sincope cotidiene, ale celor două, devenim conștienți, treptat, de o a doua prezență, a absenței, tot mai accentuată pe măsură ce vitalitatea protagonistei se estompează.
„No Home Movie” încheie retrospectiva pe care i-am dedicat-o ediția aceasta cineastei belgiene Chantal Akerman.
O scurtă recapitulare a zilei de ieri
Vineri 28 august l-am avut ca invitat special pe scena de la Verde Stop Arena pe Bahoi, unul dintre primii vloggeri din România și ale căror videoclipuri reprezintă veritabile porți de acces către realitatea comunităților rome. De asemenea, am proiectat ultimele două filme din competiția internațională, așadar cele două jurii ale festivalului au intrat în deliberare. Nu în ultimul rând, retrospectiva Ross McElwee s-a încheiat cu proiecția unui scurt-metraj și a unui mediu-metraj de tinerețe.
Toate evenimentele din cadrul festivalului se vor derula în conformitate cu normele sanitare impuse de autorități, care vor fi obligatorii atât pentru spectatori cât și pentru echipă, în vederea protejării sănătății tuturor.
Găsiți programul complet al festivalului aici.
Biletele se pot achiziționa de pe platforma Eventbook.
ORGANIZATOR:
Asociația One World Romania
PARTENER PRINCIPAL:
Programul Statul de Drept Europa de Sud Est al Fundației Konrad Adenauer
SPONSOR PRINCIPAL:
Kaufland
CU SPRIJINUL:
Administrația Fondului Cultural Național, Ministerul Culturii, Centrul Național al Cinematografiei, Institutul Cultural Român, UNHCR - Agenția ONU pentru Refugiați, Fundația ERSTE prin Fondul de Solidaritate CEE, Uniunea Cineaștilor din România, DACIN-SARA, Reprezentanța Comisiei Europene în România, Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării
SPONSORI:
Bosch, HBO, Aqua Carpatica, Domeniile Sâmburești, Kronenbourg Blanc, Somersby, Samsung
PARTENERI CULTURALI:
Ambasada Franței în România, Institutul Francez din București, Ambasada Statelor Unite ale Americii în România, Forumul Cultural Austriac, Ambasada Elveției în România, Ambasada Regatului Țărilor de Jos în România, Goethe-Institut București, Ambasada Statului Palestina, Centrul Cultural Palestinian „Mahmoud Darwish”, Festivalul Filmului Palestinian, Ambasada Spaniei în România, Ambasada Suediei la București, Institutul Polonez din București, Institutul Italian de Cultură, Delegația Valonia-Bruxelles la București, Centrul Ceh București, Agenția Împreună, Festivalul SUPER, Kinedok, Festivalul Astra, Transilvania Film, Apollo 111, CEREFREA Villa Noel, AVL Systems, Prisma Production Pro
LOCAȚII PARTENERE:
Verde Stop Arena, Mercato Kultur, Institutul Francez din București, Cinema Muzeul Țăranului, Institutul Balassi – Institutul Maghiar din București, Rezidența BRD Scena 9, Manasia Hub
BILETE PRIN:
Eventbook
PARTENER DE MOBILITATE:
Autonom
PARTENER LOGISTIC:
DHL
PARTENER DIGITAL:
Canopy
PARTENER DE MONITORIZARE:
mediaTRUST
PARTENERI MEDIA:
Magic FM, Radio România Cultural, Radio România 3Net ”Florian Pittis”, Radio Europa Liberă, Scena9, DOR, Films in Frame, Cinepub, Cărturești, Observator Cultural, Perspektiva, Humanitas, Film Menu, Cutra, Igloo, Liternet, All About Romanian Cinema, Zile și Nopți, The Institute, Știriong.ro, Verbs Describe Us, Vice Magazine, Munteanu
FESTIVALUL A FOST FONDAT ÎN 2008 DE:
Centrul Ceh București
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.
Acest proiect este finanțat în parte printr-un grant al Departamentului de Stat al S.U.A. Opiniile, constatările şi concluziile prezentate în această lucrare sunt ale autorului/autorilor şi nu le reflectă neapărat pe cele ale Departamentului de Stat al S.U.A.
Proiect cultural finanțat de Ministerul Culturii.