EN
TAG
OWR13
One World Romania #13. A opta zi
27 august 2020

Sfârșitul de săptămână aduce o nouă serie de proiecții pe teme eclectice, de la sataniști la sclavia modernă, trecând prin perspectiva afectuos-critică pe care o nutrește Ross McElwee în legătură cu țara lui de baștină, Statele Unite. Iar evenimentul special al zilei îl constituie venirea pe scena de la Verde Stop Arena a lui Bahoi, unul dintre primii vloggeri din România.

La Verde Stop Arena continuă explorarea fără filtru și fără prejudecăți a istoriei și culturii rome pe care am întreprins-o în secțiunea principală a festivalului, „Din aproape în aproape”. De la ora 19.00, proiectăm filmul „Cetățeanul Gyuri”, capodopera lui Pál Schiffer, unul dintre cei mai importanți documentariști europeni ai secolului al XX-lea. Ulterior, de la ora 21.00, ne vom angaja într-un dialog cu vloggerul Bahoi. Sperăm că această întâlnire - atât cu unele din videourile care l-au făcut celebru și cu unele realizate special pentru eveniment, cât și cu autorul lor, în persoană - va deschide nu doar o discuție mai amplă despre viziunea artistului și despre lumea complexă descrisă în filmările lui, ci și despre importanța acestor reprezentări intime, particulare, despre realități la care avem prea puțin acces.

Competiția internațională

Neliniște fordlandiană” - BRD Scena 9, ora 20.30

În 1928, Henry Ford și-a propus să destabilizeze supremația britanică asupra exploatării de cauciuc construind un oraș în inima junglei amazoniene care era menit să devină principalul centru de producție al regiunii. Nu numai numele acestei așezări, Fordlandia, ci și simpla lui existență sunt manifestările unui acces de megalomanie pe care regizoarea filmului îl ridică la rangul de simbol al neocolonialismului. Printr-o suită de imagini hipnotice, unde se îmbină în proporții ideale simțul plastic și cel de observație, filmul formulează o critică acerbă la adresa aroganței omului alb de a fi crezut că alteritatea nu este nimic mai mult decât o rezervă din care să-și preleveze sclavi.

Nici să nu vă gândiți că urlu” - BRD Scena 9, ora 20.30

În lumea cinemaului, se spune că filmele se fac din filme, însă Frank Beauvais duce acest principiu în zona cea mai literală cu putință: documentarul lui e o compilație de cadre din alte 400 de filme, o hartă cinefilă care trasează ruta depresiei și a debusolării. Găsindu-se într-un impas existențial după o despărțire, fără loc de muncă și într-o precaritate financiară agravantă, Beauvais se retrage în Alsace, într-un mic orășel cvasi-izolat de civilizație, înconjurat de natură și îndepărtat de rumoarea și de conflictele din capitală. Recluziunea e aproape totală și mica locuință de țară devine cochilia unde se închide regizorul pentru a plonja într-o viață simplificată, în care rutina zilnică numără pe degete câteva fleacuri cotidiene și, mai presus de orice, multe filme, zi și noapte.

Recomandările zilei

Cronicile Quicksilver” - Cinema Elvire Popesco, ora 20.15

Călcând pe urma unor cineaști precum frații Maysles, co-regizorii Ben Guez și Sasha Kulak se adâncesc în America rurală, fost industrializată, în căutarea oamenilor în care au rămas depozitate speranțele anilor ‘60 și ‘70. Astfel de oameni sunt frații Kate și Kemp Woods, care trăiesc de decenii în fosta așezare minieră New Idria, acum nimic mai mult decât un oraș-fantomă. Cei doi își dezvăluie când cu exuberanță, când cu amărăciune universul excentric și cotidianul anevoios, în care plutește amenințarea dispariției sociale - mai ales odată cu venirea la putere a lui Donald Trump, moment surprins în documentar - și a celei fizice.

Cronicile Quicksilver” face parte din secțiunea „Pe muchie de cuțit”, ce este dedicată persoanelor și categoriilor de persoane menținute la extremități în diverse societăți ale lumii.

„Charleen” - Institutul Balassi, ora 22.00

Primul film al lui Ross McElwee se construiește în jurul personalității explozive a lui Charleen Swansea, prietena și fosta lui profesoară de liceu. Ea trăiește și lucrează în Charlotte, orașul de baștină al cineastului, crescându-și singură cei doi copii și punându-și talentul artistic, pe care și l-a cultivat alături de nume precum E.E. Cummings și Ezra Pound, în slujba elevilor săi proveniți din clase sociale defavorizate. Actul de a o filma pe Charleen - lucru pe care are să-l mai facă de nenumărate ori în filmele lui ulterioare - pare să-l fi convins pe Ross McElwee că a se concentra pe subiectivitatea unui individ este un mod privilegiat de a descoperi comunitatea în care acesta trăiește, iar filmografia lui la persoana întâi nu este altceva decât o șlefuire a acestei formule testate aici pentru întâia oară.

Locația zilei

Modul Cărturești

Înainte sau după ce participați la proiecțiile și evenimentele din programul One World Romania 13 vă invităm să le faceți o vizită prietenilor noștri de la Modul Cărturești, de pe Strada Academiei, pentru că v-am pregătit, împreună cu ei, o selecție de cărți ce au legătură cu isotria și cultura romă, dar și cu alte teme centrale ale ediției.

O scurtă recapitulare a zilei de ieri

Ieri am asistat la un curs inedit, susținut de Gelu Duminică împreună cu taraful condus de Marian Mexicanu, în cadrul căruia am analizat influențele muzicii rome asupra folclorului românesc. De asemenea, am avut doi invitați speciali, cu care am putut discuta despre filmele pe care au venit să le prezinte publicului românesc: cineastul Sebastian Brameshuber, care semnează „Mișcările unui munte din apropiere” - în cursă pentru premiul OWR - și David Pop, unul dintre protagoniștii documentarului lui Éric Baudelaire, „Un film dramatic”.


Nu uitați să votați aici pentru premiul publicului! Vă atragem atenția că nu se poate vota decât de pe PC sau laptop.

Filmul câștigător va fi proiectat în ultima zi a festivalului, duminică 30 august, la Verde Stop Arena, de la ora 21.00.

Până atunci, puteți face cunoștință cu o parte din regizori, cât și cu invitații speciali ai festivalului cu ocazia întâlnirilor OWR Lactobar, care se țin zilnic între 14.00 și 16.00 la Manasia Hub.


Toate evenimentele din cadrul festivalului se vor derula în conformitate cu normele sanitare impuse de autorități, care vor fi obligatorii atât pentru spectatori cât și pentru echipă, în vederea protejării sănătății tuturor.


Găsiți programul complet al festivalului aici.

Biletele se pot achiziționa de pe platforma Eventbook.


ORGANIZATOR:

Asociația One World Romania

PARTENER PRINCIPAL:

Programul Statul de Drept Europa de Sud Est al Fundației Konrad Adenauer

SPONSOR PRINCIPAL:

Kaufland

CU SPRIJINUL:

Administrația Fondului Cultural Național, Ministerul Culturii, Centrul Național al Cinematografiei, Institutul Cultural Român, UNHCR - Agenția ONU pentru Refugiați, Fundația ERSTE prin Fondul de Solidaritate CEE, Uniunea Cineaștilor din România, DACIN-SARA, Reprezentanța Comisiei Europene în România, Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării

SPONSORI:

Bosch, HBO, Aqua Carpatica, Domeniile Sâmburești, Kronenbourg Blanc, Somersby, Samsung

PARTENERI CULTURALI:

Ambasada Franței în România, Institutul Francez din București, Ambasada Statelor Unite ale Americii în România, Forumul Cultural Austriac, Ambasada Elveției în România, Ambasada Regatului Țărilor de Jos în România, Goethe-Institut București, Ambasada Statului Palestina, Centrul Cultural Palestinian „Mahmoud Darwish”, Festivalul Filmului Palestinian, Ambasada Spaniei în România, Ambasada Suediei la București, Institutul Polonez din București, Institutul Italian de Cultură, Delegația Valonia-Bruxelles la București, Centrul Ceh București, Agenția Împreună, Festivalul SUPER, Kinedok, Festivalul Astra, Transilvania Film, Apollo 111, CEREFREA Villa Noel, AVL Systems, Prisma Production Pro

LOCAȚII PARTENERE:

Verde Stop Arena, Mercato Kultur, Institutul Francez din București, Cinema Muzeul Țăranului, Institutul Balassi – Institutul Maghiar din București, Rezidența BRD Scena 9, Manasia Hub

BILETE PRIN:

Eventbook

PARTENER DE MOBILITATE:

Autonom

PARTENER LOGISTIC:

DHL

PARTENER DIGITAL:

Canopy

PARTENER DE MONITORIZARE:

mediaTRUST

PARTENERI MEDIA:

Magic FM, Radio România Cultural, Radio România 3Net ”Florian Pittis”, Radio Europa Liberă, Scena9, DOR, Films in Frame, Cinepub, Cărturești, Observator Cultural, Perspektiva, Humanitas, Film Menu, Cutra, Igloo, Liternet, All About Romanian Cinema, Zile și Nopți, The Institute, Știriong.ro, Verbs Describe Us, Vice Magazine, Munteanu

FESTIVALUL A FOST FONDAT ÎN 2008 DE:

Centrul Ceh București

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Acest proiect este finanțat în parte printr-un grant al Departamentului de Stat al S.U.A. Opiniile, constatările şi concluziile prezentate în această lucrare sunt ale autorului/autorilor şi nu le reflectă neapărat pe cele ale Departamentului de Stat al S.U.A.

Proiect cultural finanțat de Ministerul Culturii.