De la ora 19.00, la Verde Stop Arena, vom proiecta filmul „Lemebel”, după numele unui performer activist LGBTQi+ care a împins limitările contextului în care trăia până când parcursul întregii lui vieți a devenit dovada clară că arta poate fi, într-adevăr, o armă puternică în lupta cu totalitarismul. Ulterior, de la ora 21.00, trupa #Fluid și invitații ei, Kali, Niko G. și Ramya, vor duce mai departe lupta lui Lemebel, folosind de data aceasta sunetul, muzica și microfonul ca armă împotriva neutralității civice.
Competiția internațională
„Statut și teren” - Rezidența BRD Scena 9, ora 20.30
Un lucru mai puțin cunoscut despre istoria lagărelor de concentrare germane este că, imediat după ascensiunea la putere a lui Hitler, o serie de lagăre spontane au fost înființate de cetățeni plini de zel, în întreaga țară. Montajul îmbină cadre largi, din zilele noastre, cu spațiile urbane unde fuseseră improvizate aceste lagăre, cu voiceover-uri citind scrisori ale victimelor descriind experiențele trăite aici, documente oficiale emise de autoritățile naziste, raporturi ale poliției și scrisori administrative. Odată cu această înșiruire de detalii, Ute Adamczewski reușește să ne facă să înțelegem cum, brusc, într-o democrație, pot lua naștere idei extremiste, și, mai mult decât atât, să legăm aceste evenimente din istorie de prezentul nostru.
Proiecția se va desfășura în prezența regiozarei Ute Adamczewski.
Recomandările zilei
„Știrile de la ora șase” - Institutul Balassi, ora 20.30
După ce devine tată, Ross McElwee ajunge să își petreacă din ce în ce mai mult timp acasă, îngrijindu-se de fiul lui. Zi de zi, uitându-se la televizor, e expus unui val constant de atrocități difuzate la emisiunile de știri. Privită prin această fereastră, planeta pare un loc al groazei, primejdios și suprarealist. În ce fel de lume va crești fiul lui? Un uragan a devastat o insulă din South Caroline, unde locuiește Charleen, o veche prietenă de-ai lui McElwee și personaj recurent în filmele sale, așa că cineastul se decide să meargă la fața locului și să vadă cu ochii lui cum stau lucrurile dincolo de fereastra mass-mediei.
„Știrile de la ora șase” face parte din retrospectiva pe care i-o dedicăm anul acesta documentaristului american Ross McElwee.
„Un comediant într-o tragedie siriană” - Cinema Muzeul Țăranului, ora 20.30
Filmat pe parcursul mai multor ani, documentarul lui Rami Farah constituie mărturia aspirațiilor zădărnicite de războiul civil sirian. Pornit ca o revoltă împotriva unui conducător tiranic, în siajul primăverilor arabe, acesta s-a transformat treptat într-un masacru generalizat, sub privirile neputincioase ale pionierilor mișcării sociale. Unul dintre ei este protagonistul filmului, actorul Fares Helou, care își pune notorietatea în slujba revoluției înainte de a fi obligat să părăsească țara. Cineastul îl urmează în Franța, unde Fares și familia lui se refugiază, și captează fără complezență frământările acestuia, pe fundalul eforturilor sale de a se adapta la noua lui existență și concomitent al escaladării violenței conflictului în Siria.
„Un comediant într-o tragedie siriană” face parte din secțiunea Unde fugim de-acasă?
Locația zilei
Rezidența BRD Scena 9
Rezidența BRD Scena9 este un Hotspot Cultural creat de BRD - Groupe Société Générale și se află într-o clădire declarată monument istoric de pe strada Ion Luca Caragiale, nr. 32. Datează din 1890 și a aparținut Regelui Mihai, fiind un dar al Regelui Ferdinand către Regina Maria. Aceasta s-a impus discret ca un spațiu cultural inconturnabil al scenei bucureștene, deschis noilor generații de creatori.
O scurtă recapitulare a zilei de ieri
Ieri l-am avut alături de noi pe regizorul francez Jean-Marc Chapulie, cu care am dialogat în cadrul OWR Lactobar, la Manasia Hub, și care și-a prezentat apoi filmul „Marea din mijloc”, selecționat în competiția internațională. Tot ieri a început retrospectiva Chantal Akerman, care continuă pe toată durata festivalului. Nu în ultimul rând, am participat la cel mai vesel parastas posibil: „Parastasul rasismului”.
Astăzi la OWR Lactobar, între orele 14.00 și 16.00, stăm de vorbă cu Ana Lungu, membră a juriului internațional, într-un cadru plăcut și informal. Vă așteptăm cu drag să vă alăturați conversației!
Discuția va fi de asemenea transmisă live pe pagina noastră de Facebook.
Toate evenimentele din cadrul festivalului se vor derula în conformitate cu normele sanitare impuse de autorități, care vor fi obligatorii atât pentru spectatori cât și pentru echipă, în vederea protejării sănătății tuturor.
Găsiți programul complet al festivalului aici.
Biletele se pot achiziționa de pe platforma Eventbook.
ORGANIZATOR:
Asociația One World Romania
PARTENER PRINCIPAL:
Programul Statul de Drept Europa de Sud Est al Fundației Konrad Adenauer
SPONSOR PRINCIPAL:
Kaufland
CU SPRIJINUL:
Administrația Fondului Cultural Național, Ministerul Culturii, Centrul Național al Cinematografiei, Institutul Cultural Român, UNHCR - Agenția ONU pentru Refugiați, Fundația ERSTE prin Fondul de Solidaritate CEE, Uniunea Cineaștilor din România, DACIN-SARA, Reprezentanța Comisiei Europene în România, Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării
SPONSORI:
Bosch, HBO, Aqua Carpatica, Domeniile Sâmburești, Kronenbourg Blanc, Somersby, Samsung
PARTENERI CULTURALI:
Ambasada Franței în România, Institutul Francez din București, Ambasada Statelor Unite ale Americii în România, Forumul Cultural Austriac, Ambasada Elveției în România, Ambasada Regatului Țărilor de Jos în România, Goethe-Institut București, Ambasada Statului Palestina, Centrul Cultural Palestinian „Mahmoud Darwish”, Festivalul Filmului Palestinian, Ambasada Spaniei în România, Ambasada Suediei la București, Institutul Polonez din București, Institutul Italian de Cultură, Delegația Valonia-Bruxelles la București, Centrul Ceh București, Agenția Împreună, Festivalul SUPER, Kinedok, Festivalul Astra, Transilvania Film, Apollo 111, CEREFREA Villa Noel, AVL Systems, Prisma Production Pro
LOCAȚII PARTENERE:
Verde Stop Arena, Mercato Kultur, Institutul Francez din București, Cinema Muzeul Țăranului, Institutul Balassi – Institutul Maghiar din București, Rezidența BRD Scena 9, Manasia Hub
BILETE PRIN:
Eventbook
PARTENER DE MOBILITATE:
Autonom
PARTENER LOGISTIC:
DHL
PARTENER DIGITAL:
Canopy
PARTENER DE MONITORIZARE:
mediaTRUST
PARTENERI MEDIA:
Magic FM, Radio România Cultural, Radio România 3Net ”Florian Pittis”, Radio Europa Liberă, Scena9, DOR, Films in Frame, Cinepub, Cărturești, Observator Cultural, Perspektiva, Humanitas, Film Menu, Cutra, Igloo, Liternet, All About Romanian Cinema, Zile și Nopți, The Institute, Știriong.ro, Verbs Describe Us, Vice Magazine, Munteanu
FESTIVALUL A FOST FONDAT ÎN 2008 DE:
Centrul Ceh București
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.
Acest proiect este finanțat în parte printr-un grant al Departamentului de Stat al S.U.A. Opiniile, constatările şi concluziile prezentate în această lucrare sunt ale autorului/autorilor şi nu le reflectă neapărat pe cele ale Departamentului de Stat al S.U.A.
Proiect cultural finanțat de Ministerul Culturii.