Așadar, filmul ce va da startul celei de-a 13-a ediții a festivalului este debutul lui Radu Ciorniciuc, premiat la Sundance și la TIFF și care rulează pentru prima oară în București. „Acasă” urmărește traiul cotidian al familiei Enache, care locuiește în Delta Văcărești - un fantastic teatru de război dintre civilizație și natură aflat în inima capitalei. Proiecția de la Verde Stop Arena se va desfășura în prezența regizorului, a producătoarei Monica Lăzurean-Gorgan și a protagoniștilor filmului.
Competiția internațională
„Sezonul nisipului” - Rezidența BRD Scena 9, ora 20.30
Cel dintâi film din competiția internațională - competiție care se va solda anul acesta cu un premiu acordat pentru prima oară de un juriu de profesioniști - este „Sezonul nisipului”, de Pham Thu Hang. Protagoniști sunt cinci bărbați care trăiesc într-o regiune din Vietnam devastată de ofensiva americană și își petrec zilele într-o lentoare ordonată de micile activități și discuții zilnice, fie aprinse, fie pline de glume și cântări spontane.
Recomandările zilei
„Marșul lui Sherman” - Institutul Balassi, ora 20.30
McElwee intenționase inițial să facă un film despre urmările „războiului total” dus de generalul Sherman în timpul Războiului de Secesiune. Dar o despărțire îl debusolează complet și astfel, explorările sale aparent lipsite de direcție prin Sudul Statelor Unite ajung să ne reveleze mai multe detalii despre relația sa complexă cu aceste locuri și oamenii care le populează decât despre un eveniment istoric precis.
„Marșul lui Sherman” deschide retrospectiva pe care i-o dedicăm anul acesta lui Ross McElwee, în cadrul căreia vom proiecta șapte filme ale documentaristului american, realizate pe parcursul a mai bine de 35 de ani.
„Heimat e un spațiu în timp” - Cinema Muzeul Țăranului, ora 20.30
Cum ar arăta, în imagini, evoluția identității naționale în Germania secolului trecut? Thomas Heise ne oferă șansa de a o explora, punând în scenă mai multe povești trăite de oameni din patru generații ale familiei sale, care devin astfel o reflexie a unor evenimente contradictorii din istoria Germaniei. Întâmplările sunt repovestite din perspectiva cuiva aflat în interiorul Republicii Democrate Germane, țara de baștină a cineastului, o țară ce nu mai există.
„Heimat e un spațiu în timp” face parte din secțiunea Trendsetters, ce conține filmele unor cineaști care mânuiesc cu o remarcabilă îndemânare limbajul artei pe care o exersează și care o împing neîncetat spre noi teritorii.
„Cu drag, sora ta” - Cinema Elvire Popesco, ora 22.15
Zeci de femei din regiuni diferite ale Statelor Unite ale Americii, de vârste, rase, etnii și din clase sociale amestecate, citesc în fața aparatului de filmat scrisori trimise de alte femei, cu o jumătate de secol în urmă, redacției Ms., prima revistă feministă mainstream. Dacă inițial par o serie de performance-uri brechtiene lipsite de variații, treptat conexiunile dintre femeile din trecut și cele din prezent devin tot mai evidente și mai complexe.
„Cu drag, sora ta” este primul film al secțiunii Girls just wanna have fundamental rights, care celebrează puterea femeilor de pretutindeni, din spatele și din fața camerelor.
Locația zilei
Verde Stop Arena
Verde Stop Arena este un spațiu polivalent de evenimente in aer liber, ce include și gazonul unui vechi stadion. Este unul dintre puținele locuri din centrul Bucurestiului care te fac să uiți că ești de fapt înconjurat de betoane. Verde Stop Arena va fi centrul ediției cu numărul 13, fiind cea mai încăpătoare locație și, în consecință, cea unde se vor desfășura performance-urile, concertele și celelalte evenimente speciale pe care vi le-am pregătit.
Puteți urmări live întreaga cermonie de deschidere pe pagina noastră de Facebook.
55 din cele 67 de filme ale programului pot fi vizonate online de azi și până pe 30 august, din întreaga țară.
Toate evenimentele din cadrul festivalului se vor derula în conformitate cu normele sanitare impuse de autorități, care vor fi obligatorii atât pentru spectatori cât și pentru echipă, în vederea protejării sănătății tuturor.
ORGANIZATOR:
Asociația One World Romania
PARTENER PRINCIPAL:
Programul Statul de Drept Europa de Sud Est al Fundației Konrad Adenauer
SPONSOR PRINCIPAL:
Kaufland
CU SPRIJINUL:
Administrația Fondului Cultural Național, Ministerul Culturii, Centrul Național al Cinematografiei, Institutul Cultural Român, UNHCR - Agenția ONU pentru Refugiați, Fundația ERSTE prin Fondul de Solidaritate CEE, Uniunea Cineaștilor din România, DACIN-SARA, Reprezentanța Comisiei Europene în România, Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării
SPONSORI:
Bosch, HBO, Aqua Carpatica, Domeniile Sâmburești, Kronenbourg Blanc, Somersby, Samsung
PARTENERI CULTURALI:
Ambasada Franței în România, Institutul Francez din București, Ambasada Statelor Unite ale Americii în România, Forumul Cultural Austriac, Ambasada Elveției în România, Ambasada Regatului Țărilor de Jos în România, Goethe-Institut București, Ambasada Statului Palestina, Centrul Cultural Palestinian „Mahmoud Darwish”, Festivalul Filmului Palestinian, Ambasada Spaniei în România, Ambasada Suediei la București, Institutul Polonez din București, Institutul Italian de Cultură, Delegația Valonia-Bruxelles la București, Centrul Ceh București, Agenția Împreună, Festivalul SUPER, Kinedok, Festivalul Astra, Transilvania Film, Apollo 111, CEREFREA Villa Noel, AVL Systems, Prisma Production Pro
LOCAȚII PARTENERE:
Verde Stop Arena, Mercato Kultur, Institutul Francez din București, Cinema Muzeul Țăranului, Institutul Balassi – Institutul Maghiar din București, Rezidența BRD Scena 9, Manasia Hub
BILETE PRIN:
Eventbook
PARTENER DE MOBILITATE:
Autonom
PARTENER LOGISTIC:
DHL
PARTENER DIGITAL:
Canopy
PARTENER DE MONITORIZARE:
mediaTRUST
PARTENERI MEDIA:
Magic FM, Radio România Cultural, Radio România 3Net ”Florian Pittis”, Radio Europa Liberă, Scena9, DOR, Films in Frame, Cinepub, Cărturești, Observator Cultural, Perspektiva, Humanitas, Film Menu, Cutra, Igloo, Liternet, All About Romanian Cinema, Zile și Nopți, The Institute, Știriong.ro, Verbs Describe Us, Vice Magazine, Munteanu
FESTIVALUL A FOST FONDAT ÎN 2008 DE:
Centrul Ceh București
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.
Acest proiect este finanțat în parte printr-un grant al Departamentului de Stat al S.U.A. Opiniile, constatările şi concluziile prezentate în această lucrare sunt ale autorului/autorilor şi nu le reflectă neapărat pe cele ale Departamentului de Stat al S.U.A.
Proiect cultural finanțat de Ministerul Culturii.