Astăzi, duminică 30 august, se încheie a treisprezecea ediție a festivalului internațional de film documentar și drepturile omului One World Romania. Ultima zi va fi la fel de plină ca cele precedente, cu o dezbatere online despre o latură foarte puțin cunoscută a istoriei noastre recente și proiecția filmelor câștigătoare.
De la ora 17.00, vă invităm pe pagina noastră de Facebook, pentru a urmări o dezbatere online despre Petre Sirin, regizor de filme documentare la studioul „Alexandru Sahia” care, pe lângă o serie întreagă de scurtmetraje dedicate artelor sau istoriei, a lăsat în urmă mărturii fantastice despre o lume căreia mulți nici nu-i bănuiesc existența, cea a culturii queer din perioada comunistă. Îi vom avea alături de noi pe Florin Buhuceanu (activist pentru drepturile omului), Teona Galgoțiu și Bogdan Balla (cineaști) pentru a explora momente ale culturii gay în contrapunct cu represiunea polițienească încheiată abia la finele anului 2002 și pentru a discuta modalități de prezervare a acestei istorii alternative, care riscă să dispară odată cu protagoniștii ei.
Câștigătorii One World Romania #13
„Strada Deșertului nr. 143” - Câștigătorul Trofeului OWR și Premiului Juriului Liceenilor
Filmul va fi proiectat de la ora 19.00 la Verde Stop Arena și de la ora 20.15 la Manasia Hub. El mai poate fi de asemenea vizionat online pe toată durata zilei de azi.
„Nici să nu vă gândiți că urlu” - Câștigătorul Premiului Publicului și Mențiunii Speciale a Juriului Liceenilor
Filmul va fi proiectat de la ora 21.00 la Verde Stop Arena. El mai poate fi de asemenea vizionat online pe toată durata zilei de azi.
„Sezonul Nisipului” - Mențiune specială din partea publiului
„Călătoria în jurul lumii când tu erai de vârsta mea” - Mențiune specială din partea publiului
Recomandările zilei
„Selfie” - Mercato Kultur, ora 21.00
Alessandro și Pietro, doi adolescenți pe care îi leagă o prietenie trainică, observă cu un amestec de frică, resemnare și tandrețe întâmplările din cartierul Traiano, din Napoli, unde locuiesc. Între violențele poliției, influența Mafiei - principalul angajator al regiunii - și problemele caracteristice vârstei, ei navighează cu îndemânare și cu umor, dar un sentiment de pericol iminent persistă secvență după secvență: oricând, oricare dintre ei poate bascula în tabăra criminalilor sau dimpotrivă, se poate adăuga la lista victimelor. Realizatorul Agostino Ferrente le dă cuvântul celor doi tineri sau, mai precis, le dă imaginile: filmat în întregime cu telefonul, după modelul unui selfie, când de unul, când de celălalt, documentarul se transformă odată cu trezirea conștiinței estetice a protagoniștilor.
„Selfie” încheie secțiunea „Pe muchie de cuțit”, dedicată persoanelor și categoriilor de persoane menținute la extremități în diverse societăți ale lumii.
„Floarea albastră a lui Novalis” - Cinema Elvire Popesco, ora 22.30
Marcelo Diorio crede că, într-o viață anterioară, a fost Novalis, poetul romantic german al cărui ideal era să găsească „floarea albastră”, sinonimă cu acel sens al vieții spre care aspiri, intuind că nu îl vei atinge niciodată. Relația lui cu trecutul este, de altfel, cât se poate de relevantă pentru cel care a devenit: a ajuns la concluzia că toate generațiile anterioare de femei și de bărbați din familia sa, obișnuite să se conformeze normelor sociale și să nu își exploreze propriile porniri - mai ales, propria sexualitate -, au creat un context karmic ce l-a împins pe el, acum, spre desăvârșirea unor astfel de căutări.
„Floarea albastră a lui Novalis” face parte din secțiunea „Corpuri politice”, care prezintă diverse probleme cărora le fac față persoanele LGBTQi+.
O scurtă recapitulare a zilei de ieri
Ieri, la Verde Stop Arena, s-a derulat Ceremonia de închidere a ediției cu numărul 13, moment care a fost marcat de concertul formației Taraf de IMPEX. Tot acolo am proiectat și filmul „Latcho Drom”, al lui Tony Gatlif, care încheie secțiunea principală „Din aproape în aproape”, dedicată istoriei și culturii rome. Ne-am luat la revedere și de la universul cineastei belgiene Chantal Akerman, cu ocazia proiectării ultimului său film, „No Home Movie”.
Toate evenimentele din cadrul festivalului se vor derula în conformitate cu normele sanitare impuse de autorități, care vor fi obligatorii atât pentru spectatori cât și pentru echipă, în vederea protejării sănătății tuturor.
Găsiți programul complet al festivalului aici.
Biletele se pot achiziționa de pe platforma Eventbook.
ORGANIZATOR:
Asociația One World Romania
PARTENER PRINCIPAL:
Programul Statul de Drept Europa de Sud Est al Fundației Konrad Adenauer
SPONSOR PRINCIPAL:
Kaufland
CU SPRIJINUL:
Administrația Fondului Cultural Național, Ministerul Culturii, Centrul Național al Cinematografiei, Institutul Cultural Român, UNHCR - Agenția ONU pentru Refugiați, Fundația ERSTE prin Fondul de Solidaritate CEE, Uniunea Cineaștilor din România, DACIN-SARA, Reprezentanța Comisiei Europene în România, Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării
SPONSORI:
Bosch, HBO, Aqua Carpatica, Domeniile Sâmburești, Kronenbourg Blanc, Somersby, Samsung
PARTENERI CULTURALI:
Ambasada Franței în România, Institutul Francez din București, Ambasada Statelor Unite ale Americii în România, Forumul Cultural Austriac, Ambasada Elveției în România, Ambasada Regatului Țărilor de Jos în România, Goethe-Institut București, Ambasada Statului Palestina, Centrul Cultural Palestinian „Mahmoud Darwish”, Festivalul Filmului Palestinian, Ambasada Spaniei în România, Ambasada Suediei la București, Institutul Polonez din București, Institutul Italian de Cultură, Delegația Valonia-Bruxelles la București, Centrul Ceh București, Agenția Împreună, Festivalul SUPER, Kinedok, Festivalul Astra, Transilvania Film, Apollo 111, CEREFREA Villa Noel, AVL Systems, Prisma Production Pro
LOCAȚII PARTENERE:
Verde Stop Arena, Mercato Kultur, Institutul Francez din București, Cinema Muzeul Țăranului, Institutul Balassi – Institutul Maghiar din București, Rezidența BRD Scena 9, Manasia Hub
BILETE PRIN:
Eventbook
PARTENER DE MOBILITATE:
Autonom
PARTENER LOGISTIC:
DHL
PARTENER DIGITAL:
Canopy
PARTENER DE MONITORIZARE:
mediaTRUST
PARTENERI MEDIA:
Magic FM, Radio România Cultural, Radio România 3Net ”Florian Pittis”, Radio Europa Liberă, Scena9, DOR, Films in Frame, Cinepub, Cărturești, Observator Cultural, Perspektiva, Humanitas, Film Menu, Cutra, Igloo, Liternet, All About Romanian Cinema, Zile și Nopți, The Institute, Știriong.ro, Verbs Describe Us, Vice Magazine, Munteanu
FESTIVALUL A FOST FONDAT ÎN 2008 DE:
Centrul Ceh București
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.
Acest proiect este finanțat în parte printr-un grant al Departamentului de Stat al S.U.A. Opiniile, constatările şi concluziile prezentate în această lucrare sunt ale autorului/autorilor şi nu le reflectă neapărat pe cele ale Departamentului de Stat al S.U.A.
Proiect cultural finanțat de Ministerul Culturii.