EN
TAG
OWR13
One World Romania #13, pe scurt
2 septembrie 2020

A treisprezecea ediție a festivalului internațional de film documentar și drepturile omului One World Romania s-a desfășurat între 21 și 30 august, într-un context ieșit din comun. Pentru prima dată, festivalul a avut atât o componentă fizică cât și una online, iar ambele au coincis pentru a oferi spectatorilor o experiență cât mai diversă și mai captivantă a cinemaului documentar actual.

One World Romania #13 a strâns 4.000 de spectatori outdoor, 2.200 de spectatori ce au urmărit documentare online și peste 42.300 de vizualizări ale evenimentelor transmise live pe pagina noastră de Facebook.

Dimensiunea online nu a fost singura noutate a ediției de anul acesta: ediția a treisprezecea a însemnat și decernarea a două distincții suplimentare, pe lângă cunoscutul premiu al Juriului Liceenilor. Trofeul OWR#13 a fost atribuit filmului „Strada Deșertului nr. 143”, în regia lui Hassen Ferhani, de către un juriu internațional de profesioniști, alcătuit din Abbas Fahdel, Mariana Otero, Claire Simon, Ana Lungu și Ivana Mladenovic. Regizorul va primi un premiu în valoare de 1000 euro din partea Institutului Cultural Român. Premiul publicului a mers la Frank Beauvais pentru meditația lui cinefilă despre izolare și depresie, „Nici să nu vă gândiți că urlu”.

Alături de cele nouă filme din competiția internațională, alte 58 au fost disponibile fie în online streaming, fie au avut parte de proiecții outdoor în cele șapte locații partenere: Verde Stop Arena, Cinema Elvire Popesco, Cinema Muzeul Țăranului, Mercato Kultur, Manasia Hub, Rezidența BRD Scena 9 și Institutul Balassi. Filmele au compus diferite secțiuni, printre care cea principală, „Din aproape în aproape”(sau “Habar n-ai tu cât te iubesc”), dedicată istoriei și culturii rome, „Girls just wanna have Fundamental rights” și „Corpuri politice”, despre drepturile femeilor și membrilor comunității LGBTQi+, și retrospectivele consacrate operelor lui Ross McElwee și Chantal Akerman. În ciuda contextului deosebit în care s-a întâmplat festivalul, am reușit să organizăm 59 de proiecții și evenimente în aer liber.

OWR#13 a întrecut de asemenea edițiile care i-au precedat la capitolul evenimente speciale: în seara fiecărei zile de festival, la Verde Stop Arena au avut loc concerte, performance-uri, spectacole de teatru, dezbateri cu invitați sau cu echipele filmelor. Lactobarul de la Manasia Hub a găzduit timp de 7 zile discuții ample și în tihnă cu invitații festivalului. Tuturor acestor evenimente care au fost transmise live pepagina noastră de Facebook li s-au adăugat și trei dezbateri exclusiv online despre subiecte precum reculul rasismului înregistrat în România în ultimii ani, cultura gay din perioada comunistă sau schimbarea de paradigmă în distribuirea documentarului de artă. La acestea au participat Cătălina Olteanu, Carmen Gheorghe, Gelu Duminică, Ciprian Necula, Vasile Dâncu, Mălina Voicu, Eniko Vincze, Mircea Toma, Florin Buhuceanu, Teona Galgoțiu, Bogdan Balla, Ivana Formanová și Jean-Marie Barbe.

În total, peste o sută de invitați - cineaști, activiști de drepturile omului, jurnaliști, specialiști în științe socio-umane, artiști din diferite medii și orizonturi culturale ni s-au alăturat pentru a propaga mesajul de egalitate și de toleranță pe care îl apără festivalul încă de la întemeierea sa. Printre aceștia, am avut plăcerea să numărăm și cinci cineaști români - Radu Ciorniciuc, Cristina Haneș, Monica Lăzurean-Gorgan, Radu Jude și Adrian Cioflâncă - care și-au prezentat cele mai recente filme în avanpremieră sau în premieră în cadrul festivalului nostru.

Artiștii care ne-au trecut pragul la această ediție ne-au impresionat prin talentul și pasiunea lor, dar mai ales prin dorința de a fi din nou aproape (pe cât posibil) de public, de a performa și bucura oamenii în acest an atât de dificil pentru noi toți. Le mulțumim lui Mircea Toma, Dragoș Mușat, Ciprian Necula și Daniel Mărgean & Trio Band, FLUID + invitatele speciale Kali, Nico G. și Ramya, trupei Playhood, trupei UNCUT, lui Gelu Duminică & Tarafului Marian Mexicanu, lui Bahoi și nu în ultimul rând trupei IMPEX și Tarafului de Caliu.

Așadar, nu ne rămâne decât să mulțumim tuturor invitaților, sponsorilor, partenerilor, voluntarilor și mai ales publicului, care ne-a fost fidel, și să sperăm să ne revedem cu bine pentru ediția următoare!


ORGANIZATOR:

Asociația One World Romania

PARTENER PRINCIPAL:

Programul Statul de Drept Europa de Sud Est al Fundației Konrad Adenauer

SPONSOR PRINCIPAL:

Kaufland

CU SPRIJINUL:

Administrația Fondului Cultural Național, Ministerul Culturii, Centrul Național al Cinematografiei, Institutul Cultural Român, UNHCR - Agenția ONU pentru Refugiați, Fundația ERSTE prin Fondul de Solidaritate CEE, Uniunea Cineaștilor din România, DACIN-SARA, Reprezentanța Comisiei Europene în România, Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării

SPONSORI:

Bosch, HBO, Aqua Carpatica, Domeniile Sâmburești, Kronenbourg Blanc, Somersby, Samsung

PARTENERI CULTURALI:

Ambasada Franței în România, Institutul Francez din București, Ambasada Statelor Unite ale Americii în România, Forumul Cultural Austriac, Ambasada Elveției în România, Ambasada Regatului Țărilor de Jos în România, Goethe-Institut București, Ambasada Statului Palestina, Centrul Cultural Palestinian „Mahmoud Darwish”, Festivalul Filmului Palestinian, Ambasada Spaniei în România, Ambasada Suediei la București, Institutul Polonez din București, Institutul Italian de Cultură, Delegația Valonia-Bruxelles la București, Centrul Ceh București, Agenția Împreună, Festivalul SUPER, Kinedok, Festivalul Astra, Transilvania Film, Apollo 111, CEREFREA Villa Noel, AVL Systems, Prisma Production Pro

LOCAȚII PARTENERE:

Verde Stop Arena, Mercato Kultur, Institutul Francez din București, Cinema Muzeul Țăranului, Institutul Balassi – Institutul Maghiar din București, Rezidența BRD Scena 9, Manasia Hub

BILETE PRIN:

Eventbook

PARTENER DE MOBILITATE:

Autonom

PARTENER LOGISTIC:

DHL

PARTENER DIGITAL:

Canopy

PARTENER DE MONITORIZARE:

mediaTRUST

PARTENERI MEDIA:

Magic FM, Radio România Cultural, Radio România 3Net ”Florian Pittis”, Radio Europa Liberă, Scena9, DOR, Films in Frame, Cinepub, Cărturești, Observator Cultural, Perspektiva, Humanitas, Film Menu, Cutra, Igloo, Liternet, All About Romanian Cinema, Zile și Nopți, The Institute, Știriong.ro, Verbs Describe Us, Vice Magazine, Munteanu

FESTIVALUL A FOST FONDAT ÎN 2008 DE:

Centrul Ceh București

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Acest proiect este finanțat în parte printr-un grant al Departamentului de Stat al S.U.A. Opiniile, constatările şi concluziile prezentate în această lucrare sunt ale autorului/autorilor şi nu le reflectă neapărat pe cele ale Departamentului de Stat al S.U.A.

Proiect cultural finanțat de Ministerul Culturii.