One World Romania ajunge în octombrie la Oradea și Brașov și prezintă în ambele orașe câte o proiecție de film documentar urmată de o dezbatere pe tema migrației și a refugiaților, la care vor fi invitați specialiști din domeniu și reprezentanți ai ONG-urilor cu experiență în lucrul cu comunități vulnerabile, adresând și situația refugiaților ucraineni. Intrarea este liberă la ambele evenimente.
Filmul proiectat, „Această ploaie nu se va opri niciodată” (This Rain Will Never Stop), realizat de Alina Gorlova, este câștigătorul Premiului pentru cel mai bun documentar la festivalul One World din Praga (2021) și spune povestea unei familii care fuge din calea Războiului Civil Sirian și ajunge în Ucraina, unde trebuie să se confrunte cu un nou război.
PROGRAM:
Oradea:
Sâmbătă, 7 octombrie, 19:30
FIX Makerspace (Str. Șirul Canonicilor nr. 2, intrarea Decebal din Palatul Baroc)
Invitați dezbatere:
Mounir Kamal, managerul Asociației Eastern Europe Gateway
Nicu Gal, președintele Fundației People to People
Moderator: George-Marius Șinca, președintele Fundației Șinca
Brașov:
Sâmbătă, 14 octombrie, ora 17:00
Cinema Astra (Str. Lungă nr. 1)
Invitați dezbatere:
Reprezentanți ai KATYA – hub de servicii pentru refugiați ucraineni
Pentru a încuraja participarea comunităților de refugiați, proiecțiile „Această ploaie nu se va opri niciodată” vor fi subtitrate în română și ucraineană.
Dezbaterile au ca scop creșterea gradului de conștientizare a publicului general în ceea ce privește situațiile de inegalitate și vulnerabilitate socială cu care se confruntă refugiații, crearea unui context de schimb intercultural și susținerea incluziunii sociale a refugiaților aflați în România.
Începând cu anul 2022, aproximativ 8 milioane de ucraineni au devenit refugiați în căutare de siguranță în țările vecine. Conform datelor oficiale, la 5 ianuarie 2023 în România se înregistrau 3.242.209 de refugiați, dintre care 103.773 au rămas în țară și au obținut protecție temporară. Deși acest statut le acordă acces liber la servicii sociale, inclusiv educație, iar în primă fază aceștia au fost primiți cu generozitate în România, atât din partea statului, cât și a societății civile, incluziunea socială rămâne redusă, și doar 14% dintre copiii refugiați de vârstă școlară sunt înscriși în școlile oficiale. Vom discuta despre soluții pe termen mediu și lung, pornind de la experiența directă a celor care s-au confruntat cu această situație și de la cazuri reale, cum este cel prezentat în documentarul „Această ploaie nu se va opri niciodată”.
Filmul Alinei Gorlova ne introduce în destinul tumultuos al familiei Suleyman, care, fugind din calea Războiului Civil Sirian, a fost nevoită să se răspândească în diferite colțuri ale Europei. Filmul se concentrează în mod special pe viața lui Andriy, care trăiește acum alături de o parte a familiei în Ucraina, unde este voluntar al Crucii Roșii. Visul lui de a trăi o viață normală este însă curmat abrupt de realitatea locală: Andriy trebuie să se confrunte acum cu un nou război, de data aceasta în țara gazdă. Filmul îl urmărește pe Andriy în peregrinările sale - din Ucraina în Germania, în Irak și apoi din nou în Siria, într-o rătăcire continuă, fiecare țară străbătută adâncind și mai mult sentimentul său de dezrădăcinare. Andriy reprezintă astfel un liant nefericit între diferite teritorii și comunități măcinate de război. (text de Monica Stan)
Cele două evenimente fac parte din proiectul „Meet, Point and Shoot – educație de film documentar și drepturile omului alături de refugiați”, finanțat prin programul În Stare de Bine, susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile.
În Stare de Bine este un program anual de finanțare ce oferă granturi nerambursabile în valoare totală de 1 milion de euro pe an organizațiilor neguvernamentale din România. Obiectivul programului este creșterea calității vieții locuitorilor din comunitățile rurale și urbane prin sprijinirea inițiativelor care au un impact pozitiv în trei domenii esențiale – cultura, sportul și viața sănătoasă – și care se adresează grupurilor vulnerabile și comunităților din care acestea fac parte. În acest an, în mod excepțional, criza umanitară din Ucraina a determinat reorientarea parțială a programului către sprijinirea migranților și refugiaților alungați de război din țara vecină. Pentru mai multe informații, accesați www.instaredebine.ro.
ORGANIZATOR
Asociația One World Romania
CO-ORGANIZATORI LOCALI
Oradea: Fundația Comunitară Oradea
Brașov: Asociația Culturală Artburg
PROIECT FINANȚAT PRIN
Programul În Stare de Bine, susținut de Kaufland Romania și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile
PARTENERI
UNHCR - Agenția ONU pentru Refugiați, Centrul Europe Direct Oradea, Visit Oradea, Fundația People to People, Fundația Șinca, Centrul Multicultural al Universității Transilvania din Brașov, Agenția Metropolitană pentru Dezvoltare Durabilă Brașov, Centrul Comunitar „Brașov pentru Ucraina” CATTIA
PARTENERI MEDIA NAȚIONALI
Radio România Cultural, Libertatea, Agerpres, Zile și Nopți, Scena9, LiterNet, All about Romanian Cinema