EN
TAG
OWR15
Te-ai înscris la evenimentele OWR#15?
4 mai 2022

Ediția din 2022 este completată de o serie de evenimente conexe interactive și interdisciplinare care traduce problema mediului în interiorul nostru, prin promovarea dezvoltării unei conștiințe și a unei identități globale, menite să cuprindă nu doar individul, ci tot ecosistemul care îl susține. 

Pentru că una dintre cele mai urgente probleme ecologice este dispariția solului fertil, evenimentele se vor concentra în mod special pe problema solului și relația omului cu pământul.

 

Evenimente conexe OWR#15

Astfel, ne propunem să alocăm un spațiu aparte problemelor legate de solul fertil și biodiversității pădurilor, prin două dezbateri relevante, atât din perspectiva politicilor publice de mediu, dar și legate de sănătatea solului, a individului și a planetei. Vom discuta aspecte legislative la nivel național și european pornind de la conexiunea dintre sol, climă și agricultură în cadrul dezbaterii „Sol sustenabil:  resurse, soluții, legislație’’, unde printre invitați vom avea reprezentanți ai Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor și ai Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale. În dezbaterea „Pădurile, biodiversitatea și solurile forestiere’’, vom vedea cum conservarea pădurilor și plantările contribuie la biodiversitate și la un sol sănătos, și vom primi sfaturi concrete privind modurile în care putem contribui cu toții la crearea și menținerea acestui echilibru.

Vom continua cu „O pastilă pentru anxietate climatică’’ , unde vom avea întrebări legate de cât de pregătite sunt școlile pentru a vorbi despre criza climatică, cât de pregătiți civic suntem, cât de sustenabile sunt acțiunile noastre. Mai mult, fenomenul de deșertificare este prezent și în România, drept urmare vom aduce în discuție „Hidrobiografii: sistemul de irigații Sadova – Corabia’’, sistem ce a revenit în atenția publicului în ultimul deceniu bântuit de seceta severă, alimentând deopotrivă speranțe, dar și neîncrederea că acesta mai poate avea un viitor. Ca mai apoi să ne conectăm cu „Comunitățile de energie. Cum poate energia verde să schimbe lumea’’, care sunt avantajele în a deveni prosumator și cum pot comunitățile energetice să ne aducă mai aproape de lumea în care ne dorim să trăim.

Dezbaterile sunt continuate cu evenimentele practice, formate din ateliere, dar și sesiuni de yoga. Vom începe cu un atelier de colaje, vom vorbi despre nutriție și vom face dulciuri raw, ne vom reconecta la pământ printr-un atelier de olărit sau vom discuta despre agricultura regenerativă și care sunt pârghiile de sprijin pentru a o încuraja. În toată această explorare, vom ajunge și la consumul conștient în viața individuală și în comunitate, cum ne putem îmbunătății relația cu mediul, dar și cum putem planta în compost. De asemenea, vom organiza o zi de evenimente “verzi” la delta Văcărești, în care vom învăța să ne recalibrăm trupurile și simțurile la natură: întâi prin fotografie documentară, apoi pașii silențioși se vor transforma în dans, încheind cu un tur ghidat și Dusk, apus în Delta Văcărești, o ,,proiecție" despre un viitor posibil.

Colaborăm strâns și cu artiști ce abordează sustenabilitatea în practica lor și găzduim un performance video colectiv cu artiști din toată lumea. Sesiunile de yoga ne vor duce spre echilibru interior și meditație, flexibilitate și confruntarea stărilor prin care trece natura umană.

Teatru la OWR#15

Adiționale evenimentelor conexe din acest an, teatrul sosește la festival prin 3 piese relevante temei curente:

 

 

DUȘMĂNIE V.2.0. E ceva vindecător în a le da oamenilor un obiect al urii lor
Cu: Mihaela Teleoacă, Alex Mirea, Oana Pușcatu
Text și regie: Gabriel Sandu
Spectacolul „Dușmănie v.2.0” chestionează cât este adevăr și cât este ficțiune în genul de film documentar și explorează ce se întâmplă la nivel individual atunci când poveștile complicate sunt prezentate public într-o manieră simplificată sau chiar manipulatoare.

 

TOT CE-I MINUNAT ÎN LUME, de Duncan Macmillan și Jonny Donahoe
Cu: Denisa Nicolae 
Regia: Nicolae Constantin Tănase 
Sunt lucruri pur și simplu minunate, pentru care merită să trăiești. O listă cu tot ce-i minunat în lume. Un reminder pe viață că bucuria poate fi găsită în lucruri aparent neînsemnate, dar care pot deveni minunate. Depinde din ce perspectivă privești lumea. Spectacolul face parte din campania de awareness asupra depresiei și de destigmatizare a ei pe care VANNER COLLECTIVE a inițiat-o în 2017 alături de partenerii săi.

 

CAPTAIN AMAZING, de Alistair McDowall
Cu: Liviu Romanescu
Regie: Nicolae Constantin Tănase
Unii supereroi nu își cunosc super-puterea până nu devin tați. Marc, un tânăr introvertit, în dorința de a reuși în rolul de tată, este împins către acțiune și acte eroice, prin crearea alter-ego-ul Captain Amazing. Dar nici măcar supereroii nu sunt imuni la tragedii și chiar și ei se găsesc neputincioși în a-i salva pe cei pe care îi iubesc cel mai mult. Captain Amazing arată puterea transformatoarea pe care o are paternitatea, actele zilnice de curaj și cum vulnerabilitatea poate fi privită ca o super-putere.

 

 

Programul KineDok Romania organizează 2 evenimente la OWR#15: Dezbaterea KineDok „Cum transformăm bibliotecile în hub-uri culturale” își propune să investigheze modalitățile prin care bibliotecile din România pot fi transformate în hub-uri culturale care să promoveze și să faciliteze accesul la cultura de film documentar. Întâlnirea de lucru cu partenerii KineDok din țară dezbate distribuția alternativă de documentare creative și pregătește cea de-a opta ediție a proiectului.

Până la festival, află noutățile de pe evenimentul OWR 2022
Evenimentul OWR#15
Program complet OWR#15