În 2015, la a opta ediție, ne strângem pe „kino-maidan”. Asta pentru că maidanul nu mai înseamnă doar o periferie lăsată la voia întâmplării, ci mai ales un spațiu public în care oamenii se adună să vorbească despre problemele lor și să fie împreună. Vrem ca One World Romania să devină acea intersecție unde oamenii se întâlnesc cu cinema-ul documentar, iar ideile scapă din țarcul noțiunilor de-a gata. O piață în care domnește empatia pentru celălalt și libertatea
de a fi noi înșine. Programul nostru de filme și evenimente conexe ne deschide ochii spre maidanele de pe cinci continente.
Kino-maidanul este împărțit în mai multe secțiuni tematice, care reflectă ce se întâmplă azi prin lume: o secțiune despre „golanii” care revendică democrația acolo unde aceasta pare să se erodeze, una despre capitalismul dezlănțuit în țări care n-au scăpat de dictatură, o alta despre războaiele omului cu natura, precum și o secție de „traumatologie”, despre rănile istoriei recente. Avem, în premieră, un grupaj african, care desenează o hartă a acestui continent încă prea puțin cunoscut la noi. Pe maidane, tinerii sunt actori principali, de aceea continuăm să le propunem programe speciale: matineele pentru liceeni, juriul festivalului, dar și filme dedicate trecerii delicate de la adolescență la maturitate.
Aducem documentare nominalizate la premiile Oscar 2015, filme dintre cele mai surprinzătoare ca tratare și noi producții realizate de autori originari din România.
La edițiile trecute v-am obișnuit cu retrospectiva unui mare autor de documentare. În 2015, vă prezentăm portretul unui producător – un rol prea puțin înțeles în economia filmelor și, pentru că veni vorba de economie, prea simplist asociat cu banii. Cariera lui Heino Deckert este rezultatul fericit al unei combinații între creativitate, curaj și inteligența de a lucra cu autori dintre cei mai diferiți. Îi dedicăm un portret compus din patru filme și un masterclass.
Anul acesta programele noastre pentru industrie sunt mai diverse și mai puternice. Cu sprijinul Oficiului Național de Film din Canada, discutăm despre web doc, o specie inovatoare de documentar online, interactiv. Reedităm atelierul pentru documentariști într-o formulă nouă, prezentăm situația co-producțiilor europene, stăm de vorbă cu regizorii români despre metodele lor de a îmblânzi realitatea.
Documentariștii și camerele lor sunt prezenți pe toate maidanele lumii, fie că sunt asfaltate, pline de sânge și praf, sau virtuale.
Veniți și voi pe kino-maidan!
REGIZORI, PRODUCĂTORI ȘI PROTAGONIȘTI
Aleksandar Nikolic, Aleksey Solodunov, Alexander Nanau, André Singer, Andrei Schwartz, Catherine Dussart, Dieudo Hamadi, Jeroen Van Velzen, Marijana Toma, Marko Sladojevic, Miia Haavisto, Samuel Luret, Teodora Ana Mihai, Tony Gerber
INVITAȚI LA EVENIMENTE PARALELE
Adam Brothánek, Ana Alexieva, Anna Nekrasova, Csilla Kato, Dominic Desjardins, Hannah Horner, Heino Deckert, Marie-Pier Gauthier, Mikael Opstrup, Momodou Sallah, Oliver Sertić, Tue Steen Müller